8/1/14

Το ξερό μου το κεφάλι



Έχω δυο τρεις σαφείς ιδέες για το τι είναι το βλογινγκ που πολύ δύσκολα θα μου τις βγάλεις από το ξερό μου το κεφάλι. Θα σας πω τι είναι το blogging λοιπόν, είναι ερασιτεχνισμός και αγάπη, και λατρεία και κάβλα. Είναι αυτό που γουστάρεις με λύσσα να κάνεις, που ξυπνάς τα βράδια με τη φράση του ποστ να σε τριβελίζει, που δεν το βαρυγκωμάς, και όταν το βαρυγκωμάς πολύ απλά δεν ποστάρεις.

Θα σας πω και τι δεν είναι το blogging. Δεν είναι μέσο βιοπορισμού, δεν είναι μέσο να κάνεις δημόσιες σχέσεις, αλλαξοκριτικές, να στρογγυλεύεις παρουσιάσεις, να δεσμεύεσαι από τον καθένα για οτιδήποτε. Γιατί πολύ απλά το αυθεντικό blog δεν στήνεται για διαφημιστικούς λόγους, ούτε για να παίρνεις δωρεάν βιβλία, ούτε για τίποτα. Πάνε φτιάξε ένα σάιτ, ένα περιοδικό, κάτι που να δικαιολογεί την ύπαρξή σου τέλος πάντων. Έστω ένα βιβλιοπωλείο-καφέ βρε αδελφέ, αν γουστάρεις να βιοποριστείς.

Και θα σας πω και τι δεν πρέπει να είναι ο συγγραφέας, δεν θα πρέπει να είναι διαπλεκόμενος, να ανταλλάσσει φιλοφρονήσεις με τους ομότεχνους κι από πίσω να τους κράζει, να θυμώνει με αυτούς που δεν τον βρίσκουν σούπερ γουάου, να περιχαρακώνεται στον κύκλο τον «λογοτεχνικό». Αν είναι να ξεφορτωθήκαμε την κλειστή κλίκα του άλλοτε με τους κριτικούς σε 5-6 μέσα που καταδυνάστευαν τα πάντα, για να κάνουμε μια δική μας κλίκα και να προωθήσουμε τα «δικά μας παιδιά», να μην σώσουμε.

Φυσικά και θα κάνεις φιλίες στον χώρο αφού κινείσαι σε αυτόν, άλλους θα τους συμπαθήσεις, με άλλους θα κολλήσεις, κάποιους θα τους αγαπήσεις. Αναπότρεπτα. Και κάποιους απλά θα τους προσπεράσεις. Τι σχέση έχει αυτό με το αν σου άρεσε το βιβλίο τους ή όχι, αν έχεις όρεξη ή όχι να γράψεις γι’ αυτό, αδυνατώ ακόμα και τώρα που έπαψα να έχω την αθωότητα του πρωτάρη να το καταλάβω.  


20 σχόλια:

  1. Εξαιρετικά ακριβές, αληθινό και τίμιο. Στη δε πρώτη παράγραφο δε θα πρόσθετα ούτε κόμμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε κάποια πατήσανε τον κάλο και θύμωσε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατερίνα, ποιος σε θύμωσε τόσο; Πες μας να τον κανονίσουμε !!!
    (100% δίκιο έχεις, φυσικά -αλλά πού να το βρεις, σε τούτη την κοινωνία...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατάντια...Δεν το περίμενα,απ΄αυτόν τουλάχιστον.
    Καλά κάνεις και γράφεις όσα γράφεις,και λίγα λες δηλαδή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ υπάρχει ιστορία γνωστή και σε άλλους αλλά όχι σε όλους...

      Διαγραφή
  5. Νομίζω πως δεν θα είχε νόημα να αναμασήσουμε την ιστορία. Απλά είπα κάποια πράγματα όπως μου βγήκαν αυθόρμητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος9/1/14, 5:11 μ.μ.

    E δεν θα πείτε και στους άλλους να μάθουμε????

    Νικόλας
    Φτιάξτε μου την διάθεση, είναι χάλια έως τα υπόγεια της γης

    P.S Συγχαρητήρια για την έκδοση, θα πάω να το πάρω το βιβλίο σου αν και δεν έχω ιδέα περί τίνος πρόκειται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν σας λέμε, δεν σας λέμε.
    Θλιβερό και άσχημο είναι, ούτε καν για γέλια το περιστατικό.

    Υ.Γ. 42 Να το πάρεις, είναι καλο! :P Αστειεύομαι βεβαίως. Μέσα στις επόμενες μέρες θα ανεβάσω και τις πρώτες κριτικές, το οπισθόφυλλο, το ποντκαστ της εκπομπής που ήμουν καλεσμένη και θα πάρεις μια ιδέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος12/1/14, 11:01 π.μ.

    "Νομίζω πως δεν θα είχε νόημα να αναμασήσουμε την ιστορία. Απλά είπα κάποια πράγματα όπως μου βγήκαν αυθόρμητα."

    Καλα εδω εγραψες μια ολοκληρη σχετικη αναρτηση, εβγαλες τοση χολη και κλεινεις με αυτο το σχολιο;

    Εσυ βγάζεις ήδη χρηματα μεσω του μπλογκ σου, ολόκληρη επιχείρηση έστησες πάνω του.., αυτόματα έχετε χάσει κ οι δυο μπλογκερ, την όποια "ανεξαρτησία", γίνατε μέρος του συστήματος, είναι τόσο εμφανές. Κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις; Ποικιλλοτροπως μαλιστα.
    Και αν οντως πιστευεις ότι το μπλοκιγκ ειναι ερασιτεχνισμος, τοτε βγαλε τη λεξουλα "κριτικος" απο την αφισα της επομενης αναρτησης και γραψε μόνο "μπλοκερ". Εκτος κ αν αυτο ειναι το επαγγελμα σου. Καταλάβαινα πως ειναι μια ερασιτεχνικη καβλα. Η υποκρισία έχει όρια.

    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο βιβλιοπωλείο- που ήταν όνειρο ζωής- έχω ρίξει τόσα χρήματα που δυσκολεύομαι να πιστέψω πως κάποια στιγμή θα κάνω απόσβεση, πόσο μάλλον να εξαργυρώσω κάτι.

      Την αφίσα την έφτιαξε ο συγγραφέας, καλοσύνη του φυσικά. Τον οποίο ούτε ήξερα, ούτε και τώρα καλοξέρω (τον έχω δει μια φορά στην παρουσίαση) . Μου άρεσε το βιβλίο του, με τίμησε με το να μου το ζητήσει, το έκανα.

      Η υποκρισία έχει όντως όρια.

      Διαγραφή
  9. Επίσης πόσο αντρίκιο να βγαίνεις και να γράφεις ανώνυμα ένα κακόβουλο σχόλιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος20/1/14, 3:22 μ.μ.

    Κυρία Μαλακατέ
    κατά την ταπεινή προσωπική μου άποψη η διένεξη στην οποία αναφέρεστε μου φάνηκε σαν μια ιδιωτική κοκορομαχία για προσωπικές διαφορές και δεν θα έπρεπε το μπλογκ σας να σπεύσει σαν περιοδικό ποικίλης ή κουτσομπολίστικης ύλης να της αφιερώσει ποστ εκτός αν θέλατε να εκμεταλλευτείτε την πρόσκαιρη δημοσιότητα του κωμικοτραγικού θέματος.
    Ακόμα τόσο εσείς όσο και ο σχολιαστής κάνετε το τραγικό λάθος να βάζετε ηθικοπλαστικούς κανόνες δεοντολογίας στα βιβλιοφιλικά μπλογκ και για το πώς προμηθεύεται κανείς τα βιβλία του. Τι σημασία έχει αν έχει βιβλιοπωλείο, αν τα παίρνει δημοσιογραφική αδεία ή αν του τα χαρίζουν ή αν τα δανείζεται από βιβλιοθήκες; Άλλωστε κι εσείς από την στιγμή που ανοίξατε το βιβλιοπωλείο σας παρουσιάζετε συχνότερα και πιο καινούργια βιβλία που πιθανώς δανείζεστε από εκεί ή αγοράσατε χονδρικής. Το ζητούμενο είναι τι γράφει.
    Και τέλος να μου επιτρέψετε αλλά κριτικός δεν γίνεται κανείς μόνο και μόνο επειδή κάνει βιβλιοφιλικό μπλογκ. Θα έπρεπε να μη δεχτείτε τον όρο ούτε εσείς ούτε κανένας μπλόγκερ και φαντάζομαι καταλαβαίνουμε όλοι την διαφορά κριτικού και απλού βιβλιόφιλου.
    Μανώλης Χρυσανθόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχετε δίκιο, είμαι αψίθυμη, δέχτηκα επίθεση εκείνες τις μέρες και απάντησα σε ένα θέμα που δεν με αφορούσε. Δεν τίθεται θέμα για το αν και από που παίρνει κανείς βιβλία, το θέμα είναι η συναλλαγή με τον εκδοτικό οίκο, το αν πρέπει να γράψεις για το τάδε για να σου δώσουν το δείνα. Αυτό ενόχλησε πολλούς, για αυτό δέχτηκα επίθεση κι εγώ και για αυτό, αυθόρμητα απάντησα.
      Η κριτική είναι διαφορετική από το blogging για το βιβλίο. Δεν το διόρθωσα στην αφίσα του Νίσαρη, όταν την είδα στο διαδίκτυο. Αλλά ουδέποτε δήλωσα κριτικός, ούτε από αυτό, ούτε από κανένα άλλο βήμα.

      Διαγραφή