18/11/12

"Rewind", Μαρία Ξυλούρη





To «Rewind» η Μαρία Ξυλούρη το εξέδωσε στα 26 της και φαντάζομαι  πως θα το έγραψε ακόμα μικρότερη. Θα σταθώ σε αυτό το- κατά τα άλλα κάπως ρατσιστικό- ηλικιακά θέμα για να πω πως τη θαυμάζω∙ το πρωτόλειό της είναι ολοκληρωμένο μυθιστόρημα με εξελισσόμενους ήρωες, πλοκή και μια ωριμότητα που θα υποπτευόσουν πως προέρχεται από μεγαλύτερο συγγραφέα.

Πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ο Πέτρος, ένα αγόρι κοντά στα τριάντα που έχει ακόμα άλυτα θέματα με την οικογένειά του και δυσκολεύεται στις σχέσεις με τους γύρω του.  Η μητέρα του έχει πεθάνει και ο πατέρας του ζει με τη μητριά του, που είναι χρόνια σε άγρυπνο κώμα, φυτό μεταξύ ζωής και θανάτου. Η πλοκή πηγαίνει σχετικά αργά, ο Πέτρος όμως είναι ενδιαφέρον χαρακτήρας, αν και κάπως άνισος∙ εστιάζει πολύ στην ιστορία του πατέρα και της μητέρας του και χάνονται οι άλλες πτυχές της προσωπικότητάς του.

Η γραφή της Ξυλούρη είναι μοντέρνα, εναλλάσσεται το πρώτο με το τρίτο πρόσωπο καθώς και η οπτική γωνία του αφηγητή ανύποπτα, κάποιες φορές πολύ επιτυχημένα, άλλες κάπως άγαρμπα. Τα θέματα που πραγματεύεται, η οικογένεια, η πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων, η ευθανασία είναι σημαντικά κι ας φαντάζουν τετριμμένα. Το καλύτερο κομμάτι όλου του μυθιστορήματος είναι πάντως το εύρημα της απόκοσμης συγκατοίκου του Πέτρου που με ραμμένο το στόμα είναι η σκιά του σε ό,τι κι αν κάνει. Αυτό και μόνο αρκεί για να διακρίνει κανείς μια σπίθα, μια ελπίδα για το μέλλον της συγγραφέως. Και για αυτό το επόμενο της βιβλίο μπήκε ήδη στη λίστα με τα προσεχώς.

«Rewind», Μαρία Ξυλούρη, εκδ. Καλέντη, 2009, σελ.203


Υ.Γ. Η τελευταία σελίδα που μας εξηγεί τις αναφορές σε κείμενα και τραγούδια που διατρέχουν το βιβλίο δε μου άρεσε. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε, με το ζόρι συνδέσεις δεν γίνονται.

Υ.Γ.2 Εγώ το βιβλίο θα το έλεγα Μέι Ντέι. Έτσι, στα ελληνικοαγγλικά, σε πείσμα όλων.

7 σχόλια:

  1. Δημήτρης Αλεξίου18/11/12, 3:04 μ.μ.

    Χαίρομαι πολύ που συμφωνούμε Κατερίνα! Το Rewind είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία πρωτοεμφανιζόμενου που έχω διαβάσει ποτέ. Περιμένω τη γνώμη σου και για το επόμενο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι που σου άρεσε ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου άρεσαν αυτά που έγραφε στο μπλογκ, που διαβάζει όσο εγώ κι εσύ κι ίσως παραπάνω, και φοβόμουν λιγάκι να το πιάσω, μην απογοητευτώ. Κι εγώ χαίρομαι που μου άρεσε :-)

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα. Κι εμένα μου άρεσε. Για την ακρίβεια, με εντυπωσίασε ως πρωτόλειο! Εύχομαι να συνεχίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατερίνα, να το διαβάσεις. Θα σ΄αρέσει! :)

    Κι εγώ την ακολουθώ στις βιβλιοπροτάσεις της όσο μπορώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή