Πριν λίγο καιρό έλαβα ένα πολύ γλυκό mail με την παράκληση να προτείνω 4-5 βιβλία που θα έκαναν ένα νεαρό κορίτσι που μόλις ενηλικιώθηκε, να ξεκινήσει το διάβασμα και μέσα από τα βιβλία να μπορέσει να διαμορφώσει χαρακτήρα, να βρει κάπου να στηριχθεί για να οικοδομήσει την ζωή της. Δεν σας κρύβω πως τα βρήκα μπαστούνια. Για αρχή, παρ' όλο που η κυρία που μου το ζήτησε είχε καλές προθέσεις για την εφηβούλα συγγένισσά της, εγώ διατηρώ τις αμφιβολίες μου για το αν μπορεί κανείς να παρακινήσει κάποιον να διαβάζει. Πιστεύω πως ο δρόμος προς την ανάγνωση είναι μοναχικός, πρέπει να τον βρει ο καθένας μόνος του. Από την άλλη...
Πιέστηκα λοιπόν και πρότεινα 5 βιβλία, που όσο το σκέφτομαι δεν ξέρω γιατί τα διάλεξα, ίσως ήταν η στιγμή ή τα προσωπικά μου βιώματα που με έκαναν να τα επιλέξω. Ένα το έβαλα στη λίστα γιατί με ξεμπλόκαρε αναγνωστικά στα 25 μου (το "Περί τυφλότητας"), ένα άλλο γιατί στην εφηβεία μου ήταν αυτό που με "ξέμπλεξε" από την γενιά του '30 και τον Ντοστογιέφσκι ( "Η μεταμόρφωση")- ο Κάφκα έκτοτε είναι μακράν το βασικό σημείο αναφοράς μου. Το "Περί έρωτος και άλλων δαιμονίων" μου το έκαναν δώρο κι ήταν αυτό που με μύησε στον Μάρκες. Η "Φόνισσα" είναι ακόμα για μένα το σπουδαιότερο ελληνικό κείμενο. Α, και "Ο Φύλακας στη σίκαλη"- ναι, ξέρω ο πιάστης, τα στάχυα, κτλ- μου φάνηκε πολύ ταιριαστό για μια μετέφηβη, κι ας μην είναι στις πρώτες δικές μου αναγνωστικές προτιμήσεις.
Όσο όμως κοιτώ την λίστα νιώθω πως χωλαίνει. Γι' αυτό σκέφτηκα να ρωτήσω κι εσάς. Εσείς τι θα προτείνατε σε ένα κορίτσι γύρω στα 20 που δεν διαβάζει αν ήταν να το μυήσετε στην αναγνωστική απόλαυση; Ίσως βόλευε να ξεκινήσει με πιο ελαφριά αναγνώσματα. Ή πάλι αν είναι κανείς να αλλάξει ρότα πρέπει να πέσει με τα μούτρα στα βαθιά.
Όταν έρχεται η ώρα να προτείνεις βιβλία ξαφνικά πελαγώνεις, είναι αλήθεια αυτό! Ο Παπαδιαμάντης είναι συνδεδεμένος με το λύκειο και τα κείμενα λογοτεχνίας και αν κουβαλάς άσχημες εντυπώσεις από το μάθημα εκείνο, δύσκολα θα κάτσεις να διαβάσεις Παπαδιαμάντη. Ο Πιάστης (όσο προσπαθεί να εκσυγχρονιστεί αυτό το βιβλίο γίνεται ακόμα πιο γελοίο, Θεέ μου!!) νομίζω έχει εξαντλήσει τα όρια της υστεροφημίας του. Είναι περισσότερο διαφημιστικό κεκτημένο παρά λογοτεχνικό επίτευγμα! Εγώ όμως, είμαι προκατειλημμένος απέναντι σε αυτό το βιβλίο και γι' αυτό μη με πολυπαίρνετε στα σοβαρά. Το "Περι τυφλότητας" είναι ωραίο βιβλίο για αρχή αλλά ίσως ξενίζει η ιδιαίτερη γραφή του Πορτογάλου. Νομίζω ότι η καλύτερη πρότασή σου είναι ο Μάρκες, απόλυτα ικανός να σου εμπνεύσει την αγάπη προς την λογοτεχνία και με πολλές πιθανότητες επιτυχίας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆφησα για το τέλος την Μεταμόρφωση. Είναι ευκολοδιάβαστο βιβλίο με βαθείς συμβολισμούς όμως. Θυμάμαι κάποιον που κορόιδεψε αυτό το βιβλίο επειδή στις πρώτες 5 κιόλας λέξεις σού λέει ότι ένας άνθρωπος μεταμορφώνεται σε ζωύφιο. Συνόδευσε την απαρέσκειά του με έναν μορφασμό και μια κίνηση που υποδήλωνε πως μόλις το άνοιξε αμέσως το έκλεισε! Για έναν νέο αναγνώστη, τέτοιες λογοτεχνικές ακροβασίες μπορεί να λειτουργήσουν αποτρεπτικά.
Για το τέλος, άφησα την δική μου πρόταση, που δεν είναι άλλη από τον Ίταλο Καλβίνο! Μια λογοτεχνία παραμυθένια, ελκυστική και εύκολη. Μια προσεκτική επιλογή βιβλίου μέσα από το έργο του μπορεί να αποτελέσει την είσοδο στον κόσμο της ανάγνωσης. Φυσικά, απορρίπτεται το βιβλίο του "Αν μια νύχτα του χειμώνα ένας ταξιδιώτης" γιατί περιγράφει με τρομερή ενάργεια τις καταστάσεις που βιώνει ένας συστηματικός αναγνώστης. Βέβαια, αν όλα πάνε κατ' ευχήν με την νεαρή αναγνώστρια, σίγουρα δε θα αργήσει να αναμετρηθεί και μαζί του!!
Μαντάμ Διαβάζοντας και μεσιέ Μαραμπού,ταπεινή μπλογκική μάζα,συνεχίζετε το βιολί σας ενώ σας έχω αφαιρέσει το λόγο! Θα υποστείτε τις συνέπειες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΙντί Αμίν Νταντά
Μπάτσος Α΄ (Τμήματος Διώξεως Λογοτεχνικών Πλεμπών Διαδικτύου)
Ουγκάντα το κάμνατε...
ΔιαγραφήΚρίμα που η βασική κουβέντα γίνεται στο γκρουπ στο facebook και θα χαθεί. Είναι πολύ εποικοδομητική https://www.facebook.com/groups/195280233839321/783821428318529/
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκέφτομαι:
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι δυνατό να προτείνεις βιβλία σε άτομο 20 ετών που δεν διαβάζει; Που δεν ξέρεις την ψυχοσύνθεσή του και το υπόβαθρό του; Την ανοιχτοσύνη του μυαλού του; (Εν γνώσει μου ότι μερικές φορές κάποιοι νέοι είναι τρομακτικά πολύ πιο συντηρητικοί από πολλούς μεγάλους.) Που δεν ξέρεις αν θέλει καν να διαβάσει;
Μου φαίνεται πως όχι. Ο ευσεβής μου πόθος θα ήταν να επηρεαζόταν από κάποια (εγγυημένα) αναγνώσματα.
Ας παίξουμε όμως το υποθετικό παιχνιδάκι.
Ωραία ιδέα το "Περί έρωτος..." του Μάρκες. Ελκυστικός ο τίτλος και παραμυθένιο το θέμα.
'Η μεταμόρφωση" σύντομη και χαρακτηριστική.
Η ένστασή μου τώρα: Έχω την εντύπωση ότι "Η φόνισσα" συνήθως τρομάζει τα ακαλλιέργητα άτομα, "Ο φύλακας (πιάστης)" είναι για αγριεμένους/προβληματισμένους εφήβους και το "Περί τυφλότητος" δύσκολο ανάγνωσμα για ...αφώτιστους στο Σαραμάγκου.
Επί της ουσίας, δεν ξέρω τι θα πρότεινα (με πάσα επιφύλαξη) σε μια τέτοια περίπτωση. Ωστόσο, θα προσπαθήσω, παρά το δύσκολο του εγχειρήματος.
Ανεμοδαρμένα ύψη
Ο μικρός πρίγκιπας
Ο ηλίθιος
Περηφάνεια και προκατάληψη
Βαμμένα κόκκινα μαλλιά(;)
ΥΓ1. "...εγώ διατηρώ τις αμφιβολίες μου για το αν μπορεί κανείς να παρακινήσει κάποιον να διαβάζει. Πιστεύω πως ο δρόμος προς την ανάγνωση είναι μοναχικός, πρέπει να τον βρει ο καθένας μόνος του."
(Κι εγώ...)
ΥΓ2. Μαραμπού, δεν είναι κομμάτι απαιτητικός ο Καλβίνο για νεοφώτιστους;
Λέτε; Απαιτητικός ο Καλβίνο; Δεν το είχα αντιληφθεί προτού το επισημάνετε εσείς. Σε μένα φαίνεται εύκολος και πολύ συναρπαστικός. Είδατε; Πώς να προτείνουμε βιβλία σε νεοφώτιστους και πεφωτισμένους; Είναι πολύ δύσκολη υπόθεση και... ιδιωτική! Βαυκαλιζόμαστε για χάρη της κουβέντας και προτείνουμε βιβλία αλλά έχουμε πλήρη άγνοια για τον σκοπό του εγχειρήματος και πλήρη γνώση για την αποτυχία του!
ΔιαγραφήΣυνήθως, αν με ρωτήσει κάποιος, προτείνω το βιβλίο που διαβάζω εκείνο τον καιρό. Είναι η πιο εύκολη λύση και η πιο σίγουρη, γιατί αν υπάρχει περίπτωση να μεταφέρω και κάποιο είδος ενθουσιασμού, τότε θα είναι ο ζεστός ενθουσιασμός της πιο πρόσφατης ανάγνωσής μου. Εν προκειμένω, διαβάζω το "Μολλόυ" του Μπέκετ. Βοηθάω κανέναν με αυτή την πληροφορία;;
Κι εγώ με τον Καλβίνο τρόμαξα λιγουλάκι ως πρώτο ανάγνωσμα. Και τότε συνειδητοποίησα πως επιλέγουμε τελικά με τα δικά μας κριτήρια, βάζουμε τους άλλους στην δική μας ζωή.
ΔιαγραφήΑπό την κουβέντα που γίνεται εδώ αλλά και στο facebook συνειδητοποίησα πια γιατί διάλεξα αυτά τα βιβλία. Ή τέλος πάντων θα διάλεγα παρόμοια βιβλία σε μια αντίστοιχη στιγμή- είμαι κορίτσι της στιγμής. Πιστεύω πως για έναν νεαρό ενήλικα που δεν διαβάζει η αρχή δεν μπορεί να είναι όπως για ένα παιδί ή έναν έφηβο. Ο 20χρονος δεν θα ξεκινήσει διαβάζοντας κόμιξ ή εύκολα πιασάρικα αναγνώσματα που έπειτα γίνονται σήριαλ στην τιβι. Αυτό το ξέρει ήδη καλά. Μόνον αν ένα βιβλίο τον σοκάρει, τον ταρακουνήσει, του δώσει μια γροθιά, θα σκεφτεί "η λογοτεχνία είναι κάτι διαφορετικό, που αξίζει τον κόπο και τον χρόνο που απαιτεί".
Οπότε, Καλβίνο; Ναι, Καλβίνο. Και έγκλημα και τιμωρία; Και μεγάλες προσδοκίες; Και Σαραμάγκου; Ναι, πράγματα που μπορεί να "ξυπνήσουν" έναν ενήλικα, να τον "κολακέψουν" πως ανακάλυψε ένα καινούργιο σύμπαν. Γιατί το "Twilight" δεν άλλαξε ποτέ την ζωή κανενός. Η μεταμόρφωση όμως;
Λοιπόν Κατερινάκι.....από τα χιλιάδες βιβλία που έχεις διαβάσει, μόλις σε στρίμωξε η κυρία πρότεινες το Φύλακα;;; χα χα ...Που είναι η Βιβή ;;;...Βιβή ακούς;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚοίτα ανώνυμε,εδώ είμαι αλλά δεν έχω πια καλές προτάσεις για εικοσάχρονες και επίσης από τότε που ο φύλακας έγινε πιάστης έχω πάθει ένα κάτι...άστα να πάνε...
ΔιαγραφήΚαλέ μου ανώνυμε είδες τι large άνθρωπος είμαι; Ούτε καν εσύ δεν το περίμενες αυτό από μένα :P
ΔιαγραφήΑμ δεν είδα; Μόλις βρω καιρό θα σου στείλω mail, μικρή. :)
ΔιαγραφήΈνα ευκολοδιάβαστο: Η λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων, Jean-Michel Guennasia
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα πιο κλασσικό: Οι τρεις σύντροφοι, Erich-Maria Remarque
Ένα πανέξυπνο: Μίλων Φιρίκης, Νίκος Τσιφόρος
Ένα νεοελληνικό: Τρίτο στεφάνι, Κώστας Ταχτσής
Κι ένα βιβλίο-μύθο: Ο ξένος, Albert Camus
Ton Guennasia πρέπει πια να τον διαβάσω κι εγώ...
ΔιαγραφήA, οπωσδήποτε! Είναι ικανός να σε κάνει ευτυχισμένη με αυτό του το βιβλίο!
ΔιαγραφήΕξαίρετες επιλογές Κατερίνα πιστεύω. Θα μεταφέρω την πρόταση αυτούσια στη μικρή μου κόρη. Καλό Σ/Κ να έχεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι...
Διαγραφήκατερίνα εξαιρετικές επιλογές, όμως θαρρώ ολίγον βαριές
ΑπάντησηΔιαγραφήσυμφωνώ απόλυτα με Rosa Mund, αλλά τέλος πάντων, αν πρέπει να προτείνουμε κάτι και εγώ θα έβαζα μέσα σίγουρα Ανεμοδαρμένα και Μικρό Πρίγκηπα, θα προσέθετα επίσης και Άκου Ανθρωπάκο (Βίλχελμ Ράιχ)
η Φόνισσα και ο Φύλακας μυθικά βιβλία, όμως ίσως για λίγο αργότερα
όπως σίγουρα και το Περί Τυφλότητας
εξαιρετικές επιλογές πάντως, μπράβο (όχι ότι περίμενα τίποτε λιγότερο)
Ο μικρός πρίγκηπας μια χαρά ανάγνωσμα μωρέ, αλλά 20 χρονών και κανείς ποτέ δεν θα της τον έχει διαβάσει για να κοιμηθεί όταν ήτο μικρή;
Διαγραφήαν ειναι δυνατον the catcher in the rye 18 χρονων κοπελα?για δοκιμασε καλυτερα το ham on rye
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ πάλι θα πρότεινα Ιζαμπέλ Αλιέντε,"Το σπίτι των πνευμάτων". Μου αρεσει πολυ ο τροπος γραφης της Αλιεντε και πιστευω θα της κινησει το ενδιαφερον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓενικα παντως πιστευω οτι θα ηταν καλο να ξερεις τα γενικα ενδιαφεροντα της κοπελας πριν κανεις καποια συγκεκριμενη προταση.
Κωνσταντινα,23 ετων.
Πιστεύω ότι είναι ήδη αρκετά ώριμη να ψάξει μόνη της να βρει τι της αρέσει
Διαγραφήείναι τόσο όμορφο το ταξίδι αυτό
ας ξεκινήσει και να μη σταματήσει στην πρώτη δυσκολία ή απογοήτευση...!
καλές αναγνώσεις!
πόσο θα ήθελα να ξεκινάω κι εγώ τώρα
ΔιαγραφήΠροτείνω ένα παλιό μεν αξιόλογο δε:
Διαγραφή"Η ΠΕΙΝΑ" του Κνουτ Χάμσον
Κατερίνα, μου αρέσουν πολύ οι βιβλιοκριτικές σου και διαβάζω με προσοχή κάθε σου ανάρτηση από τότε που σε ανακάλυψα !
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως πολύ "βαριές" οι προτάσεις σου. Γιατί όχι τα: Ψάθινα καπέλα της Λυμπεράκη, Μεγάλος Γκάτσμπυ του Φιτζέραλντ, Λεμονοδάσος ή Eroica του Κοσμά Πολίτη, Η Αναφορά στο Γκρέκο του Καζαντζάκη και ασφαλώς τα Ανεμοδαρμένα Υψη, Μαρκές, Αλιέντε, το ¨Οσα παίρνει ο άνεμος..
Καλημέρα και από μένα. Αγνοώντας τις φιλαναγνωστικές τάσεις του ατόμου και τα πέριξ της ανάγνωσης γούστα θα πρότεινα λαοφιλείς επιλογές. Τη σήμερον ημέρα του ίντερνετ, είναι άτοπο ελαφρώς. Λίστες υπάρχουν παντού για τέτοιες περιπτώσεις, τεκμηριωμένες και πλαισιωμένες με απαραίτητα παροτρυντικά καλούδια, αλλά έστω. Όπως μου έρχονται στο μυαλό θα έλεγα, για μια νέα κοπέλα που θέλει μερικά βιβλία για να τεστάρει ύφος και γούστα και να παρακινηθεί περαιτέρω, θα πρότεινα:
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπροντέ - Ανεμοδαρμένα Ύψη
Ντε Μωριέ - Ρεβέκκα
Λι - Όταν πεθαίνουν τα κοτσίφια
Καραγάτσης - Η Μεγάλη Χίμαιρα
Αντίγκα - Λευκός Τίγρης
Τζίλιαν Φλιν - Το Κορίτσι που εξαφανίστηκε
Μουρακάμι - Νορβηγικό Δάσος
Ισιγκούρο - Απομεινάρια μιας Μέρας
Παναγιώτης
Υ.Γ Μόνος ως ανώνυμος μπορώ να ποστάρω. Δεν μου επιτρέπει αλλιώς.
Όοοοοχι τη μεγαλη Χιμαιρα.(μια γυναίκα δε θα το πρότεινε ποτέ και μάλιστα σε ένα νέο κορίτσι) :)
ΔιαγραφήΕγώ θα της έλεγα να διαβάσει τη Τζαμίλια του Τζινκίζ Αϊτμάτωφ, και τα Ψάθινα Καπέλα της Μαργαρίτας Λυμπεράκη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και καθυστερημένα βλέπω αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση, θα ήθελα να πω κι εγώ την άποψή μου. Να ξέρετε ότι ήταν μια πολύ συνηθισμένη ερώτηση που καλούμουν να απαντήσω όσο δούλευα στα βιβλιοπωλεία, η οποία βέβαια πάντα με έφερνε σε δύσκολη θέση αν γινόταν από τρίτο άτομο και όχι από τον άμεσα ενδιαφερόμενο. Η πρώτη σκέψη ήταν να καταλάβω το προφίλ του ατόμου τα ενδιαφέροντά του, τις γνώσεις του, αν σπουδάζει και τέτοια. Ανάλογα από το προφίλ του υποψήφιου αναγνώστη αποφάσιζα τι θα πρότεινα. Πάντα σε αυτήν την ερώτηση ψάχνουμε να βρούμε τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας... αλλά εγώ δεν ξεχνώ ποτέ ότι με Κοέλιο και Αλιέντε ξεκίνησα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τα πέντε που επέλεξες, αν θες κάποια άποψη, συμφωνώ μόνο με τον Φύλακα στη σίκαλη.
Όλα τα υπόλοιπα δεν νομίζω να βοηθούσαν.
Το κακό παιδί (the wrong boy)του Γουίλλυ Ράσσελ
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ μαύρος κύκνος(απλή συνωνυμία με την ταινία)του Ντειβιντ Μίτσελ (cloud Atlas)
Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα του Μαρκ Χάντον
Πίκρα του Ντίκ Χόρνμπυ
Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ, του Δοξιάδη
Δαγκωτά!!!!με πολλή αγάπη.
Βασιλική Π