5/12/09

Ιστορία σαν παραμύθι


Το εξαιρετικό, ταξιδιάρικο βιβλίο του Αλεσσάντρο Μπαρίκκο «Ιστορία σαν παραμύθι» δεν θα μπορούσε να έχει πιο ταιριαστό τίτλο. Με εκπληκτική μαεστρία ο συγγραφέας μας διηγείται την ιστορία του Ούλτιμο, ενός παιδιού που γεννήθηκε με τη χρυσαφένια αύρα του θανάτου και για αυτό είχε αστέρι. Ο πατέρας του τρελαμένος στις αρχές του αιώνα με τα αυτοκίνητα, πουλά τις αγελάδες του για να ανοίξει γκαράζ στη μέση του πουθενά. Αμάξια δεν κυκλοφορούν και όλα πηγαίνουν στραβά μέχρι να βρεθεί στο διάβα του ένας κόμης παθιασμένος με τους αγώνες ταχύτητας.

Το βιβλίο ακολουθεί τον Ούλτιμο μέχρι το τέλος της ζωής του, οι αφηγητές εναλλάσσονται, γίνονται μέρος της ιστορίας του. Ο άντρας αυτός έχει ένα όνειρο. Που σχετίζεται με το ό,τι έζησε με τον πατέρα του, που αφορά τα αμάξια, αλλά τελικά μιλά για το δικό του πάθος.

Ευκολοδιάβαστο, χωρίς μεγαλόστομες φιλοσοφίες αλλά με γλυκιά την αίσθηση πως έχει όλο και περισσότερα να πει, το βιβλίο του Ιταλού συγγραφέα είναι μοντέρνο μα ταυτόχρονα ειλικρινές, αγαπησιάρικο, όμορφο.

5 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το βιβλίο διαβάζω τώρα. Οι απόψεις μου στο μπλογκ μου λίαν προσεχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ negentropist: Θα το δω σίγουρα το blog σου. Χαίρομαι που σου άρεσε εδώ.

    @anagnostria: Μου αρέσει πολύ η ιδέα να διαβάζουμε βιβλία ταυτόχρονα και να ανταλλάσσουμε απόψεις. Θα περιμένω την ανάρτηση με αγωνία. Δεν είναι άσχημο παιχνίδι και για την Bookmarks αυτό..... Δυο φρέσκες κριτικές για το ίδιο βιβλίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατερινα το μπλογκ σου ειναι εξαιρετικο.Οι ενημερωσεις σου πολυ καλες.Για καποιον που αγαπα το βιβλιο, εδω ειναι η γωνια του.Και θα πω επισης οτι ειναι θαυμα να βλεπεις νεους ανθρωπους με τετοιες ανησυχιες.Καλημερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε ευχαριστώ πολύ Γιάννα μου για τα καλά σου λόγια. Και το δικό σου μπλογκ είναι πολύ ενδιαφέρον. Καλημέρα και σε σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή