2/11/13

Η έρημη η βιβλιολίστα





Για λόγους καθαρά προσωπικούς τον τελευταίο καιρό δεν κάνω πολλές αγορές βιβλίων. Έτσι αυτό το μακρυνάρι που είναι η λίστα των επιθυμητών έχει πάρει μορφή Αιγυπτιακού πάπυρου, ή για την ακρίβεια πάπυρων, γιατί την κρατώ συνήθως στο τετράδιο των σημειώσεων για τα κείμενά μου κι έτσι τώρα πια έχει 2-3 εκδοχές σε κάθε τελειωμένο τεφτέρι και μια σε επεξεργαστή κειμένου. Στην ουσία λοιπόν έμεινα χωρίς λίστα, αγοράζω σποραδικά κανένα βιβλίο από δω κι από κει, ίσα να συντηρώ την στοίβα με τα αδιάβαστα και να μην παθαίνω αμόκ όταν την βλέπω επικίνδυνα να κατεβαίνει.

Αυτό έχει κάνει τις αναγνώσεις μου λιγότερο απολαυστικές. Δεν περίμενα ποτέ οτι θα το πω, αλλά αυτά τα παλιόχαρτα- σημειώσεις από κριτικές, παρουσιάσεις, αναρτήσεις, προτάσεις, ακόμα και φωτογραφίες φίλων- μου έδιναν έναν μπούσουλα, με βοηθούσαν σε μια ποικιλία ουσιαστική και με γέμιζαν χαρά για τα βιβλία που έπονται. Τώρα που θα ξαναρχίσω να αγοράζω, η λίστα έχει γίνει ένα τόσο τρομακτικό τέρας που το φοβάμαι κι εγώ η ίδια. Δεν μου πάει η καρδιά να τα ξεχάσω όσα είναι εκεί βαλμένα και να αρχίσω από την αρχή. Από την άλλη δεν μπορώ να τη διαχειριστώ. Ένα κομμάτι της μάλλον δεν μπορώ καν να βρω.

Κάποτε τη χλεύαζα αυτή την ιστορία με τον προγραμματισμό και τη στοχευμένη ανάγνωση. Η αλήθεια είναι πως οι λίστες μου δεν είχαν ποτέ προσανατολισμό, δεν άρχιζα να τις κάνω με γνώμονα μια λογοτεχνία συγκεκριμένης χώρας, ένα στυλ, κάτι. Ήταν άναρχες όπως και τα διαβάσματα, ενίοτε και τα γραψίματά μου. Τώρα όμως την αποζητώ. Όχι για να μου καθορίσει το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσω, αυτό το κανονίζει μόνον η στιγμή. Αλλά για να μου δώσει εκείνη τη δεδομένη στιγμή που με λαγνεία στο βλέμμα σκανάρω τα ράφια μου, δυο τρεις επιλογές να τις λαχταρίσω.


   

16 σχόλια:

  1. Ανώνυμος2/11/13, 4:05 μ.μ.

    Το ίδιο έχω πάθει και εγώ. Όχι μόνο μεγάλη λίστα αλλά και πολλά αδιάβαστα που κάνουν κάθε νέα αγορά ουσιαστικά ανούσια.
    Αλλά μάλλον για όλα αυτά δεν φταίει ούτε η λίστα ούτε τ'αδιάβαστα αλλά η κακή διάθεσή μου!
    Ε.Γ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα περάσει, Ελενάκι. Όλοι περνάμε φάσεις αναγνωστικής ανομβρίας. Ε, κάποιοι- όπως εγώ- αναγκαστικά σε αυτή τη φάση.

      Διαγραφή
  2. Πρόταση για πρακτική διαχείρηση
    Στα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία (Πολιτεία,Παπασωτηρίου,Πρωτοπορία,κλπ) χρησιμοποίησε το καλάθι επιθυμητών να τα αποθηκεύεις.Δεν υποχρεώνεσαι να τα παραγγείλεις.
    Προσθέτεις,αφαιρείς,ενημερώνονται για τρέχουσες τιμές και διαθεσιμότητα,και έχεις πρόσβαση από παντού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό, Λύσιππε, μου την επιδεινώνει την κατάσταση. Άμα προσθέσω και την λίστα Επιθυμητών της Πολιτείας ή την λίστα to-read στο Goodreads τότε δεν τελειώνω ειλικρινά ποτέ.

      Διαγραφή
  3. Τι σύμπτωση (για μένα) να κάνεις αυτήν την ανάρτηση σήμερα. Αυτές τις ημέρες γράφω ένα κειμενάκι για τις βιβλιο-λίστες και μόλις το τελειώσω θα το αναρτήσω (ομολογώ πως διακρίνω μερικά κοινά στοιχεία με την ανάτησή σου).

    ΥΓ. αν κατάλαβα καλά, μηδενίστηκε η στοίβα με τα αδιάβαστά σου; ελπίζω να μην κατάλαβα σωστά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι πως το κειμενάκι το δικό μου προέκυψε αυθόρμητα χθες το πρωί, χωρίς σκέψη και ψάξιμο. Οπότε θα περιμένω το δικό σου για μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη.

      Υ.Γ. Δεν μηδενίστηκε, απλά λιγόστεψαν τα βιβλία που πραγματικά θέλω να διαβάσω ανάμεσά τους.

      Διαγραφή
  4. Έχω στην κατοχή μου μία υπέροχη συλλογή από λίστες επιθυμητών βιβλίων προς αγορά και ανάγνωση που ανάγεται σε αρκετές δεκαετίες πίσω. Μέσα τους συναντά κανείς βιβλία που πλέον είναι εξαντλημένα από χρόνια. Σκέφτομαι κάποια στιγμή να τις συγκεντρώσω σε ένα άλμπουμ - καταγραφή της εξέλιξης των αναγνωστικών ενδιαφερόντων μου μέσα στο χρόνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ομολογώ πως τις χάνω, τις πετάω, τις γράφω σε χαρτοπετσέτες, σε χαρτάκια ποστ- ιτ, σε κυριλέ σημειωματάρια. Είναι αδύνατο να συγκεντρωθούν. Αλλά ίσως η πορεία τους μέσα στο χρόνο να είχε πράγματι πολύ ενδιαφέρον. Κι ίσως να γέλαγα τώρα με τη κάποια από τα βιβλία στη λίστα του 2000 ας πούμε.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος3/11/13, 2:23 π.μ.

    δεν ξέρω τι λέτε, αλλά τη παρασκευή ξεκίνησε το παζάρι στη κοτζιά.

    θ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χτύπα κι άλλο, Θ. Δεν μπορώ να πάω λέμε.... Σνιφ.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος4/11/13, 2:04 μ.μ.

      χα! όχι εντάξει σταματάω τότε. εξάλλου τα βιβλία που πήρα τα έχεις ήδη διαβάσει. αύριο στη μάχη να με σκεφτείς, το ημερολόγιο ενός τρελού, συγγραφείς σε τιμή ευκαιρίας και βροχή του μομ.

      θ.

      Διαγραφή
    3. Τη βροχή την έχω ακόμα στα αδιάβαστα...

      Διαγραφή
  6. Κι έλεγα πως μόνο έχω εγώ κιτρινισμένες λίστες... :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ νομίζω πως είναι το χόμπι όλων των βιβλιοχτυπημένων οι λίστες....

      Διαγραφή
  7. Και μεγάλη λίστα έχω και καθόλου χρόνο για διάβασμα δυστυχώς.Μόνο μπαίνω στο βιβλιοπωλείο κ κάπως αναθαρρεί η ψυχή μου αλλά πάλι βγαίνω με άδεια χέρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ δεν μπορώ να βγω ποτέ με άδεια χέρια. Απλώς αδυνατώ.

      Διαγραφή