16/3/13

Στην (εξωτική) βιβλιοθήκη του Αλίμου




Μετά από προτροπή του έτερου μου ημίσεως (εσείς οι βιβλιόφιλοι πολύ ψηλά τον έχετε πάρει τον αμανέ, και τι αίσθημα ανωτερότητας και ιδιοκτησίας είναι αυτό που σνομπάρεις την κοντινή μας δημοτική βιβλιοθήκη, και άλλα τέτοια χαρούμενα), βρέθηκα χθες στην Δημοτική Βιβλιοθήκη του Αλίμου που περηφανεύεται πως έχει 50.000 τόμους και είναι μια από τις «πληρέστερες και πιο αξιόλογες στη χώρα». Αμ δε…

Η βιβλιοθήκη στεγάζεται στο ισόγειο ενός κλασικού κτηρίου δημόσιας υπηρεσίας, απέξω έχει γυάλινες πόρτες με σιδεριές από αυτές που συνήθως βρίσκουμε στα ταχυδρομεία ή σε κάποιες εφορίες. Μέσα οι δυο ευγενέστατες υπάλληλοι ήταν μόνες. Υπήρχε ένα παιδικό τμήμα με χιλιομπαλωμένα βιβλία, υποψιάζομαι από την εποχή που ήταν οι γονείς μου παιδιά. Εκεί είχε κι ένα φαγωμένο μακρύ τραπέζι με δυο πολυθρόνες- από αυτές που παίρνει ο παλιατζής με άνεση.

Τα βιβλία των ενηλίκων ήταν κι αυτά αρκετά κακοπαθημένα, όμως σχετικά σωστά αρχειοθετημένα, το καθένα με την καρτελίτσα στην ειδική τσεπούλα και τον αριθμό του (από όσα τράβηξα κατά τύχη κανένα δε φαινόταν να έχει ιστορικό δανεισμού- λευκές οι καρτελίτσες…). Από ότι μπόρεσα να καταλάβω, ο μεγάλος όγκος των βιβλίων πρέπει να ήταν δωρεά από κάποια βιβλιοφιλική οικογένεια στο παρελθόν. Τα βιβλία αυτά έχουν όμορφο δέσιμο, περιλαμβάνουν τους κλασικούς και πάρα πολλά από τα διαμάντια της εποχής ( κάπου στα μέσα της δεκαετίας του '70 υπολογίζω) και για τότε πρέπει να ήταν ένα εξαιρετικό και πλήρες δείγμα. Έπειτα υπάρχει ένα χρονικό χάσμα, και ξαφνικά εντοπίζεις που και που βιβλία της εποχής μας- 5 αντίτυπα του «Έρωτα στα χρόνια της χολέρας», 2-3 Κοέλιο, ένας Αλεξάκης, «Το Δίκιο» του φίλου μου Νίκου Αραπάκη, ανάκατα, να ξεχωρίζουν με την χαρούμενη πολυχρωμία τους ανάμεσα σε κείνα τα ομοιόμορφα παλιά.

Φυσικά και άνοιξα κάρτα και δανείστηκα τρία βιβλία (έβαλα στο μάτι τα Άπαντα του Χάκκα για να είμαι ακριβής, αν και δεν τα πήρα). Όμως όταν ένας χώρος σαν κι αυτόν θεωρείται «αξιόλογη βιβλιοθήκη», τότε έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να δούμε φιλαναγνωστικό χαΐρι στην Ελλάδα.


9 σχόλια:

  1. Τουλάχιστον υπάρχει....
    Ενώ σε άλλους δήμους (π.χ. στο δικό μας, λίγο ακόμα πιο νότια) το απόλυτο κενό...


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει, κι εγώ δεν ήξερα για αυτή. Αυτό είναι η δική μου ντροπή, εδώ που τα λέμε. Ασχολήθηκε να τη βρει ο άντρας μου που δεν τον λες κι ακριβώς βιβλιόφιλο....

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος16/3/13, 12:49 μ.μ.

    Μην υποτιμάτε καθόλου τις (...αρχαίες σαν αυτή) βιβλιοθήκες.
    Συχνά κρύβουν διαμαντάκια, που δεν τα έχει δανειστεί ποτέ κανείς, γιατί δεν είναι πλέον του συρμού. (Ήδη τσιμπήσατε 3 καλά βιβλία.)
    Σας το λέω με γνώση του πράγματος, γιατί τυχαίνει να δίνω λίστες με (διαχρονικούς) τίτλους στη βιβλιοθήκη της πόλης μου, και κάθε φορά η νεαρή βιβλιοθηκονόμος εξανίσταται επειδή δεν τους έχει καν ακούσει. Ο (ευγενικός) ισχυρισμός της ότι δεν είναι σε ζήτηση, δε μου λέει τίποτα.
    Αν θέλουμε να αναπτύξουμε τη φιλαναγνωσία, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε, όσοι διαβάζουν μόνο τις νέες ή τις μπεστ σέλερ εκδόσεις, να περάσουν στο επόμενο στάδιο.

    Να έχετε μια καλή ημέρα!

    κ.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, δεν την υποτιμώ. Κάτι καλύτερο θα ήθελα, όμως...
      Κοντά στις μπεστσελεριές ή τέλως πάντως σε βιβλία πιο πρόσφατα, μια χαρά θα ήταν να έχει και τα παλαιότερα. Χρειάζεται όμως ένας "κράχτης" αν είναι να δημιουργήσει ένας τέτοιος χώρος αναγνώστες.

      Διαγραφή
  3. Εύχομαι το κείμενό σου να γίνει αιτία να δωρήσει κάποιος και άλλους τίτλους σε αυτή τη βιβλιοθήκη. Να είσαι καλά, καλό τριήμερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος23/3/13, 6:01 μ.μ.

    Εξαιρετικές δανειστικές βιβλιοθήκες είναι η Βιβλιοθήκη του Πειραιά και η Βιβλιοθήκη του Ευγενιδείου που πολύς κόσμος λανθασμένα πιστεύει ότι έχει μόνο τεχνικά και επιστημονικά βιβλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος27/4/13, 5:50 μ.μ.

    Η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη θα συμμετάσχει στην καλοκαιρινή εκστρατεία φιλαναγνωσίας που στηρίζει το FUTURE LIBRARY και το Ιδρυμα Νιάρχος. Καλό είναι όσοι ισχυρίζονται ότι ενδιαφέρονται και αγαπούν τις βιβλιοθήκες να συμμετάσχουν και ως εθελοντές στο έργο αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρίς να θέλω να φανώ εριστική, δεν έχει σχέση η φιλαναγνωσία και η αγάπη για τις βιβλιοθήκες με τον εθελοντισμό. Αφενός ο εθελοντισμός δεν είναι για όλους, αφετέρου αρκετοί απλά δεν έχουν το χρόνο. Δεν τους κάνει λιγότερο βιβλιόφιλους αυτό, ούτε σημαίνει πως αγαπούν τις βιβλιοθήκες πιο λίγο.

      Διαγραφή