24/3/16

«Αντίο, γλυκιά μου», Raymond Chandler



Ο Ρέημοντ Τσάντλερ είναι τόσο στενά συνυφασμένος με τον Φίλιπ Μάρλοου που δεν μπορείς να σκεφτείς τον έναν δίχως τον άλλο. Ο Μάρλοου είναι αρχετυπικός ιδιωτικός ντετέκτιβ, με το καπέλο, το ποτό, το τσιγάρο, την ακραία μοναχικότητα, την αντοχή στις κακουχίες και τις μπουνιές και φυσικά την έξη του από τα ωραία κορίτσια, που συχνά τον κάνει προς στιγμήν «τυφλό» στην φαυλότητά τους. 

Το «Αντίο γλυκιά μου» είναι ένα χαρακτηριστικό βιβλίο του είδους, ξέρεις καλά πως στο τέλος το καλό θα νικήσει κι ας έχει φάει πολλές κλωτσιές και μπουνιές στην πορεία. Ίσως να έχει αφήσει κι έναν δυο νεκρούς πίσω του, αλλά συνήθως θα είναι παράπλευρες απώλειες δευτερεύοντων χαρακτήρων. Σε αυτό το βιβλίο ο Μάρλοου γίνεται, παρά τη θέλησή του, αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας ενός νέγρου από έναν θηριώδη τύπο που μόλις βγήκε από την φυλακή και ψάχνει την πρώην κοπέλα του την Βέλμα. Όπως καταλαβαίνετε θα μπλέξει, θα συνεργαστεί αγαστά με την αστυνομία, θα φάει τις ψιλές του, θα γνωρίσει ωραίες γυναίκες, τελικά θα δώσει λύση εντυπωσιακά. 

Η αλήθεια είναι πως ήταν τόσοι οι μιμητές του Τσάντλερ που κάποιες στιγμές μοιάζει παρωχημένος. Έχει όμως τόσο γλυκιά και ανεμπόδιστη πένα, μπορεί παρ' όλους τους περιορισμούς του χαρακτήρα και της πλοκής, να σου δώσει σελίδες απαράμιλλης αφηγηματικής δεινότητας. Δεν θα διαβάσω Τσάντλερ για κάποιο καιρό- αντίθετα με τους περισσότερους με κάνουν να βαριέμαι τα αστυνομικά που αφορούν τον ίδιο ήρωα. Όταν όμως τύχει μετά από χρόνια να πέσει πάλι ένας Μάρλοου στα χέρια μου, θα τον απολαύσω. 


                                                                                              Κατερίνα Μαλακατέ


«Αντίο γλυκιά μου», Ρέημοντ Τσαντλερ, μετ. Ανδρέας Αποστολίδης, εκδ. Άγρα, σελ. 421











Υ.Γ. 42 Αν αναρωτιέστε τι με έπιασε με τα νουάρ η απάντηση είναι μικρή και κομψή: "Λέσχη Ανάγνωσης του Booktalks". Ευτυχώς τούτο το μήνα βάλαμε Μάτεση, Ιωάννου και Βουτυρά, γιατί δεν θα άντεχα. 


1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα σου Κατερίνα. Θα σε ακολουθήσω σε αυτό το ταξίδι με τα noir. Είναι η ...υστερική μου αγάπη στην λογοτεχνία αυτήν την περίοδο. Chandler, Κρίστι, Highsmith, Gustave la Rouge, Μαρής, Μάρκαρης, Simenon....
    Το βιβλίο που μας προτείνεις εδώ το αναζητώ και θέλω να το πάρω να το διαβάσω. Είναι ένας παντελώς noir ο κόσμος του Chandler.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή