4/9/22

Οι Λέσχες Ανάγνωσης του Booktalks


                   


Η Λέσχη Ανάγνωσης του Booktalks ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια. Στην αρχή συναντιόμασταν μια φορά τον μήνα στο βιβλιοπωλείο, διαβάζαμε όλοι το ίδιο βιβλίο, συζητούσαμε για αυτό. Το 2020, με την πανδημία, αναγκαστήκαμε να βρισκόμαστε διαδικτυακά μέσω zoom. Αν και στην αρχή μάς ξένισε, αρχίσαμε να λαχταράμε τις συναντήσεις της Λέσχης, ήταν κάπως σαν έξοδος ή γιορτή τις μέρες της καραντίνας. Και η παρέα άρχισε να μεγαλώνει, μπήκαν στην Λέσχη νέα μέλη από όλη την Ελλάδα και σιγά από την Ευρώπη, κι όλον τον κόσμο. Άλλαξε η σύνθεση, οι ορίζοντές μας διερευρύνθηκαν, μας άρεσε πολύ. 

Όταν τελείωσαν οι καραντίνες, βρεθήκαμε σε δίλημμα, ποια λέσχη θα κρατούσαμε, τη ζωντανή ή τη διαδικτυακή. Βρήκαμε μια λύση συμβιβαστική, και τις δύο. Έτσι, τώρα πια συναντιόμαστε με δύο τρόπους: ένα Σάββατο απόγευμα το μήνα μαζευόμαστε στο Booktalks (όσες και όσοι μπορούν) και κάνουμε τη Λέσχη μας διά ζώσης, ενώ την επομένη, την Κυριακή, κάνουμε λέσχη για το ίδιο βιβλίο, διαδικτυακά, για όσους είναι μακριά.


Τη Λέσχη συντονίζω εγώ κι επιλέγω το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσουμε όλοι. Απαιτείται μια μίξη ανάμεσα σε παλιές και νέες κυκλοφορίες, κλασικούς και νεότερους συγγραφείς. Εδώ μπαίνει η προσωπικότητα του συντονιστή ή της συντονίστριας, που δίνει τον τόνο. Στη Λέσχη μιλάνε όλα τα μέλη ελεύθερα, χωρίς αρχικές εισηγήσεις, όλα προκύπτουν από το διάλογο. Δεν είναι σαν παρουσίαση βιβλίου, για αυτό άλλωστε δεν μαγνητοσκοπούμε, δεν τραβάμε φωτογραφίες. Η Λέσχη έχει άλλη λειτουργία. Σίγουρα δεν είναι για αυτούς που δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο, γιατί στις λέσχες τα αναγνώσματα αναλύονται διεξοδικά, ως το τέλος τέλος. Κάπως έτσι δημιουργούνται οι παρέες των Λεσχών. Όταν ακους την άποψη κάποιου για το βιβλίο που μόλις διάβασες κι εσύ, κι άρα το θυμάσαι ακόμα με λεπτομέρεια, συνειδητοποιείς πολλά πράγματα για το ποιος είναι ο κάθε αναγνώστης. Και ακους πράγματα που ίσως δεν σκέφτηκες ποτέ διαβάζοντάς το. Στη δική μας Λέσχη δεν χωρούν ατέρμονες φιλολογικές αναλύσεις. Είναι μια λέσχη που αφορά όλα τα μέλη της.

Τον τελευταίο καιρό η Λέσχη απέκτησε αδελφάκι, μια Λέσχη αποκλειστικά για βιβλία Ελλήνων συγγραφέων που γίνεται μια φορά τον μήνα, συνήθως παρουσία του συγγραφέα, στο βιβλιοπωλείο και συμβάλλει σημαντικά στην γνωριμία του αναγνωστικού κοινού με την –μάλλον παραγνωρισμένη— ελληνική λογοτεχνική παραγωγή.


Για να γίνει κανείς μέλος στις Λέσχες μας δεν χρειάζεται τίποτα. Αρκεί να δει κάποιος την ανακοίνωση, να διαβάσει το βιβλίο και να έρθει στο βιβλιοπωλείο ή να μπει στο zoom τη δεδομένη χρονική στιγμή. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, η παρέα αλλάζει και μεγαλώνει κάθε χρόνο. Οι Λέσχες είναι δωρεάν, και δεν υπάρχει καμία υποχρέωση αγοράς του βιβλίου από το βιβλιοπωλείο, μπορείτε να το δανειστείτε από έναν φίλο ή μια βιβλιοθήκη, να ακούσετε σε audiobook, να το αγοράσετε σε e-book. Αν πάντως το πάρετε από εμάς στο Booktalks θα έχετε δωρεάν μεταφορικά και την καλύτερη τιμή της αγοράς (τσεκαρισμένο).








Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στις 7:30μ.μ. θα συναντηθούμε για την «Ελληνική λέσχη» στο Booktalks. Θα έχουμε διαβάσει την «Ομορφάσχημη» και τον «Εξώστη» του Καχτίτση (εκδ. Κίχλη). Μαζί μας θα είναι και η εκδότρια και επιμελήτρια των βιβλίων, κα Γιώτα Κριτσέλη.


Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στις 7μ.μ. στο βιβλιοπωλείο και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στις 9μ.μ. μέσω zoom θα μιλήσουμε για το «Τόσο πολύ νερό, τόσο κοντά στο σπίτι» του Ρέιμοντ Κάρβερ (εκδ. Μεταίχμιο).



                                                 Κατερίνα Μαλακατέ




Οι Λέσχες μας διάβασαν τον τελευταίο χρόνο:

25/9/2021 Ανωμαλία, Ερβέ Λε Τελιέ

23/10/2021 Νοσταλγία, Μίρτσεα Καρταρέσκου

19/11/2021 Το θείο τραγί και Το βατερλώ δύο γελοίων, Γιάννης Σκαρίμπας

18/12/2021 Το παλάτι του φεγγαριού, Πόλ Όστερ

22/1/22 Χιλιανός ποιητής, Αλεχάντρο Σάμπρα

16/2/22 Τι είδε η γυναίκα του Λωτ, Ιωάννα Μπουραζοπούλου

19/3/2022 Ιστορία του κόσμου σε 10 1/2 κεφάλαια, Τζούλιαν Μπαρνς

16/4/2022 Εκμηδένιση, Μισέλ Ουελμπέκ

7/5/2022 Άγρια Ακρόπολη, Νίκος Μάντης

21/5/2022 Οι Απόψεις ενός κλόουν, Χάινριχ Μπελ

4/6/22 Αγιογραφία, Νίκος Παναγιωτόπουλος

25/6/2022 Η εποχή των τυφώνων, Φερνάντα Μελτσόρ




Επόμενες συναντήσεις:

10/9/2022 Εξώστης και Ομορφάσχημη, Νίκος Καχτίτσης (7:30μ.μ. δια ζώσης στο Booktalks)

24/9/2022 Τόσο πολύ νερό, τόσο κοντά στο σπίτι, Ρέιμοντ Κάρβερ (7:00μ.μ. δια ζώσης στο Booktalks)

25/9/2022 Τόσο πολύ νερό, τόσο κοντά στο σπίτι, Ρέιμοντ Κάρβερ (9:00 μ.μ. διαδικτυακά μέσω zoom: 







Η ομάδα της Λέσχης: https://www.facebook.com/groups/1741745026044616 και ο λογαριασμός του βιβλιοπωλείου καφέ Booktalks στο facebook: https://www.facebook.com/booktalkscafe







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου