21/3/12

"2666", Roberto Bolano - μέρος 1ο

         


          Ξεκίνησα το «2666» δίχως προσδοκίες, δεν έχω διαβάσει καμία κριτική πουθενά για το βιβλίο, απέφυγα συνειδητά την όποια συζήτηση, στην αρχή του έτους δεν ήθελα καν να το διαβάσω. Τώρα, που έχω τελειώσει το πρώτο από τα πέντε μέρη, νιώθω γοητευμένη. Ο Μπολάνιο είναι από τους Λατινοαμερικάνους που γράφουν δίχως φανφάρες, ξέρουν όμως να πουν μια καλή ιστορία. 

         Ήρωες σε αυτό το μέρος είναι τέσσερις καθηγητές Γερμανικής φιλολογίας, ένας Ιταλός, ένας Γάλλος, ένας Ισπανός κι μια Αγγλίδα που λατρεύουν έναν παραγνωρισμένο συγγραφέα, τον Μπένο φον Αρτσιμπόλντι, που κανένας δεν έχει δει εδώ και χρόνια. Γνωρίζονται σε ένα συνέδριο κι έκτοτε συναντώνται σε διάφορες διαλέξεις για το είδωλό τους, προσπαθούν να τον βρουν, αυτόν ή έστω ένα ίχνος του, και στην πορεία οι ζωές τους μπλέκουν σεξουαλικά και ερωτικά ως εκεί που δεν παίρνει. 

         Η ιστορία τους είναι συναρπαστική, οι χαρακτήρες συνεχώς ελίσσονται, αν και το τέλος είναι κάπως αναμενόμενο. Περιμένω με αγωνία να δω πως θα μπλεχτεί με τα υπόλοιπα κεφάλαια του βιβλίου ο μύθος. Στην εισαγωγή του βιβλίου μαθαίνουμε πως ο ίδιος ο Μπολάνιο ήθελε να το εκδώσει σαν πέντε διαφορετικά βιβλία, συνέχεια το ένα του άλλου, όμως ο εκδότης του αποφάσισε μετά το θάνατό του να το βγάλει ολόκληρο. Θα δείξει αν αυτή ήταν μια σοφή επιλογή.

"2666" , Roberto Bolaño, μετ. Κρίτων Ηλιόπουλος, εκδ.Άγρα, 2011, σελ.1166



6 σχόλια:

  1. Ἀκάθεκτη ἔτσι; Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε, ναι, τί, αυτό είναι βίτσιο για μια ζωή, όχι καταπίεση για ένα μπλογκ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειμαι στο κεφαλαιο των φονων, αλλά το σχόλιό μου, για το πρώτο έιναι το εξής:
    Διαβάζοντας για τον τρόπο που εξελίσσονται οι σχεσεις μεταξύ τους, δεν μπορώ να βγάλω απο το μυαλο μου άλλα πέντε ονόματα λογοτεχνικών ηρώων: Μπέλμπο, Ντιοταλέβι, Καζαουμπόν, Λία, Comte De St Germain …..


    Ellie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εύστοχο σχόλιο, μια αναλογία όσο να πεις υπάρχει. Είδα πως επανενεργοποίησες το blog σου. Καλά διαβάσματα και καλές αναρτήσεις εύχομαι, ellie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πέεεεντε μέρη...>>>??? μπράβο ρε κατερίνα για το κουράγιο σου, μπράβο...
    εγώ μόνο στο άκουσμά τους κολλάνε οι σελίδες...
    μα τί καύσιμο έχουν μερικοί συγγραφείς...
    τελικά είναι το δυσκολότερο επάγγελμα, πάει και τελείωσε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έλα μωρέ, 1166 σελίδες, σιγά το πράγμα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή