10/9/09

Το πορτρέτο


Σπανίως βαριέμαι με τα βιβλία, τούτο εδώ με έκανε πάντως να το βαρεθώ ως την τελευταία του σελίδα που τη διάβασα σχεδόν μαστιγώνοντάς με. Ο Pierre Assouline δίνει το λόγο στο πορτρέτο μιας κυρίας της αριστοκρατίας, της Μπέτυ Ρότσιλντ, που μας αφηγείται την ιστορία της οικογένειάς της πριν και μετά το θάνατό της. Βλέπετε το πορτρέτο έχει απορροφήσει την κυρία μετά θάνατον κι έτσι συνεχίζει να ζει περιπέτειες. Η αλαζονεία και το τουπέ της Γαλλικής αριστοκρατίας του 19ου αιώνα αποδίδονται καλά, έστω κι αν προέρχονται από μια Εβραία μη Γαλλίδα. Αλλά η ιστορία της Γαλλικής αριστοκρατίας με την περιγραφή πινάκων, χαλιών και χοροεσπερίδων δεν αποτελεί λογοτεχνικό βιβλίο.

Και όταν έρχονται οι Γερμανοί, "το πορτρέτο" τα κάνει ακόμα πιο μούσκεμα. Μας αφηγείται τη Γερμανική κατοχή και βιαιότητα, λες και πρόκειται για φιλολογικό ατόπημα. Εδώ εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν, το πορτρέτο χτενίζεται.

Η επιθετικότητά μου προφανώς δεν έχει να κάνει μόνο με το συγκεκριμένο βιβλίο. Ο ιστορικός τέχνης κι ο ερευνητής πρέπει να παραμένει αυτό. Διαφορετικά αν θέλει να γράψει λογοτεχνικό βιβλίο πρέπει να έχει κάτι περισσότερο να πει από αυτό που διάβασε στις πηγές του. Γιατί ένα ομιλούν πορτρέτο δε φέρνει τη λογοτεχνική άνοιξη.

"Το πορτρέτο", Πιέρ Ασουλίν, μετ. Μαρία Γαβαλά, εκδ. Πόλις, 2009, σελ.320  

3 σχόλια:

  1. Έχω ακούσει τα καλύτερα λόγια γι' αυτό το βιβλίο από ανθρώπους που εκτιμώ και που οι λογοτεχνικές τους αναζητήσεις είναι παραπλήσιες με τις δικές μου. Επίσης ο συγγραφέας είναι ένας αρκετά αγαπημένος συγγραφέας.
    Τελικά θα πρέπει να διαβάσω αυτό το βιβλίο για να καταλάβω με ποιον συμφωνώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σίγουρα για να έχεις άποψη πρέπει να το διαβάσεις. Δεν διαφωνώ με τα βιβλία που στηρίζονται στη γνώση κάποιου αντικειμένου και τη μετατρέπουν σε λογοτεχνία εν γένει. Τούτο με ενόχλησε γιατί ήταν μια επιδειξη γνώσεων για μένα εντελώς αδιάφορων. Η ιστορία της οικογένειας Ρότσιλντ είναι κάτι που δε θα διάβαζα και το βιβλίο δε σε προειδοποιεί πως είναι μόνο αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εδώ εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν, το πορτρέτο χτενίζεται... απολαυστική είσαι Κατερίνα, να σαι καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή