18/9/22

Τι συμβαίνει στα Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής του Booktalks;




Τι συμβαίνει

Στα εργαστήρια δημιουργικής γραφής ενηλίκων του Booktalks δουλεύουμε πάνω σε δύο άξονες: θεωρία και πράξη. Έτσι, με το που θα συγκροτηθεί η ομάδα και γνωριστούμε, η κάθε συνάντηση χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο είναι θεωρητικό, υπάρχουν πλήρεις σημειώσεις για βασικά θέματα, όπως πώς στήνεται η πλοκή, πώς φτιάχνουμε το τόξο ανάπτυξης ενός χαρακτήρα, πώς χειριζόμαστε τους διαλόγους, την περιγραφή, το μονόλογο, τι σημασία έχει το ύφος και η γλώσσα, γιατί show και γιατί tell. Η θεωρία πλαισιώνεται με παραδείγματα λογοτεχνικών κειμένων και προτάσεις ανάγνωσης. Γιατί όποιος δεν διαβάζει, δεν γράφει ουσιαστικά.

Το δεύτερο μέρος αφορά τη γραφή στην πράξη. Στο τέλος κάθε συνάντησης δίνεται θέμα για να γραφτεί κάποιο κείμενο (συνήθως διήγημα) με συγκεκριμένο αριθμό λέξεων. Αυτά τα κείμενα τα διαβάζουμε όλοι μαζί την επόμενη φορά κι η ομάδα κάνει καλοπροαίρετη κριτική ο ένας για τον άλλο. Έτσι η ομάδα γίνεται ομάδα και αποκτά ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, ξέρει πια να αναγνωρίσει πότε ένα κείμενο είναι καλό και πότε όχι.

Στόχος μετά το τέλος του πρώτου κύκλου είναι να έχει συστηματοποιήσει κανείς το γράψιμό του, να γράφει συχνά και όλο και καλύτερα, ακολουθώντας τους κανόνες και σπάζοντάς τους.

Στον δεύτερο κύκλο, η ομάδα περνά σε ένα επόμενο επίπεδο. Εδώ συζητάμε για το πέρασμα από τη μικρή στη μεγάλη φόρμα, τις διαφορές και τις ομοιότητες και προετοιμαζόμαστε για να γράψουμε μεγαλύτερα σε έκταση κείμενα. Πάλι οργανωμένα με σημειώσεις και διεξοδικές παρατηρήσεις. Παράλληλα κάθε εβδομάδα σε αυτόν τον κύκλο μαθαίνουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε είδους π.χ. ιστορικό, αστυνομικό, τρόμου, ερωτικό κ.ο.κ. και γράφουμε διηγήματα με βάση το είδος που μελετήσαμε. 

Σε κάθε κύκλο, τουλάχιστον σε ένα εργαστήριο θα μας επισκεφτεί κάποιος γνωστός συγγραφέας. Είναι πάντοτε εποικοδομητικό να βλέπει κανείς πως δουλεύουν διαφορετικοί γραφιάδες.

Πού, ποιος, πότε

Φέτος θα έχουμε δύο ομάδες πρώτου κύκλου, μία διαδικτυακά μέσω zoom κάθε Δευτέρα 8μ.μ. με 11μ.μ. και μία Πέμπτη 6μ.μ. με 9μ.μ. στο βιβλιοπωλείο μας (Αρτέμιδος 47, Π. Φάληρο). Ο πρώτος κύκλος απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν να ξεκινήσουν να γράφουν ή σε αυτούς που γράφουν ήδη και θα ήθελαν να συστηματοποιήσουν και να οργανώσουν τη γραφή τους.

Η ομάδα του δεύτερου κύκλου θα συναντιέται κάθε Τετάρτη 6μ.μ. με 9μ.μ. και συγκροτείται από όσους έχουν ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο.

Πόσο κοστίζει

Το κόστος για τα δέκα τρίωρα εργαστήρια (τόσο δια ζώσης, όσο και διαδικτυακά) είναι 210€ που καταβάλλονται σε τρεις δόσεις, πριν από 1ο, το 4ο και το 7ο εργαστήριο. Αν κάποιος θελήσει να πληρώσει όλο το ποσό προκαταβολικά, τότε το κόστος διαμορφώνεται στα 200€.


Εισηγήτρια:



Η Κατερίνα Μαλακατέ είναι συγγραφέας, blogger και ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου-καφέ Booktalks. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής στο Deree και το EKEBI καθώς και το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής ΕΑΠ/ Φλώρινας.
Το www.diavazontas.blogspot.com είναι ένα blog για την γραφή και την ανάγνωση που δημιουργήθηκε το 2009 κι έκτοτε λειτουργεί αδιάλειπτα. Το συντροφεύει και η αντίστοιχη βιβλιοφιλική ομάδα στο facebook ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ.
Το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά της είναι το «Χωρίς πρόσωπο» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.


Αν έχετε όρεξη να μάθετε περισσότερα ελάτε στην ανοιχτή συνάντηση γνωριμίας την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 στις 7μ.μ. στο Booktalks.  Δηλώστε συμμετοχή για τη συνάντηση εδώ

Θα υπάρξει και live την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022 στο γκρουπ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ

Ολόκληρο το πρόγραμμα των Εργαστηρίων μας για Γραφή και Ανάγνωση, παιδιών και ενηλίκων, διά ζώσης και διαδικτυακά: εδώ

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο 2109802520, στο info@booktalks.gr και στα inbox μας σε facebook και Instagram. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

1 σχόλιο: