21/11/10

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ : "Η Ανακάλυψη του Ουρανού", Harry Mulisch

 
 
 

Ώρες ώρες αναρωτιέμαι τί είναι αυτό που κάνει βιβλία να κολλάν στο μυαλό μας, να μη βγαίνουν από κει. Όταν ξανάπιασα στα χέρια μου το «Η Ανακάλυψη του Ουρανού» ήθελα απεγνωσμένα να το ξανανοίξω παρ’ όλο το μέγεθός του-μάλλον τόσο απλά είναι τα πράγματα. Το μυθιστόρημα του Χάρι Μούλις έχει κατηγορηθεί για πολλά μέσα στα χρόνια, ανάμεσα σε αυτά για θρησκοληψία και ελαφρότητα. Τώρα πια συνειδητοποιώ κι εγώ κάποια από τα ελαττώματά του, αλλά διάολε, θέλω να το ξαναδιαβάσω.

Το βιβλίο είναι η επιτομή της διαλογικής φιλοσοφίας. Ενδιάμεσα, εμφανίζονται οι άγγελοι. Το πλάνο έχει ως εξής, δυο άγγελοι έχουν λάβει εντολή να κινήσουν τα νήματα έτσι ώστε να γεννηθεί ένας άνθρωπος που έχει αποστολή να φέρει πίσω τις Λίθινες Πλάκες του Μωυσή. Έτσι, φροντίζουν να γνωριστούν δυο άντρες φιλοσοφημένοι, ίδιοι αλλά κι αντίθετοι, ο Μαξ και ο Όττο και μια γυναίκα κλαρινίστρια. Αυτά που συμβαίνουν μεταξύ τους, οι συζητήσεις των δυο αντρών, η μαγεία τους και ο ερωτισμός των τριών οδηγεί στη γέννηση του Κουέντιν.

Το βιβλίο πέρα από φιλοσοφικό πόνημα έχει πλοκή, κι εκτός από τα προφανή προχωρά βαθύτερα, σε αυτά που έχουν και σε αυτά που δεν έχουν νόημα. Μοιάζει πανάρχαιο, επικό κι ας έχει γραφτεί μόλις το 1992. Είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του 20ου αιώνα και δεν έχω καμία αμφιβολία πως η Ιστορία σαν τέτοιο θα το καταγράψει.

12 σχόλια:

  1. Την Τετάρτη δε θα έμπαινες;

    Πάει κι αυτός....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος21/11/10, 11:28 μ.μ.

    Κατερινάκι γειά σου! Σε διαβάζω πολύ συχνά και σε "γουστάρω" πολύ γιατί γουστάρεις κι εσύ το Σαραμάγκου , τον Λιόσα, τον Μπέρνχαρτ κ.λ.π. ..συνεπώς η γνώμη σου μετράει πολύ για μένα! Σήμερα λοιπόν που έγραψες για τον αγαπημένο μου Μούλις αποφάσισα να σου γράψω..
    Περνώντας μεγάλα διαστήματα στην Ολλανδία (ο άνδρας μου είναι Ολλανδός)είχε τύχει να δω το Μούλις πολλές φορές στην τηλεόραση και πρέπει να σου πω ότι ήταν πολύ ωραίος τύπος, με φοβερή κλασσική παιδεία και αγάπη για την Ελλάδα και παρά την ηλικία του εξακολουθούσε να είναι κι ένας πολύ ερωτεύσιμος άνδρας! Πριν από μερικούς μήνες πήγα να τον δώ σ΄ ένα φεστιβάλ βιβλίου στο Αμστερνταμ στο οποίο πήγαινε κάθε χρόνο αλλά φέτος δεν ήταν. Οταν λοιπόν έμαθα ότι πέθανε κατάλαβα το λόγο για τον οποίο δεν ήρθε..και λυπήθηκα παρά πολύ..σαν να πέθανε κάποιος δικός μου.
    Σου προτείνω να διαβάσεις επίσης την "Απόπειρα" , " Τα Στοιχεία", τον "Προστατευόμενο"..

    Σε καληνυχτίζω..

    Βίκυ Ιωαννίδη

    Υ.Γ. Δώσε ένα φιλάκι στο σκιουράκι σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν το έχω διαβάσει..
    Από ότι καταλαβαίνω αξίζει να μπει στα υπ'όψιν..
    Αναφέρεις "παρ’ όλο το μέγεθός του", δηλαδή πόσο;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. HI!
    I'm martina and I come from Italy...I would like you visit my blog and if you want follow me!I wait you and your tips!kiss kiss ^^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βίκυ μου, χαίρομαι πολύ να γνωρίζω ανθρώπους που αγαπούν τους ίδιους συγγραφείς με μένα, έστω και διαδικτυακά. Από φωτογραφίες του Μούλις που έχω δει μάλλον θα συμφωνήσω μαζί σου, ήταν ερωτεύσιμος. Την "Απόπειρα" την έχω διαβάσει, τα άλλα όχι. Ακόμα....

    Roadartist, είναι μεγαλούτσικο, οι σελίδες είναι μεγάλου σχήματος, γύρω στις 650. Στο κανονικό μέγεθος βιβλίου υπολόγισε πως θα ήταν περίπου 1000....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εσύ μια προοδευτική αναγνώστρια για να θες να διαβάσεις ένα θρησκόληπτο βιβλίο και μάλιστα ξανά, μάλλον θα πρέπει ο συγγραφέας του να αξίζει.
    Όμως, πότε βρε Κατερίνα θα διαβάσεις και το δικό μου να δω την κριτική σου…
    Αστειεύομαι, πέρασα για μια καλημέρα. Χαθήκαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος25/11/10, 8:48 μ.μ.

    Κατερίνα μου, σου εύχομαι ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ!
    Να είσαι γερή και δυνατή και να χαίρεσαι τη ζωή μαζί με την οικογένεια σου.

    Βίκυ Ιωαννίδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν σου πω Χρόνια Πολλά, τη μέρα που γιορτάζουν οι Στέλλες, πειράζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βίκυ μου, σε ευχαριστώ πολύ...

    Γιορτάζουν οι άθεοι, μωρέ; Το βιβλίο αγαπητέ Άθεε είναι εκπληκτικό, κι ας ασχολείται ως ένα βαθμό με τα "θεία". Εξάλλου φιλοσοφία χωρίς αναρώτηση για τον κόσμο, τα πράγματα και ένα ανώτερο ον δεν υφίσταται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σαν να μου λες «κλαίνε οι άντρες μωρέ…»

    Δηλαδή το διαβάζεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα Κατερίνα. Θα πω ... ετεροχρονισμένα τα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ για τη γιορτή σου (40 μέρες κρατάει η περίοδος... χα χα χα).
    - Ακούγεται ενδιαφέρον το βιβλίο και για τα δικά μου γούστα. Σχετικά με την ... αθεϊα όμως και τους αθέους, έχω τις ... ενστάσεις μου. Όλοι όταν βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση (υγείας κυρίως) στο Θεό, στη Παναγία και τους Αγίους καταφεύγουν! Από την άλλη μεριά, και από αυτούς που θρησκεύονται, ελάχιστοι υπάρχουν (αν υπάρχουν...) που να πιστεύουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ! (Με την έννοια του Ευαγγελίου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή