31/12/19

βαθμολογώντας τα βιβλία που διάβασα το 2019





Βαθμολογίες παντού, απολογισμοί, λίστες, πανικός. Ζω με λίστες, για τα ψώνια, για αυτά που έχω να κάνω σήμερα, για αυτά που πρέπει να κάνω μέσα στην εβδομάδα, το μήνα. Έχω τετράδια και σκόρπια χαρτιά, έχω ημερολόγια και χάος. Γράφω παντού με βούλες. Πάρτε μία ακόμα, στο πνεύμα της χαριτωμένης παράδοσης τούτου του ιστολογίου. Αν δεν σας φτάνει ο ξερός βαθμός, όπου το όνομα του βιβλίου είναι μπλε, μπορείτε να πατήσετε για να δείτε το κείμενο που έγραψα τότε.


Υ.Γ.42 Φέτος διάβασα 66 πεζογραφικά βιβλία ολόκληρα, κι άφησα αρκετά στη μέση, σχεδόν 20 μετράω στη σχετική στοίβα. Φαίνεται πως δεν ήταν μια καλή αναγνωστική χρονιά για μένα αν κρίνει κανείς μόνο από τους αριθμούς, όμως στην πραγματικότητα ήταν μια χρονιά πλήρως αφιερωμένη στα βιβλία. Διάβασα πολύ για το μεταπτυχιακό και για την έρευνα για το δικό μου μυθιστόρημα. Τώρα που το μυθιστόρημα οδεύει προς την έκδοση (την άνοιξη από τις εκδόσεις Μεταίχμιο) διαβάζω περισσότερη λογοτεχνία. Τα κείμενα στο blog ήταν σαφώς λιγότερα από άλλες χρονιές, αν και θεωρώ νίκη πως δέκα χρόνια μετά έχω ακόμα όρεξη να γράφω εδώ, έστω και πιο αραιά. Επέλεξα να μην βαθμολογήσω τα βιβλία που διάβασα χωρίς να γράψω κείμενο για αυτά. Του χρόνου μπορεί να αλλάξω πάλι γνώμη. Του χρόνου, θα είναι μια καινούργια εμπειρία. Έχω λόγους να ανυπομονώ να έρθει το 2020. Κι ελπίζω να έχετε κι εσείς. Γιατί δεν βγαίνει αλλιώς. 


                                            Καλές γιορτές! Καλή χρονιά!
                                          Υγεία και αγάπη για όλους μας! 






Διάβασα σπουδαία βιβλία το 2019. Ξεχωρίζουν μέσα μου "Το χείλος της αβύσσου" του Έριχ Κέστνερ (μετ. Άντζη Σαλταμπάση, εκδ. Πόλις), οι "Οδηγίες για οικιακές βοηθούς" της Λουσία Μπερλίν (μετ. Κατερίνα Σχινά, εκδ. Στερέωμα) και η "Πατρίδα" του Φερνάντο Αραμπούρου (μετ. Τιτίνα Σπερελάκη, εκδ. Πατάκη). 


   


3 σχόλια:

  1. Μακάρι να μπορούσα κι εγώ να διαβάσω τα μισά από τα 66. Τουλάχιστον όταν επιλέγουμε τσεκάρουμε μερικά blogs με πρώτο το δικό σας. Ευχαριστώ και εύχομαι Υγεία και Δημιουργικό το 2020.

    ΑπάντησηΔιαγραφή