19/12/10

"Νότια των συνόρων, δυτικά του ήλιου", Haruki Murakami



Δυο φορές ξεκίνησα την ανάρτηση για το βιβλίο του αγαπημένου μου Χαρούκι Μουρακάμι "Νότια των συνόρων, δυτικά του ήλιου" και τις δυο μου βγήκε ένα γλυκανάλατο πράγμα που θα ταίριαζε σε κάποιο γυναικείο ευπώλητο κι όχι σε μυθιστόρημα ενός από τους σπουδαιότερους συγγραφέα των καιρών μας. Κι αυτό γιατί ο Μουρακάμι ξέρει να πει καλά μια ερωτική ιστορία ενώ ταυτόχρονα λέει και δυο τρία πραγματάκια για τη ζωή, σημαντικά, απλά, απλούστατα, που στα περνάει ύπουλα όσο παρακολουθείς την πλοκή και σε νοιάζει τί θα γίνει παρακάτω.

Ο Χατζίμε γνωρίζει την Σιμαμότο, όταν είναι και οι δυο δώδεκα χρονών. Ταιριάζουν απόλυτα, καταλαβαίνονται, μετά χάνονται. Έκτοτε δεν υπάρχει γυναίκα που να συγκριθεί με την μαγική ουσία της Σιμαμότο, με αυτό που είναι ο Χατζίμε και είναι κι εκείνη. Ο πρώτος του πραγματικός έρωτας καταλήγει βαθιά πληγωμένος συγκρινόμενη με το φάντασμά της, το ίδιο κι η γυναίκα και τα παιδία του, όταν η Σιμαμότο στα 37 τους επανεμφανίζεται.

Βιβλίο εκπληκτικής ατμόσφαιρας και με αυτήν την υποβλητική, καθάρια γραφή του Ιάπωνα συγγραφέα που συγκλονίζει. Σε κάνει να ερωτευτείς εκείνον κι όχι τους ήρωες του, γιατί κάθε σελίδα που διαβάζεις το ξέρεις πως την έγραψε αυτός.

7 σχόλια:

  1. Ανώνυμος19/12/10, 10:16 π.μ.

    Μου άρεσε πολύ αυτό το βιβλίο.Διαβάζεται τόσο γρήγορα,η αφήγηση είναι τόσο άμεση που διαβάζεις ασταμάτητα να δεις τί έγινε τελικά!Πολύ ωραίο χωρίς να χάνει φυσικά το ύφος γραψίματος του Μουρακάμι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εμένα μου άρεσε πολύ. Δεν μπορούσα να το αφήσω κάτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος22/12/10, 11:52 π.μ.

    Νομιζω, οτι οι χαρακτηρισμοι "ευπωλητο" και "γλυκαναλατο πραγμα" παει γαντι στο βιβλιο και οχι στο σχολιο που ξεκινησες να γραφεις.
    Εχω διαβασει σχεδον ολα τα βιβλια του που ειναι πολυ ανισα σε ποιοτητα, μερικα πολυ καλα και αλλα οπως το παρον που δεν υποφερονται.
    Αλλωστε δεν μπορεις να τον αποφυγεις πλεον και να θελεις, τον βρισκεις σε ολα τα αεροδρομια και σουπερ μαρκετ οπου Γης.
    Κατι σαν Ρωλινς των ενηλικων εχει καταντησει.
    Καλος ο φιλος ο Χαρουκι αλλα υπερεκτιμημενος
    (αυτο κρατηστε το μεταξυ μας)

    Ειδα εχεις στα προτεινομενα την Ανακαλυψη του Ουρανου, το εψαξα πριν κανα μηνα και μου ειπαν οτι εχει εαντληθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάλλον διαφωνούμε για τον φίλο Χαρούκι. Αλλά σε συγχωρώ, αφού έψαξες την Ανακάλυψη του Ουρανού. Η αλήθεια είναι πως δεν έχω διαβάσει πρόσφατα το βιβλίο του Μούλις, οπότε δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Προσφέρομαι πάντως να σου το δανείσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θεωρώ πως το καλύτερο βιβλίο του Μουρακάμι ειναι Το κουρδιστό πουλί.Με συγκλονισε.Και έχω διαβάσει όλα του τα βιβλία,όσα δηλ. είναι μεταφρασμένα στα ελληνικά.Για μένα ο συγγραφέας αυτός ήταν αποκάλυψη και νιώθω ευγνωμοσύνη γιατι όλα του τα βιβλία σταζουν ΓΝΗΣΙΑ ΖΩΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μολις τελειωσα το βιβλιο του, "Νοτια των συνορων δυτικα του ηλιου", και η αληθεια ειναι οτι με απογοητευσε το τελος του.Νιωθω εναν "εκνευρισμο". Ξερω οτι ο αγαπημενος Μουρακαμι χρησιμοποιει τους στοχασμους του διαχυτα και οτι ο αναγνωστης πρεπει να το ψαξει λιγο παραπανω για τους βρει. Αλλα πραγματικα σ' αυτο το βιβλιο οσο και να το εψαξα δεν το βρηκα! Μπορει καποιος να με βοηθησει να προσανατολιστω? Πως εκλαβατε εσεις το τελος της ιστοριας? Δεν θελω να πιστεψω οτι ηταν απλα ενας παιδικος ερωτας που απλα ηρθε, χαθηκε και τελικα ολα κυλουν παλι ομαλα στη ζωη του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή