10/10/13

Στην Alice Munro το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2013



Στην Alice Munro το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2013. Η Καναδή συγγραφέας που γεννήθηκε το 1931 είναι γνωστή ως εξαιρετική διηγηματογράφος. Πολυβραβευμένη, σήμερα στα 82 της συμπλήρωσε τη συλλογή της από λογοτεχνικά τρόπαια. Στα ελληνικά κυκλοφορούν οι συλλογές διηγημάτων "Μ' αγαπάει, δε μ' αγαπάει" και "Πάρα πολλή ευτυχία". Περισσότερα και καλύτερα στις αναρτήσεις του Librofilo και του NO14ME.

Ομολογώ πως δεν την έχω διαβάσει, αλλά από τις κριτικές που βλέπω, μάλλον θα πρέπει να το κάνω σύντομα. Χάρηκα που το πήρε γυναίκα και μάλιστα συγγραφέας που αγαπά τη μικρή φόρμα. Κι ας είχα κι εγώ μια κρυφή ελπίδα που δεν ευοδώθηκε, όπως όλοι οι βιβλιόφιλοι....

10 σχόλια:

  1. Επιτέλους! Μια συγγραφέας που αξίζει πραγματικά, το βραβείο καταξιώνει πολύ σωστά το έργο της και το έργο της καταξιώνει αποδεδειγμένα (μετά από χρόνια) την ουσία ύπαρξης του βραβείου! Το ότι κέρδισε μια διηγηματογράφος είναι μια σπουδαία νίκη, το ότι κέρδισε μια γυναίκα (πάντα θα) είναι μια νίκη ακόμη.
    Γνώρισα την ύπαρξη της Μονρό από ένα δοκίμιο της Άτγουντ και το θεώρησα κάπως ως δικό μου, προσωπικό μυστικό επίτευγμα που δεν ξέρουν πολλοί. Τα δύο μόλις μεταφρασμένα βιβλία της ήταν μια ένδειξη ότι θα παρέμενε για καιρό μια δυσεύρετη συγγραφέας και έπαθλο ενός δραστήριου βιβλιοφιλικού ενστίκτου!
    Καιρός να την μάθουν περισσότεροι, θα το αντέξω! Ευκαιρία να εκδοθούν και μερικά ακόμα βιβλία της.

    Υ.Γ. 42 Για το μόνο που λυπάμαι είναι ότι δεν έδωσα τα 7.5 ευρώ για το βιβλίο της "Μ' αγαπάει δε μ' αγαπάει" όσο ακόμα ήταν σε προσφορά. Τώρα το Μεταίχμιο θα μας ξεζουμίσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος10/10/13, 9:36 μ.μ.

    μακαρι να εκδοθουν κι αλλα βιβλια!!το καλολαιρι διαβασα το παρα πολλη ευτυχια,αγορασμενο απο τις προσφορες του PUBLIC,5,39.αυτη και ο Καρβερ δινουν ΜΕΓΑΛΗ διασταση στο.... μικρο διηγημα!!! ΚΑΡΒΟΥΝΗ ΑΝΔΡΙΑΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα συμφωνήσω με την Ανδριανή, ο Κάρβερ είναι μεγάλος στυλίστας στην μικρή φόρμα (χρησιμοποιώντας μια αγαπημένη κλισέ έκφραση πολλών κριτικών).
    Αγόρασα την συλλογή των διηγημάτων του "Οι Αρχάριοι", το καλοκαίρι από ένα συνοικιακό βιβλιοπωλείο. Ήταν ένα από τα βιβλία της προσφοράς που είχε το Μεταίχμιο, 3 βιβλία μόνο 9.90. Από όλα τα βιβλία όμως της προσφοράς, μόνο ο Κάρβερ άξιζε και δυστυχώς δεν πουλιόταν χωριστά. Εγώ από την άλλη, ως σκληροτράχηλος και περιπετειώδης βιβλιόφιλος που του αρέσει να αρμενίζει στο τρικυμιώδες πέλαγος της λογοτεχνίας, συνηθισμένος να ελαφρύνω το φορτίο μου από την περιττή σαβούρα, για να πλέω πιο σίγουρος, αρνιόμουν να αγοράσω και δύο άχρηστα βιβλία μαζί με εκείνο του Κάρβερ. Πήγα λοιπόν, μια μέρα, αποφασισμένος να αγοράσω μόνο το βιβλίο του Κάρβερ στην τιμή της προσφοράς, 9.90. Ευτυχώς, την ίδια εκείνη μέρα, οι υπάλληλοι του βιβλιοπωλείου, είδαν και απόειδαν με τις ηλιθιότητες του Μεταίχμιου και αποφάσισαν να πουλήσουν κάθε βιβλίο της προσφοράς στο 1/3 της τιμής! Έτσι με 3 ευρώ γνώρισα ένα απίθανο συγγραφέα και οργίστηκα με την επέμβαση (πολλές φορές βάναυση) των editor στα κείμενα του συγγραφέα. Εσύ, Κατερίνα, που έχεις το σαράκι της συγγραφής, θα ταυτιστείς νομίζω και με αυτό το παρασκήνιο που υπάρχει στο τέλος του βιβλίου. Να το αγοράσεις οπωσδήποτε!

    Υ.Γ. 42 Και της νομπελίστριας Μονρό, βέβαια :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως είναι μεγάλη παράλειψη που δεν έχω διαβάσει Ρέιμοντ Κάρβερ ακόμα...

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα Κατερίνα! Ποια ήταν η κρυφή ελπίδα σου που δεν ευοδώθηκε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος11/10/13, 1:17 μ.μ.

    Ο Μουρακάμι φυσικά.
    Β.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως ο Μουρακάμι ή ο Ντελίλο, ακόμα κι ο Πίντσον έχουν άλλο ανάστημα ως συγγραφείς, πώς να το κάνουμε.

      Διαγραφή
    2. και εγώ ευελπιστούσα να το δώσουν φέτος στον μουρακάμι,αλλά

      Διαγραφή
    3. Ποτέ δεν το παίρνει το φαβορί...

      Διαγραφή