20/2/23

Τι γίνεται στις Λέσχες μας;


Τι γίνεται στις Λέσχες μας;

Μαζευόμαστε είτε στο βιβλιοπωλείο (Booktalks, Αρτέμιδος 47, Π. Φάληρο), είτε διαδικτυακά μια φορά τον μήνα μέσω zoom, και συζητάμε όλοι μαζί για ένα συγκεκριμένο βιβλίο.

Πρέπει να μιλήσουν όλοι;

 Όχι, μόνο όσοι θέλουν. 

Πρέπει να είναι διαβασμένοι όλοι; 

Ούτε καν αυτό, αλλά επειδή στις λέσχες τα βιβλία αναλύονται διεξοδικά, ως το τέλος, μπορεί κανείς να ακούσει ως και την τελευταία φράση (για όσους δεν τους αρέσουν, τα σπόιλερ παραμονεύουν, για μένα θα ήταν εντελώς αδιάφορα).

Ποιος διαλέγει βιβλίο;

Αποκλειστικά η συντονίστρια, δηλαδή εγώ (μουχαχα). Όσες φορές δοκιμάσαμε πιο δημοκρατικές λύσεις, απέτυχαν παταγωδώς.

Πρέπει να δηλώσω συμμετοχή; Πρέπει να έρχομαι ανελλιπώς σε καθεμιά; Πρέπει να συστηθώ την πρώτη φορά και να σας πω γιατί διαβάζω; Κοστίζει;

Η συμμετοχή στις Λέσχες μας είναι δωρεάν. Δεν χρειάζεται δήλωση συμμετοχής, ούτε να έρχεται κανείς σε όλες. Η γνωριμία γίνεται σιγά σιγά και σταδιακά. Γινόμαστε παρέα βέβαια και τα υπόλοιπα έρχονται αβίαστα, όταν κάποιος δεν λείπει, μάς λείπει, του την λέμε, τον προγκάμε να έρθει, κι άλλα τέτοια χαρούμενα.

Και ποια είναι η διαδικασία;

Για αρχή λέω στα μέλη γιατί επιλέχτηκε το συγκεκριμένο κείμενο κι έπειτα αρχίζουν να παίρνουν τον λόγο ένας ένας και μια μια για να γίνει κουβέντα. Δεν έχεις κανένας γραμμένα κείμενα (κι αν έχει δεν τον αφήνουμε να τα διαβάσει). Οι Λέσχες μας είναι συζητήσεις κι όχι πραγματείες. Ακούγοντας τη γνώμη του καθενός, κι έχοντας πρόσφατη την ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου, η σκέψη ανοίγει, νιώθεις πως ξέρεις τον άλλον, πως διαβάσατε το ίδιο βιβλίο αλλά ταυτόχρονα κι ένα διαφορετικό βιβλίο. Ανάλογα ποιος είναι ο καθένας.

Και, έρχονται καθόλου άντρες ή «είστε Λέσχη κυριών»;

Ειλικρινά, στη διά ζώσης, έρχονται συνήθως 2-3 άντρες στα περίπου 40 μέλη. Στις διαδικτυακές το ποσοστό ανεβαίνει, περίπου το 1/3 είναι άντρες και μιλούν και πιο πολύ. Δεν θέλω να αναλύσω το κοινωνικό φαινόμενο, αν οι γυναίκες διαβάζουμε περισσότερο, αν είμαστε πιο κοινωνικές, κ.ο.κ. Απλά αυτά είναι τα στατιστικά.

Και γιατί λέμε «Λέσχες» κι όχι «Λέσχη»;

Γιατί με τα χρόνια κάπως γιγαντώθηκε το πράγμα. Έτσι τώρα πια έχουμε:

Μια Λέσχη στην αρχή του μήνα, Σάββατο απόγευμα στο βιβλιοπωλείο, στην οποία διαβάζουμε έργο Έλληνα συγγραφέα, και συνήθως είναι μαζί μας, αν ζει. Αν δεν ζει, όλο και κάποιος θα είναι εκεί ως «εκπρόσωπός» του. Συνήθως ένα κομμάτι αυτής της Λέσχης μεταδίδεται και ζωντανα στην ομάδα της Λέσχης στο facebook.

Μια Λέσχη προς το τέλος του μήνα, διά ζώσης στο βιβλιοπωλείο, Σάββατο απόγευμα, για ένα βιβλίο μεταφρασμένης λογοτεχνίας.

Μια Λέσχη διαδικτυακά, προς το τέλος του μήνα, μέσω zoom, Κυριακή βραδάκι, για το ίδιο βιβλίο μεταφρασμένης λογοτεχνίας.

Ωραία όλα αυτά, αλλά γιατί να το κάνω;

Στις Λέσχες συχνά διαβαζεις βιβλία που δεν θα σκεφτόσουν ο ίδιος, πιθανώς ούτε θα διάλεγες. Το βάρος της επιλογής το παίρνει άλλος. 'Oταν μπεις βαθιά στη διαδικασία, διαβάζεις περισσότερο, είναι καθαρά θέμα ψυχολογίας, πρέπει να έχεις τελειώσει το βιβλίο μέχρι συγκεκριμένη ημερομηνία, γίνεται η ανάγνωση συνήθεια. Ακούγοντας τι έχουν να πουν οι άλλοι για το βιβλίο, πάντα θα νιώσεις λίγη έκπληξη («μα είναι δυνατόν να σκέφτηκε αυτό», «γιατί δεν το σκέφτηκα κι εγώ αυτό» κ.ο.κ.). Τέλος, μετά τις Λέσχες πάντα παίζουν ποτά, σαγκρίες μαργαρίτες, θέατρα, εκδρομές. Ε, όχι για όλους, για όσους έχουν όρεξη.

Και τι καλο διαβάσατε φέτος για να δω αν θα μου άρεσε να έρθω;

Μπείτε στην ομαδα στο Facebook και θα τα δείτε όλα μαζεμένα και νοικοκυρεμένα. Εκεί ανεβαίνουν μόνο οι ανακοινώσεις για τη Λέσχη και τίποτε άλλο:
Επόμενο βιβλίο για την ελληνική εκδοχή της Λέσχης μας το "Ζιγκ Ζαγκ στις νεραντζιές" της Έρσης Σωτηροπούλου (εκδ. Πατάκη).
Τα μεταφορικά για το βιβλίο της Λέσχης μας είναι πάντα δωρεάν, μπορείτε να το παραγγείλετε εδώ:

https://www.booktalks.gr/neoelliniki-logotexnia/neoelliniki-pezografia/zigk-zagk-stis-nerantzies-el.html


Θα συναντηθούμε στις 11 Μαρτίου 2023 στις 6μ.μ. στο Booktalks (Αρτέμιδος 47, Π. Φάληρο). Μαζί μας θα είναι και η συγγραφέας

Επόμενο βιβλίο για τη "Λέσχη των μεταφρασμένων": "Ο δήμαρχος του Κάστερμπριτζ", Thomas Hardy, μτφ. Τόνια Κοναλένκο, εκδ. Gutenberg. Θα συναντηθούμε το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023 στις 6μ.μ. στο βιβλιοπωλείο και την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023 στις 8μ.μ. διαδικτυακά μέσω zoom.

Tο βιβλίο μπορείτε να το παραγγείλετε εδώ (τα μεταφορικά για τα βιβλία της Λέσχης μας είναι πάντα δωρεάν):
από 19,00 ---> 14,50€
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου