17/11/15

«Φάντασμα με κουστούμι», Roberto Arlt



Ιδέα δεν θα είχα ποιος είναι ο Ρομπέρτο Αρλτ αν δεν διάβαζα μετά μανίας αυτά τα δυο blogs . Και για αυτό θα αγνοούσα εντελώς την μικρή έκδοση του Καλλιγράφου. Ο Ρομπέρτο Άρλτ, που συχνά αναφέρεται ως ο αντίποδας του Μπόρχες, είναι ένας συγγραφέας του λιμανιού. Δεν τελείωσε ποτέ το σχολείο, έκανε ένα σωρό χειρωνακτικές δουλειές για να καταλήξει τελικά να γράφει χρονικογραφήματα σε εφημερίδες. Ο λόγος του ήταν συχνά άτακτος και ασύντακτος, η λογοτεχνική παρέα της Αργεντινής τον σνόμπαρε επιδεικτικά, έκανε συντροφιά με όλα τα λούμπεν στοιχεία του Μπουένος Άιρες. Για αυτό και η γραφή του έχει αυτήν την δύναμη. Αγαπά να γράφει για το γκροτέσκο, το διαφορετικό, να παρουσιάζει αντιήρωες, τρελούς και εγκληματίες. 

Έτσι ξεκινά και το «Φαντάσμα με κοστούμι», μια μικρή νουβέλα. Ο ήρωας κλείνεται στο τρελάδικο γιατί βρέθηκε να τριγυρνά γυμνός στους δρόμους, ενώ αγνοείται ο ναύτης που φιλοξενούσε στο δωμάτιο του. Οι περισσότεροι τον θεωρούν έναν γκέι δολοφόνο. Αλλά αυτός έχει μιαν άλλη εκδοχή της ιστορίας να πει· γεμάτη φαντάσματα και στοιχειά, και γιορτές και τρόμους. 

Η αφήγηση είναι εντελώς παράλογη, όλα όσα απασχολούν τον Άρλτ βρίσκονται εδώ. Η πραγματικότητα- η ποια;- δεν έχει σημασία, δεν υπάρχει. Ο άνθρωπος βυθίζεται σε αυτό που είναι η δική του αλήθεια. Και τελικά βγαίνει ένα εκπληκτικής ομορφιάς κείμενο, που σε ταξιδεύει σε άλλους κόσμους . 

Το μικρό βιβλιαράκι χάθηκε μέσα στην πληθώρα της ελληνικής παραγωγής. Και φαντάζομαι πως θα χρειαστεί να μεταφραστεί ξανά κάποιο από τα μεγάλα βιβλία του Άρλτ για να τον ανακαλύψουμε.



«Φάντασμα με κουστούμι», Ρομπέρτο Άρλτ, μετ. Μαρία Μπεζαντάκου, εκδ. Καλλιγράφος, 2014, σελ. 104

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος17/11/15, 6:45 μ.μ.

    Μπαίνει στα υπ'όψιν, μου φέρνει στο νου Μπουκόφσκι και Καββαδία ταυτόχρονα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μοιάζει πολύ ενδιαφέρον,
    πάντως, σε μια πρόσφατη έρευνα δεν το βρήκα σε κανένα βιβλιοπωλείο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς στο Booktalks το έχουμε. Οι εκδόσεις Καλλιγράφος έχουν ένα θεματάκι διανομής.

      Διαγραφή