23/2/17

"Ένα Ολόγραμμα για τον Βασιλιά", Dave Eggers



Σε γενικές γραμμές υποστηρίζω πως το διάβασμα ταιριάζει με όλα, με τη χαρά, με τη λύπη, με τον πόνο, με τον φόβο. Άλλο όμως τι σκέφτεσαι κι άλλο τι πραγματικά συμβαίνει. Έτσι τις πρώτες δέκα μέρες μετά την εγχείρηση άρχισα, και παράτησα με χάρη, περίπου δέκα διαφορετικά βιβλία, λογοτεχνικά και μη. Δεν έφταιγαν βέβαια τα βιβλία, θα ρίξω το φταίξιμο στη μορφίνη και θα καθαρίσω με αυτό. 

Το πρώτο βιβλίο που κατάφερα να τελειώσω, ήταν το «Ένα Ολόγραμμα για τον Βασιλιά» του Έγκερς. Ένα ευπώλητο. Ε, ναι λοιπόν, αυτό χρειαζόμουν για να στρώσω, μια εξαιρετική μπεστ-σελλερια, ένα βιβλίο που κυλάει απρόσκοπτα και αβίαστα, χωρίς πολλές απαιτήσεις, χωρίς πολλές εκπτώσεις- οκ, αν εξαιρέσεις τα ανέκδοτα, αλλά θα σας πω και για αυτά. 

Ο Άλαν Κλέι είναι ένας χρεοκοπημένος σύμβουλος επιχειρήσεων, - η δικιά του επιχείρηση έκλεισε γιατί δεν δούλεψε ένα εργοστάσιο ποδηλάτων που έστησε στην Ουγγαρία για φτηνά εργατικά χέρια. Φτάνει με μια ομάδα νεαρών συνεργατών στη Σαουδική Αραβία, προσπαθώντας να δει τον βασιλιά Αμπντουλάχ και να του πουλήσει μια τεχνολογία για ολογράμματα.Εκεί η κατάσταση είναι τραγελαφική, δεν έχουν ίντερνετ, δεν έχουν καν στέγη, όλα γίνονται σε μια σκηνή, αλλά το πιο σημαντικό είναι πως δεν έχουν ραντεβού, δεν ξέρουν πότε και αν θα τους δει ο βασιλιάς. Ο Άλαν κατορθώνει, παρότι σπασμένος και τσακισμένος, να συνάψει σχέσεις με αρκετούς ανθρώπους στη Σαουδική Αραβία και να ζήσει μερικές θεότρελες περιπέτειες. 

Πέρα από το σοβαρό θέμα του βιβλίου, που είναι η Κρίση, ο τρόπος που είναι δομημένος ο δυτικός πολιτισμός πάνω στο χρήμα, κι ο παραλογισμός με την παντοκρατορία της «φτηνής Κίνας», το μυθιστόρημα έχει ξεκαρδιστικές σκηνές. Ε, και μερικά αστεία γυμνασιακού επιπέδου που μοιράζεται ο Άλαν μαζί μας. Ο Έγκερς είναι καλός παραμυθάς, όχι ακριβώς διεισδυτικός αφηγητής- έχεις συνέχεια την αίσθηση πως μένει στην επιφάνεια των πραγμάτων-, όμως στήνει μια ιστορία πιθανή και ενδιαφέρουσα, απίθανη και εξωφρενική που δεν μπορεί παρά να σε «κρατήσει». 

Θεωρώ τον Κύκλο πολύ πιο ολοκληρωμένο βιβλίο από ότι τον Βασιλιά. Παρόλα αυτά, δεν μπορώ παρά να νιώθω ευγνώμων, γιατί αυτό το βιβλίο με έβγαλε από το μετεγχειρητικό αναγνωστικό τέλμα. 



                                                                                Κατερίνα Μαλακατέ





"Ένα Ολόγραμμα για τον Βασιλιά", Dave Eggers, μετ. Ελένη Ηλιοπούλου, εκδ. Κέδρος, 2016, σελ. 343






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου