13/4/13

"Συγγραφείς σε τιμή ευκαιρίας", Daniel Pennac





Μετά από δυο «σοβαρά» βιβλία χρειαζόμουν ένα ανάλαφρο, ευκολοδιάβαστο διάλειμμα για να έρθω στα ίσα μου. Το «Συγγραφείς σε τιμή ευκαιρίας» τήρησε όλες τις υποσχέσεις, οι κοντά 400 σελίδες του έφυγαν νερό κι εγώ απόλαυσα ένα βιβλίο γεμάτο χιούμορ και αλλόκοτους χαρακτήρες, καλογραμμένο και σπαρταριστό.

Κεντρικός ήρωας ο Μπενζαμέν Μαλωσέν, ένας άνθρωπος που παίζει τον πάτερ-φαμίλια, αλλά με τα παιδιά της μητέρας του, η οποία κάθε τόσο ερωτεύεται άλλον άντρα, κάνει ένα μωρό και το παρατά στα άλλα. Η οικογένειά του, από τις ενήλικες Τερέζ και Κλάρα, μέχρι τον έφηβο Ζερεμύ, τον Μικρό και το μωρό Βερντέν είναι όλοι αξιολάτρευτοι. Ο Μαλωσέν δουλεύει σε έναν εκδοτικό οίκο και δουλειά του είναι να παρηγορεί εκείνους τους συγγραφείς που απορρίπτονται. Στην εναρκτήρια σκηνή ένας γίγαντας εισβάλλει στο γραφείο του και τα κάνει λαμπόγυαλο, μέχρι που στο τέλος κλαίει στην αγκαλιά του σαν μικρό παιδί.

Η εικοσάχρονη αδελφή του Κλάρα ερωτεύεται έναν εξηντάχρονο διευθυντή φυλακών, εξαιρετικά νεωτεριστή, που διατηρεί μια φυλακή που κανείς δε θέλει να φύγει, κι όλοι ασχολούνται με τις τέχνες. Τη μέρα του γάμου τους όμως, ο διευθυντής βρίσκεται άθλια πετσοκομμένος κι εκείνη μένει «χήρα» του, με το παιδί του στην κοιλιά. Η όλη ιστορία οδηγεί τον Μαλωσέν να δεχθεί μια ιδιότυπη προσφορά του εκδοτικού οίκου, για να βγάλει πολλά λεφτά και να κάνει την προίκα του μωρού. Ο JLB είναι ο άρχοντας του bestseller που βγάζει συνέχεια ευπώλητες αηδίες που καταναλώνονται σαν τρελές αλλά δεν θέλει να δείξει το πρόσωπό του. Ο Μαλωσέν δέχεται να τον ενσαρκώσει και το πανηγύρι ξεκινά.

Πέρα από το προφανές ενδιαφέρον για έναν άνθρωπο σαν κι εμένα- η σάτιρα για το πώς κανείς εκδίδεται, πώς γίνεται ένα βιβλίο bestseller και το πώς αντιμετωπίζουν οι εκδοτικοί την όλη διαδικασία είναι καυστική- διασκέδασα με το βιβλίο, το στήσιμο και το παιχνίδισμά του και τελικά γέλασα πολύ με ένα ιατρικό εξωφρενικό αστείο στην τελευταία σκηνή.

«Συγγραφείς σε τιμή ευκαιρίας», Ντανιέλ Πενάκ, εκδ. Οδυσσέας, 1997, σελ. 381

Υ.Γ. Από το οπισθόφυλλο έμαθα πως ο Μαλωσέν πρωταγωνιστεί και σε άλλα βιβλία του Πένακ.
Υ.Γ. 42 Το βιβλίο μου το πρότεινε ο φίλος μου Παρασκευάς Ακαμάτης γιατί πιστεύει πως έχει σχέση με αυτό που περνάω τον τελευταίο καιρό με τους εκδοτικούς. Κακοήθειες.


8 σχόλια:

  1. Ανώνυμος13/4/13, 11:30 π.μ.

    Διαβάζοντας το "Σαν ένα μυθιστόρημα", που ήταν εκπληκτικό, βρήκα πολύ ενδιαφέροντα τον Ντανιέλ Πενάκ.
    Για να τον γνωρίσω καλύτερα, έκανα τα ανοίγματά μου κατά καιρούς -επιμένοντας- σε άλλα τρία βιβλία του (Αξιότιμοι κύριοι παιδιά, Εις υγείαν των δράκων, Ο κύριος Μαλοσέν), που δυστυχώς δεν μου είπαν κάτι.

    Για μένα ο Πενάκ παραμένει ο συγγραφέας του "Σαν ένα μυθιστόρημα", [όπως ο Έκο, που, εκτός από "Το όνομα του ρόδου", με έχει κάνει να πλήξω θανάσιμα σε ό,τι άλλο δικό του έχω διαβάσει, με αποκορύφωμα το "Μπαουντολίνο"].

    Εσείς, βέβαια, βρήκατε μια μορφή ταύτισης μαζί του και το είδατε αλλιώς. Αυτή όμως δεν είναι και η χαρά της ...βιβλιοσυζήτησης;

    κ.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπαμε, ο καθείς βρίσκει έναν λόγο να ταυτιστεί. Δεν έχω διαβάσει το "Σαν ένα μυθιστόρημα", υποθέτω θα το κάνω σε κάποια στιγμή. Θα έβρισκα ανούσιο πάντως να διαβάσω κι άλλο με τον Μαλωσέν, να πω την αμαρτία μου. Ως εδώ χαριτωμένο ήτανε.

      Όσο για τον Έκο, συμφωνούμε απόλυτα. Εκτός από "Το όνομα του Ρόδου" κατάφερα να τελειώσω και το "Εκκρεμές", αλλά παράτησα τόσο "Το νησί της προηγούμενη μέρας", όσο και τον "Μπαουντολίνο" και φυσικά τα επόμενα ούτε που τα πλησίασα.

      Πολύ τον μνημονεύουμε τελευταία τον Έκο από αυτό το ιστολόγιο. Ανησυχώ.

      Χάρηκα που περάσατε πρωινή βόλτα από δω κ.κ. Τα σχόλια σας είναι πάντοτε καίρια.

      Διαγραφή
  2. κι όμως, ο Μαλωσέν είναι πολύ ιδιαίτερος ήρωας, νομίζω αγαπητοί συναναγνώστες τον αδικείτε και αυτόν όπως και τον δημιουργό της τριλογίας του, τον Πενάκ :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το βιβλίο το βρήκα πολύ του γούστου μου, και ο Μαλωσέν είναι όντως ιδιαίτερος ήρωας. Δεν ξέρω όμως αν μπορεί να στηρίξει τριλογία, κάποια στιγμή ένιωσα ένα κενό, σα να είχε εξαντληθεί όλο αυτό το φαινόμενο Μαλωσέν, πόσο μάλλον αν είχα διαβάσει πριν και τα άλλα δυο βιβλία.

    Βέβαια αυτά είναι υποθέσεις, μιας και δεν έχω διαβάσει άλλο βιβλίο του Πενάκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος14/4/13, 4:05 μ.μ.

    πέρυσι είχα διαβάσει το ''κύριος μαλοσέν'' και είχα ενθουσιαστεί. νομίζω ήταν ο τέλειος συνδυασμός γέλιου και crime fiction.

    θ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά, σε αυτό που διάβασα εγώ το "μυστήριο" δεν έχει και τόση σημασία. Αλλά από γέλιο και πλοκή, τα πάει μια χαρά.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος14/4/13, 6:33 μ.μ.

      ναι το φαντάζομαι. θέλω να διαβάσω κι άλλα του πενάκ. περεμπιπτόντως το ''κύριο μαλοσέν'' τον είχα πάρει γύρω στα 4 ευρώ από τις προσφορές.

      θ.

      Διαγραφή