Σελίδες

7/1/18

"Σεμινάρια δημιουργικής γραφής", Αλέξης Πανσέληνος




Προτού να καταλύσετε τη φόρμα, μάθετε να τη χειρίζεστε. Μπορεί να ανακαλύψετε πως δεν χρειάζεται. 

Το μικρό βιβλιαράκι από τις εκδόσεις Κίχλη, «Σεμινάρια δημιουργικής γραφής» του Αλέξη Πανσέληνου περιέχει 48 αποστροφές, γραμμένες όλες στο facebook τον περασμένο χρόνο. Παρακολουθώ μανιωδώς τον Αλέξη Πανσέληνο- για προφανείς λόγους, δεν έχουμε πολλούς ζωντανούς Τιτάνες της ελληνικής λογοτεχνίας που να είναι τόσο προσιτοί και ανθρώπινοι- είχα διαβάσει και τα σαράντα οκτώ, κι ένιωσα πολύ οικεία όταν τα είδα συγκεντρωμένα. 

Όσοι γράφουν μυθιστορήματα το κάνουν γιατί αισθάνονται πως μπορούν. Όσοι δεν μπορούν ισχυρίζονται πως το μυθιστόρημα έχει πεθάνει. 

Ο Αλέξης Πανσέληνος έχει γράψει σπουδαία μυθιστορήματα, είναι ολιγογράφος, δεν μετρά πολλά βιβλία όλα αυτά τα χρόνια, αλλά είναι όλα διαλεχτά. Είναι άνθρωπος δοτικός, με χιούμορ κι έγραψε με παιγνιώδη διάθεση τα μικρά κειμενάκια. Παρά το χαριτωμένο του χαρακτήρα τους, περικλείουν σοφία, ενίοτε δε αλήθειες που οι περισσότεροι συγγραφείς δεν θέλουν να παραδεχτούν ούτε στον εαυτό τους. 

Συχνά θα βρεθείτε αντιμέτωποι με βιβλία που θα σας φανούν δυσνόητα. Πριν απελπιστείτε με τις ανεπάρκειές σας, εξετάστε το ενδεχόμενο ο συγγραφέας να γράφει ανοησίες. 

Το μικρό αυτό βιβλιαράκι έτυχε να είναι το μοναδικό που είχα στην τσάντα μου την μέρα που μπήκα εκτάκτως στο νοσοκομείο. Μου έφερε γούρι. Το προτίμησα για να κάνει ποδαρικό στο blog για το 2018. Γιατί όταν διαβάζουμε συγγραφείς που μας συγκινούν, τους νιώθουμε πάντα κοντά μας. Κι ας μην το ξέρουν, κι ας μη χρειάζεται να το μάθουν ποτέ. 

Το κοινό που θα αγαπήσει τα βιβλία σας θα σας μοιάζει. Αν δεν έχετε σαφή εικόνα του εαυτού σας, γνωρίστε τους αναγνώστες σας. 


                                                                        Κατερίνα Μαλακατέ




"Σεμινάρια δημιουργικής γραφής", Αλέξης Πανσέληνος, εκδ. Κίχλη, 2017, σελ.58








Υ.Γ. 42 Οι άξιοι τεχνίτες είναι άνθρωποι καταδεκτικοί γιατί η τέχνη τούς έχει διδάξει την ταπεινότητα. Η πόζα είναι η στάση των ασήμαντων που πιστεύουν πως είναι πιο σπουδαίοι από αυτό που υπηρετούν.




3 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κοίτα σύμπτωση ! Πριν λίγες μέρες το πέτυχα μπροστά μου και το έχω έτοιμο σε "καλάθι" με τα πρώτα βιβλία του '18 που θα παραγγείλω διαδικτυακά!
    Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμένα με ενοχλεί στη λογοτεχνία ο έντονος εξυπνακισμός, η ειρωνεία και το κουτσομπολιό (άλλων ανθρώπων συγγραφέων και μη). Νομίζω ότι αυτό δείχνει έλλειψη φαντασίας, ανικανότητα μυθοπλασίας, και πνευματική φτώχεια. Ενδεικτικό παράδειγμα το βιβλίο "Η καλοσύνη των ξένων" του Πέτρου Τατσόπουλου. Δεν ξέρω τι γνώμη έχετε εσείς αλλά εμένα μου έβγαλε αρνητισμό όταν το διάβασα. Συμφωνώ απόλυτα με τον Αλέξη Πανσέληνο ως προς το ζήτημα της ασημαντότητας και της πόζας στη λογοτεχνία.

    Απόστολος

    ΑπάντησηΔιαγραφή