13/11/12

Ψάχνοντας για εκδότη (στα αλήθεια αυτή τη φορά)





Πριν από έντεκα περίπου μήνες ανακοίνωσα στον εαυτό μου πως το μυθιστόρημά μου είχε ολοκληρωθεί. Άρχισα να ψάχνω στο διαδίκτυο για εκδότες, το ανακοίνωσα μέσα από αυτό το blog και το έδωσα στον άντρα μου να το διαβάσει. Δεν πρόλαβα να χαρώ, ο Β. γνωστός αντιδραστικός τύπος, βρήκε την ιδέα ενδιαφέρουσα και τη γραφή μου καλή αλλά όχι εξαιρετική. Επίσης θεώρησε πως χρειάζονταν πολλές περικοπές και διευκρινήσεις γιατί τη μισή ιστορία την είχα μέσα στο κεφάλι μου, πήρε χαρτί και μολύβι κι έκανε τον επιμελητή. Τα σχέδια για αποστολή ναυάγησαν, άρχισε ένα σβήσε- γράψε που κατέληξε σε ένα βιβλίο σαφώς μικρότερο από το προηγούμενο, αλλά θέλω να πιστεύω πιο ενδιαφέρον.

Κοντά ένα χρόνο μετά (είμαι μια εργαζόμενη μάνα που γράφει τα χαράματα, μην ξεχνιόμαστε) είμαι πάλι στην ευχάριστη θέση να αναφωνήσω «Τελείωσα». Αυτή τη φορά δεν θα το δώσω στον Β., αντίθετα άρχισα ήδη να το στέλνω σε εκδότες και σε ανθρώπους που η γνώμη τους μετράει για μένα, αποφάσισα να εκτεθώ. Χθες ένας φίλος που μόλις εξέδωσε το δεύτερο βιβλίο του μου είπε: «το πρώτο στο συγχωρούν, το δεύτερο ποτέ»∙ άρα έχω λίγο καιρό ακόμα να μπουρδολογήσω. Ξέρω τα ζόρια των εκδοτών, τη δυσκολία της εποχής, όμως δε μπορώ παρά να ελπίζω.

Το έστειλα και σε συμβολαιογράφο. Το ξέρω πως στην ελληνική αγορά δεν υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις λογοκλοπής, όμως ποτέ δεν ξέρεις ποιά θα είναι η πρώτη φορά. Μου φαίνεται ανήκουστο που δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος πια στην Ελλάδα να κατοχυρώσει κανείς τα πνευματικά του δικαιώματα. Αλλά τί λέω, εδώ σε λίγο δε θα υπάρχει άλλος τρόπος να αποδείξεις πως είσαι νεκρός.

Ευχηθείτε μου καλή επιτυχία.

Υ.Γ. Αν κανείς επιθυμεί να γενεί πειραματόζωο και να διαβάσει αυτό το πόνημα πριν την κυκλοφορία του δεν έχει παρά να μου γράψει στο mail. Έπειτα μπορεί να βαρέσει αλύπητα. 

49 σχόλια:

  1. Καλή επιτυχία!!!! Πτου σκόρδα και θέλω να το διαβάσω...σου στέλνω και μήνυμα!
    Δε θα βαρέσω αλύπητα, αλλά είμαι πολύ περίεργη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος13/11/12, 6:28 μ.μ.

    Καλή επιτυχία εύχομαι!!!
    Αυτό που έχουμε όλοι μας σαν όνειρο , εσύ ήδη έχεις φτάσει εκεί!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε.... εγώ νομίζω πάντως πως είμαι στην αρχή, αρχή. Έχω δρόμους για να φτάσω οπουδήποτε. Αλλά η ενθάρρυνση είναι ευπρόσδεκτη!

      Διαγραφή
  3. Δημήτρης Αλεξίου13/11/12, 6:37 μ.μ.

    Με το καλό! Αν θέλεις κάτι από μένα (και με τις δύο ιδιότητες, δικηγόρου και εκδοθέντος) μη διστάσεις. Καλά κάνεις και εκτίθεσαι. Και η έκδοση εξάλλου, έκθεση είναι, ας πάρεις την κρυάδα απ' την αρχή!
    Γρήγορα και καλά νέα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι, Δημήτρη μου. Τη νομική σου συμβουλή ελπίζω να μην την χρειαστώ, η συγγραφική πάντα είναι ευπρόσδεκτη.

      Διαγραφή
    2. Δημήτρης Αλεξίου14/11/12, 9:15 π.μ.

      Μην το λες... Το ζητούμενο είναι να υπογράψεις συμβόλαιο, όχι; Και κοίτα και παρακάτω!

      Διαγραφή
    3. "Το ζητούμενο είναι να υπογράψεις συμβόλαιο". Ε, να, τώρα αυτή τη πρόταση με τρόμαξε. Σωστός μεν, ούτε που το είχα σκεφτεί δε πως για αυτό θα χρειαστώ νομική συμβουλή. Στον Πατάκη για "Το Άγγιγμα του Σκιαθίτη" μετά βίας το διάβασα, απλά το υπέγραψα.

      Διαγραφή
  4. Καλή επιτυχία! Στο εύχομαι ολόψυχα! Το χω περάσει και εγώ αυτό το λούκι και σε καταλαβαίνω απόλυτα. Στο δεύτερο έχεις άλλα άγχη εκτός από αυτό της αποδοχής από τον εκδότη. Αυτά περνάω εγώ τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, το φαντάζομαι. Ένα άγχος την φορά, όμως.... Εύχομαι καλή επιτυχία με το δεύτερο.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος13/11/12, 8:38 μ.μ.

    Για κατοχύρωση έχω δει και αυτό εδώ (δεν ξέρω αν είναι φτηνότερο από τον συμβολαιογράφο):

    http://senariografoi.gr/gr/screenplays/faq

    Καλή επιτυχία με το βιβλίο!

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα φθηνότερο, δεν το ήξερα. Και δεν ξέρω και αν καλύπτεσαι νομικά, πρέπει να ρωτήσω. Ευχαριστώ πάντως για την πληροφορία, χρήσιμη για την επόμενη φορά.

      Διαγραφή
    2. Δημήτρης Αλεξίου14/11/12, 9:25 π.μ.

      Και εδώ θα σας απαντήσω σαν δικηγόρος: Το μόνο πράγμα που κάνει η κατοχύρωση είναι να δώσει σε ένα έργο βέβαιη δημόσια χρονολογία, ούτως ώστε αν στο μέλλον εμφανιστεί με το όνομα κάποιου άλλου, να έχεις απόδειξη ότι εσύ ήσουν ο πρώτος που το είχε στην κατοχή του. (Δεν αποδεικνύεται ότι το έγραψες, τεκμαίρεται χρονικά). Επομένως αυτό που κάνεις είναι να κλείσεις το έργο σε έναν φάκελο και να κάνεις μία δημόσια κατάθεση σε συμβολαιογράφο, ο οποίος θα κρατήσει το έργο σφραγισμένο μέχρι να του το ζητήσεις (σε περίπτωση που χρειαστεί). Επειδή το ζήτημα της απόδειξης έχει να κάνει μόνο με την ημερομηνία, αυτή αποδεικνύεται και με άλλους τρόπους: Στέλνεις στον εαυτό σου συστημένο το έργο σε σφραγισμένο φάκελο και κρατάς την απόδειξη αποστολής και το φάκελο ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΟ. Στέλνεις το αρχείο με pdf στο μέιλ σου. Στέλνεις το αρχείο (όχι συνημμένο) στο μέιλ σου ή στο μειλ κάποιου φίλου σου. Και οι μάρτυρες αποτελούν μέσα απόδειξης. Φυσικά το πιο ισχυρό αποδεικτικό μέσα είναι η δημόσια κατάθεση σε συμβολαιογράφο γιατί είναι δημόσιο έγγραφο . Δεν κοστίζει πάρα πολύ: 30-35 €. Καλημέρα σας!

      Διαγραφή
    3. Α, ωραία, μόλις το κατοχύρωσε... ο άντρας μου γιατί το έστειλε με pdf από το δικό του mail στο δικό μου. Πλάκα κάνω, αλλά ποτέ δεν ξέρεις, άμα με χωρίσει :-) Τελικά είχες δίκιο οι νομικές σου συμβουλές είναι πολύτιμες κι εγώ τις υποτίμησα. Το στέλνω και με pdf στο εαυτό μου λοιπόν για δεύτερη κατοχύρωση. Ο συμβολαιογράφος απλά το κράτησε, οπότε λογικά θα έκανε τη δουλειά του. Καλημέρα κι ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  6. Όλα καλά θα πάνε! Έχεις δώσει πολύ καλά δείγματα εξάλλου..
    Κι εγώ προσφέρομαι,μη χάσω, για κριτής αδέκαστος ,αλύπητος και πολύ μα πάρα πολύ αυστηρός,τι νομίζεις.Το θηλυκό του κριτής ποιό είναι;Κρίτρια;Μπαίνω στου Σαραντάκου ευθύς αμέσως.
    Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γράφω λίγο ιδιότροπα. Ελπίζω να μη σε απογοητεύσω, Βιβή μου.

      Διαγραφή
  7. θοδωρής Π.13/11/12, 11:44 μ.μ.

    Η αμηχανια που πιθανον αισθάνεσαι είναι απολύτως δικαιολογημένη. Ποιός βγήκε στο κουρμπέτι (σε οποιοδήποτε κουρμπέτι) για πρώτη φορά και πάταγε σταθερά και σίγουρα στα πόδια του; Ακόμα και οι συγγραφείς που θαυμάζεις, όταν δώσαν το πρώτο τους ολοκληρωμένο βιβλιο στον κολλητό τους για κριτική θα τρωγότανε με τα ρούχα τους μέχρι να τους τηλεφωνήσουν για ένα σχόλιο. Το σημαντικό βήμα που έκανες είναι η εκθεση, η μεταβαση από το εν δυναμει ταλέντο (που μπορει να γραψει από την αφόρητη μετριότητα μέχρι το ασυλληπτο αριστούργημα) σε πολυ συγγεκριμένο αντικείμενο οπως είναι το βιβλιο, ελευθερο στην προσωπική διαθεση και ερμηνεία του καθενός.
    Να σε ρωτησω και κάτι πιο δημοσιογραφίστικο; Με το στυλ γραφής ποιου συγγραφέα θα παρομοίαζες το δικο σου τρόπο γραφής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν αισθάνομαι αμηχανία λέει, έγραψα το κείμενο της ανάρτησης και την προτροπή στο υστερόγραφο για όποιον θέλει να το διαβάσει με ηρεμία αλλά τώρα με έχει πιάσει μια απίστευτη ανησυχία, γιατί έστειλα το χειρόγραφο σε αρκετούς ανθρώπους και φοβάμαι. Είναι το πρώτο μου ολοκληρωμένο βιβλίο, έχει αδυναμίες, κάποιες από αυτές εμφανείς ακόμα και σε μένα.

      Στην ερώτηση θα απαντήσω με στυλ συνεντευξιαζόμενης στάρλετ λοιπόν "Δεν μοιάζει το στυλ γραφής μου με κανένός άλλου, έχω προσωπικό στίγμα". Αλλά αυτό φυσικά δεν θα είναι η αλήθεια. Γράφω αρκετά στεγνά, χωρίς λυρισμό, λίγες περιγραφές, κάπως στακάτα και κοφτά. Θέλω να πιστεύω πως αυτό δεν αφαιρεί αλλά προσθέτει στο κείμενο. Δεν μπορώ να σκεφτώ συγκεκριμένο συγγραφέα που να μοιάζει το στυλ μου, πάντως οι επιρροές από τα διαβάσματά μου δεν μπορεί, κάπου θα φαίνονται.

      Διαγραφή
  8. Τί υπέροχα νέα!!! Σε κάθε περίπτωση είναι υπέροχα δηλαδή, γιατί είναι τόσο ωραίο να νιώθεις ότι κάτι που έγραψες it's about to be published...
    Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι σου αρέσει πάρα πολύ και ότι το θέλεις πολύ, και στο δικό μου σύμπαν η αυθεντική επιθυμία για κάτι είναι κάτι απίστευτα ιερό! Οπότε go for it, που λένε και στο χωριό μου!
    Εννοείται ότι θέλω να το διαβάσω νωρίτερα, εννοείται ότι θα αγοράσω όσα αντίτυπα μπορώ όταν εκδωθεί...
    Με ειλικρινείς ευχές για επιτυχία
    Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά, μην υπερβάλουμε μόλις το έστειλα στους εκδοτικούς (σε κάποιους δεν το έχω καν στείλει ακόμα), όχι και about to be published. Ελπίζω να διαβαστεί, μόνο αυτό. Θα στο στείλω μόλις βρω την ευκαιρία, είσαι πολύ ευγενικός. Και από τους λίγους που θα μου τα χώσει με άνεση (κατά καιρούς το έχω κάνει κι εγώ για κάποια ποστ σου), οπότε διπλή ευκαιρία.

      Διαγραφή
  9. Κατερίνα μου, όταν γράφεις, γράφεις και γράφεις, τότε κάποια στιγμή έρχεται αυτή η ώρα. Εύχομαι πρώτα απο όλα, να έχεις γρήγορα νέα, γιατί το πρώτο άσχημο που μπορεί να συμβεί είναι να σε αγνοούν, ακόμη και για να σου πούν οτι "δεν τους ενδιαφέρει". Η Δεύτερη Ευχή είναι να δουν το φως του ήλιου οι σελίδες σου και να αγκαλιαστεί το πόνημα με αγάπη ! Αν χρειάζεσαι μια γνωμη για κάτι στο email μου, ευχαρίστως να τα πούμε. Αισθάνομαι οτι έχουμε τόσα κοινά κι ας μην τα είπαμε ποτέ απο κοντά. Φιλιά και Καλή Επιτυχία !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το αισθάνομαι κι εγώ, είναι τα blog μας που μας κάνουν να ανοιγόμαστε έτσι. Το έχω ζήσει αυτό το "Γράφετε καλά αλλά δεν επιθυμούμε να εντάξουμε το έργο σας στο εκδοτικό μας πρόγραμμα για αυτή τη χρονιά", αυτό φοβόμουν τόσο καιρό που άφησα αυτό το χειρόγραφο να σαπίσει στα ντουλάπια μου αχτένιστο αλλά τώρα έχω πάρει φόρα, κοντεύει να τελειώσει και το επόμενο, και δεν μπορούσα πια να τα κρατάω. Το πολύ πολύ να με αγνοοήσουν, θα το έχουν διαβάσει και δέκα άνθρωποι μέσα από το blog και θα μου πουν τη γνώμη τους για το επόμενο.

      Διαγραφή
  10. Εύχομαι καλή επιτυχία!!! Είναι υπέροχο το συναίσθημα να σου τηλεφωνούν και να σου λένε 'ενδιαφερόμαστε για το βιβλίο σας'. Εύχομαι ειλικρινά σύντομα να το γευτείς σε όλη του την ένταση!!!
    Και δυο συμβουλές: (αν θέλεις τις δέχεσαι γιατί εγώ προσωπικά μισώ τις συμβουλές)
    1. Ο συμβολαιογράφος σε κατοχυρώνει (κατάθεση βιβλίου λέγεται η όλη ιστορία), σου δίνει κι ένα χαρτί που γράφει αναλυτικά πόσες σελίδες είχε το χειρόγραφο που του κατέθεσες, τίτλο βιβλίο κλπ. κλπ. Σε συμβολαιογράφο της Θεσσαλονίκης, η όλη ιστορία μου είχε στοιχίσει 25 ευρώ.
    2. Προσωπικά είμαι λίγο προληπτική και θεωρώ ότι καλό θα ήταν προτού αρχίσουν να έρχονται οι πρώτες απαντήσεις (συνήθως κάνουν από 3 - 6 μήνες) να μην βλέπουν και να μην διαβάζουν πολλοί το χειρόγραφό σου. Πολλές απόψεις, πολλά σχόλια καλοπροαίρετα και μη, ενδεχόμενη αρνητική ενέργεια... Δώστο σε δυο - τρεις ανθρώπους που πραγματικά σέβεσαι τη γνώμη τους και σ'αγαπούν κι αυτό είναι...
    Αν και θα ήθελα πολύ να το διαβάσω, δεσμεύομαι ότι θα είμαι από τις πρώτες αναγνώστριες όταν με το καλό κυκλοφορήσει!
    Υ.Γ. Μια αρνητική απάντηση από κάποιον εκδοτικό, δεν σημαίνει τίποτα. Δεν το βάζουμε ποτέ κάτω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, ο συμβολαιογράφος είναι η σωστότερη λύση για αυτό την ακολούθησα. Τιμή δεν μου έχει πει ακόμα αλλά είναι οικογενειακός φίλος και δε νομίζω να με γδάρει.

      Προληπτική δεν είμαι αλλά αναγκαστικά ένα πρωτόλειο έχει ατέλειες, και σήμερα με λίγο πιο καθαρό μυαλό φοβάμαι λιγάκι την έκθεση.

      Μακάρι να τη ζήσω τη χαρά του τηλεφωνήματος, έχουμε μήνες ακόμα μπροστά μας για κάτι τέτοιο, όμως.

      Η δέσμευσή σου Σοφία μου είναι η καλύτερη. Πωλήσεις δεν χρειάζονται οι εκδοτικοί, άλλωστε;

      Διαγραφή
    2. προσκυνώ την άποψη της Σοφίας! και επαναπροσδιορίζω και εγώ τη δική μου!!!
      έχει απόλυτο δίκαιο η Σοφία! η γνώμη του κάθε άσχετου θα σε μπερδέψει, καλύτερα να περιμένεις τους εκδότες!
      εξαιρετικό insight, δεν το είχα σκεφτεί!
      και εγώ θα περιμένω την επίσημη έκδοση λοιπόν!!!

      Διαγραφή
    3. Πάλι καλά που δεν πρόλαβα να γυρίσω από τη δουλειά για να στο στείλω, δηλαδή. Δεν έχει άδικο η Σοφία, είναι κάπως τρομακτικό το να το βλέπουν πριν αξιολογηθεί. Ελπίζω κάποιος να θελήσει να το εκδώσει γιατί προσδοκώ να μου κάνεις τζίρο :-)

      Διαγραφή
    4. Δημήτρης Αλεξίου14/11/12, 4:17 μ.μ.

      Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει άδικο η Σοφία, εν μέρει... Απ' τη στιγμή που το έχεις στείλει σε εκδοτικό η γνώμη του οποιουδήποτε άλλου περισσεύει και δε θα σου κάνει και καλό. Εγώ πάντως ΠΡΙΝ δώσω το τελικό στον εκδοτικό κάθε φορά το έδωσα σε δέκα διαφορετικούς αναγνώστες να μου πουν τη γνώμη τους. Ήξερα ότι δε θα είναι εντελώς αντικειμενική, αλλά κάτι ο μεγάλος αριθμός, κάτι η διαίσθηση έβγαλα συμπεράσματα και τις τρεις φορές που με βοήθησαν να κάνω βελτιώσεις στα βιβλία μου. Πολύ δύσκολα ένας εκδοτικός θα ασχοληθεί επισταμένως να κάνει ΣΟΒΑΡΗ επιμέλεια σε ένα βιβλίο πριν το εκδόσει. Μην ανησυχείς! Chin up, fingers crossed και υπομονή!

      Διαγραφή
    5. Δημήτρη και αυτό που λες είναι εξαιρετικό. Ναι, σίγουρα, αν αυτοί οι δέκα είναι αυστηρά επιλεγμένοι, όντως, μπορεί να ισχύει μία εξαίρεση σε αυτό που λέει η Σοφία. Και φυσικά η γνώμη σου σαν συγγραφέα, βαρύνει πολύ. Με εντυπωσιάζει αυτό που λες ότι ο εκδοτικός δεν θα κάνει σοβαρή επιμέλεια? λόγω ελληνικής άρπα κόλας φαντάζομαι και χαμηλού επιπέδου διορθωτών δηλαδή εννοείς? μα καλα, αφού είναι δουλειά τους...

      Διαγραφή
    6. Δημήτρης Αλεξίου14/11/12, 8:14 μ.μ.

      Όχι JonyG δεν είναι μόνο λόγω άρπα κόλλας. Απλώς σε έναν εκδοτικό φτάνουν περί τα πεντακόσια πονήματα για διάβασμα (και πιθανώς έκδοση) κάθε χρόνο. Εάν το έργο έχει αρετές αλλά έχει και εγγενή προβλήματα (στη δομή του, στην πλοκή, σε κάποιον ήρωα κλπ) κανένας δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου και τη διάθεση να σου κάνει αυτές τις παρατηρήσεις ούτως ώστε να τις διορθώσεις και να γίνει το έργο εκδόσιμο. Εάν δε φανεί με την πρώτη ότι είναι σχετικώς άρτιο και σχεδόν έτοιμο προς έκδοση, πιθανότατα δε θα ασχοληθούν γιατί περιμένουν άλλα 499 για διάβασμα. Θα επιλέξουν το πιο έτοιμο και όχι αυτό με τις μεγαλύτερες "δυνατότητες" κατόπιν ενδελεχούς επιμέλειας. Εξάλλου, πέρα από τους εκδοτικούς, οι συγγραφείς έχουν την τάση να δουλεύουν και να ξαναδουλεύουν το έργο τους συνεχώς και ίσως με ένα πιο επιστάμενο χτένισμα και βασικές αλλαγές κατόπιν, να βγει τελικά ένα άλλο βιβλίο από αυτό που αρχικά επέλεξαν προς έκδοση και αυτό το φοβούνται...

      Διαγραφή
    7. Αυτό δεν το είχα σκεφτεί, Δημήτρη, πως φοβούνται πως με στην σχιζοφρένειά μας θα παραδώσουμε τελικά άλλο βιβλίο. Πάντως για να μην είμαι άδικη, στο προηγούμενο χειρόγραφο που κατέθεσα πριν κάποια χρόνια βρέθηκαν δυο άνθρωποι που μου ζήτησαν μεγάλες διορθώσεις και χτένισμα για να το εκδώσουν. Εγώ όμως είχα μουλαρώσει κάπως και δεν έκανα τίποτα. Αν μου το ζητήσουν σε αυτό, θα το κάνω.

      Διαγραφή
  11. Καλή δύναμη! Θα σου χρειαστεί σε κάθε περίπτωση.

    Από 'κει και πέρα το μόνο που θα ήθελα να σου εκφράσω είναι ο θαυμασμός κι η συμπάθειά μου, αφού την αγάπη σου για το γράψιμο τη μετουσιώνεις τελικά σε κάτι πιο ολοκληρωμένο και οργανωμένο, σ' ένα βιβλίο.

    Εύχομαι όλα να πάνε κατ' ευχήν και σύντομα να αισθανθείς τη χαρά αυτού του υπέροχου ταξιδιού!

    Καλή επιτυχία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι, αλλά ήδη το γράψιμο αυτό καθ' αυτό με αποζημιώνει, δεν μπορώ να πω. Με αποφορτίζει.

      Διαγραφή
  12. Αυτό που συστήνει ο Δημήτρης Αλεξίου κάνουμε όλοι από χρόνια- ταχυδρομούμε στον εαυτό μας κ.λ.. Αλλά όπως σωστά λέει αυτό δεν κατωχυρώνει απ' ευθείας. Κι ύστερα, όταν πια εκδοθεί στέλνεις τα αντίτυπα στην Εθνική Βιβλιοθήκη (και λαβαίνεις αρ. πρωτοκόλλου).

    Σου εύχομαι τα καλύτερα. Και πολύ κουράγιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το ταχυδρομήσω και στον εαυτό μου; Ας το κάνω κι αυτό.... Να είσαι καλά Δάφνη μου, θέλει κουράγιο και τρέξιμο και ψάξιμο και υπομονή, το χω πάρει απόφαση. Κι αν δεν γίνει κάτι, θα τα ξαναλέμε σε δυο-τρια χρόνια για το επόμενο.

      Διαγραφή
    2. Ταχυδρομούσαμε συστημένο, δεν ανοίγαμε το φάκελλο και παραδίδαμε στο Συμβολαιογράφο (για να μη χρειάζεται καταγραφή σελίδων κ.λ.). Τώρα νομίζω αυτά λύθηκαν με το email σε pdf). Η αλήθεια είναι όμως πως πια δεν πολυνοιάζομαι, έμαθα με τα χρόνια πως ο μεγάλος κίνδυνος είναι να μη διαβαστεί, όχι να κλαπεί.

      Επίσης αυτό που διάβασα παραπάνω- πως ο εκδότης ανησυχεί μην παραδώσεις άλλο δεν ισχύει. Η συμφωνία θα γίνει για ό,τι έδωσες ήδη.

      Σκεπτόμουν χθες το βράδυ να σου το ζητήσω, θα το διάβαζα με ενδιαφέρον. Αλλά είμαι κι εγώ μεταξύ εκείνων που το θεωρούν γκαντεμιά να βγάζεις το παιδί σου απροετοίμαστο στον κόσμο. Και ξέρεις, η γνώμη επηρεάζεται πολύ από τη μορφή. Μου έτυχε με ποίημα που καλός φίλος (σοβαρότατος) το απέρριψε σε χειρόγραφο, δεν το ξανασυζητήσαμε και μετά από χρόνια, από ολόκληρο βιβλίο αυτό ειδικά το ίδιο ποίημα ήταν που ήρθε να μου πει ότι τον ενθουσίασε. Ποτέ δεν του είπα πως ήταν το ίδιο μα πήρα το μάθημα.
      Από τότε δε σπαταλάω τον ενθουσιασμό μου.

      Συγγνώμη για το σεντόνι,
      είναι για να σου ευχηθώ τα καλύτερα και γρήγορα!

      Διαγραφή
    3. Ο βασικός φόβος μου είναι αυτός, πως δεν θα διαβαστεί καν. Είναι δύσκολο αν δεν έχεις εκδώσει τίποτα άλλο να σε πάρουν στα σοβαρά (μερικές φορές κι άμα έχεις). Δεν με απασχολεί πολύ η λογοκλοπή.

      Έχεις δίκιο για τη μορφή, το έχω παρατηρήσει. Ειδικά ανάμεσα στην ηλεκτρονική και την τυπωμένη μορφή. Πάντως στην ποίηση μπορεί να μην φταίει η μορφή, αλλά τα χρόνια που πέρασαν ανάμεσα στις δυο αναγνώσεις.

      Το "γρήγορα" δεν το βλέπω, αλλά σε αυτό το παιχνίδι έμαθα να περιμένω.

      Είσαι πολύ καλή. Τις συμβουλές σε αυτή τη φάση ειλικρινά τις χρειάζομαι.

      Διαγραφή
  13. Ανώνυμος14/11/12, 8:47 μ.μ.

    Πάντως, αν ήμουν εκδότης, θα έπαιρνα σοβαρά υπόψη και το γεγονός ότι είσαι γνωστή βιβλιο-μπλόγκερ, με εκατοντάδες (ήδη) αναγνώστες πρόθυμους να σε διαβάσουν και να σε στηρίξουν. Δεν είσαι πια απλή πρωτοεμφανιζόμενη.

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω αν ισχύει αυτό που λες, Κώστα. Πολύ θα με βόλευε, αλλά ειλικρινά δεν ξέρω.

      Διαγραφή
  14. Καλή επιτυχία! Εύχομαι να πάνε όλα καλά και σύντομα να κρατάς στα χέρια σου το βιβλίο σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σου εύχομαι κι εγώ τα καλύτερα..θα ήθελα να το διαβάσω, αλλά η Δάφνη έχει δίκιο...θα περιμένω με ανυπομονησία να εκδοθεί και θα σου πω τότε τη γνώμη μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σου εύχομαι κι εγώ με τη σειρά μου γρήγορα και ευχάριστα νέα!

    Πάντως, εφόσον έχεις δύο (ή και περισσότερα;) μυθιστορήματα ολοκληρωμένα, γιατί δεν δοκιμάζεις να τα υποβάλεις μαζί; Έχω την αίσθηση ότι προδιαθέτει θετικά έναν εκδότη να ξέρει ότι η "επένδυση" που σκοπεύει κάνει σε εναν συγγραφέα θα έχει σιγουρα και συνέχεια (αφού θα έχει στα χέρια του ήδη και δεύτερο βιβλίο). Τι κι αν το/τα είχες ήδη υποβάλει παλιότερα; Πιθανόν να μην το θυμούνται, αλλά κι αν το θυμούνται, μπορεί να έχει θετική επίδραση με τον τρόπο που περιέγραψα παραπάνω.

    (θες να μας πεις το είδος του βιβλίου και μια-δυο γραμμές για την υπόθεση;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου φαίνεται κάπως περίεργο να φορτώσω κάποιον με 3 ή 4 μεγάλα κείμενα μονοκοπανιά. Εγώ θα μπούκωνα, Θαλή. Θέλω να πιστεύω πως φαίνεται από τον τρόπο που γράφω πως θα έχει και συνέχεια....

      Διαγραφή
    2. Όταν λέω 'συνέχεια' εννοώ :
      1. αν θα έχει την έμπνευση να γράψει και δεύτερο/τρίτο βιβλιο ο συγγραφέας και 2. αν θα το δεύτερο/τρίτο είναι κάτι καλό (ή εξίσου καλό με το πρωτόλειο)
      Δεν εννοώ πόνημα που να αφήνει περιθώριο για συνέχεια.

      Διαγραφή
    3. Το κατάλαβα, αυτό εννοούσα κι εγώ, όχι συνέχεια του ίδιου βιβλίου, φυσικά. Δεν γράφω ευκαιριακά, γιατί ζήλεψα, γιατί απλά θέλω να εκδώσω κάτι μια φορά. Πιστεύω πως αυτό φαίνεται πια στο γράψιμό μου.

      Διαγραφή
  17. Καλή επιτυχία Κατερίνα. Η δική μου άποψη είναι ότι το έργο δεν χρειάζεται ιδιαίτερη κατοχύρωση, θα συμφωνήσω με όσα λέει ο Δημήτρης για αποστολή μέσω mail κλπ. Εύχομαι να βρει την καλύτερη στέγη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κι εγώ το ελπίζω να βρει στέγη, αλλά κι αν δεν βρει δεν πειράζει. Σε ευχαριστώ πολύ, Γιάννη μου, να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή