30/12/12

Βαθμολογώντας τα βιβλία του 2012


Το 2012 υπήρξε για μένα μια από τις πιο μαύρες χρονιές της ζωής μου.  Αναγνωστικά όμως δεν ήταν άσχημα, γύρισα στις παλιές καλές μέρες πριν την εγκυμοσύνη (που αυτό το blog δεν είχε ποτέ γνωρίσει). Ο χρόνος ήταν γεμάτος και ποιοτικά και ποσοτικά.  Δε μπορώ να μην αναφέρω το "Κουτσό" του Κορτάσαρ, το "2666" του Μπολάνιο,  το "Αν μια νύχτα το χειμώνα ένας ταξιδιώτης" του Καλβίνο,  το "Oblivion" του Γουάλας, το "Golden notebook" της Λέσινγκ, το "Θείο τραγί" του Σκαρίμπα, το "The New York Trilogy" του Όστερ, το "Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά" του Παδούρα, το "Ο Παραγιός" του Βάλζερ, τις "Λέξεις" του Σάρτρ και φυσικά το "Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο" του Προυστ. Φέτος δεν υπάρχει βιβλίο-νικητής, κέρδισα εγώ σε γνώση και αγάπη για την ανάγνωση, σε τρόπους να ανταπεξέλθω στην λύπη. Και σε φίλους που αγαπούν τα βιβλία...


Καλή μας (και αναγνωστική) χρονιά.

Υ.Γ. 1 Οι βαθμολογίες είναι στα 10
Υ.Γ. Τα βιβλία είναι 75 [για μια ψυχή που θα βγάλει τα μάτια της να τα μετρήσει]
Υ.Γ. 42 Οι γκρίνιες για το σύστημα της βαθμολόγησης, το βαθμό του κάθε βιβλίου κ.τ.λ. φαντάζομαι πως θα γίνουν θεσμός.



34 σχόλια:

  1. Χαρά στο κουράγιο σου με τα λινκ! Διαφωνώ με το βαθμό στο Βακαλόπουλο αλλά σε γενικές γραμμές (και όπου έχω γνώμη) συμφωνώ.
    Τ0 2013 να είναι πιο φωτεινό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπα, σχετικά εύκολο είναι, κάνεις copy-paste τον τίτλο της ανάρτησης και βγάζει το link αυτόματα (είδες τί σε μαθαίνω;). Για το Βακαλόπουλο διαφωνούν οι πάντες, εγώ πάντως συνεχίζω να βαριέμαι - το έψαξα μέσα μου, μη νομίζεις.

      Κι εγώ το εύχομαι, το 2013 καλύτερο...

      Διαγραφή
  2. Επιτέλους να δούμε και λίγες βαθμολογίες ν' ανάψουν τα αίματα....
    Καλά τη Φήμη του Κέλμαν, αν θυμάμαι καλά, την είχες θάψει. Τι εφτάρι είναι αυτό; Όχι τίποτ' άλλο αλλά δεν την πήρα προχθές από την Πολιτεία που την είχε με 3,4€!
    Τα περισσότερα δεν τα 'χω διαβάσει... αλλά το Τάλγκο του Αλεξάκη 8!!! Όταν το διάβασα πριν από πολλά χρόνια το εξόρισα από τη βιβλιοθήκη μου. Ευτυχώς που βάζεις σε κάποια που θεωρώ αριστουργήματα μεγάλο βαθμό αλλιώς θα σου 'κοβα και την καλημέρα!
    Χρόνια πολλά και καλές αναγνώσεις για το 2013!!!
    Τελικά δεν διάβασες ούτε ένα βιβλίο που να πήρε κάτω από τη βάση (στη δική βαθμολογία η βάση είναι το 3);;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, ούτε καν αυτό που άφησα στην μέση δεν βαθμολόγησα με 3; Λες να είμαι πολύ καλή, να αγριέψω του χρόνου, υπάρχει κάποιο φάρμακο για την περίπτωσή μου;

      Το "Τάλγκο" καλέ μου απευθύνεται σε γυναίκες, και παρά τα καιρούς θαψίματα μου τον αγαπώ τον Αλέξάκη. Για αισθηματικό δεν είναι κακό. Ίσως το 8 είναι υπερβολικό.

      Για τη Φήμη άλλαξα γνώμη στη σύγκριση, για αυτό το 7άρι. Ήταν κατώτερο των προσδοκιών μου μεν, αλλά για 3,40 θα το έπαιρνα... Εγώ πλήρωσα ένα 12ευρω.

      Διαγραφή
    2. Τη Φήμη, κι εγώ την είχα πετύχει σε παλαιοβιβλιοπωλείο (δεν θυμάμαι την τιμή, αλλά γύρω στα 4-5€, λογικά) και δεν την είχα πάρει, ενθυμούμενος το "θάψιμο" της Κατερίνας!! Αν την ξαναβρω, ίσως, την αγοράσω αυτή τη φορά, όμως!

      Καλή χρονιά σε όλους !

      Διαγραφή
    3. Μέτριο το θεωρώ ακόμα, Θαλή. Ίσως για να αποκτήσω άποψη για τον Κέλμαν όταν διαβάσω το "Η μέτρηση του κόσμου"

      Διαγραφή
    4. Να τη διαβάσεις, είναι εκπληκτική! Η "Φήμη" είναι ένα ορντέβρ σε σχέση με τη "Μέτρηση του κόσμου". (αλλά ίσως να είμαι και προκατειλημμένη, μιας και μιλάει για τον τρελο-Χούμπολτ). Η Φήμη μιλάει με σπαράγματα χαρακτήρων, η Μέτρηση (που ασχολείται μόνο με δύο από αυτούς) τους γδύνει κυριολεκτικά, τους βάζει κάτω από μια λάμπα χωρίς χρώμα. Θεωρώ ότι δε θα το μετανιώσεις.

      Διαγραφή
    5. Μάλλον δεν θα το "γλιτώσω" λοιπόν....

      Διαγραφή
  3. Ενδιαφέρον το εγχείρημα της βαθμολόγησης. Βέβαια, τα κριτήρια μπορεί να διαφέρουν και να παίζει ρόλο ο υποκειμενικός παράγοντας, ακόμη και ανάμεσα σε αναγνώστες παρόμοιων ειδών. Πάντως, χαίρομαι πολύ (με την έννοια της σύμφωνης γνώμης) για τη βαθμολογία που δίνεις στα "Έτσι ισχυρίζεται ο Περέιρα", "Αν μια νύχτα του χειμώνα...", "Ο ανεψιός του Βιτγκενστάιν", "το Ημερολόγιο ενός τρελού", "Μητριάς εγκώμιον". Καλή ανάγνωση και το 2013. Καλή δύναμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλές μας αναγνώσεις το 2013. Ναι, το έκανα και πέρυσι αυτό με τις βαθμολογίες και μου άρεσε, σα να έχω μια σύνοψη του χρόνου στο μυαλό μου. Φυσικά πρόκειται για πολύ υποκειμενικό θέμα (είναι η γνώμη μου και μόνο) και θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

      Κι εγώ χαίρομαι που συμφωνούμε στα συγκεκριμένα βιβλία, έκαναν τον χρόνο μου καλύτερο...

      Διαγραφή
  4. Καλή χρονιά (και αναγνωστική) με υγεία και αγάπη!!
    Χρόνια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά να έχουμε, Μαρία μου. Να είναι το 2013 καλύτερο από το 2012...

      Διαγραφή
  5. Εύχομαι από καρδιάς, η νέα χρονιά να έχει όμορφα χρώματα.
    Καλή δύναμη, από εμένα & την σελίδα: "Οι Φίλοι του Βιβλίου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος31/12/12, 2:03 μ.μ.

    Το κότσαρες το 6αρι στον Salinger. Τελοσπάντων, σε συγχωρώ αλλά μόνο επειδή είσαι καλή φίλη. Νομίζω ότι έπρεπε να βάλεις κάτι παραπάνω στο 2666 και το Πέδρο Πάραμο και κάτι παρακάτω για το Τάλγκο.
    Τα 75 βιβλία δεν λένε τίποτα, σελίδες παρακαλώ(χωρίς προλόγους και επίμετρα)...
    Ε.Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χάνεις στους αριθμούς, για αυτό, ε; Λέγε, όχι λέγε πόσα είναι τα δικά σου... Σιγά μη μετράω και τη γραμματοσειρά από την επόμενη χρονιά (νια-νια-νια-νια-νια...)

      Λοιπόν εντάξει για το Τάλγκο με πείσατε, το ευνοήσα χωρίς λόγο (ένα καπρίτσιο της στιγμής, μάλλον). Το "Πέδρο Πάραμο" μάλλον το αδίκησα στην ανάγνωση, όχι στη βαθμολογία. Πρέπει να το ξαναδιαβάσω. Το 2666 μια χαρά μου φαίνεται βαθμολογημένο, το ίδιο και ο Φύλακας....

      Διαγραφή
  7. 9,9 στον "Άνθρωπο που Αγαπούσε τα Σκυλιά";Όσο στο "Κουτσό";Άκρως ιντριγκαδόρικο.
    Γενικά συμφωνώ με τις βαθμολογίες σου- σε όσα έχω διαβάσει δηλαδή- εκτός από την
    τ σ ι γ κ ο υ ν ι ά σου στον "Φύλακα στην Σίκαλη"!Ακούς εκεί...

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήμουν αυστηρή, όχι τσιγκούνα, μη μου χαλάς το ίματζ...

      Tον έχεις διαβάσει τον "Άνθρωπο που αγαπούσε τα σκυλιά", Βιβή; Δε θυμάμαι...

      Διαγραφή
    2. Εντάξει λοιπόν,αυστηρή!Για μερικούς ο Φύλακας έγινε φετίχ,ίσως έχεις δίκιο που είσαι αυστηρή.

      Όχι ακόμα,δεν το έχω διαβάσει,ξεχρέωνα με τον Μακ Κάρθυ και την τριλογία του(" Πεδινές Πολιτείες","Όλα τα Όμορφα Άλογα",Το Πέρασμα").
      Στο μεταξύ μου καρφώθηκε να διαβάσω το "Ντρόυντ" και το έχω αρχίσει,είναι τεράστιο όμως και πανικοβλήθηκα.Θα το διαβάζω λίγο λίγο και θα πιάσω τον Παδούρα,σου είπα με ιντριγκάρισε το 9,9 σου γιατί το "Κουτσό" που με παρακίνησες το έχω λατρέψει.

      Διαγραφή
    3. Δεν έχει φυσικά την τρέλα που κουβαλάει το Κουτσό, όμως ένιωσα πως πρόκειται για βιβλίο μνημειώδες, από αυτά που αργότερα θα γίνει κλασικό. Άφησες το τούβλο για να πιάσεις το τούβλο; Χαρά στο κουράγιο σου.... 900 σελίδες το ένα, 700 το άλλο.

      Διαγραφή
  8. Συμφωνώ με την Κατερίνα για τα υποκειμενικά κριτήρια, όσον αφορά τα βιβλία. Δύσκολη η διαδικασία της βαθμολόγησης γιατί κάποια μπορεί να "αδικηθούν" αρκετά εύκολα. Κάποια από τα βιβλία της λίστας σου είναι και δικά μου αγαπημένα. Π.χ. οι "Λέξεις" του Sartre ήταν από τα ωραιότερα βιβλία που με συντρόφευσαν την προηγούμενη χρονιά, το «Έτσι ισχυρίζεται ο Περέιρα» ήταν το πρώτο βιβλίο του Tabucchi που διάβασα και από τότε τον λάτρεψα. Ο Χρηστίδης έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο γραφής, το συγκεκριμένο βιβλίο μου άρεσε. Θέλω να διαβάσω το "Φάρο" της Woolf... πιστεύω φέτος θα είναι η σειρά του ;) Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα, ναι, πώς αλλιώς, αφού ο κάθε αναγνώστης έχει άλλη σχέση με το κάθε βιβλίο. Ακόμα πιστεύω πως έχει να κάνει με τη στιγμή της ανάγνωσης και της βαθμολόγησης. Από την άλλη είναι η γενική εντύπωση που μετράει. Δεν έχει σημασία το αν πήρε ένα βιβλίο 7,5 ή 8, αν πήρε 5 ή 4 όμως....

      Διαγραφή
  9. Κυρία Μαλακατέ
    Ο J.D. Salinger κάτω από τους Ξενάριο, Μπουραζοπούλου, Μαγκλίνη, Εύη Λαμπροπούλου, Μιχάλη Σπέγγο, Δημήτρη Σωτάκη, Αύγουστο Κορτώ(οχ! Κοκτώ πήγα να γράψω), Αλεξάκη, Κωνσταντίνο Τζαμιώτη, Σάκη Σερέφα, Γιώργο Μητά, Μαρία Ξυλούρη, Ειρήνη Βακαλοπούλου, Δημητρακάκη, Δημήτρη Μαμαλούκα!
    Καλά έγραψα ότι το πολύ διάβασμα κάνει κακό στην υγεία!
    Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πυροβολήστε σκοπίμως... Τον μίσησα τον Σάλιντζερ, τί να κάνω γιατρέ μου, είμαι σοβαρά;

      Καλή χρονιά!

      Διαγραφή
  10. κ.Μαλακατέ
    Είστε πολύ καλά, φαντάζομαι, διότι ο Σάλιντζερ, ο Φώκνερ, ο Μαρκ Τουαίην, ο Ντος Πάσος, ο Χεμινγουέη, ο Κέρουακ, ο Λόντον, ο Μπέλοου, ο Κάρβερ, αν τους έχετε ακουστά, είναι αυτοί που ανατρέπουν με τα βιβλία τους τη φετιχιστική αναγνωστική κουλτούρα, και επιτρέπουν στους αναγνώστες τους να συνεχίζουν να ονειρεύονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δημήτρης Αλεξίου6/1/13, 1:53 μ.μ.

    Καλή χρονιά Κατερίνα μου! Περίμενα ότι θα στην έπεφταν για τον Σάλιντζερ και προσωπικά βρίσκω πολύ επιεική τη βαθμολογία που έβαλες. Εγώ τον έχω σίγουρα κάτω από τη βάση, το ότι έχει καθιερωθεί ως αριστούργημα το θεωρώ προϊόν συντονισμένης κουλτουρόπληκτης προπαγάνδας, περίπου όπως οι Αμερικάνοι επέβαλλαν παγκοσμίως σα φαγητό - και μάλιστα υγιεινό- τη γαλοπούλα η οποία ΔΕΝ τρώγεται απλώς γιατί την παράγουν.
    Πολύ καλή χρονιά να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλή χρονιά, Δημήτρη μου. Κι εγώ το περίμενα πως θα μου την έπεφταν για τον Σάλιντζερ, μάλλον ανήκουμε στη μειοψηφία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, όχι και μειοψηφία...
      ξξξ ξξξξ ξξξξξ Σάλιντζερ!!

      Διαγραφή
    2. Έτσι μπράβο, να γίνουμε πολλοί... Διαφορετικά κινδυνεύω να το ξαναδιαβάσω και δε θα ήθελα να το κάνω αυτό στον εαυτό μου!

      Διαγραφή
  13. Ανώνυμος7/1/13, 5:00 μ.μ.

    ελεος!!!!τι σχολια ηταν αυτα?υπαρχουν καπου καποιοι κανονες που υποδεικνυουν πως διαβαζει καθενας μας?????μου αρεσει ο σαλιντζερ,της κατερινας οχι τοσο.ε,και!!!!κι εσυ Κατερινα?σε επεισαν για το Ταλγκο????γιατι?εσυ πως ενιωσες μετραει,οχι εγω η καποιος αλλος,οποιοσδηποτε αλλος!!!!Καθε δημοσιευμενη αποψη ειναι ανοικτη σε κριτικη.(Ονειρευομαι με τον Σαλιντζερ,τον Χεμινγουεη αλλα και με την ΙωανναΚαρυστιανη......).ΚΑΡΒΟΥΝΗ ΑΝΔΡΙΑΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δίκιο έχεις, Ανδριανή μου. Πάντως εδώ τα σχόλια ήταν κόσμια, κατ' ιδίαν στο mail ήταν κάπως πιο...εριστικά.

      Διαγραφή
  14. Καλημέρα.
    Να πω κι εγώ το κατιτίς μου,γιατί αν δεν πω θα σκάσω;
    Μ΄αρέσει ο "Φύλακας"(φετιχιστικά ίσως,βλακωδώς,δεν αντιλέγω,μπορεί όντως να είναι μεγαλύτερος ο ντόρος του κι η αμερικανιά του από την αξία του),άρα σιγά μην παρέλειπα να πειράξω την Κατερίνα, που ξέρω ότι δεν την ενθουσίασε καθόλου!
    Αλλά από αυτό, ως το χοντροκομμένο πνευματάκι ειρωνίας μερικών σχολιαστών αμφιδρόμως εκτοξευόμενο-δηλαδή και προς αυτούς που τους αρέσει και εκείνους που δεν-υπάρχει,νομίζω, τεράστια απόσταση.

    Κατερίνα,να με συγχωρείς αν άθελά μου σε στεναχώρησα,συνεχίζω να πιστεύω στην υποκειμενικότητα των μπλογκς,αυτή είναι η ομορφιά τους στο κάτω κάτω και σιγά μη χωριστούμε σε σαλιντζερικούς και αντισαλιντζερικούς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, σιγά που δεν θα το έλεγες και θα έμενες να σκάσεις :-Ρ

      Λοιπόν, η διαμάχη για τον Σάλιντζερ δεν με στενοχώρησε καθόλου, ίσα ίσα που την απόλαυσα. Αν εξαιρέσει ίσως κανείς έναν σχολιαστή, σε αυτήν την ανάρτηση δεν με ενόχλησε κανείς. Το ίδιο και κάποια μηνύματα στο fb (που είχαν ενστάσεις για τη βαθμολογία) δε με πείραξαν καθόλου. Αλλά ήταν δυο mail που ήταν να το πω χλευαστικά(;), πάντως εριστικά και ανώνυμα που μου τη βάρεσαν. Ε, είμαι εκρηκτικό παιδί καθώς ξέρεις και μου προέκυψε η γκρίνια. Μου πέρασε πάντως...

      Υ.Γ. Δεν με στεναχώρεσες, ίσα ίσα άμα δεν έλεγες τη γνώμη σου ή άμα αρχίσεις να σκέφτεσαι "αχ να μην της το πω αυτό να μην πειραχθεί", θα ενοχληθώ....

      Διαγραφή
    2. Α, και γιατί παρακαλώ να μην χωριστούμε σε σαλιντζερικούς και αντι- τέτοιους. Θα κάνουμε μια διελκυστίνδα και θα τις λύσουμε τις διαφορές μας σαν καλά παιδιά. :-ΡΡΡΡΡ

      Διαγραφή