9/2/22

"Η εποχή των τυφώνων", Fernanda Melchor

 




Τελείωσα την Εποχή των τυφώνων στις δύο και μισή τη νύχτα. Λάθος μου, έπρεπε να κρατηθώ, να σβήσω το φως πολύ νωρίτερα, να κοιμηθώ. Μετά το τέλος του βιβλίου δεν κοιμήθηκα για ώρες. Δεν είναι δυνατόν να κοιμηθείς. Πρόκειται για βιβλίο που σε ταράζει βαθιά και προκαλεί εφιάλτες.

Από τα σκληρότερα ίσως μυθιστορήματα που διάβασα ποτέ, Η εποχή των τυφώνων μιλά για ανθρώπους κατεστραμμένους ήδη από τα παιδικά τους χρόνια, που ξεσκίζουν ο ένας τον άλλον, γιατί σχεδόν από την γέννα, τους έχουν ξεσκίσει. Ο καθένας έχει μια φοβερή ιστορία για το τι του έκαναν, για το πώς έζησε. Όμως καμία αφήγηση δεν είναι πρωτοπρόσωπη, γιατί ο θύτης της μιας ιστορίας είναι το θύμα της επόμενης. Και δεν μιλάμε για απλά εγκλήματα, μα για πράγματα που σε διαπερνούν μια ζωή.

Κεντρική όλων η φιγούρα της Μάγισσας, ψηλή, άχαρη, πάντα με ένα βέλο να σκεπάζει το πρόσωπό της, κληρονόμησε από τη μάνα της, τη γριά Μάγισσα, τη γνώση για ένα σωρό ματζούνια, κι ένα ερημωμένο σπίτι με μια τόση δα μικρή πόρτα με κάγκελα, και κάτι καταπατημένα κτήματα, και την ανάγκη για αγάπη.

Όλοι οι ήρωες της – νεαρότατης- μεξικανής συγγραφέα Φερνάντα Μελτσόρ ψάχνουν για αποδοχή και αγάπη. Όλοι με έναν τρόπο καταλήγουν στα σκουπίδια, ή να γίνουν οι ίδιοι σκουπίδια. Κατεστραμμένες ζωές βουτηγμένες στη φτώχια, τα ναρκωτικά και τη βία. Άνθρωποι που δεν αγάπησαν κι ούτε πρόκειται να αγαπηθούν. Και βία, βία, βία, σεξ και πάλι βία. Μια βία που ξεκινάει από την αδικία της φτώχιας και του ακραίου σεξισμού, για να φτάσει στην ψυχή του καθενός και να την μολύνει, να την αφήσει χωρίς καμία ελπίδα.

Εντυπωσιακό μυθιστόρημα, με τόλμη και δύναμη γραμμένο, με μια γλώσσα που σοκάρει και δεν συναντάμε σχεδόν ποτέ στη λόγια και "πολιτισμένη" μυθοπλασία. Πώς αλλιώς όμως να μιλήσεις για το κακό, πως αλλιώς να εκφράσεις αυτό που σου διαλύει τα σωθικά. Ένα βιβλίο μάθημα γραφής, γιατί εδώ το σκληρό βίωμα γίνεται λογοτεχνία, σκοτεινή, βουτηγμένη στο σπέρμα και στα κάτουρα, αλλά ολόλαμπρη. Μια λογοτεχνία που βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για βραβείο τέχνης και ειλικρίνειας.


                                                           Κατερίνα Μαλακατέ



"Η εποχή των τυφώνων, Fernanda Melchor, μετ. Αγγελική Βασιλάκου, εκδ. Δώμα, 2021, σ.244

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου