3/12/12

Ω, ναι, έφτασαν οι πρώτες κριτικές....



Πέρασαν περίπου δεκαπέντε μέρες από κείνη τη Δευτέρα που το πήρα απόφαση πως το κείμενό μου τελείωσε και θέλησα να το εκθέσω στον έξω κόσμο. Έχει ήδη σταλεί στους περισσότερους εκδοτικούς οίκους από αυτούς που ήθελα, σε κάποιους (λίγους) που το δέχονταν ηλεκτρονικά και σε περισσότερους χειρόγραφα. Πολύ χαρτί πηγαίνει χαμένο κάθε φορά που κάποιος επίδοξος αποζητά την έκδοση και αρκετό χρήμα- ακόμα και με τον laser εκτυπωτή που ρίχνει το κόστος της κάθε σελίδας, η εκτύπωση, το σπιράλ και τα έξοδα του ταχυδρομείου είναι μια σπατάλη που υποψιάζομαι πως θα πάψει στα χρόνια που θα έρθουν∙ δε μπορεί κάποτε θα περάσουν οι επαγγελματίες αναγνώστες στην ψηφιακή εποχή.

          Σε αυτή τη διαδικασία έμαθα για πολλούς εκδοτικούς οίκους πως είναι τα όρια της οικονομικής κατάρρευσης κι αυτό ξύπνησε τα αναγνωστικά κι όχι τα συγγραφικά μου ένστικτα- να πάρω τα βιβλία τους που με αφορούν πριν κλείσουν και καταλήξουν εξαντλημένα. Ως αναγνώστης είχα τις προτιμήσεις μου σε κάποιες εκδόσεις γιατί μου άρεσαν οι επιλογές τους, αλλά σπανίως ασχολήθηκα με τους εκδοτικούς οίκους αυτούς καθ’ αυτούς, τώρα αναγκαστικά αρχίζω να καταλαβαίνω τι αρέσει στον καθένα να εκδίδει, πού ένα κείμενο κάπως ριζοσπαστικό σαν το δικό μου θα έχει μια κάποια τύχη και πού εκδίδονται μονάχα οι ίδιες και οι ίδιες ιστορίες∙ σε γενικές γραμμές παντού. Επίσης έμαθα το εξής: τουλάχιστον δυο οίκοι έχουν περιορισμό σελίδων, αν δεν είναι το γραπτό σου αρκετά μεγάλο, πάνω από 400 σελίδες, δεν υπάρχει περίπτωση να το εκδώσουν. Σας αφήνω να μαντέψετε ποιοί είναι πρώτον γιατί ο ένας είναι προφανής και δεύτερον γιατί έχει πλάκα.

        Από το blog μού ζήτησαν πολλοί να διαβάσουν το χειρόγραφο κι έχουν αρχίσει ήδη (ανάμεσά τους και πολύπειροι αναγνώστες, bloggers ή μη, που τη γνώμη τους εκτιμώ βαθύτατα) να στέλνουν την αναγνωστική τους εμπειρία. Όπως είναι φυσικό οι κριτικές ποικίλουν ανάμεσα στις εξαιρετικά καλές, που με αναπτερώνουν και στις περισσότερο μαγκωμένες που βρίσκουν κακά και καλά στοιχεία, που θα ήθελαν πολλά να αλλάξουν ή να γράψω κάτι άλλο πιο βατό. Κανείς ως τώρα δε μου έχει πει «άσε μας κουκλίτσα μου», κάτι που καταγράφεται στα θετικά. Περίμενα, λοιπόν, πως ανάλογα με την κριτική θα ένιωθα διαφορετικά για τη διαδικασία, στις καλές θα χαιρόμουν που το έκανα κι άφησα το κείμενό μου εκτεθειμένο στα μάτια των πιθανών αναγνωστών και στις όχι και τόσο πως θα με έπιανε μια αίσθηση πως το γρουσουζεύω, θα εκνευριζόμουν που ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του. Τελικά δεν είναι έτσι, προς το παρόν μού έδωσε μόνο χαρά, μια κάπως άγρια αίσθηση ξεγυμνώματος αλλά ταυτόχρονα ανακούφισης που αποφάσισα να αφεθώ στην κρίση μεγαλύτερου αριθμού ατόμων, αγνώστων. Είναι μια πιο προσωπική βουτιά στα βαθιά- το ήδη τυπωμένο βιβλίο σε κρατά σε μεγαλύτερη απόσταση και δημιουργεί σεβασμό- από ό,τι συνηθίζεται, αλλά παρ’ όλα αυτά μου χαρίζει συγκίνηση δυνατή που φαντάζομαι πως θα δεκαπλασιαστεί αν και όποτε κάποιο βιβλίο μου εκδοθεί.

             

24 σχόλια:

  1. μπράβο, μπράβο, μου άρεσαν πολύ τα νέα!!! άντε με το καλό, προσωπικά πιστεύω ότι θα εκδωθεί χαλαρά (και σου πρέπει εννοείται)! εμένα κράτησέ μου τρία αντίτυπα για αρχή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ μου άνθρωπε, καλά νέα θα ήταν να το έχει διαβάσει κανένας από κάποιον εκδοτικό και να του αρέσει.... Πάντως καλά κάνεις και παραγγέλνεις από τώρα, τον χρειαζόμαστε τον τζίρο :-Ρ

      Σοβαρά τώρα, ευχαριστώ για τον ενθουσιασμό, αλλά είναι κάπως νωρίς....

      Διαγραφή
  2. Ενδιαφέροντα τα περί κόστους υποβολής χειρογράφου. Όντως, σημαντικό οικονομικό (και οικολογικό) κόστος.

    "μια κάπως άγρια αίσθηση ξεγυμνώματος αλλά ταυτόχρονα ανακούφισης που αποφάσισα να αφεθώ στην κρίση μεγαλύτερου αριθμού ατόμων"

    αυτό ακριβώς νιώθω κι εγώ κάθε φορά που δίνω σε φίλους και γνωστούς κάτι δικό μου : μούδιασμα για την έκθεση του έργου, αλλά ταυτόχρονα ανακούφιση καθώς το έργο βγαίνει απ'τον μικρόκοσμο του εαυτού μου (και του Η/Υ μου) και εισέρχεται ασυνόδευτο στην κοινωνία των αναγνωστών, οι οποίοι και θα το κατατάξουν αναλόγως.

    Καλή επιτυχία να έχεις ! Ταχεία (και ποιοτική) έκδοση, σου εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι πως πέρα από τον άντρα μου, τα κείμενά μου δεν τα είχε δει κανείς και πουθενά, οπότε βούτηξα στα βαθιά.

      Και σε σένα Θαλή εύχομαι καλή επιτυχία, φαντάζομαι πως κάποια στιγμή θα θελήσεις κι εσύ να εκδώσεις τα κείμενά σου.

      Διαγραφή
  3. Ωκεανός ατέλειωτος τα εκδοτικά, όσο για τα έξοδα για τα τυπώσεις και να στείλεις τα "χειρόγραφα", που λέμε, άσε, συμπάσχω και τα ξέρω :) Όταν όμως έρθουν τα πρώτα εκείνα λόγια, λόγια καρδιάς, καλά ή λιγότερο καλά δεν έχει σημασία, εκεί είναι που λες, "όλα αξίζουν, όσα βήματα κι αν είναι, όσο μακριά κι αν παω" :) Κάθε καλό, Κατερίνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, δεν έχει σημασία, σημασία έχει που κάποιος σου έκανε την τιμή και το διάβασε και μάλιστα με προσοχή. Αυτό με χαροποίησε πολύ. Όσο για τα έξοδα του... δαχτυλόγραφου η αλήθεια είναι πως ήμουν προετοιμασμένη, αλλά ακόμα τα σκέφτομαι. Να είσαι καλά Δημήτρη, κι εγώ εύχομαι κάθε επιτυχία.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος3/12/12, 1:20 μ.μ.

    Mπράβο!!!Καλή επιτυχία σου εύχομαι!!!
    Καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δημήτρης Αλεξίου3/12/12, 3:41 μ.μ.

    Δεν είναι τελικά μεγάλη η έξαψη να έχει ασχοληθεί κάποιος με αυτό που έγραψες ασχέτως αν η γνώμη του είναι θετική ή αρνητική; Νομίζω τελικά αυτή είναι η μεγαλύτερη ματαιοδοξία του γραφιά, όχι η διθυραμβική κριτική. Μπράβο Κατερίνα! Με το καλό να εκδοθεί και σύντομα αλλά μάλλον είναι πολύ νωρίς ακόμα για τις "επίσημες" απαντήσεις. Χωρίς να θέλω να σε απογοητεύσω στο πρώτο μου βιβλίου, τύπωσα και έστειλα 20 αντίτυπα. Η τελευταία (αρνητική) απάντηση ήρθε δυόμισυ χρόνια μετά όταν το βιβλίο είχε ήδη εκδοθεί και ήταν στην τρίτη έκδοση. Δε μ' ένοιαζε πια, αλλά ένα γλυκόπικρο χαμόγελο το προκάλεσε.
    [Μα κι εσύ έστειλες προς έκδοση κάτι κάτω από 400 σελίδες; Σε χονδρέμπορους; Για ψιλικατζήδες τους πέρασες;]

    Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ πολύ νωρίς όμως, φαντάζομαι πως κάποιοι δεν θα έχουν καν κάνει τον κόπο να το παραλάβουν από το ταχυδρομείο..... 2,5 χρόνια, ε; Ελπίζω να μην σπάσω το ρεκόρ σου (αν είναι βέβαια να έρθει αφού έχει εκδοθεί το βιβλίο όπως το δικό σου μάλλον δεν θα με νοιάξει και πολύ, ε;). Δεν ξέρω αν θα γίνει κάτι, αλλά μου άρεσε η αίσθηση πως το διάβασαν κάποιοι άνθρωποι, υποψιάζομαι πως την ξέρεις καλά. Να είσαι καλά, Δημήτρη μου.

      Διαγραφή
  6. Πάντα έτσι, πάντα χαρές εύχομαι Κατερίνα!
    [Για τους εκδότες κάπου πάει ο νους μου.... ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ώστε κάπου πάει ο νους σου; Ούτε που θα φανταζόμουν :-) (ο ένας το λέει ρητά και στο σάιτ του για να γλιτώσεις το χειρόγραφο...)

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος4/12/12, 10:02 π.μ.

    Κατερίνα μου εύχομαι καλή επιτυχία! Να πάει κατ΄ ευχήν το πόνημά σου!
    Μπήκα στον πειρασμό -ως αναγνώστρια του blog σου- να σου ζητήσω να το διαβάσω, όμως μετά από λίγο αναθεώρησα. Η κριτική είναι σπουδαίο πράγμα, μάλλον είμαι μικρή για κάτι τέτοιο. Οπότε αναμένω μαζί σου τους εκδοτικούς οίκους.
    Περιμένω να δω το συγγραφικό σου ταλέντο σ΄ ένα ολοκληρωμένο λογοτέχνημα.

    Άλλωστε κι εδώ από τον γραπτό σου λόγο σε γνωρίζω.


    Μια καινούργια αναγνώστρια του blog, A.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι πως το εγχείρημα έχει έναν κίνδυνο, να πάρει κανείς τις μετρητοίς την καλή κριτική και να νομίζει πως εκδόθηκε κιόλας ή την κακή κριτική και να πάει να το αλλάξει όλο. Η παρόρμηση υπάρχει, απλά την καταπνίγω. Δεν πιστεύω πως είναι πάντως κανείς πολύ μικρός για να κρίνει ένα βιβλίο, τυπωμένο τουλάχιστον.

      Υ.Γ. Θέλεις να γράφεις από δω κι εμπρός "μια νεαρή αναγνώστρια του blog, Α."; [φυσικά και σε πειράζω, ε;]

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος5/12/12, 9:17 π.μ.

      Σχετικά με την κριτική και την κριτική στη φάση που βρίσκεσαι εσύ τώρα (ναι, πιστεύω ότι και το ηλικιακό μετράει δεδομένου ότι μετά από 10χρόνια που θα είμαι 35 θα κρίνω διαφορετικά ένα λογοτέχνημα - θα χουν μεσολαβήσει διαβάσματα αλλά και η ίδια η πραγματικότητα) νομίζω ότι ακόμη και μία λέξη μπορεί να αλλάξει ολόκληρο το έργο π.χ. αφηγηματική φωνή, αφηγηματικός χρόνος κ.οκ.
      Έχεις γερή κράση αν μπορείς και κοιμάσαι χωρίς εφιάλτες! :-)
      Εγώ στη θεση σου θα έβλεπα ακόμη και τα σημεία στίξης να χορεύουν!
      Επιφυλάσσομαι λοιπόν!

      Υ.Γ. Σιγά σιγά γνωριζόμαστε καλύτερα.
      Δεν είναι κακή ιδέα να γράφω ως νεαρή αναγνώστρια ετών 25, αλλά μη ξεχνιόμαστε... είμαι και παντρεμενη και μαμά ενός μπεμπίνου!

      Α! Και άνεργη με πτυχίο!

      Μια καινούργια,νεαρή αλλά παντρεμένη και μανούλα αναγνώστρια του blog, Α. :-)

      (Τώρα είναι εντάξει! ;-) )

      Διαγραφή
    3. Την επόμενη φορά θα βάλεις και το ΑΦΜ σου;

      Μανούλα, παντρεμένη, πτυχιούχος, άνεργη; Εγώ στα 25 δεν είχα βγει από τα αυγό, μόλις με είχε χωρίσει ο πρώτος μου γκόμενος( ο Αλλάχ να τον έχει καλά) και τα έφτιαξα με τον άντρα μου....

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος6/12/12, 3:52 μ.μ.

      Κατερίνα μου τρόμαξα με την ερώτηση περί Α.Φ.Μ. Μάλλον περιαυτολόγησα λίγο παραπάνω, αλλά εν είδει χιούμορ. Δεν ήθελα να κουράσω ούτε τα δικά σου ματάκια ούτε και των αναγνωστών. Όλα καλοπροαίρετα.
      Ναι, είμαστε οι επιλογές μας. Αυτές και μόνο προσδιορίζουν την ταυτότητά μας και όχι ο Α.Φ.Μ.
      Τουλάχιστον εδώ, στο αχανές διαδίκτυο.
      Εδώ σ΄ αυτό το βιβλιοφιλικό blog.

      Α.

      Διαγραφή
    5. Ωχ, κι εγώ πλάκα έκανα με το ΑΦΜ, συγγνώμη αν σε τρόμαξα. Όσο για τα υπόλοιπα, φυσικά και είμαστε οι επιλογές μας και ήθελα εμμέσως να πω πως σε θαυμάζω που είσαι μανούλα στα 25 τους ήδη, και πτυχιούχος και όλα, εγώ αυτά τα έκανα στα τριάντα.

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος8/12/12, 5:20 μ.μ.

      :-)))
      Καλή συνέχεια με τον Προυστ...Εγώ βάζω πλώρη για Μάρκες :-)

      Α.

      Διαγραφή
  8. Με όλα αυτά ανυπομονώ να το διαβάσω...μακάρι να εκδοθεί σύντομα, για να μην υποκύψω στον πειρασμό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, ωραία αυτός ήταν ο σκοπός της ανάρτησης, τον πέτυχα. Είμαι καλή στο μάρκετινγκ τελικά, με είχα παρεηξηγήσει :-Ρ

      Όσο για το σύντομα,ακόμα κι αν υποθέσουμε πως κάποιος θα απαντήσει θετικά έχουμε πολύ καιρό μπροστά μας.

      Διαγραφή
  9. Κωστας Α.20/12/12, 5:16 π.μ.


    Κατερινα, μπραβο που το παλευεις.
    Δουλευω εδω και τρια χρονια πανω σε ενα μυθιστορημα-δοκιμιο-ιστορικο βιβλιο και αυτη τη στιγμη βρισκομαι ΑΚΡΙΒΩΣ στο νημα! Απομενουν καποια μερεμετια, καθως και η τελικη αναγνωση (κοπιωδης δουλεια για 1000+ σελιδες). Ευτυχως, ομως, ολα τα επιμερους κομματια ειναι περασμενα/διορθωμενα, και ομολογω πως, καθενα απο αυτα, μου εφαγε ΠΟΛΥ κοπο για να ρετουσαριστει και να γινει αξιοπρεπες. Δεν ξερω αν συμφωνεις, αλλα εμενα μου χρειαστηκαν περιπου 3 περασματα για να γινει η σκεψη λογος που στεκεται.

    Η δουλεια του συγγραφεα ειναι πολυ μοναχικη και πολυ καταθλιπτικη, ειδικα οταν εχεις παρατησει σχολες κλπ, οπως εγω, και βρισκεσαι στον αερα... Εγω ειμαι 24, με θρεφουν (οριακα) οι γεροι μου, και, παραλληλα μου κανουν ψυχολογικο πολεμο (αθελά τους)
    Επισης, θελω να σε συγχαρω που δεν το εδωσες σε κανεναν να το κοιταξει πριν το πας στους εκδοτες. Θα κανω ακριβως το ιδιο πραγμα, πρωτα απο ολα για λογους εγωισμου. Εχω παρατηρησει (απο μικρα κομματακια που μοιραζα σε ανυποπτο χρονο), οτι ο κοσμος ειναι πολυ "ανιωθος" απεναντι στους δημιουργους, και κανει χονδροειδεις παρατηρησεις . Γιατι λοιπον να υποβαλλεσαι σε τετοιο μαρτυριο? (το δικο μου βιβλιο ειναι και λιγο στοχευμενο σε πολιτικα κοινα, οποτε ο μεσος-μεσος αναγνωστης ισως ειναι εντελως εκτος κλιματος)

    Και παλι μπραβο για την προσπαθεια + μπραβο για τη δημοσιοποιηση της απο 'δω, αν και θα μου λειπουν καποιες γαρνιτουρες περι εκδοτικων οικων, πνευματικων δικαιωματων (πώς/πού το κατοχυρωσες), κοστους εκδοσεως (και συγκεριμενου μαγαζιου που πηγες). Δεν εχω ασχοληθει εντατικα με ολα αυτα, μεχρι στιγμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα πάντα το "χτένισμα" μου παίρνει περισσότερο χρόνο από το γράψιμο.

      Το κατοχύρωσα σε συμβολαιογράφο, αν και μετά έμαθα μέσα από εδώ πως υπάρχουν κι άλλοι τρόποι.

      Δεν το έχω εκδώσει ακόμα, απλά το έστειλα σε κάποιους ανθρώπους διαδικτυακά που το διάβασαν και μου είπαν τη γνώμη τους. Το έδωσα όμως σε αγνώστους και μάλιστα αφού το είχα δώσει στους εκδοτικούς. Δεν ξέρω αν έχει σημασία να ακούς τη γνώμη των γύρω σου όσο γράφεται το κείμενο και υπάρχουν περιθώρια διορθώσεων, μάλλον όχι. Στο κάτω κάτω είναι δικό σου, όχι συλλογικό των γνωστών και των φίλων σου.

      Διαγραφή
    2. Μπορεις να μου δωσεις κι ενα ενδεικτικο κοστος τυπωματος? (εγω θελω να το κανω και με εξωφυλλα κλπ... αλλα περισσοτερο νομιζω πως θα μετρησει το χαρτι)

      Διαγραφή