16/9/10

Η καλοσύνη των ξένων


Αν και κατά καιρούς με έχει ενοχλήσει η έκθεση του Πέτρου Τατσόπουλου στα μέσα- μη με ρωτήσετε γιατί, μια, εκ μέρους μου, κακώς εννοούμενη σεμνοτυφία μάλλον φταίει - διάβασα την "Καλοσύνη των ξένων" με ειλικρινές ενδιαφέρον. Είναι ένα έντιμο βιβλίο, ένα κομμάτι της αυτοβιογραφίας του σημαντικό κι έχω την αίσθηση πως δεν το κανιβάλισε.

Ο συγγραφέας λοιπόν, ανακαλύπτει στα δεκαοκτώ του πως είναι υιοθετημένος, κι έτι χειρότερο, όταν βρίσκει, εύκολα, την μητέρα που τον έδωσε, κατανοεί πως δεν θα την ήθελε για μητέρα, πως δεν είναι η μητέρα του. Παρ' όλα αυτά σε όλο το βιβλίο αναφέρεται στους θετούς του γονείς με τα μικρά τους ονόματα, κι όχι ως μαμά και μπαμπά, πράγμα που είμαι σίγουρη πως έκανε μικρότερος. Προσπερνώ τις χαβαλεδιάρικες αναφορές στο πόσο γκομενοπαγίδα είναι η...υιοθεσία και πιστεύω πως εδώ ο Τατσόπουλος έβαλε κομμάτι από τον εαυτό του.

Τον αν αυτό είναι λογοτεχνία, δεν το ξέρω. Μάλλον όχι. Πάντως αν και σπανίως ενδιαφέρομαι για βιογραφίες, ακόμα και μια του Ρεμπώ που μου έχει κάνει δώρο ένας φίλος καρδιάς πριν χρόνια αδιάβαστη κάθεται στα ράφια μου, η ρέουσα γραφή αλλά και το καταφανώς αληθινό του πράγματος, με κράτησαν.



12 σχόλια:

  1. Αχ,κι εγώ την έχω αυτή τη σεμνοτυφία,προσπαθώ να την πολεμήσω βέβαια,αλλά...δεν! Από τη μια πλευρά,γιατί η τηλεόραση να ανήκει αποκλειστικά στους ηλιθίους; Από την άλλη όμως,ο λόγος ενός συγγραφέα δεν εκφυλίζεται σχεδόν νομοτελειακά όταν δέχεται να συνυπάρξει στα τηλεοπτικά παράθυρα ή στους τηλεοπτικούς καναπέδες με συνομιλητές επιπέδου...Άδωνι; Τέλος πάντων,για το βιβλίο πάντως συμφωνώ πάνω κάτω,ωραία πέρασα διαβάζοντάς το(μου το κάναν δώρο βλέπεις και τω καιρώ εκείνω ήμουν ακόμα αρκετά ευγενικός ώστε να διαβάζω τα βιβλία που μου χαρίζουν),αλλά μάλλον λογοτεχνία δεν είναι.Τώρα γιατί δεν είναι; Ιδέα δεν έχω.Απλώς αυτή την αίσθηση είχα καθώς και αφότου το διάβασα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εμένα δώρο μου το έκαναν, είναι η αλήθεια, αλλιώς μάλλον δε θα βρισκόταν στα ράφια μου. Έλα μου ντε, γιατί η τηλεόραση μόνον για τους ηλιθίους; Από την άλλη....

    Έχω την αίσθηση, αγαπητέ Ετερώνυμε, πως οι γνώμες μας συγκλίνουν επικινδύνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από Δευτέρα λοιπόν θα επιστρατεύσω κάποιον ετερώνυμό μου να σε βρίζει...........!!!!! ;-)



    Και μια που θίξαμε το θέμα των δώρων,ιδού ένας πραγματικός διάλογος με φίλη της μητέρας μου:

    -Γιαννάκη,θέλω να σου πάρω ένα βιβλίο,αγόρι μου,αλλά δεν ξέρω ποιο...

    -Μη μου παίρνετε τίποτα,δε χρειάζεται...

    -Όχι,όχι,εγώ θα σου πάρω.Χμ...το βρήκα! Είναι έναααα....καταπληκτικό!!! Αυτό θα σου πάρω!

    -Τίτλος;

    -Αχ,δε θυμάμαι...

    -Μήπως θυμάστε συγγραφέα;

    -Όχι

    -Εσείς το έχετε διαβάσει;

    -Όχι,αλλά στο εξώφυλλο έχει ένα κοριτσάκι που κλαίει.....αχ,υπέροχο είναι,έχει κάτι ματάκια,πολύ συγκινητικό,αυτό θα σου πάρω!!!



    ....
    ...
    ..
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος20/9/10, 11:40 μ.μ.

    δεν βλέπω τομ ρόμπινς στο πλάι.
    θα σας μαλώσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν βλέπετε διότι τον διάβασα όλον ένα καλοκαίρι στην τρυφερή ηλικία των...25, που φυσικά δεν υπήρχε το μπλογκ. Άρχισα με "Το άρωμα ονείρου" για καλή ή κακή μου τύχη. Εκπληκτικό βιβλίο, τα άλλα δεν είναι όλα ακριβώς έτσι. Εαν επιθυμείτε πληροφορίες για οποιοδήποτε βιβλίο του, ρωτήστε ελεύθερα. Μπορεί να πάτησα τα 32, αλλά ακόμα κάτι θυμάμαι από τα 25 μου.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ετερώνυμε η χαρά του να γίνεις μάνα σημαίνει πως δεν πατάς ποτέ πια στο πατρικό σου όταν εκεί είναι φίλες της μανούλας κι έτσι γλιτώνεις από εξαιρετικούς τέτοιους διαλόγους.
    -Και διαβάζεις πολύ, ε;
    -Ε....
    -Κι εγώ. Έχω διαβάσει όλη τη Λένα Μαντα, την Καρατζά, την Παπαδάκη. Ό,τι θέλεις να δανειστείς.... Σου ανοίγει ορίζοντες το διάβασμα, βρε παιδί μου. Το τριανταφυλλάκι το έχεις διαβάσει;
    -Ε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΑΧΧΑΧΑΧΧΑΧΧΑΧΧΑΑΑΑ,τέλειο,τέλειο,τέλειο!!!! Με έφαγες,Κατερίνα,το παραδέχομαι!!! "σου ανοίγει ορίζοντες το διάβασμα",χαχαχαχαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος21/9/10, 11:59 π.μ.

    οκ ετοιμάσου για ντεζαβού.
    είμαι 24 και το καλοκαίρι διάβασα τον τρυποκάρυδο και το άρωμα. τα χριστούγεννα θα κάνω ντου και θα τον βγάλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λοιπόν το άρωμα, ο τρυποκάρυδος και ο χορός των επτά πέπλων είναι αυτά που μου άρεσαν περισσότερο. Στα Αγγλικά δε το άρωμα είναι ακόμα καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος23/9/10, 11:03 μ.μ.

    Είδα το συγκεκριμένο post λίγο καθυστερημένα, ελπίζω να μη πειραζει. Το συγκεκριμένο βιβλίο ούτε και εμένα μου θυμίζει λογοτεχνία, μου φαίνρται ότι το έραψε για να προκαλέσει τον οίκτο μας. Ετερώνυμε φυλάξου από τις φίλες της μαμάς σου, την επόμενη φορά ίσως σου κάνουν δώρο κάποιο βιβλίο της ροζ παραλογοτεχνίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό έλλειψε να πειράζει.... Κι εγώ είδα το σχόλιο κάπως καθυστερημένα. Μάλλον για να προκαλέσει την...τσέπη μας το έγραψε, παρ' όλα αυτά το φανταζόμουν πολύ χειρότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος3/10/10, 5:36 μ.μ.

    Αγαπητή Κατερίνα,

    νομίζω πως ο Τατσόπουλος αποφάσισε να πουλήσει φθηνά το παρελθόν του και δη την "καλοσύνη των ξένων" γονιών του. Βρίσκω στ' αλήθεια πιο τίμιο το DVD της Τζούλιας... Και συμφωνώ, ναι, πως δεν πρόκειται για λογοτεχνία. Ομολογώ πως με ενόχλησε διαβάζοντάς το, ευχτυχώς που το είχα πάρει δανεικό. Φιλικά, η Ξένια

    ΥΓ. Αντιθέτως η Φακίνου στο "Έρως Θέρος Πόλεμος" αφηγείται τη ζωή της οικογένειάς της με σεβασμό και πραγματικό ταλέντο -κατα τη γνώμη μου πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή