22/3/13

Πως να τακτοποιήσετε τη βιβλιοθήκη σας σε δέκα απλά βήματα


Δεν ξέρω αν θυμάστε τη χαρούμενη γκρίνια που είχα κάνει από αυτό εδώ το μπλογκ (είμαι ένα μικρό κατατρεγμένο Κατερινάκι που η κεντρική του βιβλιοθήκη είναι πολύ μικρή για να χωρέσει τα βιβλιαράκια του), αλλά με χαρά αναφέρω πως έπιασε εν μέρει. Εξηγούμαι, δεν έχουμε βρει ακόμα μια μεγάλη βιβλιοθήκη σε λογική τιμή που να ταιριάζει στον απέναντι τοίχο του σαλονιού, που θα έλυνε άμεσα το πρόβλημα- βάλαμε όμως ένα κομμάτι ακόμα στο δωμάτιο του μικρού.

Και τώρα ήρθε η ώρα της ανακατάταξης. Ξέρω πως δεν μου αρέσει να είναι τα βιβλία μου : αλφαβητικά κατά συγγραφέα (όπως στα βιβλιοπωλεία) ή αλφαβητικά κατά τίτλο. Αυτό το τελευταίο είναι σχεδόν ανέφικτο και συν τοις άλλοις δυσκολεύει πολύ το να βρεις θέση στο βιβλίο που έχεις μόλις διαβάσει. Οι τοποθετήσεις κατά χρώμα, ύψος, σχήμα είναι για τους διακοσμητές, προφανώς. Ξέρω πολλούς που ακολουθούν τη χρονολογική μέθοδο, ανάλογα με την ημερομηνία έκδοσης ( στην Ελλάδα αυτό είναι ένα θέμα- μετράει η ημερομηνία πρώτης έκδοσης του βιβλίου, της μετάφρασης, της επανέκδοσης; ) και άλλους που ακολουθούν την αυτοβιογραφική χρονολογική, γράφουν στην πρώτη σελίδα πότε πήραν το βιβλίο και τα τοποθετούν έτσι. Αγαπώ το χάος, αλλά όχι τόσο.




Κι έτσι μένουμε στην παλιά, εμπειρική δικιά μου. Ένας πρώτος χοντρικός διαχωρισμός κατά θέμα (Ποίηση, Φιλοσοφία, Θέατρο, Λογοτεχνία). Εύκολα πράγματα μιας και τα τρία πρώτα μαζί βία να πιάνουν ένα μεγάλο ράφι. Και μετά μπαίνουμε στα δύσκολα. Λογοτεχνία. Μπήκα κάποτε στον πειρασμό να χωρίσω τα βιβλία μου κατά λογοτεχνικό ρεύμα, αλλά γρήγορα ανακάλυψα πως αυτό είναι ανέφικτο. Οπότε μένει η λύση κατά χώρα. Ξεσκαρτάρουμε πρώτα τους Έλληνες. Τα εναπομείναντα μελό πάνε αποθήκη (βρήκα μια Ομηρόλη!), έπειτα ξεκινάμε χρονολογικά, γιατί θα ήτο περίεργο το Ίσλα Μπόα να βρεθεί δίπλα στο Λάθος και τα Χαστουκόψαρα παρέα με τον Κοσμά Πολίτη. Αυτό παρουσιάζει ένα πρόβλημα, ας πούμε με τα βιβλία του Βασιλικού, του Κουμανταρέα, του Μάτεσι που εκτείνονται σε ένα βάθος χρόνου. Δε χωρίζω βιβλία συγγραφέων, πηγαίνουν όλα μαζί, ανάλογα με το ένστικτό μου.

Και τώρα λατρεμένη ξένη λογοτεχνία. Αποφάσισα να «εξορίσω» την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη  καθώς και τη Ρωσία στο δωμάτιο του μικρού. Παρουσιάζονται προβλήματα, ο Προυστ καταλήγει επικίνδυνα κοντά με τον Πασκάλ Μπρυκνέρ, αλλά δεν βρίσκω τρόπο αντιμετώπισης. Στου σαλονιού θα παραμείνουν Βόρεια Αμερική και Αγγλία, Λατινική Αμερική και Ισπανία-Πορτογαλία- Ιταλία. Κι εδώ ο Όστερ καταλήγει μόνο ένα ράφι μακριά από την Βιρτζίνια Γουλφ, αλλά μοιάζει κάπως πιο ταιριαστό. Μόνο οι Λατίνοι με χαροποιούν, ο Μπόρχες κάνει παρέα στον Κορτάσαρ και τον Μπολάνιο, ο Σαραμάγκου βρίσκεται κοντά στον Βίλα- Μάτας. Ανακάλυψα πως έχω ακόμα το «Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» και δεν μπορώ να αποφασίσω αν θα το εξορίσω στο υπόγειο ή θα το δώσω. Ψιλοντρέπομαι.    

Όπως καταλάβατε το σπίτι έμοιαζε σαν βομβαρδισμένο μια εβδομάδα τώρα και θα συνεχίζει να έχει στοίβες βιβλία κάτω για κανένα μήνα( με γρήγορους υπολογισμούς). Δεν αποφάσισα ακόμα να κρατώ αρχείο με τα βιβλία που έχω – έστω ένα excel. Η αποδελτίωση αυτή τη στιγμή θα μου φαινόταν βουνό, άσε που θα έδειχνε την ένδεια της βιβλιοθήκης μου. Κι ο Β. όταν είδε πόσα είναι τα αδιάβαστά μου με απείλησε με εμπάργκο στις παραγγελίες….



46 σχόλια:

  1. Ανώνυμος22/3/13, 11:54 π.μ.

    Εγώ χωρίζω (με σειρά προτεραιότητας) κατά: είδος-εκδόσεις-συγγραφέα-χρονολογικά.
    174 Αδιάβαστα πλέον...Λέω να ξαναγοράσω μόνο εξαιρετικούς τίτλους.Εχω βιβλία για 3 χρόνια ακόμη.(Διαβάζω περίπου 60 το χρόνο)
    Β.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ έχω γύρω στα 30-40 αδιάβαστα που ξέρω πως ποτέ δε θα θελήσω να διαβάσω, τελικά. Αυτό μου δημιουργεί πρόβλημα. άρα στην ουσία χωρίζεις κατά εκδόσεις, ε; Δεν με ελκύει πολύ αυτό... Ελληνική και μεταφρασμένη λογοτεχνία μπαίνουν μαζί έτσι, ε;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος22/3/13, 1:22 μ.μ.

      Ελληνική έχω ελάχιστη.Το 90% είναι μεταφρασμένη λογοτεχνεία.Αλλά όχι δεν μπαίνουν μαζι.Ξέχασα να το αναφέρω.Όταν χωρίζω κατα συγγραφέα οι Έλληνες μπαίνουν όλοι μαζί και χωρίζονται σε παλιούς και νέους (Άλλο ο Τσίρκας, άλλο ο Χωμενίδης). Άλλα ο Λιόσα δεν μπαίνει χώρια από τον Κέλμαν που είναι διαφορετικής εθνικότητας και βγαίνουν στην ίδια σειρά ξένης λογοτεχνείας και εκδότη.

      Διαγραφή
    3. Βέβαια έτσι ο Καστανιώτης με τη σειρά Συγγραφείς του Κόσμου δημιουργεί ένας χάος... Πλάκα κάνω. Δηλαδή το Κουτσό δίπλα στην Πανούκλα, τον Πόλεμο της Συντέλειας του Κόσμου και τον Μπέρνχαρντ επειδή είναι και όλα Εξάντας, ε; Ακόμα με ξενίζει, Β.Κ. Αλλά είμαι σίγουρη πως έτσι θα δείχνει σημαντικά πιο όμορφη η βιβλιοθήκη σου από τη δική μου.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος22/3/13, 1:29 μ.μ.

      Και για κάποιον που του έβγαλα τα μάτια, απο μικρό παιδί τη λογοτεχνία τη γράφω λογοτεχνεία.Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι...

      Διαγραφή
    5. Χαχα, κι εγώ από μικρή είμαι φρικτά παράτονη, Τώρα με τον υπολογιστή, όμως, συμμορφώθηκα....

      Διαγραφή
  2. Α τι όμορφες που είναι αυτές οι βιβλιοδουλειές! Πάντως εγώ επιμένω, βιβλία που διάβασες και σε απογοήτευσαν (δεν μπορεί θα υπάρχουν και τέτοια), βιβλία που είχες αγοράσει κάποτε χωρίς να ξέρεις το χαζό περιεχόμενό τους, βιβλία τέλος πάντων που για τον ένα ή άλλο λόγο δεν αγαπάς ΔΩΣΤΑ! Υπάρχουν κάποιοι που τα έχουν πιο πολλή ανάγκη από εσένα. Η κοντινότερη βιβλιοθήκη είναι ένας καλός χώρος υποδοχής. Είμαι πολύ περήφανη για τα βιβλία που άφησα στη βιβλιοθήκη, από δερματόδοτες εκδόσεις που είχα βρει πεταμένες δίπλα σε σκουπιδια, μέχρι νέες εκδόσεις που αγόρασα και διάβασα με το ζόρι. Πρόσφατα ξεκίνησα και το bookcrossing ένας καλός τρόπος να μοιράζομαι βιβλία που δεν θέλω να έχω. Είμαι υπέρ και των παλαιοβιβλιοπωλείων. Τις περισσότερες φορές αντί για χρήματα έκανα ανταλλαγή.

    Όταν κάποτε επανενώσω τις βιβλιοθήκες μου θα κάνω ένα πολύ καλό ξεκαθάρισμα, ο χώρος είναι σίγουρα πολύτιμος! Ανυπομονώ για εκείνη τη μέρα που θα αποκτήσω μόνιμη διεύθυνση, εγώ και τα βιβλία μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ντρέπομαι.... Αφού δεν τα διάβασα εγώ, ή τα διάβασα και το μετάνιωσα, γιατί να τα δώσω. Αυτή η λογική σκοτώνει κάθε προσπάθεια μου να δωρίσω κάπου τα βιβλία που δε θέλω, κι έτσι σαπίζουν στις αποθήκες...

      Στο εύχομαι, librarian , αν και μπορεί τότε να ανακαλύψεις πως ο χώρος δεν είναι ποτέ αρκετός :)

      Διαγραφή
    2. Πλάκα κάνεις, σαπίζουν στην αποθήκη; Τι να κάνω για να σε μεταπείσω; Δηλαδή είναι όλοι άνθρωποι ίδιοι και αρέσουν σε όλους τα ίδια; Δώρισα στη βιβλιοθήκη το Καθένας του Ροθ, δεν μου άρεσε καθόλου αλλά είμαι σίγουρη ότι θα βρεθεί κάποιος να του αρέσει. Έχω στα χέρια μου τη Χλομή φωτιά του Ναμπόκοφ, δεν μου αρέσει καθόλου και είμαι έτοιμη να το αφήσω ελεύθερο για τον επόμενο.
      Τα βιβλία δεν είναι για να μένουν κλεισμένα σε κούτες και αποθήκες, είναι για να μοιράζονται.
      Ξανασκέψου το.

      Διαγραφή
    3. Έχω την βιβλιοθήκη του φοιτητικού σπιτιού μου στην αποθήκη κι είναι σχεδόν γεμάτη με πράγματα που δεν θα ξαναδιάβαζα ποτέ. Τώρα που είδα πως είναι η τοπική δημοτική βιβλιοθήκη βέβαια, η σκέψη όλο να γυρίζει στο μυαλό μου. Όχι τίποτα άλλο, θα μουχλιάσουν τα βιβλία εκεί πέρα που τα έχω.

      Διαγραφή
    4. Εεεεε!...Librarian!

      Στάσου... οι αναγνώστες πεινάνε για λογοτεχνία! Για "Χλομή φωτιά" ... εγώ... φλέγομαι! Κάνε μια ανάρτηση στο μπλογκ σου περί ανταλλαγών, γράψε μερικά βιβλία που δε θέλεις και γω πρώτος θα ανταποκριθώ και πού ξέρεις ίσως αποκτήσεις βιβλία που πάντα ήθελες!!

      Κατερίνα συγγνώμη που εκμεταλλεύομαι τον χώρο σου χωρίς να προτείνω λύσεις (τις οποίες εξάλλου δεν γνωρίζω ούτε εγώ!) για την τακτοποίηση των βιβλιοθηκών, το οποίο είναι και το θέμα της σημερινής ανάρτησης.

      Διαγραφή
    5. Το σκέφτηκα κι εγώ πως τον θέλω τον Ναμπόκοφ, αλλά κρατήθηκα, Μαραμπού.... Οπότε δεν είσαι εκτός θέματος. Βρε λες να κάνω εγώ μια τέτοια ανάρτηση, ήδη κοιτάω εδώ ένα σωρό βιβλία που δεν τα έχω σε μεγάλη εκτίμηση.

      Διαγραφή
    6. Ναι αμέ! Για να αξιοποιήσω και όλα εκείνα τα προστατευτικά με τις φουσκάλες που κρατάω από τα πακέτα της Πολιτείας!!

      Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω πολλά βιβλία στο σπίτι που σημαίνει ότι χωρούν άνετα στις δύο βιβλιοθήκες μου. Επίσης, τα περισσότερα είναι τα επονομαζόμενα "κλασικά" που δύσκολα λείπουν από άλλους βιβλιόφιλους. Κάποια άλλα είναι αγορές εκπληκτικά ελκυστικών προσφορών, που επίσης δύσκολα λείπουν από άλλους βιβλιόφιλους. Μένουν κάποιες επιλογές αυστηρά προσωπικού γούστου (άλλοτε επιτυχημένες άλλοτε όχι τόσο) που με χαρά χαρίζω σε φίλους (άλλοτε για να μοιραστώ την σπουδαία ανακάλυψη άλλοτε για να απαλλαγώ).

      Ωστόσο, αν ευοδώσει η ιδέα της ανταλλαγής, έχω κάποια βιβλία που νομίζω ότι θα σε κεντρίσουν, αν και το αναγνωστικό σου δείγμα φαντάζει άπειρο και άρα οι πιθανότητες συνταιριάσματος ισχνές!

      Χαιρετώ και αναμένω εξελίξεις!

      Διαγραφή
    7. Α, εγώ δεν τα κρατάω, γιατί ο μικρούλης τα σκορπάει σε όλο το σπίτι!!

      Μόλις τελειώσω με τη βιβλιοθήκη φαντάζομαι πως θα ξέρω περίπου τί μπορεί να αποχωριστώ. Εκτός αν με πιάσει καμιά κρίση κτητικότητας....

      Διαγραφή
    8. Άνετα ανταλλάσσω τη Χλομή Φωτιά, χαρίζω κιόλας αλλά πραγματιικά νομίζω ότι δεν συμφέρει να το στείλω οπουδήποτε καθώς είναι πιο φθηνό να το αγοράσει κάποιος από την Πολιτεία ή τον Ιανό.

      Διαγραφή
    9. Μπορεί η Χλομή Φωτιά να μην αξίζει τον κόπο να την στείλεις άλλα αν είχες την Λολίτα στην κατοχή σου, χωρίς να την θέλεις πια, που έχει κολλήσει στα 25 ευρώ καιρό τώρα;;
      Απλώς σκέφτηκα ότι ίσως θα ήταν ωραία αν αναφέραμε όλοι μερικά βιβλία που δε θέλουμε πια και καταλήγαμε να διοργανώσουμε ένα λογοτεχνικό αλισβερίσι! Θα φανεί παράξενο άλλα αυτές οι προσφορές των 3 και κάτι ευρώ της Πολιτείας μερικές φορές με εκνευρίζουν γιατί ενώ έχω κατασταλάξει σε μια παραγγελία, σφηνώνουν με θράσος τελευταία στιγμή και πολλές φορές καταλήγω να αφήσω κάποιο που ήθελα από καιρό να διαβάσω και να παίρνω μερικά άλλα από φόβο μην χάσω τις ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ αυτές προσφορές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το "Κάστρο στο δάσος" του Νόρμαν Μέιλερ που κατάφερε να αιχμαλωτίσει την σκέψη μου μετά βίας μέχρι τη μέση του βιβλίου περίπου και μετά... την σκότωσε!

      Διαγραφή
    10. Με πληγώνεις Μαραμπού γιατί τα βιβλία που θα ήθελα να ανταλλάξω δεν τα έχω μαζί μου! Μακάρι να είχα τη βιβλιοθήκη μου να κάνω πολλά από αυτά που με προκαλείς κάθε φορά...
      Καλά που να πας στο βιβλιοπωλείο! Εκεί να δεις χάος. Πήγα... δεν περιγράφεται με το ηλεκτρονικό πανηγύρι! Γέμισα μια αγκαλιά βιβλία με τρία ευρώ και μετά λέω σε ποια βαλίτσα θα τα βάλω όλα αυτά; τα άφησα και πήρα μόνο τη Χλομή φωτιά που δεν μου άρεσε κιόλας τελικώς... πφφφ...

      Διαγραφή
    11. Πάντως αυτό με τις προσφορές το έπαθα κι εγώ. Για αυτό γέμισα τόσα αδιάβαστα. Οπότε αποφάσισα στην τελευταία παραγγελία να μην τα δω καν.

      Διαγραφή
    12. Παιδιά που είναι αυτές οι προσφορές γιατί εγώ αγοράζω βιβλια με δεκαπέντε ευρω

      Διαγραφή
  3. υπάρχει ωραιότερο πράγμα από το να ασχολείται κανείς με τη βιβλιοθήκη του???
    η δικιά μου είναι χάος και το έχω αποδεχτεί και έχω πείσει τον εαυτό μου ότι μου αρέσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ το είχα αποδεχτεί ως τώρα. Και μη νομίζεις, με την γνωστή τακτική μου, χάος θα είναι ξανά σε λίγους μήνες. Εντροπία....

      Διαγραφή
    2. Εγώ έχω μόνο δέκα πέντε είκοσι βιβλια και ολλα είναι φαντασιας για παράδειγμα εχω ολλα τα βιβλια του Χάρι ποτερ

      Διαγραφή
  4. Αυτό είναι το αδύνατο σημείο μου..απλά φροντίζω να είναι τα βιβλία κάθε συγγραφέα μαζί..εκεί ξεκινά και σταματά η δική μου οργάνωση..τέλεια ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ως τώρα ούτε αυτό δεν είχα καταφέρει πλήρως. Το έλεγε η θεωρία, αλλά το ακύρωνε η πράξη. Υπολογίζω να συμμορφωθώ. Αλλά μπορεί και όχι....

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος22/3/13, 12:21 μ.μ.

    Μετά από άπειρες ανακατατάξεις -και δωρεές σε βιβλιοθήκες και bookcrossing- έβαλα κι εγώ μια κάποια σειρά στο χάος των τεσσάρων βιβλιοθηκών (πάτωμα ως ταβάνι) του σπιτιού. Χώρισα τη λογοτεχνία, όπως κι εσείς, ανά χώρα. Τώρα, αν σας πω ότι είναι φορές που ούτε έτσι βρίσκω το βιβλίο που αναζητώ, παρά μέρες αργότερα, θα με πιστέψετε;

    κ.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπολογίζω κ.κ. πως ούτε κι εγώ θα μπορώ πλήρως να το χειριστώ, όσο με τα χρόνια μεγαλώνει και θεριεύει. Για την ώρα είναι κάπως μαζεμένο. Ακόμα και στο προηγούμενο χάος, σπάνια δυσκολευόμουν να βρω βιβλίο. Μόνο αν το είχα δανείσει και δεν το θυμόμουν.

      Διαγραφή
  6. Προσωπικά έχω σταματήσει να σπαταλάω χρόνο και σκέψη για την βιβλιο-ταξινόμηση. Απλώς, όταν αγοράζω ένα βιβλίο, το βάζω στο τέλος του ραφιού και τέλος. Έτσι, ο Κάφκα καταλήγει να βρίσκεται δίπλα σε Bell και τα βιβλία για την κρίση δίπλα σε αστυνομικά!
    Και φροτνίζω να "ξεφορτώνομαι" βιβλία που εν τέλει δεν μου άρεσαν - και χώρο εξοικονομώ και τους δίνω την ευκαιρία να πετύχουν τον σκοπό τους : να διαβαστούν (ναι, είμαι τακτικός πελάτης των παλαιοβιβλιοπωλείων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι μικρός ακόμα Θαλή μου, σε λίγο αυτή η μέθοδος θα αρχίσει να σου δίνει τα νεύρα, μου φαίνεται. Εγώ πάλι δεν επισκέπτομαι τα παλαιοβιβλιοπωλεία, κι ίσως θα έπρεπε να αρχίσω.

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος22/3/13, 3:06 μ.μ.

    Όποτε κοιτάζω τη βιβλιοθήκη μου, σκέφτομαι "Αχ, γιατί να μην είμαι η Μαίρη Πόππινς".
    Θυμάσαι τι ωραία τα τακτοποιούσε όλα;
    Ε.Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, ενώ εμείς κάνουμε την τσίτα πάνω σε καρέκλες και σκάλες... Μέχρι και τη μουσική θα ανεχόμουνα :P

      Διαγραφή
  8. Σας καταλαβαίνω όοολους!Στο σπίτι-διότι στο μαγαζί δεν το συζητάμε,χρειαζόταν σειρά, ταξινόμηση,χώρος κτλ- είμαι υπέρ του βιβλιοχάους και τα βάζω όλα μαζί,εκτός από τα αδιάβαστα που κυκλοφορούν αδέσποτα, αλλά κατά καιρούς δοκιμάζω το λεγόμενο fifo(first in first out,όρος της...επαγγελματικής μαγειρικής).
    Δηλαδή βγάζω μπροστά αυτά που θέλω ή νομίζω πως θέλω να (ξανα)διαβάσω,τα ποθητά δηλαδή της αναγνωστικής φάσης που περνάω και πίσω τα άλλα,που μπορεί να είναι και καινούργια αλλά δεν τα θέλω την δεδομένη στιγμή.
    Είχα μεγάλη δυσκολία να αποχωριστώ βιβλία,το ομολογώ,αλλά το πάλεψα και κατάφερα και κατ΄αρχάς δάνεισα -κρατώντας σημείωμα ποιό σε ποιόν κτλ-μετά χάρισα και τέλος αντάλλαξα,κάτι που είναι πολύ ωραίο σαν συναίσθημα και στις δυό αυτές περιπτώσεις.
    Σε λίγο το fifo θα βγει και στην βεράντα,θα πάει διακοπούλες πασχαλινές στο ταπεινό πλην θαλασσινό εξοχικάκι,το καλοκαίρι έχει ο Ύψιστος,ωραία πράγματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γουστάρω fifo με τρέλα. Έτσι γινόταν κι εδώ, κι ανακάλυψα ένα σωρό αδιάβαστα σε στάκες πίσω από άλλες στάκες και... άσ' τα να πάνε. Και για μερικά αναρωτιέμαι, καλέ εγώ το έχω αγοράσει αυτό; Για ποιό λόγο;

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος22/3/13, 10:54 μ.μ.

    @ Μαραμπού:

    Στις ανταλλαγές βιβλίων λέμε ΝΑΙ.
    Γιατί όχι;

    @ Βιβή Γ.

    Τη μέθοδο fifo την εφαρμόζω χρόνια, ειδικά με τα βιβλία που θέλω κατά καιρούς να ξαναδιαβάσω, αλλά σήμερα την αναγνώρισα και σε σας. Δεν ήξερα πως έχει ...ονοματεπώνυμο -όπως λέμε Λίλα Πάουζε!- και πολύ το χάρηκα.


    κ.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, αλλά ντρέπομαι να παρουσιάσω αυτά που μου περισσεύουν. Τα αξιόλογα δεν μπορώ να τα αποχωριστώ και αυτά που θεωρώ κακά γιατί να θέλω να τα προτείνω σε κάποιον άλλο;

      Το fifo μου φαίνεται θα γίνει κώδικας....

      Διαγραφή
  10. Ανώνυμος23/3/13, 7:49 π.μ.

    καλημέρα σας , εχω στό email ένα σπάνιο καί πολύ καλό -κατά τήν γνώμη μου βιβλίο , άν θέλετε μπορώ νά σας τό στείλω .
    ο τίτλος τού βιβλίου είναι: "ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ" καί είναι του Γερασιμου Κακλαμανη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να πω πως διαβάζω κυρίως λογοτεχνία άρα μάλλον τσάμπα θα μου στείλετε... Ευχαριστώ πολύ για την προσφορά.

      Διαγραφή
  11. Γεια σου Κατερίνα. Θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι σχετικά - άσχετο. Εκτιμώντας τη γνώμη σου περί των βιβλίων, θα ήθελα την άποψή σου για την συγγραφέα Μάρω Βαμβουνάκη, αν σου αρέσει ο τρόπος γραφής της κλπ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Blur δεν μπορώ να έχω άποψη, γιατί δεν έχω διαβάσει τίποτα δικό της.

      Διαγραφή
    2. Δεν τη θεωρείς αξιόλογη ώστε να έχεις διαβάσει ή απλά δεν έτυχε; Μου κάνει λίγο εντύπωση γι'αυτό ρωτάω. Εννοώ για κάποιον που διαβάζει αρκετά..

      Διαγραφή
    3. Δεν θέλω να κάνω αξιολογικές κρίσεις για βιβλία που δεν έχω καν ξεφυλλίσει, θα ήταν άδικο. Απλά η θεματολογία της δεν εμπίπτει στα ενδιαφέροντά μου και δε νομίζω ότι θα αγόραζα βιβλίο της.

      Διαγραφή
  12. Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος23/3/13, 7:23 μ.μ.

      kαλησπέρα σας , οφείλω νά σας εξηγήσω ότι έγώ πού σάς πρότεινα τό βιβλίο δέν ειμαι αύτός πού γράφει (tha to tela)
      καλό βραδυ εύχομαι γιώργος .

      Διαγραφή
    2. Καλά κάνατε και το διευκρινίσατε, αν και το φαντάστηκα. Το ένα σχόλιο είναι γραμμένο κανονικά, το άλλο σε κάπως ακατάληπτα greeklish.
      Καλό βράδυ εύχομαι κι εγώ και σας ζητώ συγγνώμη αν σας στεναχώρησα.

      Διαγραφή
  13. Ανώνυμος31/3/13, 2:12 μ.μ.

    Γεια σου Κατερινα! Καλησπερα σε ολους! Ειμαι καινουριος στο μπλογκ και χαιρομαι που το βρηκα! Νομιζω οτι ειναι πιο ανθρωπινο επειδη εχει και προσωπικα θεματα.

    Για το πως ταξινομω τα βιβλια μου...Τα εχω ολα σε μια πολυ μεγαλη βιβλιοθηκη. Τα βιβλια πολιτικης και Ιστοριας τα εχω σε ενα ραφι ολα μαζι και απο εκει και περα τα υπολοιπα (μυθιστορηματα που ειναι και τα περισσοτερα) τα εχω με χρονολογικη σειρα διαβασματος. Ετσι δημιουργειται ενα ιδιοτυπο προσωπικο ημερολογιο, το οποιο με βοηθαει να θυμαμαι ανα πασα στιγμη ποτε διαβασα αυτο το βιβλιο, πως ημουν εκεινο τον καιρο, πως ενιωθα, σε ποιο σπιτι το διαβασα, αν το διαβασα στο τρενο, σε διακοπες, κτλ. Βεβαια σε αυτο με βοηθαει η καλη μνημη που εχω.Σκεφτηκα καποιες φορες να τα αλλαζα, αλλα τελικα κατεληξα οτι ειναι ο καλυτερος τροπος.Με γυριζει σε στιγμιοτυπα της ζωης μου απο το 1995 που ημουν 20 χρονων εως σημερα.Το θεωρω υπεροχο αν και τα χρονια περνουν...

    Ευχαριστω πολυ.

    ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Γιώργο,

      Χαίρομαι που σου αρέσει το blog. Τη φοβάμαι λιγουλάκι αυτή την "αυτοβιογραφική" μέθοδο, όσο τα βιβλία συσσωρεύονται. Εγώ το 1995 ήμουν 17, άρα είμαστε σχεδόν συνομήλικοι, και φοβάμαι πως θα είχα ήδη να αντιμετωπίσω το χάος αν την ακολουθούσα. Καταλαβαίνω όμως τη γοητεία της, να μην πω ψέματα.

      Εγώ σε ευχαριστώ,
      Κατερίνα

      Διαγραφή