25/9/12

Η αλεπού στο παζάρι




Με αφορμή την είδηση για ένα ακόμη παζάρι βιβλίου που έφτασε στο mail μου, θα σας πω την εμπειρία μου, κυρίως για αυτό που στήνεται στις τέντες της Κλαυθμώνος βέβαια, γιατί το φετινό γίνεται αλλού. Σχεδόν κάθε χρόνο θέλω να πάω, δεν έχει σημασία που τα βιβλία είναι τουλάχιστον πενταετίας, το βιβλίο δεν είναι εδώδιμο εποχιακό. Είμαι ενθουσιασμένη, περνάω ώρες εκεί μέσα, και… τελικά αγοράζω γύρω στα δέκα υποψήφια αδιάβαστα. Λειτουργεί δηλαδή η λογική του καλαθιού, η φτήνια τρώει τον παρά, αγοράζω παρορμητικά, σχεδόν αταβιστικά, «βιβλίο είδα, βιβλίο θα πάρω». Τα τελευταία χρόνια αντιστέκομαι και δεν πηγαίνω. Πέρυσι πήγα σε κάποια από τα bazaar συγκεκριμένων οίκων, κι αγόρασα βιβλία που ήθελα έτσι κι αλλιώς. Αλλά στο παζάρι του Σωματείου Εκδοτών, όσο κι αν η πρώτη μου παρόρμηση, είναι «πότε, πότε;» λέω να μην ξαναπάω. Ή ίσως πάλι «μόνο για λίγο;»

Το παζάρι διοργανώνεται στο Riverwest από το Σωματείο Εκδοτών από 1 ως 20 Οκτωβρίου, τα βιβλία έχουν εκδοθεί πριν το 2007 και οι τιμές ξεκινούν από 0,50€. 

Υ.Γ. Όπως παρατηρήσατε, άλλο παζάρι κι άλλο bazaar. Μη μου πέσει η μύτη....


25 σχόλια:

  1. προσωπικά σιχαίνομαι απεριόριστα τα παζάρια βιβλίων...και όλα τα "παζάρια" γενικώς...δεν μου αρέσει αυτό το ντάνιασμα, αυτό το "πάρε πάρε", αυτές οι τέντες, αυτή η προχειρότητα, αυτή η νοοτροπία λαϊκής...το βιβλίο για μένα είναι κάτι που θέλω να συνδυάζω με επισκέψεις σε βιβλιοπωλεία και να περνώ ώρες εκεί...
    (αυτό εννοείται μπορεί να είναι λάθος, απλά είναι δικιά μου προσωπική στάση)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Αν και η μαμά μου λέει πως είμαι "πανερού" κι εγώ δεν πολυσυμπαθώ τα παζάρια. Αλλά αυτό έχει τη λέξη "βιβλίου" κολλημένη δίπλα, οπότε καταλαβαίνεις....

      Διαγραφή
  2. Στο παζάρι της Κλαυθμώνος πήγα αρκετές φορές και αφού πήρα τη δόση μου και παρατήρησα ότι τα βιβλία απλώς επαναλαμβάνονται, σταμάτησα να πηγαίνω...Στο River West θα πάω, είναι δίπλα στο σπίτι μου, κρίση έχουμε, απολυμένη είμαι, έγκυος είμαι και οι ζαλάδες του καλοκαιριού με αφήνουν σιγά σιγά και τώρα μπορώ να διαβάσω καλύτερα...υπάρχει και αυτή η ελπίδα "μήπως βρω κάτι καινούριο"...τέλος, το φαντάζομαι ωραία το όλο πράγμα, χωρίς τεντόπανα, χωρίς κλεισούρα και χωρίς μυρωδιές διόλου επιθυμητές από τον πολύ κόσμο(η όσφρησή μου έχει οξυνθεί κιόλας - καταλαβαίνεις). Οπότε στο παζάρι φέτος ναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Χάρηκα που περιμένεις νινί filoteo, ο άντρας μου είναι εκπαιδευτικός κι αυτό το απολυμένος, κάπου το ξέρω..... Πάντως στις τέντες της Κλαυθμώνος δεν θα την πάλευες με ΤΙΠΟΤΑ έγκυος, χιχιχι.

      Διαγραφή
    2. Εννοείται πως δε θα την πάλευα!!! Ξέρω τι κάνω παιδί μου, στο River West, στην άπλα!!! Στην καρδιά μου η χαρά σου για το νινί...όσο για την απόλυση...θα περάσει και αυτό το εμπόδιο, δε θα περάσει;

      Διαγραφή
    3. να πω και εγώ τις καλύτερες ευχές μου!!! είναι τόσο τέλεια είδηση πάντα αυτή... όλα να πάνε καλά!!

      Διαγραφή
    4. Να 'σαι καλά JonyG. Σ' ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  3. Αυτή την εποχή άνετα θα πήγαινα και σε παζάρι βιβλίου..δε λέω, άλλη αίσθηση το βιβλιοπωλείο, αλλά και η τσέπη μου η δόλια έχει άλλη αίσθηση τα τελευταία χρόνια...μακάρι να ήταν κοντά και θα πήγαινα τρέχοντας..θα παράβλεπα τα άσχημα και είμαι σίγουρη ότι πάλι λόγω τσέπης θα ήμουν προσεκτική σε ό, τι αγόραζα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα τελευταία χρόνια επισκέπτομαι το παζάρι της Κλαυθμώνος κυρίως μήπως αλιεύσω κάτι που να αξίζει.

    Παλιότερα μια φορά το μήνα τουλάχιστον έμπαινα σε κάποιο βιβλιοπωλείο. Τώρα πια δυστυχώς δεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Εγώ ακόμα μπαίνω, σε διαδικυακό βέβαια, αλλά μια φορά το μήνα σίγουρα. Άμα χρειαστεί να το κόψω κι αυτό, θα δυσκολευτώ πραγματικά.

      Διαγραφή
    2. Πλέον για να μην τελειώνουν γρήγορα τα αδιάβαστα τα εναλλάσσω με e-books που βρίσκω δωρεάν. Ευτυχώς έχω φίλες που συμφωνούμε στα γούστα και καλά κρατεί ο αλληλοδανεισμός . :)

      Πού και πού υποκύπτω. Πχ μπήκα στην Πολιτεία το καλοκαίρι να πάρω δώρο φίλης και τσίμπησα δυο βιβλία που ΄χε σε προσφορά ;) Είμαι επιρρεπής

      Διαγραφή

    3. Δυστυχώς δεν έχω κανέναν με κοινά αναγνωστικά γούστα κοντά μου, μπορώ πάντως πάντα να αρχίσω να διαβάζω Μ@ντά που διαβάζει η μαμά μου και μετά τα δανείζονται οι θείες μου, κι όλες τις οι φίλες. Θα κάνουμε "λέσχη ανάγνωσης σήριαλ"

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος25/9/12, 2:52 μ.μ.

    Μια χαρά είναι τα παζάρια, τί έχουν;
    Πόσο μάλλον αν είναι βιβλίων!
    Κι αν δεν θες να ξοδέψεις πολλα, βάζεις 10-20 ευρώ στην μπροστινή τσέπη του παντελονιού σου (κ οχι παραπάνω) και περιορίζεσαι σ΄αυτά.
    Νομίζω ότι μπορεί να βρεις κτ που θα ήθελες να διαβάσεις. Σημασία για μένα έχει το νόημα του κειμένου. Θα μου πεις ¨παλιά έκδοση, όχι καλά επιμελημένη κλπ κλπ¨. Και θα σου πω: είναι προτιμότερο να βλέπεις ¨Βερα στο δεξί και βέρα στο αριστερό¨.
    Εδώ στην επαρχία δυστυχώς δεν διοργανώνονται παζάρια,...
    Κάποτε -τυχαία- αγόρασα από εναν μικροπωλητή Ντοστογιέφσκι.Παλιά έκδοση βέβαια,όχι ιδιαίτερα επιμελημένη, αλλά τζάμπα.
    Κι αυτό το τζάμπα στις μέρες μας έχει γίνει μότο.
    Ευκαιρίες πάντα υπήρχαν, εμείς ως λαός δεν ήμασταν μαθημένοι σε αυτές.

    Μια καινούργια αναγνώστρια του blog ( :-P ), Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ίδια η ιδέα του παζαριού μου αρέσει, στην εκτέλεση και στο πως αντιδρώ εγώ εκεί μέσα είναι το πρόβλημά μου

      Διαγραφή
  6. Θα συμφωνήσω στο αισθητικό κομμάτι, αυτός είναι ο λόγος που δεν παίρνω καλαθάκι (άσχετα αν στο τέλος το μετανιώνω...) αλλά είμαι υπέρ αυτών των κινήσεων. Μιλάμε για βιβλία που θα πήγαιναν για πολτοποίηση και που τους δίνεται μία ακόμα ευκαιρία...
    Όπως σε κάθε παζάρι έτσι και σε αυτά του βιβλίου βοηθάει πάντα να ξέρεις τι ψάχνεις και τι ζητάς. Προσωπικά έχω βρει αρκετούς τίτλους σε πολύ καλές τιμές, σε κανονικές μεταφράσεις και εκδόσεις. Μη τα βάζουμε όλα στο σωρό, προφανώς και ανάμεσα σε τόσα βιβλία θα υπάρχουν διάφορα που θα περάσουν αδιάφορα, ίσως τα περισσότερα, αλλά αξίζει για εκείνα τα λίγα τα ελάχιστα να περάσεις μια βόλτα. Και τα κεντρικά βιβλιοπωλεία πλέον γεμίζουν σιγά σιγά με παλιές εκδόσεις σε προσφορά, και εκεί οι τιμές είναι δελεαστικές... Εγώ είμαι υπέρ! (παρασύρθηκα αλλά είναι τόσα τα βιβλία που έχω αγοράσει σε παζάρια που τους έχω αδυναμία...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ δεν έχω τόσο πρόβλημα με το αισθητικό κομμάτι, όσο με το οτι δελεάζομαι και δεν παίρνω βιβλία που πραγματικά με ενθουσιάζουν. Η ιδέα της πολτοποίησης με ενοχλεί, εννοείται, πιστεύω όμως πως ως χαρακτήρας στα παζάρια δεν ταιριάζω, είμαι παρορμητική. Από την άλλη, χρόνια τώρα, βλέπω τους ίδιους και τους ίδιους τίτλους στο παζάρι.

      Όσο για τις προσφορές παλαιότερων βιβλίων στα βιβλιοπωλεία, φυσικά και επωφελούμαι, και μου αρέσει και δεν νιώθω καθόλου εξαπατημένη, το αντίθετο μάλιστα.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος26/9/12, 8:41 π.μ.

      ΝΟ14ΜΕ,έχεις δίκιο.
      Υποθέτω πως θα υπάρχουν "κανονικές" μεταφράσεις και εκδόσεις.

      Για να μην παρεξηγηθώ εννοούσα ότι άλλο π.χ. να διαβάζω μετάφραση Άρη Αλεξάνδρου σε Ντοστογιέφσκι κι αλλο τον Φ,Χ,Ψ.
      Στο παζάρι θα κοιτούσα και αυτό, αλλά όχι μόνο αυτό.
      Το σίγουρο είναι ότι θα πήγαινα, έστω και μια βόλτα.

      Μια καινούργια αναγνώστρια του blog,A.

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος26/9/12, 10:21 μ.μ.

    κοίτα να δεις... εμένα μου αρέσουν τα πανιά και οι μυρωδιές ενώ με ενοχλούν τα αποστειρωμένα εμπορικά και τα δυνατά φώτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Θέμα με τα πανιά δεν έχω, απλά παρασύρομαι και παίρνω ο,τι βρω και μετά μένει αδιάβαστο. Ούτε με τα εμπορικά κέντρα έχω θέμα, στα σούπερ μάρκετ παθαίνω μια κλειστοφοβία.....

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος2/10/12, 10:38 π.μ.

    καλα ρε παιδια πλακα μου κανετε? μπαινεις σε ενα χωρο που μπορεις να κανεις "μπανιο με βιβλια" και χαλιεστε?στα παζαρια ειναι γεγονος οτι παντα θα βρεις κλασικα πολλους αδιαφορους τιτλους αλλα αν καταφερεις να πας την 1η η 2η ημερα ολο και κατι καινουργιο βρισκεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Η ιδέα του βιβλιομπάνιου δε με χαλάει καλέ, ούτε αισθητικά, ούτε τίποτα. Η ποιότητά του πάλι... Πώς να το κάνουμε η εμπειρία με τα πρόσφατα παζάρια του κάθε οίκου χωριστά μας έδειξε πως μας ψιλοδουλεύανε τόσον καιρό, πως το παζάρι είχε μόνο βιβλία για πολτοποίηση. Που δεν αντιλέγω, καλό είναι να βγαίνουν στο παζάρι για να μην χαθούν, αλλά αυτό δεν είναι το μοναδικό ζητούμενο ενός βιβλιοπαζαριού, είναι; Και μετά από όλο αυτό το λογύδριο, έχω να πω πως ψήνομαι να πάω και φέτος. "Για να δω τον καινούργιο χώρο", βρε αδελφέ". Παράνοια, μάλλον το λένε.

      Διαγραφή
  9. Πήγα χτες. Πιο συμμαζεμένο, λιγότερο κλειστοφοβικό κι αγοραφοβικό αλλά και πιο μικρό και φτωχό. Πήρα 2 βιβλία που ήθελα να τα έχω στη βιβλιοθήκη μου (γιατί τα είχα διαβάσει πριν χρόνια δανεικά) και κάνα δυο του Κέρουακ που δεν έχω διαβάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος12/10/12, 10:00 π.μ.

    Πήγαμε οικογενειακώς το περασμένο Σάββατο. Η κόρη μου (26 μηνών) βρήκε περισσότερα από μένα (πολλά παιδικά βιβλία φέτος,ή ειναι η ιδέα μου;),αλλά μην παραπονιέμαι, βρήκα κι εγώ ενα κατιτίς, το "Ορυξ και Κρέικ" της Ατγουντ.
    Πολύ στριμωγμα ομωωωως, ακαταλληλος χώρος για εγκυο, στο τσακ γλίτωσα τις αγκωνιές μιας κυριούλας που ειχε ανοίξει ενα βιβλιο για τη Βίσση και το διάβαζε με προσήλωση πάω στον πάγκο...(τα καλά του παζαριού....που λέγατε...ο,τι να'ναι κι όπως να' ναι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  11. Ο δικός μου είναι 30 μηνών, λες να το τολμήσουμε; Έτσι, για τα παιδικά βιβλία.... Πάντως έγκυος δεν θα πήγαινα, το λέω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή