9/2/15

In writing we trust



Η γραφή είναι επικίνδυνη διαδικασία. Κάνει τους ανθρώπους μονόχνωτους, καλούς και μαλθακούς, τους κάνει ήρωες και σουπερήρωες, χαρτογιακάδες και νερντάκια. Η γραφή βγάζει αυτό, που οι άλλοι πριν δεν μπορούσαν να δουν, κι όταν το βλέπουν εκπλήσσονται. Αν είναι καλή, αυτό αφορά πολύ κόσμο. Αν είναι κακή, αφορά μόνο λίγους, ευτυχείς ή μη.

Η γραφή είναι όλα αυτά που πάντοτε θα αναιρείς, αυτά που χλευάζεις, σου δείχνει τον τρόπο, κι έπειτα ο τρόπος χάνεται και δεν υπάρχει πια για σένα. Και πρέπει να ζήσεις αναζητώντας άλλο τρόπο. Κι ολοένα άλλο τρόπο. Για να ζήσεις και να γράψεις. 

Δεν έχω πολλούς τρόπους ως τώρα. Διαλέγω ανά πάσα στιγμή αυτόν που είναι ο πιο ανέξοδος, αυτόν που θα πονέσει λιγότερο. Για αυτό γράφω κακά και ζω μέτρια. Από την άλλη και μόνο που ζω, ίσως είναι επίτευγμα. 

Υπάρχουν λίγοι άνθρωποι που ξέρουν με ενάργεια τι είναι αυτό που τους λυτρώνει. Αυτοί είναι ευλογημένοι από έναν θεό στον οποίο συνήθως δεν πιστεύουν γιατί πια δεν τον έχουν ανάγκη. Ξέρω τι με λυτρώνει. Αυτό, αν έχει νόημα για οποιονδήποτε, είναι μόνο για μένα. Ξέρω τι με πωρώνει, τι δίνει νόημα στην κατά τα άλλα πολύ συνηθισμένη μου ύπαρξη. Δεν είναι πρωτότυπο, δεν είναι καν πολύ σοβαρό. Αλλά είναι κάτι, κι αυτό, έχει μια κάποια σημασία. 




4 σχόλια:

  1. Ξέρεις τι σε λυτρώνει!
    Αυτό δεν είναι κάτι. Είναι το πιο σημαντικό.
    Ξέρω πολλούς που το θεριό τους τρώει και δεν βρίσκουν λύτρωση ποτέ!

    Καλή συνέχεια στις αναζητήσεις σου ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το κάτι έχει μεγάλη σημασία. Κι ακόμα μεγαλύτερη το να έχεις ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό. Να μπορείς να το έχεις όπου κι αν βρίσκεσαι χωρίς να πληρώνεις πρόστιμα με την ψυχή σου.

    Το γράψιμο είναι όντως ξόδεμα και το να κάνεις μια κάποια οικονομία σε αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Μπορεί να είναι μια προετοιμασία για αυτό που θα ακολουθήσει.
    Όταν έχεις και θέλεις,
    θα δώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δείγμα γραφής έχουμε, κρίνουμε και το συμπέρασμα είναι πως το γράψιμο σου δεν είναι κακό. Γράφοντας με την καρδιά (έτσι δείχνεις να γράφεις), σίγουρα λυτρώνεσαι, ενίοτε λυτρώνεις και άλλους. Έτσι να το σκέφτεσαι...
    Συνέχισε να γράφεις και να μας εκπλήσεις ευχάριστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι θα κάναμε και χωρίς τις λέξεις;

    Πως να ξεδιπλώσουμε την ψυχή μας χωρίς αυτές;

    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή