17/6/12

"Το Θείο Τραγί", Γιάννης Σκαρίμπας


Αναρωτιέμαι γιατί δεν διάβασα « Το Θείο Τραγί» νωρίτερα, ακόμα και σε αυτά τα τραγελαφικά «Κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας» στο σχολείο, βρε αδελφέ. Υποψιάζομαι πως ο Σκαρίμπας δεν βόλευε και συνεχίζει να μην βολεύει κανέναν.
Στη μικρή αυτή νουβέλα, που είναι γραμμένη το 1931, μην ξεχνιόμαστε, εμφανίζεται ίσως ο σημαντικότερος αντιήρωας. Ο Γιάννης είναι ένας αλήτης, που δεν κατήντησε έτσι, είναι στοιχείο αντικοινωνικό και περιθωριακό από επιλογή. Στο πρώτο κομμάτι ο τριτοπρόσωπος αφηγητής μας παρουσιάζει μια επίσκεψη στην αδελφή του, η οποία τρομάζει από τη βρώμα του και την απάθεια του στο άκουσμα του θανάτου της μητέρας τους. Στο δεύτερο κομμάτι την αφήγηση την αναλαμβάνει ο ίδιος ο ήρωας, που οδηγημένος από εκδικητική μανία, βρίσκει καταφύγιο στο κτήμα του άντρα της Μαρίας, που κάποτε τον αγαπούσε, αλλά τον παράτησε γιατί ήτανε φτωχός. Εκεί φροντίζει να μην «κολλήσει» καλοσύνη από κανέναν και να κάνει μπάχαλο τους πάντες, κυρίως αυτούς που κάποτε με κάποιο τρόπο τον ευεργετήσανε.
Η ατμόσφαιρα θυμίζει αρκετά το «Ζητιάνο» του Καρκαβίτσα – μακράν το πιο αγαπημένο μου από τα νεοελληνικά μυθιστορήματα- η γλώσσα είναι τελείως αλλοπρόσαλλη, το ίδιο και η δομή. Με λίγα λόγια πρόκειται για μια γενναία προσπάθεια, την εποχή που όλοι ήταν κολλημένοι σε μια στείρα ηθογραφία, που όπως πολλά πράγματα δεν βρήκε μήτε συνεχιστές μήτε μιμητές.


"Το Θείο Τραγί", Γιάννης Σκαρίμπας, εκδ. Νεφέλη, 1993


Ευχαριστώ τον Νο14ΜΕ για αυτή την ανάρτηση 
  

7 σχόλια:

  1. Για μένα ο Σκαρίμπας είναι από τους σπουδαιότερους λογοτέχνες που έχει να επιδείξει η γλώσσα μας. Δυστυχώς, και στην εποχή του αλλά και σήμερα παραμένει αγνοημένος... Ας είναι καλά η Νεφέλη με τα Άπαντά του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου έκανε ειλικρινά εντύπωση που δεν είχε πέσει στην αντίληψή μου νωρίτερα. Ως έφηβη θεωρητικά "καταβρόχθισα" τα βιβλία της γενιάς του '30 που βρίσκονταν στην σχολική βιβλιοθήκη. Ο Σκαρίμπας που ήταν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε ευχαριστώ για την αναφορά! Αν είμαστε ενωμένοι θα είναι πιο εύκολο να ανακαλύψουμε όμορφα βιβλία και σπουδαίους συγγραφείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ ευχαριστώ Νο14ΜΕ που έμαθα από το blog σου τον Σκαρίμπα. Αυτό έλειψε να έχουμε ανταγωνισμούς μεταξύ μας. Εγώ χαίρομαι όλη αυτή τη διαδικασία, και χαίρομαι που ακόμα και τώρα μαθαίνω για συγγραφείς και βιβλία που δεν ήξερα. Είναι από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του βιβλιοφιλικού blogging.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καὶ τὸ βατερλὼ δυὸ γελοίων! μὴν τὸ ξεχάσῃς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος5/12/14, 8:02 π.μ.

    orea einai edo, filia apo nea yorki

    ΑπάντησηΔιαγραφή