13/3/13

Συζήτηση στο webtv στο ΒΗΜΑ για την επιστολή


http://www.tovima.gr/webtv/#.UUBMUhXHSHk.blogger


Η επιστολή για την τιμή του καινούργιου βιβλίου που δημοσιεύτηκε σχεδόν ταυτόχρονα σε δώδεκα βιβλιοφιλικά blogs, ξεκίνησε μια συζήτηση για το τί συμβαίνει με το καινούργιο βιβλίο στην Ελλάδα που μου φαίνεται χρήσιμη. Για αρχή  προέκυψαν δυο άρθρα, ένα της Σταυρούλας Παπασπύρου στην Ελευθεροτυπία και ένα του Γιάννη Μπασκόζου στο Βήμα εν θερμώ, σχεδόν την επόμενη μέρα της επιστολής. Έπειτα ο Γ. Μπασκόζος επανήλθε με αυτό το άρθρο και κάλεσε τον Librofilo και τη Βιβή της Λέσχης Ανάγνωσης Degas σε μια συζήτηση που έγινε στο Βήμα με τον Αργύρη Καστανιώτη, τον Νίκο Αργύρη των εκδόσεων Ίκαρος και τον Θοδωρή Βασιλόπουλο του βιβλιοπωλείου Ευρυπίδης, βιντεοσκοπήθηκε και σήμερα ανέβηκε στο site της εφημερίδας. Παρακολουθήστε την, αν και μικρή σε διάρκεια, είναι ενδιαφέρουσα.

WebTv - ΤΟ ΒΗΜΑ: H τιμή του βιβλίου στην Ελλάδα της κρίσης

Συμπεράσματα είναι δύσκολο σε αυτή τη φάση να εξαχθούν. Πάντως  πιστεύω πως εν καιρώ αυτή η κουβέντα θα εντυπωθεί στο μυαλό αυτών που διαμορφώνουν την τιμή του κάθε βιβλίου, θα είναι στο πίσω μέρος του μυαλού τους και μακροπρόθεσμα θα μας ωφελήσει όλους.


5 σχόλια:

  1. Συμφωνώ με το συμπέρασμά σου Κατερίνα, αρκεί βέβαια το θέμα αυτό να εντυπωθεί όχι μόνο στους παραγωγούς του βιβλίου, αλλά και στους διαμορφωτές πολιτικής βιβλίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό κάπως σαν επιστημονική φαντασία μου ακούγεται για την Ελλάδα, Κατερίνα μου, αλλά μακάρι.

      Διαγραφή
  2. Κατερίνες μου φίλτατες,χαίρετε.
    Σκέφτομαι,τον Μάϊο πια,μήπως οργανώναμε μια ημερίδα σχετική και να κληθούν σ΄αυτήν διάφοροι άλλοι άνθρωποι,που στην επιστολή δεν συμμετείχαν,συγγραφείς πχ,υπεύθυνοι βιβλιοθηκών,(Κατερινοκαγκουρώ ο τομέας σου)εκπαιδευτικοί ίσως κτλ,δεκτές οι σκέψεις και οι προτάσεις όσων ενδιαφέρονται.
    Είναι πρόθεσή μου από καιρό αλλά τώρα το προτείνω δημοσίως το παραπάνω ,να το ξεκινήσουμε,αλλά δεν μας παίρνει για τσαπατσούλικα πράγματα ,άρα θέλουμε κάποιο χρόνο να το σκεφτούμε καλά και να το οργανώσουμε σωστά για να χτυπήσουμε αργότερα ακόμα περισσότεροι την πόρτα της πολιτείας-μη γελάτε-για να πιέσουμε για το βιβλίο και την διάδοση της φιλαναγνωσίας,τις βιβλιοθήκες κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό θα ήταν το καλύτερο. Απαιτεί βέβαια οργάνωση, αλλά νομίζω πως εσύ Βιβή μπορείς να το κάνεις, άλλωστε έχεις πείρα στην οργάνωση θεματικών βραδιών- ε, εδώ θα είναι μέρα- με το βιβλιοπωλείο.

      Διαγραφή
  3. Μέσα! Θέλει οργάνωση και κυρίως καλή διάθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή