24/10/16

"Οδηγός συγγραφής", Κυριάκος Αθανασιάδης




Ξέρω τι σκέφτεστε οι περισσότεροι- συγγραφείς ή μη- πως ένας οδηγός συγγραφής σε 50 απλά βήματα, δεν έχει περισσότερο νόημα από εκείνα τα self help βιβλία που υπόσχονται να σε κάνουν ευτυχισμένο· δεν θα σε κάνει συγγραφέα, όπως και τα άλλα δεν θα σε βγάλουν από την κατάθλιψη. Μπορεί όμως να σε παρακινήσει, αν είσαι συγγραφέας, να γράψεις καλύτερα και κυρίως περισσότερο. Κι αν είσαι αναγνώστης, να συνειδητοποιήσεις λίγα από τα μυστικά του κλάδου. Ναι, του κλάδου. Γιατί ο Κυριάκος Αθανασιάδης δεν είναι κανένας τυχαίος, κάποιος που βαριόταν, κι είπε τι να κάνω, ας γράψω έναν οδηγό συγγραφής, είναι συγγραφέας, είναι μεταφραστής αλλά κυρίως είναι επιμελητής- πιθανότατα από τους καλύτερους που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή. 


Κανόνας νο1: 

Η συγγραφή είναι δουλειά. Κι όπως όλες οι δουλειές, απαιτεί ωράριο. 


Μέσα στον μάλλον μικρό ευσύνοπτο οδηγό, βρίσκονται πρακτικές συμβουλές: γράφε κάθε μέρα 4 ώρες, βάλε μίνιμουμ τις χίλιες λέξεις, κάνε log out από το facebook, φρόντισε το δαχτυλόγραφό σου για να μπορεί αυτός που ενδιαφέρεται να το διαβάσει. Και άλλες λιγότερο πρακτικές: μην γράφεις με περικοκλάδες (αν είναι να γράφεις έτσι, ό,τι και να σου πει κανείς, δεν θα τις αποφύγεις), κάνε πλάνο (δεν αντέχουν όλοι), να ξέρεις την μέση και το τέλος πριν ξεκινήσεις (δύσκολο έως ακατόρθωτο να το τηρήσεις). 


Κανόνας νο 18: Υπάρχει ένας εύκολος τρόπο να γράψεις, μην αφήνεις τίποτα να αποσπά την προσοχή σου. Ή για να το πούμε πιο άμεσα: αποσυνδέσου· κάνε log out· βγες από το Facebook

Πάνω από όλα ο οδηγός είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο, γεμάτο πηγαίο χιούμορ· για μας που γράφουμε, και κάπως πικρό, γιατί καμιά φορά ξεχνάμε να κάνουμε τα αυτονόητα – μην πρήζεις τον αναγνώστη γράφοντας τα ίδια και τα ίδια, ας πούμε. Δεν είμαι σίγουρη πως ένα τέτοιο βιβλίο μπορεί να σου μάθει πώς να γράφεις, για να ακριβολογούμε είμαι πεπεισμένη για το αντίθετο. Μπορεί όμως σε αυτούς που ήδη γράφουν να υπενθυμίσει πενήντα βασικά πράγματα και σε αυτούς που ξεκινούν να δώσει δύο-τρεις κατευθυντήριες γραμμές.  Ακόμα καλύτερα μπορεί να ανακουφίσει αυτούς που δεν το έχουν σκοπό ποτέ· γιατί το βιβλίο δεν το κρύβει, η συγγραφή είναι βαριά εργασία, με ελάχιστες απολαβές. 


Κανόνας νο 41: Είναι μια δύσκολη δουλειά. Και άχαρη. Και μάλιστα δύσκολη και άχαρη σε όλα τα στάδια της: κι όσο διαρκεί, αλλά κι όταν τελειώσει- κυρίως, δε, όταν τελειώσει.


Όσο για το βασικό ερώτημα, αν μαθαίνεται η γραφή, τι έκαναν οι παλιότεροι χωρίς βοηθήματα και σεμινάρια γραφής, η απάντηση είναι απλή. Έκαναν πηγαδάκια μεταξύ τους, έδιναν τα κείμενά τους σε κάποιον μεγαλύτερο, έστελναν επιστολές σε μεγάλους συγγραφείς. Για μας τα πράγματα απλοποιήθηκαν, και δυσκόλεψαν ταυτόχρονα. Γιατί είναι πια τόση η πληθώρα των συμβουλών και των σεμιναρίων, που σχεδόν είναι αδύνατο να διαλέξεις τι σου ταιριάζει.

Κανόνας νο 50: Μην ακολουθείς τους κανόνες, αλλά κυρίως αυτόν που λέει να μην ακολουθείς τους κανόνες


                                                                                             Κατερίνα Μαλακατέ



"Οδηγός συγγραφής", Κυριάκος Αθανασιάδης, εκδ. Ψυχογιός, 2016, σελ. 150








2 σχόλια:

  1. Πολύ καλές συμβουλές.
    Ανέκαθεν πίστευα ότι η συγγραφή είναι βαριά εργασία. Ούτε που διανοήθηκα ότι θα μπορούσα να γράψω βιβλίο. Σποραδικά γράφω ιστοριούλες (ούτε καν διηγήματα δεν τα αποκαλώ) ποίηση γράφω για μένα, αλλά το βιβλίο είναι δύσκολη δουλειά. Πρέπει να έχεις κάτι να διηγηθείς πιστεύω. Ταυτόχρονα να κατέχεις άριστα τη γλώσσα και τέλος να έχεις ιδιαίτερους εκφραστικούς τρόπους.
    Παρ ' όλα αυτά, έχω διαβάσει τρία ως τώρα τέτοια βιβλία, γιατί με ωφελούν πολλαπλά.

    Αντίθετα, καθώς έχω ήδη στα συρτάρια μου μια παιδική ιστοριούλα, θα τη πω ξανά, (χειρόγραφο κείμενο να σκεφτείς) θα ήθελα κάποτε να μπορούσα να ασχοληθώ πιο πολύ με το παιδικό βιβλίο. Και πάλι, δεν αρκούν η επιθυμία μου και οι γνώσεις/εμπειρίες μου στο θέμα "παιδί"...

    Στα υπόψη κι ο οδηγός συγγραφής λοιπόν ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως αργότερα να γράψεις και μυθιστόρημα. Απλά απαιτεί πολύ περισσότερη αφοσίωση.

      Διαγραφή