24/2/23

Τι κάνουμε στα εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής και Ανάγνωσης του Booktalks;



 



Τι κάνουμε στα εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής και Ανάγνωσης του Booktalks;

Για αρχή να πούμε πως πρόκειται για δυο ξεχωριστά εργαστήρια και δυο ξέχωρα αντικείμενα. Που μπορούν να συνδυαστούν. Τα Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής τα συντονίζει η συγγραφέας Κατερίνα Μαλακατέ και αυτά της Δημιουργικής Ανάγνωσης η Βιβή Γεωργαντοπούλου. Κάποια εργαστήρια γίνονται εξ όλοκλήρου διά ζώσης και κάποια εξ ολοκλήρου διαδικτυακά. 

Σε ποιους απευθύνονται;

Οι πρώτοι κύκλοι μας απευθύνονται σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται. Το Γραφής σε αυτούς που ήδη γράφουν ή θα ήθελαν πολύ να γράφουν και είναι διατεθειμένοι να γράψουν συστηματικά ένα διήγημα κάθε εβδομάδα. Το Ανάγνωσης σε αυτούς που ήδη διαβάζουν και θα ήθελαν να συστηματοποιήσουν και το διάβασμά τους και τον τρόπο ανάγνωσης, επιλογής του επόμενου βιβλίου, τοποθέτησης του κάθε κειμένου εκεί που του αξίζει, χρονικά, λογοτεχνικά κ.ο.κ.

Και τι γίνεται εκεί;

Στα εργαστήρια Γραφής τις πρώτες δύο ώρες κάθε συνάντησης διαβάζει ο/η κάθε συμμετέχων/ουσα  το κείμενό του/της, και κάνει παρατηρήσεις τόσο η ομάδα, όσο και η συντονίστρια. Αυτό το κομμάτι είναι πολύ σημαντικό, περιλαμβανει την έκθεση των κειμένων μας σε προστατευμένο περιβάλλον -πολύ χρήσιμο στάδιο αν κάποιος θέλει να εκδοθεί- και τη δημιουργία μιας ομάδας στήριξης και καλοπροαίρετης κριτικής που ανεβάζει επίπεδο στα κείμενα. Η επόμενη ώρα είναι αφιερωμένη στη θεωρία, μιλάμε για τα βασικά της γραφής, με σημειώσεις, όλα τακτοποιημένα και καταγεγραμμένα, τι είναι αφηγητής, πώς διαλέγουν κεντρικό ήρωα, πώς χρησιμοποιούμε τον χρόνο και τον χώρο, τι είναι show don’t tell κ.ο.κ.

Στα Εργαστήρια Ανάγνωσης η ομάδα ξεκινά διαβάζοντας συγκεκριμένα βιβλία, η συντονίστρια Βιβή Γεωργαντοπούλου βάζει στην κουβέντα τη θεωρία των σημειώσεων και προχωρά από εκεί. Σημαντική είναι κι εδώ η δημιουργία μιας σφιχτής ομάδας, οι συμμετέχοντες σιγά σιγά μπορούν κι οι ίδιοι να σχολιάσουν τα βιβλία και το εργαστήριο συνήθως απογειώνεται μόλις η ομάδα συνειδγτοποιήσει την αλλαγή στον τρόπο που διαβάζει.



Τι θα πρέπει να περιμένει κανείς;

Στα Εργαστήρια Γραφής αναγκάζεσαι να γράψεις κάθε εβδομάδα, η ενασχόληση με το γράψιμο πυκνώνει, άλλωστε είναι η βασική συμβουλή για κάθε νέο γραφιά: γράψε, γράψε, γράψε. Όμως εδώ δεν γράφεις χωρίς μπούσουλα, γράφεις με συγκεκριμένο θέμα, ξαφνικά αυτό που μοιάζει αχανές, τι να γράψω και γιατί, περιορίζεται, κι απελευθερώνεσαι. Οι σημειώσεις είναι πάντα βοηθητικές, είναι πράγματα που αν κανείς γράφει για καιρό και ασχοληθεί σοβαρά, πιθανώς θα τα βρει και μόνος. Όμως εδώ είναι μαζεμένα και νοικοκυρεμένα, παίρνεις τη συντομότερη διαδρομή.

Το βασικό είναι πως δεν αλλάζουμε το ύφος και τη θεματολογία κανενός. Βελτιώνεται και στηρίζεται η ικανότητα που ήδη υπάρχει. Η ομάδα βοηθάει πολύ, η εβδομαδίαια έκθεση, τα σχόλια για τα κείμενα των άλλων, πάντα καλοπροαίρετα, δίνουν μια άλλη προοπτική, συχνά όχι μόνο στο πώς γραφεί κανείς αλλά και στο πώς διαβάζει. Αλλάζουν τα κριτήρια, μπαίνουν βάσεις, συνειδητοποιείς πόσο σοβαρά ή όχι το γράψιμο έχει θέση στη ζωή σου.

Στον δεύτερο κύκλο και τον τρίτο κύκλο, κι αφού έχουμε ασχοληθεί με τα βασικά, τα πράγματα δυσκολεύουν. Ασχολούμαστε με το κάθε είδος χωριστά, πχ αστυνομικό, ιστορικό, επιστημονική, φαντασία, κ.ο.κ. αλλά και το πώς μπορούμε να δομήσουμε ένα μεγαλύτερο κείμενο, μια νουβέλα ή ένα μυθιστόρημα. Η ομάδα είναι ήδη δεμένη και βοηθάει ακόμα περισσότερο, γιατί ο στόχος πια είναι η έκδοση.

Σχεδόν σε κάθε κύκλο έχουμε μια συνάντηση με καλεσμένο συγγραφέα. Γιατί αξίζει τον κόπο να μάθει κανείς πόσοι διαφορετικοί τρόποι υπάρχουν για να δημιουργήσεις.


Στα Εργαστήρια Δημιουργικής Ανάγνωσης πάλι, αυτό που βαθαίνει είναι ο τρόπος που διαβάζει κανείς, έχει κι εδώ φυσικά θεωρητικές σημειώσεις για να μπουν οι βάσεις, κι εδώ έχει μεγάλη σημασία η ομάδα. Τα κείμενα αναλύονται σε βάθος – όχι όπως στο σχολείο κάποτε – αλλά στην ουσία τους, στο δεύτερο και το τρίτο επίπεδο. Δημιουργούνται συνδέσεις με άλλα κείμενα. Όσο διαβάζει κάποιος συστηματικά, αυτό γίνεται ασυνείδητα. Στα εργαστήρια δημιουργικής ανάγνωσης όλη η διαδικασία περνά στο συνειδητό. Ξέρει πια κανείς τι διαβάζει και γιατί. Δεν θα αλλάξει αναγνωστικά γούστα κατ’ ανάγκη, θα αλλάξει όμως η θεώρησή του για τον λογοτεχνικό κόσμο, θα ανοίξουν οι ορίζοντες και οι επιλογές.

Στα Εργαστήρια Ανάγνωσης απαιτείται διάβασμα. Στον πρώτο κύκλο ήρεμα και ομάλα, στον δεύτερο και τον τρίτο κύκλο, πιο εντατικά. Η Βιβή Γεωργαντοπούλου έχει τον τρόπο όλα να μοιάζουν ομαλά, οι μεταβάσεις, η συνειδητοποίηση της ανάγνωσης, συντονίζει τις ομάδες της με αγάπη.

Και πόσο κοστίζουν όλα αυτά;

Τα Εργαστήρια Γραφής 210 ευρώ σε δύο δόσεις ή 200 εφάπαξ προκαταβολικά για 10 τρίωρες συναντήσεις

Τα Εργαστήρια Ανάγνωσης 150 ευρώ σε δύο δόσεις ή 140 ευρώ εφάπαξ για 10 δίωρες συναντήσεις

Αν θέλετε να κάνετε και τα δυο μαζί, 300 ευρώ εφάπαξ και για τα δυο

Και τι περίεργο είναι αυτό με τους κύκλους; Μπορώ να μπω όπου θέλω;

Όχι, στους δεύτερους και στους τρίτους κύκλους μας συμμετέχουν μόνον άνθρωποι που σε προηγούμενη περίοδο τελείωσαν τους πρώτους ή δεύτερους κύκλους αντίστοιχα. Σε αυτούς προχωράμε ένα βήμα παραπέρα, με μια ομάδα ήδη έτοιμη και οργανωμένη.

Και, μπορώ να το κάνω και διαδικτυακά και δια ζώσης;

Τα διαδικτυακά και τα δια ζώσης τμήματά μας είναι ξέχωρα. Αυτή την περίοδο πρώτος κύκλος γραφής θα ξεκινήσει μόνο διά ζώσης στο βιβλιοπωλείο, κάθε Παρασκευή 6-9μ.μ. αρχής γενομένης από την Παρασκευή 17 Μαρτίου.

Πρώτος κύκλος Ανάγνωσης θα ξεκινήσει μόνο διαδικτυακά, μέσω zoom, κάθε Πέμπτη 8-10μ.μ. από την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023.

Το Οκτώβριο θα συμβεί το ανάποδο

Και γιατί όχι μαζί;

Εάν κάποιος αρρωστήσει και δεν μπορεί να έρθει στα διά ζώσης μαθήματα, φυσικά και μπορεί να είναι μαζί μας διαδικτυακά. Όμως μια μικτή ομάδα δια ζώσης και μέσω zoom δεν λειτουργεί σωστά, χάνεται ο αυθορμητισμός και κατά κανόνα όσοι είναι διαδικτυακά υποφέρουν. Έχουν άλλο τρόπο λειτουργίας οι ομάδες αμιγώς διαδικτυακά και άλλον αμιγώς διά ζώσης.

Τα διάβασα όοοολα αυτά, κι έχω ακόμα απορίες; Πως μπορώ να τις λύσω. 

Για αρχή στέλνοντας mail στα info@booktalks.gr ή στο kmalakate@gmail.com

Κι αν έχω ακόμα; 

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023 στις 7μ.μ στο ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ θα κάνουμε ένα λάιβ με τη Βιβή Γεωργαντοπούλου για να σας λύσουμε όλες τις απορίες (μπορείτε να ρωτήσετε ό,τι θέλετε στα σχόλια)

Το πλήρες πρόγραμμα των εργαστηρίων μας θα το βρείτε εδώ:


Παλιότερες αναρτήσεις για τα εργαστήρια εδώ:








Κι αν θέλετε να δηλώσετε συμμετοχή, στείλτε mail στα: info@booktalks.gr ή στο kmalakate@gmail.com .



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου