Σελίδες

13/4/12

Μια ιστορία αθεΐας






Θα σας πω μια ιστορία που μάλλον δεν αφορά πολύ αυτό το blog, δεν έχει να κάνει σχεδόν καθόλου με βιβλία, αν εξαιρέσει κανείς το μεγαλύτερο ευπώλητο όλων των εποχών, ούτε με ανάγνωση, ούτε με γραφή. Όμως έχει να κάνει με το πώς αντιλαμβάνομαι τον κόσμο, κι αυτό εν μέρει οφείλεται στα διαβάσματά μου. Μεγάλωσα σε μια οικογένεια μάλλον αδιάφορη προς τα θρησκευτικά τότε, οι γονείς μου, όπως η μέση οικογένεια της δεκαετίας των 80, είχαν μια χαλαρή πίστη, που περιελάμβανε τον Επιτάφιο, την Ανάσταση και τη μαγειρίτσα- τις μοναδικές φορές που κοινώνησα στη ζωή μου ήταν με το σχολείο. Μεγαλώνοντας συνέβησαν δυο πράγματα, πρώτον εγώ έγινα άθεη, δεύτερον οι γονείς μου μετακινήθηκαν προς πιο θρησκευτικά μονοπάτια, δεν έγιναν θρησκόληπτοι, άλλα άρχισαν τα τάματα, οι επισκέψεις- όχι πολύ συχνές- στα μοναστήρια, ο συχνότερος εκκλησιασμός. Αυτά, παρ’ όλο που μου φαίνονται κάπως αστεία, φρόντισα να μην τα διακωμωδήσω ποτέ, εν αντιθέσει με αρκετούς άθεους δεν έχω μένος για την θρησκεία- η εκκλησία ως θεσμός και το πόσο παρεμβαίνει στην κοσμική ζωή μας είναι άλλο θέμα- με λίγα λόγια να τα σεβαστώ χωρίς να τα σχολιάσω.
Δυστυχώς δεν έτυχα αντίστοιχης συμπεριφοράς για τη δική μου στάση. Οι γονείς  μου συχνά πάνε το παιδί μου στην εκκλησία χωρίς να μου ζητήσουν την άδεια, επέμειναν μέχρι φορτικής αηδίας να βαπτιστεί, σκανδαλίζονται που δεν νηστεύουμε, που δεν θέλουμε να πάμε στην Ανάσταση- για το αρνάκι δεν έχουμε καμία αντίρρηση- κάνουν κακά αστεία, που δυσκολεύομαι να μην αντιγυρίσω. Σήμερα αναρωτιόμασταν αν θα βρούμε να φάμε (τελικά φάγαμε σε ένα Αμερικάνικο εστιατόριο), η κυρία στο μαγαζάκι με κοίταξε άγρια που πήρα γάλα και παγωτό, ένιωσα άβολα που θα έπρεπε να πω στη διαιτολόγο πως δεν νηστεύω. Αναρωτιέμαι λοιπόν, αν και κατά πόσον όλο αυτό είναι φυσιολογικό, γιατί πρέπει εγώ να δηλώσω πως δεν νηστεύω, αντί να γίνεται το ανάποδο. Καταλαβαίνω την παράδοση χρόνων, αντιλαμβάνομαι πόσο αργά αλλάζουν τα ήθη στις κοινωνίες, δεν μπορώ να δεχτώ όμως πως πρέπει να τσακωθώ για αυτό ή έστω να δικαιολογηθώ. Στο κάτω κάτω σε αυτή την συγκεκριμένη Ελληνορθόδοξη πίστη ανήκουν πραγματικά μια χούφτα άνθρωποι.



12 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Και πολλοί άλλοι!! Αλλά μην γελιόμαστε, αυτό το blog έχασε ήδη τρεις αναγνώστες από την ώρα της ανάρτησης, ο λογαριασμός μου στο facebook απενεργοποιήθηκε για δυο ώρες και έχασα και το κουτάκι για το like στην σελίδα του Διαβάζοντας. Τέτοιες χαζομαρούλες θα συμβαίνουν πάντα, υποθέτω.

      Διαγραφή
  2. η πίστη κάθε ανθρώπου υπόκειται στη βούλησή του...
    όλα τα άλλα είναι φασιστικές εκφάνσεις...πας μη χριστιανός βάρβαρος...δεν αντέχουν σχολιασμού καν...
    εγώ είμαι χριστιανός αλλά θα υποστήριζα μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να τρως λουκάνικα τη Μεγάλη Παρασκευή...
    ο καθένας μπορεί να πιστεύει σε ό,τι πραγματικά θέλει ή να μην πιστεύει σε τίποτα, και αυτό μια μορφή πίστης είναι...
    η μόνη απιστία που με ενοχλεί είναι η συζυγική και η ποδοσφαρική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό με τα ποδοσφαιρικά δεν το καταλαβαίνω, άντρες! Εκείνο το συζυγικό με καίει πιο πολύ....

      Διαγραφή
  3. Στο παρελθόν έχω νιώσει κι εγώ παρόμοια με σένα πλέον όμως δεν με αγγίζουν αυτού του είδους οι προβληματισμοί διότι απλά δεν δίνω σημασία... Πιστεύω ότι μας εξοργίζουν τα βλέμματα όσων μας κοιτούν περίεργα επειδή δεν νηστεύουμε όσο διατηρούμε μέσα μας κάποιες ενοχές για αυτό που δεν κάνουμε και οι άλλοι κάνουν... Όταν απαλλαγούμε από αυτές απαλλασσόμαστε και από τη δυσφορία που μας προκαλεί η αδιακρισία των άλλων...

    Προσωπικά, έχω διανύσει ένα μεγάλο δρόμο όσον αφορά την πίστη και θεωρώ τον εαυτό μου πλέον ουσιαστικά άθεο... Αυτό δεν με κάνει να απαγορεύω στη γυναίκα μου που πιστεύει να μεταλαμβάνει το παιδί μια φορά τον χρόνο ή τους παππούδες να τον πηγαίνουν στην εκκλησία για να ανάψει κεράκι (για την ακρίβεια τους πηγαίνει αυτός, το βλέπει σαν παιχνίδι)... Η θρησκεία καλώς ή κακώς είναι τεράστιο κομμάτι της κουλτούρας της νεοελληνικής κοινωνίας και δεν σκοπεύω να προσπαθήσω να την "εξαφανίσω" στα μάτια του παιδιού μου διότι πιστεύω ότι θα πετύχω το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα... Θα τον αφήσω να επιλέξει μόνος του όταν αυτός κρίνει, όπως έκανα κι εγώ, θα του δώσω το δικαίωμα της επιλογής, όπως έκαναν κι οι γονείς μου πριν από μένα, στους οποίους μπορεί να έχω να καταμαρτυρήσω πολλά αλλά δεν θα μπορούσα ποτέ να τους κατηγορήσω για θρησκευτικό φανατισμό ή μισαλλοδοξία...

    Να περνάτε καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι πως κι εμένα με τα χρόνια η αντίδραση μου έχει καταλαγιάσει, κάποτε ήμουν πολύ πιο έντονη, ίσως γιατί έμενε ένα κομμάτι ενοχών βαθιά ποτισμένο από την παιδική μου ηλικία. Από την άλλη επειδή εμείς δεν το πολυσκεφτόμαστε, είμαστε και οι δυο άθεοι, μας ψιλοεκμεταλλεύονται. Τον πάνε στην εκκλησία και δε με νοιάζει, με ενοχλεί όμως όταν τον αρχίζουν στις ιστορίες, τον βάζουν να φιλάει εικονίτσες ή το κάνουν χωρίς να μου το πουν. Και ναι εννοείται πως θα τον αφήσουμε να αποφασίσει μόνος, αλλά αν η απόφαση του είναι να πάει μοναχός στον Άθω θα τον αφαλοκόψω.... (πλάκα κάνω εννοείται)

      Υ.Γ. Α, κι εγώ ξέρεις πως έχω πολλά να καταμαρτυρήσω στη μάνα μου, αλλά θρησκευτική μισαλλοδοξία, μπα. Μάλλον από τη συνηθισμένη στάση της στα πράγματα προκύπτει η συμπεριφορά της....

      Διαγραφή
    2. Εγω πραγματικα θα τον αφαλοκοψω αν μου πει οτι θελει να παει μοναχος στον Αθω και θα παω μετα να πεσω απο κανενα μπαλκονι..

      Διαγραφή
    3. Τώρα που το σκέφτομαι κι εγώ θα τον αφαλοκόψω.....

      Υ.Γ. Μήπως έχεις ιδέα γιατί ο blogger όσες φορές και να προσπαθώ δεν θέλει να εμφανίσει σωστή ώρα στα σχόλια, ενώ στις αναρτήσεις μου βάζει τη σωστή;

      Διαγραφή
  4. Τα πράγματα είναι χειρότερα απ' ότι τα περιγράφεις, όμως αυτό είναι άλλο θέμα και όχι του παρόντος! Να χαίρεσαι το γιο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ σωστά τα λες...
    Άσχετο με το αν σεβόμαστε τις παραδόσεις, θα έπρεπε κι αυτές να σέβονται όλους όσους, για οποιοδήποτε λόγο, δεν τις ακολουθούν.

    Το αν το παιδί μου θελήσει κάποια στιγμή να τις τηρήσει δικό του πρόβλημα. Τώρα, όμως, που είναι μόλις ενός έτους, εγώ είμαι υπεύθυνος για τη θρησκευτική του... διαπαιδαγώγηση (sic) και δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου από κανέναν, συγγενή ή όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνούμε, εννοείται... Κι εμένα είναι δυο χρονών, σε μια ηλικία που επηρεάζεται πολύ και δεν θέλω να του γεμίζουν το μυαλουδάκι με εικονίτσες. Τόσο απλά.

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος6/5/13, 10:36 μ.μ.

    με πια λογικη πρεπει αφου πρωτα οι βυζαντινορωμιοκρατουμενη πολιτεια γραψει απο τα 8 χρονια ζωης του παιδιου ασυμβατες και εχθρικες προς τον ελληνικο παγκοσμιο πολιτισμο ιουδαικες ιστοριουλες στον εγκεφαλο του θα μπορεσει αργοτερα το παιδι να αποφασισει μονο του οταν θα του εχουν γεμισει το κεφαλι με τις απιθανες εκτος οποιασδηποτε λογικης και ελληνικης παιδειας μπουρδες του χριστιανικου χτικιου;
    μηπως απο την 3η δημοτικου που αρχιζει η πλυση εγκεφαλου που σκοπο εχει τη δημιουργια αυριανων δουλων πασης φυσεως ειδατε να μαθαινουν τα ελληνοπουλα την ιστορια των προγονων τους απο τον δευκαλιωνα και την πυρρα μεχρι την ιωνικη σκεψη και τη πρωτη δημοκρατια του κοσμου στην αθηνα;
    αν δεν θελετε λοιπον τα παιδια σας να πλαισιωσουν τη μαζα των χριστιανορωμιοδουλων που θελουν να φτιαχνουν εσαει οι πολιτικοι παρεα με τους μαυροφουστες κολλητους τους αντιδραστε σα νεοι γονεις και μην επιτρεψετε τα παιδια σας να γινουν αβουλα κα αβελτηρα πιονια για τις δουλειες τους.
    επιτελους ενημερωθειτε, καντε κατι ατομικα ο καθενας απο το σπιτι του να αλλαξει αυτη η μεσαιωνικη κατασταση που επικρατει στη χωρα. δεν βλεπετε, δεν ακουτε τιποτα εσεις; ειναι ελληνικη παραδοση τα εβραικα εθιμα που γιορταζετε; αυτα που σας μαθανε στα σχολεια ειναι η αληθεια η κατι τρεχει; νομιζετε οτι δεν εχει σχεση το δραμα που περναει ο μεσις ελληνας πολιτης με το τι συμβαινει στην παιδεια μας απο την απελευθερωση μεχρι τωρα; γιατι ο αδαμαντιος κοραης ειπε για την απελευθερωση του 1821 οτι: δυστυχη ελλας βγηκες απο τον τουρκικο ταφο και επεσες στον χριστιανικο. με ολη τη καλη διαθεση παρακαλω ενημερωθειτε και οταν μαθετε την ολη αληθεια ειμαι σιγουρος οτι θα εξοργιστειτε.
    προτασεις για αναταση πνευματος.
    http://athriskos.gr/
    http://www.freeinquiry.gr/index.php

    ΑπάντησηΔιαγραφή