30/5/09

Thin Man



Το βιβλίο του Dashiell Hammett είναι μια κλασική αστυνομική ιστορία ενος από τους μετρ του είδους, από έναν από τους ανθρώπους που καθιέρωσαν τη φόρμα και την έφεραν σε υψηλά επίπεδα. Στο Thin Man εμφανίζεται για πρώτη φορά ο ντετέκτιβ Nick Charles, που έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση και ζει μια τρυφηλή ζωή με την έξυπνη και όμορφη γυναίκα του Nora. Βρίσκονται για λίγες μόνο μέρες σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στη Νέα Υόρκη όταν ο δικηγόρος του παλιού του γνώριμου Clyde Wynant προσπαθεί να τον πείσει να αναλάβει την υπόθεση της δολοφονίας μιας κοπέλας για την οποία κατηγορείται ο πελάτης του.

Ο Wynant του είναι αρκετά συμπαθής, αλλά έχει εξαφανιστεί εδώ και καιρό και είναι γνωστό πως είναι τρελός κι έτσι αρνείται στον δικηγόρο να αναλάβει. Στην ιστορία εμπλέκονται η πρώην γυναίκα του Mimi, ο νεαρότερος της καινούριος σύζυγος, η κόρη της που έχει εξελιχθεί σε μια γοητευτική έφηβο, ο γιος της που είναι ξετρελαμένος με τις αστυνομικές ιστορίες κι ο τοπικός αστυνόμος που έρχεται συχνά πυκνά να ζητήσει τη συμβουλή του.

Την υπόθεση δεν θα την αναλάβει επίσημα ποτέ, αλλά ο Nick Charalambides, έτσι είναι το πραγματικό του όνομα, τελικά θα τη λύσει.

Τα αμιγώς αστυνομικά μυθιστορήματα μπορεί να μην έχουν το βάθος και τη λάμψη άλλων βιβλίων, να ήταν για χρόνια καταχωνιασμένα στα ντουλάπια μας, εξόριστα από τις επίσημες βιβλιοθήκες, όμως έχουν την ομορφιά και το χάζι τους. Και κυρίως οι άνθρωποι που τα γράφουν χρειάζονται σπάνια λογοτεχνικά ταλέντα για να τα καταφέρουν. Πρέπει να στήσουν μια στέρεη πλοκή που να αφήνει κενά, να ξέρουν την ιστορία τους και τον τρόπο να την πουν ώστε να κορυφώνεται στα σωστά σημεία, να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη με πενιχρά μέσα.

Τα αστυνομικά μυθιστορήματα, πέρα από κάποιες ώρες ευχαρίστησης είναι και μεγάλο σχολείο γραφής. Κι εγώ σαν καλή μαθητριούλα διαβάζω πολλά τέτοια.

5 σχόλια:

  1. Είσαι δηλαδή μια πραγματική βιβλιοφάγος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε πάω! που έλεγε και ο Χριστόδουλος.
    Βρήκες τον καλύτερο φίλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πιο καλό αστυνομικό θα γραφτεί όταν μαζευτούν τόσοι συγγραφείς όσα και τα κεφάλαια και γράψει ο καθένας ένα κεφάλαιο με μιά πλοκή που ήδη θα πάρει,θα την αναπτύξει στο κεφάλαιό του,και δεν θα ξέρει που θα καταλήξει...
    Σασπένς εεε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για το συγγραφέα, για τους αναγνώστες δράμα.... Εδώ τους λες να γράψουν κανονική ιστορία έτσι και βγαίνει ένα σίχαμα. Πίστεψε με το έχω δοκιμάσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή