6/4/12

"Η Μεταμόρφωση"- Franz Kafka


              Νομίζω πως δεν κρύβεται από τα διαβάσματά μου κι ίσως περισσότερο από τα γραπτά μου πως στην εφηβεία μου ήμουν καφκική. Λατρεύω τη "Δίκη", δεν ενθουσιάζομαι με τον "Πύργο", όμως αυτό που έχει μείνει γραμμένο ανεξίτηλα στο μυαλό μου είναι το μικρό, κοινώς η «Μεταμόρφωση». Στην τόσο απλή ιδέα του, ο Γκρέγκορ Σάμσα ξυπνά ένα πρωί κι έχει μεταμορφωθεί σε γιγάντιο, αηδιαστικό έντομο, συμπυκνώνονται τα πιο βαθιά ανθρώπινα και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Το κείμενο σε παίρνει από τα μούτρα, δε σου αφήνει από την αρχική φράση αμφιβολίες για το τί συμβαίνει, κι έπειτα σε ξεβράζει στην άλυτη πραγματικότητα.
            Μαζί με τον Σάμσα, όλη η οικογένεια του υποφέρει, τώρα που είναι διαφορετικός από χρήσιμο εργαλείο στη δομή του σπιτιού του μετατρέπεται σε πρόβλημα. Οι έννοιες της αγάπης, του σεβασμού ή της εκτίμησης των οικείων καταλύονται, γιατί υπάρχεις όσο μπορείς να είσαι μέρος της οικογένειας και της κοινωνία, διαφορετικά οι δομές αυτές απλά βάζουν άλλα μέλη τους στη θέση σου για να επιβιώσουν, μένεις παρίας και εγκλωβισμένος γιατί πια δεν μπορείς να ενταχθείς στους κόλπους τους, είσαι διαφορετικός.
          Με λίγα λόγια, απολαύστε το εδώ δωρεάν στην αγγλική μετάφραση.

"Η μεταμόρφωση", Φράντς Κάφκα, μετ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, εκδ. Πατάκη, 1996, σελ.111

10 σχόλια:

  1. Ένα από τα βιβλία που πάντα ήθελα να διαβάσω και ποτέ δεν κατάφερα. Ίσως τώρα είναι η ευκαιρία (έστω και στα αγγλικά). Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι από τα βιβλία που τα θυμάσαι μια ολόκληρη ζωή....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι εγώ το προτιμώ από τον Πύργο,τη Δίκη,το Κτίσμα,τα άλλα του μικρά πεζά,απ'ό,τι έχω διαβάσει τέλος πάντων.Ο Κάφκα είναι πολλά,αλλά ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ Κάφκα είναι πριν και πάνω απ'όλα η Μεταμόρφωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. με προβληματίσατε ρε παιδιά...τόσο καλό ε???...εγώ έχω μόνο διαβάσει τον πύργο αλλά δε μου άρεσε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι και μικρό, δεν θα σε ταλαιπωρήσει καθόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. θα το πιω γιατρέ μου, τί να κάνω, αφού είναι μικρό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος18/9/15, 4:24 μ.μ.

    Απλά ένα αριστούργημα. Το καλύτερο του Κάφκα και κατά τη δική μου ταπεινή γνώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μόλις άρχισα να διαβάζω Κάφκα και ήταν το πρώτο που έπιασα στα χέρια μου. Περιγράφει ακριβώς πώς αισθάνεται κάποιος αποκομμένος από το περιβάλλον του. Παρίας επειδή δεν είναι πλέον παραγωγικός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή