9/7/10

Η Σκιά του ανέμου


Εξαιρετικό βιβλίο, με ατμόσφαιρα, πλοκή, ουσία, κι όλα αυτά παρ' όλο το ξενέρωτο εξώφυλλο που το κάνει να μοιάζει με κάποιο γυναικείο ευπώλητο και το ύποπτο χάπι έντ. "Η Σκιά του ανέμου" του Κάρλος Ρουίθ Θαφόν με κεντρικό ήρωα τον Ντανιέλ, ένα γιο βιβλιοπώλη που βρίσκει στα Νεκροταφείο των Λησμονημένων βιβλίων ένα μυθιστόρημα που θα του αλλάξει όλη τη ζωή, καταφέρνει να δώσει την ατμόσφαιρα της Βαρκελώνης σε μια άλλη εποχή -λίγο μετά τον εμφύλιο- και ταυτόχρονα να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη με μια πλοκή καταιγιστική, αν και κάποιες φορές προβλέψιμη.

Το βιβλίο που διαλέγει ο ήρωας είναι μια τελευταία κόπια του μυθιστορήματος "Η Σκιά του Ανέμου" ενός άσημου συγγραφέα, του Χουλιάν Καράξ. Κι είναι η τελευταία γιατί κάποιος άντρας γυρνά όλο τον κόσμο και καίει όλα τα αντίτυπα. Προσπαθώντας να διαλευκάνει αυτό το μυστήριο, ο νεαρός μπαίνει στη ζωή του Καράξ και στο μύθο που την ακολουθεί, ερωτεύεται και κάνει φιλίες, μπλέκει με έναν βασανιστή της δικτατορίας, μαθαίνει δυο τρία πράγματα για τη ζωή. Στο τέλος, εντελώς απρόβλεπτα για ένα ατμοσφαιρικό ανάγνωσμα όπως αυτό, όλα ξεκαθαρίζουν.

Το μυθιστόρημα τούτο δείχνει με σαφήνεια πως έχω αρχίσει να είμαι κάπως ρατσίστρια με τα διαβάσματά μου. Καιρό τώρα καθόταν στην βιβλιοθήκη μου και δεν έπαιρνα την απόφαση να το διαβάσω γιατί το εξώφυλλο, αλλά και οι εκδόσεις με προδιέθεταν αρνητικά. Μάλλον εδώ είναι το σημείο που πρέπει να υποσχεθώ στον εαυτό μου να μην κρίνω ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του.

Υ.Γ. Άσχημη και εντελώς ασήμαντη δεν ακούγεται αυτή η τελευταία φράση στην ελληνική της μετάφραση;



17 σχόλια:

  1. Μα καλά κάνεις και είσαι ρατσίστρια. Απαράδεκτες οι εκδόσεις Λιβάνη που επέλεξαν αυτό το εξώφυλλο! Το είχες δει πως ήταν στην προηγούμενη έκδοσή τους;
    Όπως και να έχει όμως είναι ένα εξαιρετικό βιβλιοβιβλίο που το αγάπησα πολύ!
    Δες και τη δική μου ανάρτηση:
    http://voltitses.blogspot.com/2010/02/blog-post_27.html
    Καλή συνέχεια στις αναγνώσεις σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κι εγώ ένιωθα λίγο ένοχη... Αλλά τελικά δεν είμαι η μόνη που βρίσκω το εξώφυλλο απωθητικό. Εξαιρετικό βιβλιοβιβλίο, μα την αλήθεια, αν και είχα χάσει την ανάρτησή σου. Κι εγώ το αγάπησα πολύ. Καλά μας διαβάσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζω κι εγώ με εκδόσεις σαν αυτές του Λιβάνη. Ακόμα κι αν ακούσω καλά λόγια γι' ένα βιβλίο δυσκολεύομαι να το πάρω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά,πλάκα μου κάνετε όλοι;;; Αυτό το εξώφυλλο είναι top of the top για τα δεδομένα αυτού του εκδοτικού οίκου! Είναι κάτι άλλα που σου ανεβάζουν την πίεση! Και μια που το 'φερε η κουβέντα,ποιες εκδόσεις εν Ελλάδι πιστεύετε ότι...διαπρέπουν στα εξώφυλλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναυτίλε, κι είναι κρίμα, γιατί για το περιτύλιγμα χάνουμε κάποιες φορές την ουσία.

    Ετερώνυμε, εκτός από το Λιβάνη με ενοχλούν και της Ωκεανίδας τα ασημένια έξω- εξώφυλλα. Μου θυμίζουν άρλεκιν και είναι κρίμα γιατί ανάκατα με την ....Πίλτσνερ η Ωκεανίδα έχει και αξιόλογες μεταφράσεις.

    Υ.Γ. Από κοντά το εξώφυλλο είναι πιο άθλιο απ' ότι στη φωτογραφία......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωχ,φαντάζομαι,θα γυαλίζει σιχαμερά! Κι εμένα μου τη δίνουν της Ωκεανίδας! Αλλά ρώτησα ποια σας αρέσουν. Π.χ. εγώ γουστάρω Άγρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άγρα, Στιγμή, Ίνδικτος, Γαβριηλίδης, Κίχλη, Πόλις,...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ούπς, Ετερώνυμε, το πήρα για ειρωνία. Τα...κακά του γραπτού λόγου.

    Νομίζω Άγρα και Πόλις είναι τα αγαπημένα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα δικά μου τα κακά,Κατερίνα.Δεν έπρεπε να βάλω αυτές τις άτιμες τις τελίτσες! Κι εγώ ψηφίζω Πόλις και Ίνδικτο επίσης! Συμφωνούμε οι τρεις μας λοιπόν,τόσο στην απέχθεια όσο και στις προτιμήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συμφωνούμε μάλλον γιατί και τα διαβάσματά μας κλίνουν προς την ίδια κατεύθυνση, όχι μόνο το γούστο μας στα εξώφυλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος29/7/10, 9:16 π.μ.

    Καλημέρα,
    Ενδιαφέρον και αρκετά ατμοσφαιρικό βιβλίο. Εάν κάτι δεν μού άρεσε, γενικότερα, ήταν ότι το δεύτερο βιβλίο ήταν αρκετά όμοιο και μετά από κάποιο σημείο προβλέψιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος30/7/10, 12:04 π.μ.

    "Το παιχνίδι του Αγγέλου". Είναι μεν το δεύτερο βιβλίο, αλλά μπορεί να θεωρηθεί και σαν πρίκουελ της "σκιάς"
    Καλησπερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα. Είδες, δεν το έχω διαβάσει το πρίκουελ.... Και φαντάζομαι πως μετά το σχόλιο σου δεν θα μπω στον κόπο. Μου αρέσουν οι φρέσκες ιδέες, όχι αναμάσημα στα ίδια και τα ίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η έκδοση που είχα εγώ είχε διαφορετικό εξώφυλλο... καθόλου αποκρουστικό αλλά δυστυχώς το έχασα το βιβλίο και το αναζητώ....Το εξωφύλλο έδειχνε τη σκιά ενός άντρα στο βάθος σε ένα θολό τοπίο ομίχλης...πολύ ατμοσφαιρικό εξώφυλλο που σε προδιαθέτει να το διαβάσεις!! Δυστυχώς δεν μπορώ να επισυναψω φωτογραφία εδώ να το δείτε
    Εξαιρετικό βιβλίο όπως και να παρουσιάζεται αλλά συμφωνώ με το αποκρουστικό εξώφυλλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν η αμέσως επόμενη έκδοση του από τις εκδόσεις Λιβάνη αυτή που είχατε. Τώρα τα δικαιώματα πέρασαν στις εκδόσεις Ψυχογιός, θα το βρείτε μόνο έτσι: https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1001836/h-skia-toy-anemoy
      Πέρασαν και δέκα χρόνια από τότε.

      Διαγραφή
  15. Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωσή σας. Ευτυχώς το βιβλίο βρέθηκε στη βιβλιοθήκη φίλης που της το είχα δανείσει. Εκτιμώ το ενδιαφέρον σας. Θα παραγγείλω τη νέα έκδοση για έναν φίλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή