28/2/10

Πυθαγόρεια εγκλήματα

Τα "Πυθαγόρεια εγκλήματα" του Τεύκρου Μιχαηλίδη είναι μια καλή αφορμή για να μας μυήσει ο συγγραφέας στον μαγικό κόσμο των άλυτων προβλημάτων των μαθηματικών. Με αφορμή ένα έγκλημα και τη φιλία μεταξύ δυο αντρών που αγαπούν τα μαθηματικά βρισκόμαστε στο Παρίσι στις αρχές του αιώνα και σε έναν κόσμο άκρως μαθηματικό.

Το βιβλίο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, αν και σε κάποιες στιγμές τα μαθηματικά ήταν μάλλον πάνω από το επίπεδό μου….. (το οποίο προφανώς δεν είναι υψηλό). Πάντως σε κανένα σημείο δεν έχασα το ενδιαφέρον μου κι αυτό ομολογουμένως είναι σοβαρό επίτευγμα.

Τα τελευταία χρόνια, μετά την «Εικασία του Γκόλντμπαχ» το ενδιαφέρον για τα «μαθηματικά μυθιστορήματα» έχει αυξηθεί. Κι αυτό στην δική μου ατζέντα καταγράφεται ως ιδιαίτερα ελπιδοφόρο. Άνθρωποι που η λογοτεχνία δεν είναι το πρώτο τους μέλημα, αλλά έχουν το υπόβαθρό για να προσεγγίσουν τέτοια βιβλία, δελεάζονται από το καρότο των μαθηματικών και διαβάζουν. Εξαιρετικά.


Υ.Γ. Θα παρατηρήσατε πως χάθηκα. Την περασμένη Παρασκευή γέννησα ένα όμορφο σκιουράκι, ε…. συγγνώμη παιδάκι. Και όπως καταλαβαίνετε……

11 σχόλια:

  1. Κατερινα εγινες μανουλα;Να σου ζησει το μωρο σου.Τα παιδια ειναι η συνεχεια και η ομορφια της ζωης.Να ειναι ευτυχισμενο και τυχερο σ'αυτον τον δυσκολο κοσμο που ηρθε.
    Για τα Πυθαγορεια εγκληματα τωρα εχω να πω οτι ειναι ενα εξαιρετικο βιβλιο.Ουτε εγω αγαπουσα τα μαθηματικα,αλλα το κλιμα στο Παρισι ειναι μοναδικο,οπως και η γνωριμια με τον Πικασο.
    Στο μεταξυ ο Μιχαηλιδης εβγαλε ενα ακομα βιβλιο για το οποιο δεν εχω αποψη,γιατι δεν το εχω διαβασει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα τι λες τώρα… με τα Πυθαγόρεια εγκλήματα θα ασχοληθούμε τώρα!
    Περίμενα πώς και πώς να γεννήσεις το σκιουράκι…
    Σας εύχομαι να σας κρατάει πάντα δεμένους και ευτυχισμένους αυτό το αγγελούδι που προστέθηκε στο σπιτικό σας και σας μεγάλωσε την οικογένεια.
    Να σας ζήσει, να σας ζήσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας ευχαριστώ και τους δυο πολύ για τις ευχές.

    Άθεε, το ελπίζω κι εγώ. Αυτό είπε κι ο άντρας μου, τί γάμοι και... "χαζομάρες", δεν υπάρχει δεσμός μεγαλύτερος από αυτό το σκιουράκι των 10 ημερών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να σας ζήσει το μωράκι σας Κατερίνα μου!
    Την καλημέρα μου και πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. να σου ζήσει το σκιουράκι, όσο μεγαλώνει τόσο θα ανθρωποφέρνει!

    να είναι γερό, πολύχρονο και ευτυχισμένο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λες Ρία μου; Εμείς υπολογίζαμε να βγάλει ουρίτσα φουντωτή. Γαμώτο....

    Σας ευχαριστώ και τις δυο για τις ευχές, να είστε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να σου ζήσει Κατερίνα, να'ναι γερό και να μάθει να διαβάζει γρήγορα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μάλλον θα αργήσει λιγάκι ακόμα, Χρήστο μου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος3/3/10, 6:35 μ.μ.

    Να σου ζήσει το σκιουράκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και μια συμβουλή, αν και σχετική είσαι περισσότερο εσύ.
    Να ακούει μουσική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θα το τρελάνουμε το παιδί. Την ημέρα ακούει Μελωδία μαζί μου, τα βράδια με τον μπαμπά Ατλαντίς και καφρίλες χαμηλόφωνα.... Μαλλον πρέπει να τον αφήσουμε λιγάκι ήσυχο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή