23/12/09

Σαμπάνια με γύρο


Ο Παρασκευάς ποτέ δε θεώρησε χρέος μερικά νοίκια ή κάποια καθυστερημένα κοινόχρηστα. Κι όμως το χαρτί της εφορίας, που τον χρέωνε 2822 ευρώ για απλήρωτες κλήσεις του πεθαμένου πατέρα του που δεν ήξερε να οδηγεί για ένα αμάξι που δεν είχε ποτέ, τού στάθηκε στο λαιμό. Ο γέρος ήθελε πάντα να είναι εντάξει με τους λογαριασμούς του.


Φυσικά το να ξεπληρώσει ήταν αδύνατο με τα 500 μαύρα ευρώ το μήνα που του έδινε το αφεντικό για τη βραδινή βάρδια στο φούρνο. Και σα να μην έφτανε όλο αυτό, η κολλητή του η Ελπίδα ( τις φορές που το είχαν "κάνει" ήταν κάπως άχαρο...) που ξέρει να στρίβει τα καλύτερα "τσιγάρα" του φορτώνει μια ιστορία με έναν καθηγητή, μια γκόμενα και μια ασφαλιστική. Στην ιστορία πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει ένας άρρωστος σκύλος, ο Φραπέ, που τον μάζεψε ο Παρασκευάς από τα Εξάρχεια καθώς τους κυνηγούσαν κάτι μπάτσοι και ο τελειότερος μπακλαβάς που έφτιαξε άνθρωπος ποτέ. Α, και ο Μίξερ, ο καλύτερος άνθρωπος για να φτιάξει "Σαμπάνια με γύρο".


Η νουβέλα του Παρασκευά Ακαμάτη, του οποίου το μυθιστόρημα "Παραισθησιογόνα Σουβλάκια" μεταφράστηκε αμέσως στα αρχαία ελληνικά, τα αραβικά και τα σουαχίλι, κρύβει κάτω από το παιγνιώδες παρουσιαστικό της, σφιχτή δομή, εξαιρετική πλοκή, μια ιδέα χιούμορ(μικρή), α και την ανάγκη να αναπροσδιορίσει κανείς την ζωή του από όλες τις απόψεις.

"Σαμπάνια με γύρο", Παρασκευάς Ακαμάτης, εκδ. Ωκεανίδα, 2009, σελ.181 

7 σχόλια:

  1. Πάντως γράφει βιβλία με παράξενους τίτλους! Να αφήσω και μερικές ευχές για χρόνια πολλά με όμορφα βιβλία για συντροφιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό είναι το πρώτο του.... Το άλλο μάλλον είναι της φαντασίας του (το αναφέρει στο βιογραφικό του !!!)

    Κι από μένα ευχές και βιβλιαράκια πολλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.
    Η νουβέλα αναφέρεται καθαρά σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί στην εποχή μας. Από όσα γράφεις, μάλλον ο συγγραφέας το κάνει με επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η αλήθεια είναι Mike μου πως το κάνει με ένα κάπως κλισαρισμένο χιούμορ. Αλλά αυτό είναι μόνο η επιφάνεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρονια πολλα Κατερινα Καλα Χριστουγεννα.Ευχομαι στην καινουρια χρονια να ανθισει το βιβλιο και να μας χαρισει υπεροχες στιγμες απολαυσης.Και για ολη την ενημερωση εδω παντα.Στο μπλογκ της Κατερινας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ πολύ, Γιάννα μου. Εύχομαι κι εγώ καλή χρονιά με όμορφα βιβλιαράκια. Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος27/9/10, 5:19 π.μ.

    milame gia theiko biblio........apisteyto gelio...

    ΑπάντησηΔιαγραφή