30/1/17

“Bonita Avenue”, Peter Buwalda



Tο Bonita Avenue έκανε μεγάλη αίσθηση στην Ολλανδία μόλις κυκλοφόρησε. Όταν μεταφράστηκε στα Αγγλικά, υπήρξε για το βιβλίο μεγάλος ενθουσιασμός. Στην Ελλάδα πέρασε σχεδόν απαρατήρητο. Κακώς. Πρόκειται για μια family saga επικών διαστάσεων, με μεγάλες δόσεις χιούμορ και εμπνευσμένη αφήγηση. Ο συγγραφέας, Peter Buwalda, είναι Ολλανδικής καταγωγής αλλά γεννήθηκε στις Βρυξέλλες το 1971, και πριν από αυτό, που είναι το πρώτο του μυθιστόρημα, είχε ασχοληθεί ενεργά με τη γραφή ως δημοσιογράφος και επιμελητής. Το Bonita Avenue ήταν για δυο χρόνια στην κορυφή των Ολλανδικών best seller κι έχει ήδη μεταφραστεί σε επτά γλώσσες.

Κεντρικός ήρωας είναι ο Σιμ Σιχέριες, ένας χαρισματικός μαθηματικός, πρύτανης Πανεπιστήμιου, που ζει με τις κόρες του Τζόνι και Τζάνις και τη δεύτερη γυναίκα του Τίνεκε στη Bonita Avenue στην Καλιφόρνια. Αφηγητής της ιστορίας - ως επί το πλείστον- ο αγαπημένος της πανέμορφης Τζόνι, ο Άαρον, ένας φαλακρός νεαρός φοιτητής φωτογραφίας, που έχει το ίδιο χόμπι με τον πατέρα της, το τζούντο. Η οικογένεια του Σιχέριες μοιάζει ιδανική. Όπως αποδεικνύεται όμως, τα φαινόμενα απατούν. Ο Σιμ έγινε καθηγητής μαθηματικών πολύ αργά, ενώ πριν ήταν δάσκαλος τζούντο, παντρεμένος με μια αλκοολική, κι είχε ένα αγοράκι εξαιρετικά προβληματικό. Όταν παντρεύτηκε την Τίνεκε ξέχασε και παράτησε τον γιο του, ανέλαβε τις δύο κόρες της σαν να ήταν δικές του, και πορεύτηκε έτσι. 

Όλα διαταράσσονται όταν ο Σιμ, που είναι υποψήφιος για υπουργός παιδείας, ανακαλύπτει όσο χαζεύει πορνοσάιτ, πως η κόρη του η Τζόνι έχει μια πολύ επιτυχημένη τέτοια ιστοσελίδα, όπου με συνένοχο τον Άαρον- που τραβάει τις φωτογραφίες- επιδεικνύει τα γεννητικά της όργανα. Ο κόσμος του Σιμ καταρρέει, ο παραβατικός γιος του τον εκβιάζει, καταλαβαίνουμε πως ο αφηγητής μας Άαρον έχει σχιζοφρενικά επεισόδια, η πλοκή γίνεται χαώδης και προκλητική. 

Ένα από τα βασικά ατού του βιβλίου είναι όχι τόσο η πλοκή του, όσο ο χειρισμός της. Ο Buwalda ξέρει καλά να διαχειρίζεται τους ήρωες του και τις κορυφώσεις της ιστορίας, κι αυτό για πρωτοεμφανιζόμενο είναι σχεδόν πρωτόγνωρο. Κατά τη προσφιλή τακτική των συγγραφέων της χώρας του, είναι υπεραναλυτικός και φτάνει τις λεπτομέρειες κάθε χαρακτήρα και κάθε περιγραφής στα άκρα. Παραδόξως όμως δεν σε κουράζει, ούτε σε κάνει να αγανακτείς, αντιθέτως, σε βάζει βαθιά στη ζωή των ηρώων του και πετυχαίνει την ταύτιση, ενώ εδώ που τα λέμε κανένας τους δεν είναι ιδιαιτέρως συμπαθής. 

Το Bonita Avenue μιλά για θέματα της εποχής, για τη δομή της οικογένειας, τους δεσμούς μέσα σε αυτή, την σκοτεινή πλευρά του ίντερνετ, για ανθρώπους χαρισματικούς κι άλλους όχι και τόσο. Οι ήρωες του είναι προκλητικοί, κάποιες στιγμές – τις πιο χιουμοριστικές- σχεδόν εξωπραγματικοί. Κι ο Σιμ Σιχέριες ένας από τους πιο απρόβλεπτους κεντρικούς χαρακτήρες μυθιστορήματος που ξέρω.

Αν έτσι είναι τα πρωτόλεια, τότε μερικοί από εμάς που γράφουμε πρέπει να πάμε να κρυφτούμε στη γωνιά μας. Ελπίζω πως και τα επόμενα βιβλία του Buwalda θα σταθούν στο ύψος του Bonita Avenue, και θα δικαιολογήσουν την πρόθεσή μου να τα διαβάσω. Ίσως έτσι τον εκτιμήσουμε και στην Ελλάδα. 



“Bonita Avenue”, Peter Buwalda, μετ. Ινώ Βαν-Ντάικ Μπαλτά, εκδ. Αλεξάνδρεια, 2016. σελ.555

2 σχόλια: