14/7/13

«Ερωτευμένα φαντάσματα», Paco Ignacio Taibo II



Ναι, ναι, το ομολογώ, ούτε καν θα μου περνούσε από το μυαλό να διαβάσω Τάιμπο ΙΙ αν ο καλός άνθρωπος που ακούει στο ψευδώνυμο Librofilo Books'aficionado ( true story, σε αυτό ακούει), δεν εκφραζόταν επί μια ολόκληρη εβδομάδα εγκωμιαστικά για τον Πάκο Ιγκνάσιο κάπου εκεί στα μέσα της άνοιξης. (Όλο αυτό είναι ευφημισμός, για την ακρίβεια στο τέλος του παραληρήματος μου είπε: «Αν ήμουν συγγραφέας θα ήθελα να γράφω σαν τον Πάκο»). Μετά από όλα αυτά, αν γύριζα από το παζάρι της Άγρας με άδεια χέρια, χωρίς Τάιμπο, υποψιάζομαι πως δεν θα μου ξαναμιλούσε, άσε που μπορεί και να με αποκλήρωνε.

Στα «Ερωτευμένα φαντάσματα» ο μονόφθαλμος ντετέκτιβ Έκτορ Μπελασκοαράν Σάυν ασχολείται με δυο διαφορετικά εγκλήματα – που αποδεικνύονται τελικά όχι και τόσο άσχετα ως προς τη φύση τους. Ο καλός του φίλος, Άνχελ, παλαιστής που αρέσκεται να παλεύει με μάσκα, δολοφονείται ενώ προπονείται. Ο Έκτορ προσπαθεί να βρει την άκρη και γνωρίζει τον γιο του φίλου του, Άνχελ τον δεύτερο, που του λέει μια παλιά ιστορία για τον πατέρα του.

Παράλληλα η καλή του φίλη Λάουρα- ραδιοφωνική παραγωγός- του αναθέτει μια υπόθεση διπλής αυτοκτονίας εφήβων. Το κορίτσι έστελνε συχνά κασέτες στην εκπομπή της και το όλο θέμα μοιάζει κάπως ύποπτο.

Πέρα από τις αστυνομικές ιστορίες- που εδώ που τα λέμε σε αυτό το συγκεκριμένο βιβλίο δεν είναι και τίποτα το ιδιαίτερο, αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ο ίδιος ο ντετέκτιβ ως χαρακτήρας- από τους ελάχιστους που δεν μοιάζουν χάρτινοι- οι συνήθειές του, ο ταπετσέρης Βάργκας με τον οποίο μοιράζεται την επαγγελματική του στέγη και φυσικά η γραφή, έξυπνη, γρήγορη, ενδιαφέρουσα, ιδανική για να συνοδεύσεις ένα καφεδάκι μια καυτή Κυριακή.

«Ερωτευμένα φαντάσματα», Πάκο Ιγκνάσιο Τάιμπο ΙΙ, μετ. Κρίτων Ηλιόπουλος, εκδ. Άγρα, 2009, σελ.123

7 σχόλια:

  1. Το ποδήλατο του Λεονάρντο είναι το καλύτερο απ' όσα έχουν μεταφραστεί, νομίζω. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έβαλα κι άλλα στη λίστα. Αν και αυτό που διάβασα δεν με ενθουσίασε ως πλοκή, η γραφή είναι εξαιρετική.Νομίζω πως το ποδήλατο του Λεονάρντο και η Σκιά της σκιάς είναι τα πιο δημοφιλή.

      Διαγραφή
  2. Και το "Στη ίδια πόλη υπό βροχή" να διαβάσεις. Σ όσα πρωταγωνιστεί οΈκτορ, που τον σκότωσε στο τέλος του πρώτου του βιβλίου , η περιγραφή της πολης του Μεξικού κι η όλη ατμόσφαιρα είναι που σε κερδίζουν στον Τάιμπο.

    Είμαι φαν, φαίνεται; :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατάλαβα, με περιμένει Ταιμποχρονιά....

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος16/7/13, 12:36 π.μ.

      TO "με 4 χέρια" είναι πολύ καλό, όπως και η συνέχεια της σκιάς, το "και σαν σκιές συνεχίζουμε". Γενικά, το πολυσέλιδα είναι τα πιο αξιόλογα νομίζω.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος16/7/13, 8:47 π.μ.

    Παρατήστε ότι διαβάζετε!

    Νέος Μπολάνιο:
    http://www.biblionet.gr/book/189612/Bola%C3%B1o,_Roberto,_1953-2003/%CE%A4%CE%BF_%CF%84%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%BF_%CE%A1%CE%AC%CE%B9%CF%87

    raskol

    ΑπάντησηΔιαγραφή