22/2/12

"The hitchhiker’s guide to the galaxy", Douglas Adams



Είναι σπάνιο ένα καλό διαχρονικά κωμικό βιβλίο, από αυτά που σε κάνει να χαχανίζεις σα χαζός μόνος σου κοιτώντας τις σελίδες. Ε, λοιπόν το “The hitchhikers guide to the galaxy” είναι μάλλον το κορυφαίο. Από insiders jokes για τους τρελούς και παλαβούς της επιστημονικής φαντασίας- ένα καταθλιπτικό ρομπότ- μέχρι απίστευτα κωμικές σκηνές, που ξεκινούν από την αρχή και δεν τελειώνουν παρά στην τελευταία σελίδα. Προφανώς.

            Ένας γήινος ο Άρθουρ ξυπνά μια μέρα με τις μπουλντόζες έξω από το σπίτι του, ήτανε λέει τοιχοκολλημένο εδώ κι ένα μήνα στο αρχείο του δημαρχείου πως θα κατεδαφίσουν το οίκημα κι είχε όλο το χρόνο να κάνει τις ενστάσεις, ξαπλώνει λοιπόν στις λάσπες για να εμποδίσει τα μηχανήματα με το κορμί του. Εκείνη την ώρα περνά ένας φίλος του και τον πείθει πως μπορεί να αφήσει στις λάσπες στο πόστο του τον οδηγό της μπουλντόζας γιατί οι δυο τους πρέπει να πιούν ένα ποτάκι. Έχει κάτι σημαντικό να του πει, η γη θα καταστραφεί σε δώδεκα λεπτά.

            Το βιβλίο το διάβασα σε μια αγγλική πρόσφατη έκδοση με Do it yourself «Dont panic» cover (για να ζηλεύετε οι fans), που μου δώρισε ο Παρασκευάς γιατί εγώ γνωστή ακαμάτω δεν το είχα πάρει ακόμη. Α, και άξιζε πολύ περισσότερο από ότι με άφηνε η ταινία που είχα δει να φανταστώ. Για το τέλος σας άφησα το καλύτερο, οι Monty Pythons είπαν για το βιβλίο:


Really entertaining and fun
                        John Cleese

Much funnier than anything John Cleese has ever written
                                                            Terry Jones

I know for a fact that John Cleese hasn’t read it
                                                Graham Chapman

Who is John Cleese?
            Eric Idle

Really entertaining and fun
                        Michael Palin

            Και νομίζω πως οποιαδήποτε απόπειρα κριτικής από τότε και στο εξής πρέπει να πεθάνει.

"The hitchhiker's guide to the galaxy", Douglas Adams, ed. Pan, 1979, pg. 179


23 σχόλια:

  1. σε μισσσσωωωω!!!! τη θέλω αυτήν την έκδοση!!!! το βιβλίο (όπως είχα ματαεκφραστεί) δεν υπάρχει...!!! ο Ντάγκλας είναι ψυχοθεραπευτής φαντασίας και γέλιου, δεν είναι τυχαίο ότι έχει ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ, και αν υπήρχε Σύλλογος ΝταγκλΑνταμσικών θα ήμουν πρόεδρος!!!
    φοβερή εμπειρία να διαβάζεις κάτι στην γλώσσα του...
    απολαυστικό πραγματικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα.
    Μαζί σας κι εγώ,τα καραπροτείνω σε όλους,είχα διαβάσει το καλοκαίρι μεταφρασμένο στα ελληνικά το
    "Αντίο κι Ευχαριστώ για τα Ψάρια".
    Από τις εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος,θα το ξέρετε φαντάζομαι, βγαίνουν 4 ακόμα στα ελληνικά,μου φαίνεται καλούλα η μετάφρασή τους.
    Βεβαίως είναι άλλο πράγμα να τα διαβάζεις στην γλώσσα τους.
    Κατερίνααααα,γιατί μας ανοίγεις δουλειές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραίες δουλειές, πρέπει να παραδεχτείς. Δεν είναι δύσκολη η γλώσσα και είναι απολαυστικό το λογοπαίγνιο στην αυθεντική του μορφή. Κι ο Ντάγκλας από δαύτα κάνει πολλά.....

      Διαγραφή
  3. είναι ένα είδος που εγώ λατρεύω, ξέρετε αυτό το μείγμα φαντασίας-χιούμορ με καυστικά σχόλια καθημερινότητας, που κάνει τον Ντάγκλας μοναδικό...εντάξει, χαζοαμερικανίζει λίγο το χιούμορ του ώρες ώρες αλλά έχει μία μαγνητική επίδραση και χαλαρότητα η γραφή του που κολλάς...
    Άρθουρ Ντεντ και Σπειροειδής βραχίονας φορέβα!!!
    στο πρωτότυπο είναι τέλειο, όντως, αλλά και εγώ στα ελληνικά τα έχω διαβάσει...
    επίσης είναι πάντα εύκολη πρόταση για δώρο, πάντα αρέσει, γιατί τί να κάνεις δώρο: Το Κουτσό (το favorite της κατερίνας), Σελίν, Τζο Νέσμπο ή Τζόις...οι περισσότεροι θα τα χρησιμοποιήσουν σαν πρες-παπιέ παρά θα τα διαβάσουν...ενώ τον Ντάγκλας μαθηματικά αποδεδειγμένο ότι θα τον διαβάσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπα εγώ πως το Κουτσό είναι favorite, όχι πες, είπα; Απλά είναι από αυτά που αξίζει να κάνεις τον κόπο να διαβάσεις. Κι επειδή είναι μεγάλος ο κόπος..... Δεν δωρίζω βιβλία παρά σπάνια, εκνευρίζομαι που πρέπει να προσαρμοστώ στα γούστα του άλλου, (ναι, ναι έχω αγοράσει το Τριανταφυλλάκι στη μαμά μου, το ομολογώ...). Μεγάλη ψωνάρα.

      Διαγραφή
  4. μπα εγώ αντιθέτως παίρνω ΜΟΝΟ βιβλία για δώρα...και σε όσους δεν αρέσουν, ξίδι! αλλά πάντα ψάχνω να βρω κάτι που ασχολείται ο άλλος...εντάξει, βιβλία με τη γενικότερη, όχι μόνο με την αυστηρά λογοτεχνική έννοια...
    δεν είναι από τα αγαπημένα σου Το Κουτσό??? οκ... αλήθεια πες μας μερικά από τα αγαπημένα σου (ρε σαν συνέντευξη ακούγεται αυτό, τί διάολο...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά είναι προσωπικά μου δεδομένα και δεν μπορώ να σας απαντήσω, μπορώ πάντως να σας πω πως αυτό που θα ήθελα πιο πολύ είναι η Παγκόσμια Ειρήνη. Είναι το μεγαλύτερό μου ελάττωμα, αυτή η ειλικρίνεια.

      Υ.Γ. Σοβαρά τώρα, νομίζεις πως θα το χαραμίσω σε σχόλιο, μπλογκ έχεις, οτιδήποτε για μια ακόμα ανάρτηση....

      Διαγραφή
  5. 1.Κι όμως ο κύριος Ντάγκλας είναι ιδανικός πχ για εφηβάκια,δεν τον παρατάνε ποτέ σε ράφι,σας το λέω εκ πείρας και έτσι μέσω (και)του Ντάγκλας θα βγουν αργότερα,ελπίζω, μερικοί παραπάνω αναγνώστες.
    2.Να΄ταν μόνον αυτές οι δουλειές που μας ανοίγεις! Προμηθεύτηκα σήμερα το...Κουτσό,τα κατάφερες κακούργα μπλογκού με το μπούρου μπούρου να το βλέπω στον ύπνο μου,με καλούσε να το αγοράσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το "κακούργα μπλογκου" μου έφτιαξε τη μέρα, ακόμα γελάω. Το "Κουτσό"- φάντασμα, του ταιριάζει, δε λέω....

      Διαγραφή
  6. "τριανταφυλλάκι" όταν λες,εννοείς τη Σώτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μικρέ μου αθώε Τζόνι, εννοώ αυτό http://www.biblionet.gr/main.asp?page=showbook&bookid=110244 Μεγάλο χιτ με πολλά sequel

      Διαγραφή
    2. Πάνω που ήμουν έτοιμος να υπερασπιστώ την Τριανταφύλλου...
      Καλά,πρώτη φορά το βλέπω! Και μόνο λόγω εξωφύλλου,απορρίπτεται.

      Διαγραφή
    3. Έχω διαβάσει αρκετή Τριανταφύλλου για να την εκτιμώ σε γενικές γραμμές. Κάποια μου άρεσαν, κάποια άλλα όχι. Για λίγο καιρό με ενοχλούσε η έκθεση της στα ΜΜΕ επί παντός επιστητού, αλλά μετά μάλλον το κατάλαβε και το έκοψε. Δεν θα μιλούσα πάντως επιτιμιτικά για τα βιβλία της. Τόσο λίγο με ξέρεις; :-Ρ

      Διαγραφή
    4. Εδώ έχω άτομο δικό μου το οποίο εκτιμώ κι εμπιστεύομαι εδώ και χρόνια,που μόλις διάβασε Σελίν,με πήρε τηλέφωνο και μου είπε "ε,και τι; ένα μηδενιστικό παραλήρημα". Τα πάντα περιμένω,λοιπόν!!!

      Διαγραφή
  7. (αν πω ότι πρώτη φορά τον ακούω τον κύριο,θα με κράξετε κανονικά,ε;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και μόλις θυμήθηκα ότι δεν ήξερα ούτε τον Ρόμπινς,ανατρέχω στην αντίστοιχη ανάρτησή σου και διαβάζω σχόλιό μου: "ποιος είναι πάλι αυτός ο Ντάγκλας Άνταμς;;;". Ανεπίδεκτος μαθήσεως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αγαπητέ johnny ΦΥΣΙΚΑ και όχι...αυτό έλειπε να ξέραμε τα πάντα, δεν γίνεται εκ των πραγμάτων...και εγώ τον ανακάλυψα 5 χρόνια πριν όταν ένας φίλος μου έκανε δώρο το "Γυρίζοντας τον γαλαξία με ωτοστοπ"...απλά μου άρεσε πολύ και κόλλησα...
    προσωπικά, πολλές φορές ανακαλύπτω κάτι που κάποιος άλλος το θεωρεί δεδομένο αλλά εγώ ούτε καν το ήξερα...έχει πλάκα αυτό,δεν έχει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συμφωνώ JonyG, κι εγώ αν δεν έβλεπα τα σχόλια εδώ δεν θα το διάβαζα ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος12/3/12, 10:22 μ.μ.

    αγαπητη κατερινα, εφόσον σου άρεσε ο γαλαξιας σπευσε να αγορασεις το "Ο ντερκ τζέντλυ ακολουθει τη γάτα". Αλλιως συνέχισε με την τριλογια των 5 βιβλίων: Γυρίστε τον γαλαξία με ωτοστόπ,
    Το Ρεστοραν στο τελος του συμπαντος, Η ζωη, το συμπαν και τα παντα, Αντιο και ευχαριστω για τα ψαρια, Μαλλον ακινδυνος.
    Τέλος, έχω να πω μονο ενα: 42

    ellie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. «Είναι σπάνιο ένα καλό διαχρονικά κωμικό βιβλίο, από αυτά που σε κάνει να χαχανίζεις σα χαζός μόνος σου κοιτώντας τις σελίδες.»

    Μου το δώρισαν φέτος στο πρωτότυπο. Μου πήρε 8 μέρες να το τελειώσω χωρίς να μπορώ να τ αφήσω απ΄τα χέρια μου. Είναι απολαυστικότατο! Έφυγε πολύ νέος δυστυχώς ο Άνταμς.

    Μην ξεχνάμε:

    http://thekonietzkystrain.tumblr.com/post/23303165593/everyone-loves-a-hoopy-frood-on-towel-day

    ΑπάντησηΔιαγραφή