Είμαι από κείνους τους γρήγορους αναγνώστες-αν με αφήσεις, αν με αφήσω- μπορώ να σαρώσω εύκολα πολλές σελίδες, με συγκέντρωση και παλμό, να σου πω έπειτα με σαφήνεια το κεντρικό θέμα και την βασική άποψη. Αν με αφήσεις στα ελληνικά διαβάζω περίπου 100-120 σελίδες την ώρα, όταν δεν διαβάζω διαγώνια. Αν διαβάζω φωτογραφικά και διαγώνια, δεν θέλετε να ξέρετε. Αυτή η ευχέρεια ήταν βολική στο σχολείο, ακόμα βολικότερη στο Πανεπιστήμιο κι ως ένα βαθμό σε αυτήν οφείλεται η ενασχόλησή μου με τα βιβλία ως παιδί- τα περιοδικά, τα κόμικς, τα βιβλία με εικόνες τελείωναν πάντα πολύ γρήγορα, χρειαζόμουν πολλές λέξεις για να με κρατήσουν απασχολημένη.
Μεγαλώνοντας, και κυρίως μέσω της ποίησης, έμαθα τον εαυτό μου να διαβάζει πιο αργά. Άρχισα να παίζω διανοητικά παιχνίδια, να με βάζω να σκηνοθετήσω την εικόνα της περιγραφής, να διαβάζω σαν να διάβαζα φωναχτά, να διαβάζω φωναχτά. Με λίγα λόγια με έμαθα να ονειροπολώ. Κι είμαι ευγνώμων για αυτό. Αυτό, το δημιούργησαν τα ίδια τα βιβλία.
Όμως το μυαλό μου δεν λειτουργεί έτσι χωρίς πίεση. Αβίαστα, τρέχει από δω κι από κει, έχει ευκολία στην κατανόηση, μπορεί να κατακερματίζεται σε ένα σωρό ασχολίες κι όμως να παραμένει συγκεντρωμένο.
Δεν είμαι της άποψης πως έχει σημασία το πόσο γρήγορα διαβάζει κανείς. Εμένα με νοιάζουν τα διαβάσματα. Τι διαβάζεις, πόσο αυτό που διάβασες κατακάθεται μέσα σου. Δεν θα έλεγα σε κανέναν «Α, διαβάζεις αργά, είσαι μάλλον αδιάφορος για την λογοτεχνία και σνομπ». Δεν θα αποφαινόμουν ποτέ «Αυτοί που διαβάζουν γρήγορα είναι καταναλωτές- αναγνώστες». Η ανάγνωση είναι προσωπική, μοναχική. Αυτή είναι η γοητεία της, η μαυλιστική της δύναμη. Στην ανάγνωση δεν δίνεις λογαριασμό σε κανέναν παρά μόνον στον εαυτό του. Και δεν θα έπρεπε.
Κατερίνα Μαλακατέ
Υ.Γ. 42 Για αυτό, για πείτε χωρίς φόβο, και δίχως πάθος, πόσο αργά ή γρήγορα διαβάζετε; Θα θέλατε να την πείτε στον συνάνθρωπό σας για την ταχύτητά του στην ανάγνωση; Και τελικά πόσα βιβλία πρέπει να διαβάζουμε τον μήνα;
Ελάτε τώρα. Με κάνετε να νιώθω εντελώς αργόστροφη, αφού σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να διαβάσω περισσότερες από μια σελίδα το λεπτό. Κι αυτό, όταν πρόκειται για μυθιστόρημα. Εννοείται ότι πέφτει η ταχύτητά μου στο δοκίμιο και την ποίηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν υπάρχει "πρέπει" στην ανάγνωση, ούτε στον αριθμό των βιβλίων, ούτε πουθενά εντέλει. Εφευρήματα άσκησης πίεσης όλα. Και ηθικολογίας. Γι' αυτό και αμελητέα.
Τα παραπάνω δεν αναιρούν την επιθυμία μου να σας βρίσω για την ταχύτητά σας, που εγώ δεν μπορώ να αποκτήσω ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα. (Τέτοια λέτε και αποκτάτε εχθρούς. Όπως εμένα, για παράδειγμα.)
Αίφνης σκέφτομαι το βιβλίο του Κούντερα "Η βραδύτητα". Σας το συστήνω.
Ομολογουμένως από εχθρούς άλλο τίποτα. Αλλά κι εσάς αγαπημένη κ.κ. Αυτό είναι σοβαρό πλήγμα.
ΔιαγραφήΟμολογουμένως από εχθρούς άλλο τίποτα. Αλλά κι εσάς αγαπημένη κ.κ. Αυτό είναι σοβαρό πλήγμα.
ΔιαγραφήΑχ ωραία ! Ανακουφίστηκα στο τέλος :))
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο έχω γράψει ξανά εδώ, είμαι πολύ αργή στο διάβασμα μου. Στο σχολείο δεν ήμουν τόσο νομίζω. Το άγχος μου είναι ότι ποτέ δεν θα προλάβω να διαβάσω όσα βιβλία θέλω (που έχω στην άκρη ή στη λίστα μου). Και δεν έχει να κάνει με πόσο χρόνο διαθέτω για διάβασμα. Απλά δεν είμαι γρήγορη! Ή μπορεί να διαβάσω ξανά και ξανά....
Πολλές φορές πάλι όταν ένα μυθιστόρημα μου αρέσει πολύ το πάω μόνη μου αργά, για να μην τελειώσει γρήγορα. Δεν είμαι από τους ανυπόμονους. Μόνο μία φορά στη ζωή, όσο μπορώ να θυμηθώ ξενύχτησα τελειώνοντας ένα βιβλίο, μέχρι το ξημέρωμα. (Μετά από καιρό το διάβασα πάλι☺)
Τα περισσότερα βιβλία που έχω διαβάσει πάντως είναι παιδαγωγικά και ψυχολογίας. Σε αυτά επιβάλλεται αργή ανάγνωση , με σημειώσεις σε τετράδια :)
Καθόλου δεν θέλω να την πω στους γρήγορους.
ίσα ίσα...ζηλεύω....
υγ: εγώ είμαι ευχαριστημένη αν προλάβω 3-5 βιβλία το μήνα!
(φυσικά να μην είναι 989 σελίδων όπως αυτό που έχω ξεκινήσει εδώ κι ένα μήνα.... )
3-5 βιβλία το μήνα μάλλον δεν είναι λίγα. Ε;
Διαγραφή3-5 βιβλία;Μα αν είναι 300 σελίδες το καθένα τότε κι εσείς είστε... γρήγορο πιστόλι!Επί 12 τον χρόνο;Εύγε!
Διαγραφή5 είναι το περισσότερο και δεν είναι κάθε μήνα, δυστυχώς - το καλοκαίρι κατάφερα κι έπιασα τα 5:) Κι όχι, δεν μιλάμε για μεγάλα βιβλία.... Αν πρόκειται για ογκώδες βιβλίο θα βγάλω όλο το μήνα!
ΔιαγραφήΛοιπόν, αυτό με τη "διαγώνια" ανάγνωση, το ακούω δεύτερη φορά φέτος και για πρώτη φορά στα 40 χρόνια ύπαρξής μου και τα τελευταία 15 χρόνια ενασχόλησής μου με τη μετάφραση και πιο πρόσφατα με τη λογοτεχνία! Υπόσχομαι στον εαυτό μου κυρίως, ότι θα το ψάξω να δω πώς γίνεται, αλλά, για να μην το ξέρω, προφανώς και δεν το κάνω και σίγουρα είμαι από τους πιο "αργούς" αναγνώστες! Τελευταία, και επειδή το άκουσα σε σεμινάρια σχετικά με τη διδασκαλία Αγγλικών (λόγω των σπουδών μου στην Αγγλική Φιλολογία και περαιτέρω παρακολούθηση σχετικών ημερίδων) έμαθα για το speed reading και έψαξα τρόπους να διαβάζω πιο γρήγορα, και άρχισα να το εφαρμόζω δειλά δειλά στα πιο εύπεπτα αναγνώσματά μου. Αλλά όπως έλεγαν και οι καθηγητές-εισηγητές σ'αυτά τα σεμινάρια, σίγουρα δεν μπορείς και ίσως δεν πρέπει να διαβάζεις έτσι όλα τα αναγνώσματα. Για παράδειγμα, ένα βιβλίο επιστημονικό με πολύ υλικό συγκεντρωμένο, ίσως χρειάζεται πιο αργή ή και δεύτερη και τρίτη ανάγνωση σε κάποια σημεία για να το κατανοήσεις. Και άλλες φορές, η ποίηση, όπως αναφέρεις κι εσύ, ή κάποιο πιο ποιητικό λογοτεχνικό ανάγνωσμα μπορεί να σε κάνει να θες να σταματήσεις να το φέρεις στο μυαλό σου, να το σκεφτείς καλύτερα, να το ξαναδιαβάσεις. Εξαρτάται λοιπόν, πότε θα διαβάσουμε πιο αργά ή πιο γρήγορα, αλλά σίγουρα το ταλέντο που έχεις είναι θείο δώρο! Cheers!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα ναι, δεν είναι για όλες τις ώρες. Κι όποιος το έχει το μαθαίνει γρήγορα πως πρέπει να προσέχει.
ΔιαγραφήΕμένα δεν με συμφέρει να μιλήσω,τι να πω,είμαι μια από τα ίδια με την εξοχότητά σας,μικρή μου.Με κόπο κατά καιρούς -κάτι σαν από Δευτέρα κάνω δίαιτα κτλ- προσπαθώ να μην διαβάζω γρήγορα και όπως παραπάνω γράφεις,διότι βασιζόμενη στο ότι κατ΄αρχάς μπορώ να το κάνω,μου σκάει ενίοτε και σαβούρα που ναι μεν της αξίζει το φωτογραφικό,διαγώνιο -και ξεπετέ μη σου πω- διάβασμα αλλά τότε χάνω τον πολύτιμό μου χρόνο από ταμαχιά με αβάντα την σβελτάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧούι παιδιόθεν είναι και το δικό μου πάντως, τώρα στα γεράματα δεν κόβεται και διατί να το κόψωμεν άλλωστε.Έχω μάλιστα δουλέψει στα νιάτα μου για φοιτητικό χαρτζηλίκι σε κάτι γραφεία που σε παίρνανε αν διάβαζες πολύ γρήγορα για να εντοπίζεις τι γραφόταν,που κτλ για τον πελάτη,μεγάλη πλάκα,φυσικά δεν μιλάμε για ανάγνωση λογοτεχνίας και δοκιμίων.
Εκείνο πάντως που καταλαβαίνω ως μείον στην όλη ιστορία του γρήγορου και ό,τι συνεπάγεται αυτό διαβάσματος (έχει τα καλά και τα κακά του)είναι ότι εύκολα μπορεί να κυλήσεις στα...βαριά, στην αναγνωστική βουλιμία,ε,αυτό δεν μ΄ αρέσει.
Να σημειώσω,τέλος,ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρέπει,όλα είναι υποκειμενικά,σχετικά και ετσιθελικά και να μας αφήσουν ήσυχους να διαβάζουμε όσο,όπως κι ό,τι γουστάρουμε έως αργού ή ταχέως τσαλαπατήματος.Ημών και εκείνων.
Δεν σου αρέσει, ε; Εγώ πάντως πολλές φορές πέφτω σε αυτό το αμάρτημα της εν λόγω βουλιμίας.
ΔιαγραφήΑυτό το ε πριν το ερωτηματικό, πολύ σκανταλιάρικο το άτιμο χιχιχιχι,άσε με ρε παιδάκι μου να κάνω την πειθαρχημένη βουλίμω,μπααααα....
ΔιαγραφήΑυτό που έχω παρατηρήσει από τις αναγνώσεις μου (ασχέτως του βαθμού δυσκολίας του βιβλίου) είναι ότι μέχρι τη μέση διαβάζω σχετικά αργά και μόλις περάσω τη μέση επιταχύνω επικίνδυνα, αυξάνοντας παράλληλα και τον ρυθμό ανάγνωσης σελιδας περ μίνιτ... ένα παράξενο πράγμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ με τη Rosa Mund, δεν μπορώ να διαβάσω μια κανονική σελίδα σε λιγότερο από ένα λεπτό! Όσες φορές το χρονομέτρησα βγήκα χαμένος.Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω τι σημαίνει διαβάζω διαγώνια! Επειδή το αναφέρει και κάποιος πιο πάνω, θα ήθελα να μας πεις Κατερίνα πώς γίνεται αυτό το πράγμα;;; Δεν αμφισβητώ απλώς δεν κατανοώ!
Ψάχνοντας για τεχνικές "γρήγορης ανάγνωσης" (speed reading) στο ίντερνετ, βρήκα ένα ενδιαφέρον infographic εδώ: http://www.speedreadinglounge.com/how-to-speed-read
ΔιαγραφήΗ βασική τεχνική πάντως, που από ό,τι λένε μαθαίνεται με πολύ εξάσκηση, είναι να ΜΗΝ λέμε αυτό που διαβάζουμε ούτε απ' έξω ούτε από μέσα μας, γιατί έτσι μειώνεται δραματικά η ταχύτητα ανάγνωσης, φανταστείτε, είναι σαν να διαβάζουμε όπως μιλάμε. Οπότε κατακτώντας αυτό το βήμα, αμέσως αμέσως βελτιώνεται κατά πολύ η ταχύτητα ανάγνωσης. Το προσπάθησα και το κατάφερα σε κάποιο βαθμό, στην αρχή με απλά κείμενα, πχ ένα λογοτεχνικό που δε σε ενδιαφέρει και πολύ, ένα άρθρο στο ίντερνετ που το διαβάζεις απλά για να πάρεις μια ιδέα, κ.λπ. Θέλει πολύ εξάσκηση είπαμε.
Έπειτα, μαθαίνεις να διαβάζεις για την κεντρική ιδέα του κειμένου, εντοπίζοντας λέξεις - φράσεις κλειδιά στο κείμενο ή σημεία που επαναλαμβάνονται και έτσι κρατάς στην ουσία μόνο τα καινούργια στοιχεία και προχωράς αγνοώντας επίσης τις λειτουργικές λέξεις του κειμένου, δηλαδή τα άρθρα, τα συνδετικά κ.λπ. Έτσι μειώνεται πάλι ο όγκος των λέξεων που έχεις να διαβάσεις. Για παράδειγμα στην πρόταση που μόλις έγραψα, μπορεί κάποιος να διαβάσει μόνο τις λέξεις: "μειώνεται, όγκος, λέξεων, διαβάσεις" και τσουπ έχεις πιάσει το νόημα. Κάπως έτσι πορεύεσαι και με πολύ εξάσκηση πάλι.
Επίσης είχα διαβάσει και για μια ακόμα τεχνική, που μάλλον μοιάζει με τη λεγόμενη "διαγώνια ανάγνωση" αλλά δε θυμάμαι επακριβώς να την περιγράψω. Η ιδέα ήταν ότι διαβάζεις φράσεις και όχι λέξεις και φτάνοντας προς το τέλος της κάθε σειράς έχεις ήδη περάσει στην επόμενη, δε διαβάζεις ολόκληρη την πρόταση δηλαδή λέξη προς λέξη.
Υπάρχουν πολλές αντίστοιχες οδηγίες για εκμάθηση και εξάσκηση γρήγορης ανάγνωσης. Αλλά προσοχή, όπως είπα και στο μήνυμά μου πιο πάνω, δεν διαβάζουμε ΟΛΑ τα κείμενα έτσι. Προσαρμόζουμε πάντα το είδος της ανάγνωσης στο ανάγνωσμα, ανάλογα με τις ανάγκες μας ή τις ανάγκες του αναγνώσματος. Είναι καλό πάντως να γνωρίζουμε έστω τη διαδικασία, για να διαβάζουμε γρήγορα σε κάποιες περιπτώσεις. (Να τώρα έχω ήδη επαναλάβει αρκετά από αυτά που θέλω να πω τουλάχιστον δυο φορές! Για να πιάσει κάποιος την ιδέα των όσων γράφω, δε χρειάζεται λοιπόν να διαβάσει τα πάντα όσα έγραψα. Κρατάει μόνο την ουσία. Και τσουπ, μόλις διαβάσατε γρήγορα!) χεχε
Καλή εξάσκηση και καλή επιτυχία!
Μετά από αυτό το σχοινοτενές και ενδιαφέρον σχόλιό σας που διάβασα με προσοχή λέξη προς λέξη, επανέρχομαι με ένα νέο ερώτημα: Γιατί να διαβάζεις διαγώνια;; Γιατί να προσπαθείς να περιορίσεις τον όγκο των λέξεων όταν μπορείς πολύ απλά να μην διαβάσεις καθόλου το βιβλίο, αν και εφόσον δε σε ικανοποιεί; Η ομορφιά των λογοτεχνικών κειμένων κρύβεται στις λέξεις που ο συγγραφέας επέλεξε για σένα -- αν είναι να τις πετσοκόβεις χάνεις την αισθητική απόλαυση της ανάγνωσης. Μία μετάθεση των άρθρων σε μια λογοτεχνική πρόταση, μπορεί να προσφέρει εξαιρετική αισθητική απόλαυση, αν είναι να ακρωτηριάσω τα άρθρα θα χάσω και την απόλαυση μαζί.
ΔιαγραφήΤα πιο απλά άρθρα και κείμενα θα μπορούσαν να μου προσφέρουν έναν σαφή τίτλο/υπότιτλο ή μια περίληψη για να πιάσω το νόημα γρήγορα. Επίσης, δε θέλω να σκέφτομαι τι θα γινόταν αν διάβαζα ένα τραπεζικό συμβόλαιο για τη χορήγηση δανείου, διαγώνια!!
Υ.Γ. Μπορείτε να διαβάσετε το σχόλιο μου διαγώνια και να μου δώσετε το ρεζουμε;; :-)
Ομολογώ, δεν το διάβασα ολόκληρο το σχόλιο. Κατάλαβα όμως ότι δεν θέλετε να διαβάζετε διαγώνια τα λογοτεχνικά κείμενα και άρθρα για να μη χάσετε λέξη από το έργο του κάθε συγγραφέα. Συμφωνώ.
ΔιαγραφήΌμως, ζούμε στην εποχή της πληροφορίας και της τεχνολογίας, όπου κείμενα δημοσιεύονται κάθε μέρα παντού! Σε εφημερίδες, περιοδικά, μπλογκς, σάιτς, φμπ, τουίτερ, και δε συμμαζεύεται. Και για να καταφέρουμε να είμαστε ενήμεροι με τα βασικά έστω από τα όσα γράφονται, και να μπορούμε να σταθούμε σε μια συζήτηση, να σχηματίζουμε άποψη για τα γεγονότα, κλπ κλπ, είμαστε υποχρεωμένοι να μάθουμε να αυξάνουμε τον όγκο των αναγνωσμάτων μας στο μέγιστο και καθώς ο χρόνος όλων είναι πλέον σημαντικά περιορισμένος, το να μπορεί κανείς να διαβάζει γρήγορα, του γλιτώνει λίγο από τον τόσο πολύτιμο χρόνο. Γι' αυτό λοιπόν, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς να διαβάζει γρήγορα και όχι για να ξεπετάει λογοτεχνικά έργα. Απλά, μπορεί κάποιος να εξασκηθεί σε λογοτεχνικά κείμενα ή έστω σε κάποιο πιο "ελαφρύ" ανάγνωσμα.
Κατά τα άλλα, και εάν διαθέτει κανείς άπλετο χρόνο για διάβασμα, ας διαβάζει όσο αργά ή όσο γρήγορα τον ευχαριστεί. Όμως, ο χρόνος που μας αναλογεί σ' αυτό τον κόσμο είναι εκ των πραγμάτων σημαντικά περιορισμένος και λογοτεχνικά έργα υπάρχουν τόσο πολλά και αξιόλογα, και άλλα τόσα που βγαίνουν συνεχώς κάθε χρόνο, που είναι αδύνατον να προλάβει κανείς να τα διαβάσει όλα! Γι' αυτό βολεύει να διαβάζεις γρήγορα, για να προλάβεις να διαβάσεις όσο το δυνατόν περισσότερα αξιόλογα βιβλία. ;)
Εμένα αυτό το μυαλό μου το κάνει αυτόματα, σαν να σκανάρω την σελίδα και να εντοπίζω λέξεις-φράσεις κλειδιά. Δεν ενδείκνυται για λογοτεχνία. Αλλά εγώ που διαβάζω τόσα κείμενα μες στην μέρα, κάποια χωρίς την θέλησή μου, το βρίσκω χρήσιμο. Είναι βέβαια διάβασμα ξεπέτα και πρέπει να είναι πραγματικά άθλιο ένα μυθιστόρημα για να με αφήσω να το διαβάσω έτσι.
ΔιαγραφήΜουά οσί που λένε και οι Γάλλοι,θα αυτομελετηθώ πάντως και θα σας πω.Νομίζω ότι ένα αργό ,γενικότερα, άτομο όσο και να εξασκηθεί δεν θα το πετύχει απόλυτα αυτό το γρήγορο διάβασμα που να έχεις και πλήρη ιδέα τελικά περί τίνος επρόκειτο.Δεν υπάρχει και λόγος βρε παιδιά,δεν κερδίζεις πια και τα πάρα πολλά βιβλία,έτσι κι αλλιώς οχτακόσιες ζωές να έχεις πάλι δεν φτάνουν για όλα όσα πρέπει,θέλεις,σου λένε,σου προκύπτουν.
ΔιαγραφήΑχ, @Βιβή Γ. πόσο σε νιώθω / με νιώθεις! Αυτό με τις οχτακόσιες ζωές και τα βιβλία που θέλω/ μου λένε / προκύπτουν είναι αυτό ακριβώς που νιώθω τον τελευταίο καιρό! ;)
ΔιαγραφήΕγώ διαβάζω περίπου 50 με 60 σελίδες την ώρα, αλλά πολλές φορές μου αρέσει να διαβάζω δυνατά, σαν να διαβάζω το βιβλίο για κάποιον άλλον. Δεν ξέρω γιατί. Από μικρή το έκανα. Έτσι, όταν διαβάζω , δυνατά, διαβάζω λιγότερες σελίδες. Όσον αφορά το πόσα βιβλία διαβάζω, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ο βασικότερος είναι το πόσο ενδιαφέρον είναι κάθε βιβλίο, το πόσο μεγάλο είναι ή βαρύ για να με κουράζει όσο το κρατάω. Μέσο όρο διαβάζω 3 με 5 βιβλία τον μήνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ διαβάζω δυνατά. Μου αρέσει.
ΔιαγραφήΔε νομίζω ότι ξεπερνάω ποτέ τις 50 την ώρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου ακούγεται πολύ decent μέσος όρος.
ΔιαγραφήΑνάλογα το βιβλίο και την διάθεση...Άπό 60 μέχρι 100 σελίδες την ώρα.... Διαβάζω γύρω στα 60 βιβλία το χρόνο εκτος ποίηση...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΕΝΑΝ ΚΟΥΤΟ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΜΟΝΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΠΕΡΙΤΤΕΣ ΑΚΡΙΒΟΛΟΓΙΕΣ.-JOHN STEINBECK-
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαβάζω πολύ αργά ....πάρα πολύ αργά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαβάζω μάλλον αργά....30-40 σελίδες την ώρα,περίπου για μία ώρα,σχεδόν κάθε μέρα....20-25 βιβλία το χρόνο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα βάλω κάτι ακόμα στο τραπέζι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι μόνο πόσο γρήγορα ή αργά διαβάζεις. Το θέμα είναι πόσο χρόνο έχεις διαθέσιμο για διάβασμα.
Νομίζω ότι αν αφιερώνεις 4 ώρες την ημέρα όσο αργός και να είσαι θα προλάβεις πολύ περισσότερα βιβλία έτσι κι αλλιώς. Το θέμα δεν είναι πόσο χρόνο έχουμε καταφέρουμε να ξεκλέψουμε κάποιες φορές στην κυριολεξία. :))
Αναλόγως τη διάθεση το βιβλίο τη πλοκή κατά ποσό με απασχολεί κ με ενδιαφέρει αν έχω χρονο εξαρτάται το χρονικό διάστημα που θα κάνω για το εκάστοτε βιβλίο..πχ αν είναι κάτι το οποίο με απασχολεί κ ψαχνω αμεσα απάντηση μπορεί να το διαβάσω σε ένα 3-4ωρο αν είναι γύρω στις 250σελίδες αν είναι κάτι λογοτεχνικό κ δε με συνεπαίρνει τόσο μπορεί να κάνω μια ώρα στις 30-40σελ..εναλλάσσεται
ΑπάντησηΔιαγραφή