27/2/12

Υπέκυψα......





Υπέκυψα στη μόδα και στις πιέσεις των αναγνωστών μου…. Πλάκα κάνω, όλα αυτά τα σχόλια σε διάφορα βιβλιοιστολόγια και κάνα δυο mail, ένα εκ των οποίων μου έλεγε να μη σκέφτομαι το κόστος γιατί είναι σα να αγοράζω τέσσερα-πέντε βιβλία μαζί- με οδήγησαν να πατήσω την αρχική μου απόφαση για φέτος και να παραγγείλω το 2666. Έρχεται, λοιπόν, στο όμορφο πακέτο της Πολιτείας, συντροφιά με καμιά δεκαριά άλλα βιβλία- το ομολογώ το κρίμα μου- πιθανότατα αύριο. Δεν ξέρω αν θα το αφήσω να ξεκουραστεί πρώτα στα ράφια παρέα με τα αδιάβαστα ή θα το διαβάσω αμέσως. Δεν το έχω πιάσει στα χέρια μου, δεν το έχω ξεφυλλίσει, έχω χάσει εδώ και καιρό αυτήν την απόλαυση. Το μοναδικό βιβλιοπωλείο που είναι αρκετά κοντά μου είναι ένα αλυσίδας που με ενοχλεί πολύ και το να πάω Αθήνα με τα ωράρια μου είναι ένας σχετικός άθλος.

            Μου έχει λείψει, εγώ που λέω πως δεν γοητεύομαι από εξώφυλλα, πως δεν με νοιάζουν τα δεσίματα και τα χαρτιά, πως δεν μυρίζω- εντάξει υπερβολή δεν ξέρω κανέναν που να μη μυρίζει τα βιβλία του- έχω σύνδρομο στέρησης του χασίματος σε ένα βιβλιοπωλείο με τις ώρες. Θέλω να μπω και να διαβάσω οπισθόφυλλα, να έχει ησυχία, να μην με κοιτάνε περίεργα οι πωλητές για να μου δώσουν καλαθάκι, να αφήνω που και που ένα βιβλίο σε ένα ράφι από δω και σε ένα από κει, γιατί τελικά αποφάσισα πως κάποιο άλλο μου κουνάει πιο δελεαστικά την ουρά του, να ρωτάω για τίτλους και τελικά να μην τους παίρνω. Θέλω να ενοχλώ αλλά μην ενοχλούμαι, να μη μου μιλάνε, παρά μόνον όταν ζητήσω την συμβουλή τους.

            Ξέφυγα, πίσω στο 2666. Ο Μπολάνιο μου αρέσει, έχει μια ικανότητα να σε οδηγεί από το ένα θέμα στο άλλο χωρίς καν να το καταλάβεις, μια συνειρμικότητα η γραφή που με συνεπαίρνει. Ελπίζω να μην απογοητευτώ.  


Υ.Γ. Την φωτό την δημοσίευσε στο facebook η annabooklover και την έκλεψα!!!!

6 σχόλια:

  1. Αχ, ποτέ δεν έχω παραγγείλει βιβλία ηλεκτρονικά. Δεν μπορώ να τ' αγοράσω αν δεν τα αγγίξω πρώτα.

    Το 2666 αξίζει τα λεφτά του, εκτός από όλα τα άλλα, και για το σκληρό εξώφυλλο και για το ωραίο δέσιμο που σε διευκολύνει να ανοίγεις αυτό το ογκώδες βιβλίο και να μη σπάει η ράχη του και έχει και ενσωματωμένο σελιδοδείκτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εγώ έτσι έλεγα, αλλά ας όψεται η ανάγκη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ που μένω Κατερίνη,τα βιβλία μου πλέον τα παραγγέλνω ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά και δεν έχω καμία τύψη.Διότι όταν η πόλη διαθέτει μονάχα δύο βιβλιοπωλεία(που δικαιούνται να φέρουν τον τίτλο,εννοώ),κάποια στιγμή σε μαθαίνουν κι αρχίζουν οι οχληρές -για μένα- οικειότητες("ακόμα να πάρουμε το πτυχίο,Γιαννάκη;" κ.α.)
    Παραγγελίες λοιπόν ή βιβλιότσαρκες στην κοντινή Θεσσαλονίκη. Όσο για το 2666, αναπαύεται μαζί με άλλα στο κομοδίνο μου.Προς το παρόν,διαβάζω τον Συλλέκτη του Τζον Φόουλς και παράλληλα τα διηγήματα του Σαλάμωφ στην υπέροχη έκδοση της Ινδίκτου που ξέρεις.Α,τα διηγήματα του Μπολάνιο είναι ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωχ, αυτόν τον εφιάλτη τον έχω ζήσει στο συνοικιακό μας βιβλιοπωλείο, πριν υποβιβαστεί σε σκέτο χαρτοπωλείο. "Τί κάνει ο μπαμπάς; Πώπω, τότε στις Πανελλήνιες είχες λύσει τις περισσότερες ασκήσεις φυσικής" και άλλα τέτοια χαρούμενα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η φωτογραφία είναι πάντως από το φημισμένο, λόγω Τζόυς, βιβλιοπωλείο στο Παρίσι: Shakespeare and co.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν το είχα υπόψη μου, ήξερα μόνο αυτήν την κλασική με την πράσινη πρόσοψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή