11/9/12

"Το άγγιγμα του Σκιαθίτη"



«Τα εκατόν εξήντα χρόνια από τη γέννηση του Αλέξανδρου Παπαδιαµάντη και τα εκατό χρόνια από τον θάνατό του είναι απλώς η αφορμή για το «Hotel - Ένοικοι γραφής» να τιμήσει και να θυμηθεί, εν τοις πράγµασι, Σκιαθίτη πεζογράφο. Η στιγμή, δηλαδή, να τον διαβάσουμε πέραν των αγιογραφικών ή αντιαγιογραφικών προσλήψεών του. Με άλλα λόγια, να «καθαρίσουμε» το έργο του σπουδαίου Ευρωπαίου διηγηματογράφου από τις ιδεολογικές προσμείξεις ή τις ερμηνευτικές παραναγνώσεις που κατά καιρούς ζητάει κάθε εποχή. Ο Παπαδιαµάντης δεν είναι παπαδιαµαντικός! Αυτό ας κρατήσει ως σημείο εκκίνησης ο κάθε επίδοξος συγγραφέας που σκέφτεται να διεκδικήσει μια θέση στους Ένοικους Γραφής του Hotel Παπαδιαµάντης»

Αυτή ήταν πάνω κάτω η προκήρυξη του διαγωνισμού, συνειδητοποίησα την ύπαρξή του αργά, δεκαπέντε μέρες πριν την λήξη κι έγραψα ένα κάπως άγριο και ακατέργαστο διήγημα βασισμένο στο "Όνειρο στο κύμα", το ίντερνετ, την ηδονοβλεψία και τη λαγνεία, που περίμενα να πάει άπατο. Όμως εγώ τον αγαπώ τον Παπαδιαμάντη, και φαίνεται πως κάτι από την πολύχρονη εμμονή μαζί του διέβλεψαν οι κριτές του διαγωνισμού  κι έτσι το "Όνειρο στο πράσινο κύμα"  κατέληξε στα 15 επικρατέστερα διηγήματα από τα 143. Εννιά από αυτά συγκρότησαν τον τόμο "Το άγγιγμα του Σκιαθίτη" που μόλις κυκλοφόρησε σε μορφή e-book. Η τιμή του είναι κάτι λιγότερο από 5 ευρώ, κι εγώ επιτέλους είδα το ονοματάκι μου στο εξώφυλλο ενός βιβλίου. Νικήτρια του διαγωνισμού είναι η Κατερίνα Κοντοπούλου.
Το βιβλίο μπορείτε να το αγοράσετε διαδικτυακά εδώ


Υ.Γ. Είχαν πει πως θα έβγαινε μέσα Αυγούστου, τελικά βγήκε αρχές Σεπτέμβρη. Μιαν άλλη φορά δεκαπέντε μέρες δε θα μου φαίνονταν καν, τώρα....

7 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια!!!

    Σου εύχομαι σύντομα το όνομα σου να ποζάρει μόνο του σε εξώφυλλο... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος11/9/12, 1:51 μ.μ.

    Πού να είχες και χρόνο στη διάθεσή σου,ε;

    Βἐβαια, οι άνθρωποι με καλλιτεχνική φλέβα λειτουργούν καλύτερα υπό συνθήκες πίεσης.

    Εύχομαι ν' αξιωθείς να δεις ένα δικό σου, ανεξάρτητο, πόνημα στις βιτρίνες και τους πάγκους των βιβλιοπωλείων (για να μη πω και στα ράφια των σουπερ μαρκετ!) !

    Μπράβο!

    Α.
    Μια καινούργια αναγνώστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Αυτό με τα ράφια των σούπερ- μάρκετ κάπως με ξένισε, αλλά επειδή κάποτε ανακάλυψα τον Σαραμάγκου ανάμεσα στις κονσέρβες, τώρα που το σκέφτομαι δεν είναι καθόλου κακή ευχή.

      Ευχαριστώ πολύ, Α. Έπεσες σε μια εποχή που ασχολούμαι κυρίως με το να γλείφω τις πληγές μου κι ελπίζω το μπλογκ να μην σε απογοητεύσει....

      Διαγραφή
  3. επιτέεεεελους!!! μπράααααβο!!! άντε και εις ανώτερα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήρια κι από μένα. Θα το διαβάσω όποτε μπορέσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  5. Ευχαριστώ, κι εγώ ακόμα δεν έχω προλάβει να το διαβάσω όλο, με έχουν καταβάλει τα προσωπικά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή