23/4/15

Τα αποτελέσματα του μισητού διαγωνισμού




Τελικά υπάρχουν πολλοί που δεν φοβήθηκαν να εκτεθούν και βγήκαν από τις καθωσπρέπει νόρμες τους για να μας πουν ποιον από αυτούς που θεωρούμε "μεγάλο συγγραφέα" δεν αντέχουν. Κι αν αφήσουμε κατά μέρος αυτούς που μας κατακεραύνωσαν, "είστε αδαείς, μα να μην αγαπάτε τον Καζαντζάκη, πώς τολμάτε να μην διαβάζετε Παπαδιαμάντη και να μην σας αρέσει ο Ντοστογιέφσκι", με τους οποίους δεν νιώθω καμία αναγνωστική συγγένεια*, η όλη διαδικασία είχε πλάκα.  Ιδού λοιπόν τα αποτελέσματα. Σε σύνολο 109 συμμετοχών, χωρίς να υπάρχει περιορισμός για το πόσους συγγραφείς θα αναφέρει ο καθείς, έλαβον:



Συγγραφέας που μισούμε
Ψήφοι
Νίκος Καζαντζάκης

15
Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

10
Τζέημς Τζόυς

10
Τόμας Πίντσον

7
Χένρι Μίλερ

7
Πάουλο Κοέλιο

6
Έρνεστ  Χέμινγκγουέι

6
Μαρσέλ Προυστ
6

Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

5
Ζοζέ Σαραμάγκου
5

Λουί-Φερντινάντ Σελίν
5

Ουμπέρτο Έκο
5

Ουίλιαμ Φώκνερ
4

Φίλιπ Ροθ
4

Τσαρλς Μπουκόφσκι
4

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης                                         4
Τζ. Ντ. Σάλιντζερ

4
Ορχάν Παμούκ
4

Λέων Τολστόι
3

Πολ Όστερ
3

Ρομπέρτο Μπολάνιο
3

Ρόμπερτ Μούζιλ
3

Εμιλ Ζολά
2

Σαλμάν Ρουσντί
2

Χαρούκι Μουρακάμι
2

Τόμας Μαν
2

Χέρμαν Έσε
2

Ζαν Μαρί Γκυστάβ Λε Κλεζιό
2

Αλμπέρ Καμύ
2

Ζυράννα Ζατέλη
2

Λώρενς Ντάρελ
2

Αντόν Τσέχωφ
1
Οδυσσέας Ελύτης
1
Στρατής Τσίρκας
1
Γιάννης Ξανθούλης
1
Λένα Μαντά
1
Σκοτ Φιντζέραλντ
1
Ντόρις Λέσινγκ
1
Μαργκερίτ Ντυράς
1
Κόρμακ Μακάρθυ
1
Κώστας Βάρναλης
1
Βιρτζίνια Γουλφ
1
‘Αλις Μονρό
1
Άρης Αλεξάνδρου
1
Χάρπερ Λη
1
Μάρω Βαμβουνάκη
1
Πατρίκ Μοντιανό
1
Τσαρλς Ντίκενς
1
Μάριο Βάργκας Λιόσα
1
Κάρλος Φουέντες
1
Μενέλαος Λουντέμης
1
Μπέρλοντ Μπρεχτ
1
Ονορέ ντε Μπαλζάκ
1
Σάμιουελ Μπέκετ
1
Χένρι Τζέιμς
1
Νταβίντ Γκρόσμαν
1
Μάρω Δούκα
1
Αβραάμ Γεοσούα
1
Πέρσιβαλ Έβερετ
1
Βασίλης Βασιλικός
1
Τάσος Αθανασιάδης
1
Σταντάλ
1
Ελφρίντε Γέλινεκ
1
Τζέφρι Τσώσερ
1
Δάντης
1
Ουίλιαμ Μπάροουζ
1
Τζακ Κέρουακ




Φυσικά ανάμεσα σε αυτούς τους συγγραφείς περιλαμβάνονται πολλοί αγαπημένοι μου, που ήθελα να σφάξω αυτούς που τους ανέφεραν. Αλλά αυτό ήταν το από την αρχή το σχέδιο: να γίνει κουβέντα, να μιλήσουμε για συγγραφείς και βιβλία, να ανοιχτούμε.

Νικητής στην κλήρωση για τον βιβλίο της Δάφνης Χρονοπούλου ήταν ο Νίκος Κορδούλης.



* Και δεν νιώθω καμία αναγνωστική συγγένεια γιατί όποιος διαβάζει άκριτα, δίχως το θάρρος της γνώμης του, έχοντας ως θέσφατο την γνώμη των "ειδικών", μάλλον διαβάζει από σνομπισμό και κουλτουρίλα· που τα βαριέμαι και μου δημιουργούν αλλεργία αμφότερα. 


32 σχόλια:

  1. απο που μαζεψες τις ψήφους? έριξα μια ματιά στο μπλογκ και στο φβ σου και φαίνεται ότι κάτι λείπει... δεν βγαίνουν τα νούμερα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από το blog, το fb μου τις δυο αναρτήσεις και την ανάρτηση στο γκρουπ της εκπομπής https://www.facebook.com/groups/diavazontas/ :)

      Διαγραφή
    2. δηλαδή πιο συγκεκριμένα:

      http://diavazontas.blogspot.co.uk/2015/04/blog-post_20.html

      https://www.facebook.com/groups/diavazontas (ενα ποστ)

      https://www.facebook.com/katerina.malakate?fref=nf (ενα ποστ)

      πάλι δεν βγαίνουν...:)

      Διαγραφή
    3. Στο προφίλ μου είναι 2 τα ποστ, το αρχικό που προκάλεσε την ανάρτηση και το λινκ.
      Πάντως βαρέθηκα να απολογούμαι, ξέρω να μετρώ και μάλιστα πολύ καλά, δεν θα ανεχτώ άλλα τέτοιου είδους σχόλια. Δεν είναι πια και κανένας επίσημος διαγωνισμός, μια ανάρτηση σε ένα μπλογκ είναι. Όποιος δεν γουστάρει δεν λαμβάνει μέρος και λήγει η σεμνή τελετή. Πάντως σε πάνω από 300 σχόλια στο blog και τις 3 αναρτήσεις, δεν μιλούσαν μόνο για τον Καζαντζάκη, σε διαβεβαιώ. Θα πρότεινα να τα διαβάσεις.

      Διαγραφή
    4. πάρε μερικές βαθιές αναπνοές...

      Διαγραφή
  2. Εγώ την ευχαριστήθηκα την ανάρτηση αυτή.
    Διάβαζα με ενδιαφέρον τα σχόλια εδώ :)
    Καλότυχος ο νικητής :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ, ήταν ωραίο παιχνίδι και καλή αφορμή να μιλήσουμε για βιβλία.

      Διαγραφή
  3. ...και όπως και να χει...πέρα από τις όποιες αποκλίσεις (μου φαίνεται έριξες 3-4 ψήφους παραπάνω στον καζαντζάκη) ο διαγωνισμός σου είναι εντελώς biased για τους παρακάτω λόγους:

    1. στην ανάρτηση σου είχες φωτογραφία του καζαντζάκη... υπάρχουν μπόλικες έρευνες που αποδεικνύουν την τάση 'κοπαδοποίησης' των συμμετοχόντων στην έρευνα ανάλογα με το τι εξωτερικά ερεθίσματα παίρνουν... (πολύ εύκολα μπορείς να καταλήξεις να λες ότι το κόκκινο είναι μωβ..)

    2. Το να μετράς τον αριθμό των ψήφων δεν θα σου δώσει την πραγματική εικόνα... το όλο θέμα είναι πόσοι έχουν διαβάσει ένα βιβλίο και ποιο είναι το ποσοστό αυτών που θα εκφραστούν αρνητικά...

    μου φαίνεται ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό ο διαγωνισμός σου κατάληξε να είναι αν συμπαθείτε ή όχι τον καζαντζάκη... αν δεν κάνω λάθος πολλοί απλά γράφαν για το πόσο τους αρέσει ο καζαντζάκης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος23/4/15, 10:59 μ.μ.

      Η φωτογραφία ήταν σε 2ο ποστ. Το πρώτο δεν είχε τίποτα. Στο πρώτο ξεκίνησα πρώτη μιλώντας για τον Καζαντζάκη. Και μετά ο κόσμος εκδηλώθηκε. Δε νομίζω ότι έχει κανείς προσωπικά με τον συγγραφέα. Έτυχε να έχουμε πάρει πολλοί χαμπάρι το επιτηδευμένο γράψιμο και που μάλιστα δεν είναι και πρωτότυπο. Τώρα είτε είσαι απόγονος του Καζαντζάκη και θα πω "συμβαίνουν αυτά" είτε έχεις κάνει την Ασκητική
      ευαγγέλιο και θα πω "γούστα είναι αυτά" είτε αδυνατείς να χαλαρώσεις απέναντι σε μία φάση που ήταν φύσει αυθόρμητη και σίγουρα όχι σοβαροφανής. Πραγματικά αδυνατώ να συλλάβω ότι έκατσες και κοίταξες (και μέτρησες!) όλα τα ποστ. Αυτό είναι ολοσχερές κάψιμο. Χίλιες φορές να διάβαζες για 28η φορά την Ασκητική.
      Filoteo μετά τιμής

      Διαγραφή
    2. Καλέ, εγώ που κάθισα και μας κατέγραψα έναν έναν για την κλήρωση και τα αποτελέσματα, έλεγα "θεέ μου, γιατί το κάνω αυτό στον εαυτό μου" κι άλλα τέτχοια χαρούμενα. Πάντως για την ιστορία είναι: η ανάρτηση στο blog, δυο ποστ στο προφίλ μου, 1 ποστ στο γκρουπ διαβάζοντας κι ένα στη σελίδα Διαβάζοντας. Όποιος νιώθει τα κουράγια του, be my guest. Αλλά να μετρήσει, όχι να με πρήζει βραδιάτικα χωρίς λόγο.

      Διαγραφή
    3. Επίσης ας μου εξηγήσει κάποιος γιατί ο Παπαδιαμάντης αρνείται να συμμορφωθεί στον πίνακα. Οκτώ φορές έχω προσπαθήσει να τον διορθώσω. [Μάλλον γιατί δεν ανήκει εκεί, ε;]

      Διαγραφή
    4. Τα μετράμε ρε Κατερίνα αλλά... δεν βγαίνουν τα νούμερα! Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Καζαντζάκης πήρε τόσο λίγες ψήφους!! Μάλλον η "κοπαδοποίηση" δεν δούλεψε αρκετά! Ζητώ επανάληψη της διαδικασίας!

      Υ.Γ. 42 Μεταξύ μας, πολύ ερασιτεχνική η "έρευνά" σου! ;)

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος24/4/15, 1:02 μ.μ.

      sen_saven...να τρως δαμάσκηνα, καλό μου.

      Διαγραφή
    6. Υ. Γ. 42 Μαραμπού, δεν είναι fb εδώ, πάρε τα ποδαράκια σου και ξανάλα, μας λείπεις.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος24/4/15, 12:36 π.μ.

    Αγαπητή Κατερίνα απορώ με όσους μπαίνουν εδώ και κάνουν αυστηρή κριτική και μετρούν ξανά και ξανά προσπαθώντας να αποδείξουν ότι είσαι ελέφαντας (δεν πιστεύω να είσαι ε;). Άραγε τι καταφέρνουν; Ήμαρτον - μάλλον έχει να κάνει με τη σοβαροφάνεια, όπως λες παρακάτω, και τον κεκαλαδισμό, όπως λέω εγώ, μερικών. Ευπρόσδεκτα τα σχόλια -και όλα- αλλά μου φαίνεται τελικά μας βγαίνει ο κομπλεξιμός του εαυτού μας και προσπαθούμε να δείξουμε κάτι που δεν ήμαστε. Ίσως γι αυτό να έχει γίνει «και πολύ της μόδας» το «τρολάρισμα» που λατρεύουν οι μικρότερες ηλικίες και όχι μόνο. Ανταλλαγή απόψεων και ωραίες κουβέντες και συζητήσεις. Τόσο απλά. Συνέχισε δυναμικά. Σε καληνυχτώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εκτός προθεσμίας, δηλώνω την αμέριστη αντιπάθειά μου στο Φλωμπέρ.
    Δεν υπάρχει κανείς να με συμμεριστεί;
    Είμαι δηλαδή αναγνώστρια ...ανάδελφη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. όχι, όχι, δεν είστε. Κι εγώ δεν θα διάβαζα ξανά νομίζω Αισθηματική αγωγή. Αλλά δεν τον αντιπαθώ.

      Διαγραφή
    2. Υπονοείτε ότι μπορείτε να ξανα-διαβάσετε τη μαντάμ Μποβαρέθηκα; Ή τον Πειρασμό του Αγίου Αντωνίου;

      Ευτυχώς που, από κάτω μου ακριβώς, έχω την ...έγγραφη διαβεβαίωση της Βιβής για το "Μπουβάρ και Πεκισέ", βιβλίο που αρνούμαι διαρρήδην να διαβάσω, παρά την επιμονή διαδικτυακού φίλου, που η γνώμη του μετράει για μένα.

      Λοιπόν, πολύ μου άρεσε η λίστα Λαγκάρντ και θέλω να θέσω αλλιώς τον προβληματισμό.
      Μήπως καλύτερα να μιλήσουμε για όσα βιβλία δεν παίζονται/υποφέρονται (κοινώς, δεν ...υπάρχουν) και όχι για σούμπιτους τους συγγραφείς;
      Ή έχουμε μιλήσει, αλλά λόγω αρχόμενου αλτσχάιμερ δεν θυμάμαι;

      Διαγραφή
    3. Μπα, δεν μιλήσαμε, όχι. Και θα ήτο πιο σωστό όσο να πεις. Next time.

      [Μαντάμ Μποβαρύ έχω διαβάσει 3 φορές η μαζόχα]

      Διαγραφή

  6. Δεν είμαστε μηχανικοί αναγνώστες βρε φίλοι, ναι μεν βιβλιοβαρεμένοι πολύ περισσότερο από άλλους εν Ελλάδι αλλά δεν πάσχουμε κιόλας,την πλάκα μας κάνουμε ,αφορμή γυρεύουμε να μιλάμε ολοένα για βιβλία.Τα άλλα είναι εν δυνάμει αφορισμοί κι αυτοί μας μαράνανε,ο κόσμος γύρω καίγεται....

    Rosa Mund,άμα δεν ταιριάζαμε δεν θα συμπεθεριάζαμε που λένε,δεν είστε μόνη, κι εγώ δεν χωνεύω τον μεσιέ Φλωμπέρ...αλλά δεν τον μισώ(ο Σελίν είναι που μου κάθεται πάρα πολύ στο στομάχι κι έδωσα μόνο αυτόν,αν έγραφα όσους δεν κατανοώ ή δεν μου αρέσουν ή... ή...ή θα έδινα λίστα Λαγκάρντ).Διάβασα πρόσφατα(πέρσι χαχαχα φρεσκότατο)το "Μπουβάρ και Πεκισέ" του Φλωμπεράκου -επί τούτου,για να δω τώρα που μεγάλωσα κι έπηξε το μυαλό(δεν) κτλ κτλ κτλ- μπα,τίποτα,ξανάκοψα φλέβες.

    Ειρήνη ημίν και υμίν και αμήν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ εδώ το έχω το Μπουβάρ κτλ, δεν πρόκειται μάλλον...

      Διαγραφή
  7. Κατερίνα μου καλησπέρα ...
    τώρα για να πω την αλήθεια δεν περίμενα να βγάλει τόσο αρνητισμό ο Καζαντζάκης ! Έχοντας μεγαλώσει σε ένα σπίτι γεμάτο βιβλία, χωρίς πολλά πολλά παραμύθια μια και οι γονείς δεν το ''είχαν'', τα πιο εύπεπτα βιβλία για να το πω έτσι, ήταν του Καζατζάκη. Η αναφορά στον Γκρέκο, ο Ζορμπάς, ο καπετάν Μιχάλης... τα πιο γνωστά δηλαδή, ήταν τα πρώτα μου αναγνώσματα, μαζί με Τολστόι που γνώρισα τα πρώτα μου καρδιοχτύπια διαβάζοντας το Πόλεμος και Ειρήνη...
    Δεν ξέρω αν θα μπορούσα ποτέ να απαντήσω αρνητικά για κάποιον από τους μεγάλους συγγραφείς. Όλα αυτά τα λαμπρά μυαλά έδωσαν τις βάσεις της λογοτεχνίας νομίζω και διαβάζοντας καμιά φορά κάτι καινούργια ονόματα που βασίζονται πιο πολύ στο μάρκετινγκ παρά στο έργο τους, ξαναγυρίζω για ανάσες στα παλιά λημέρια...
    Πάντως δεν μπορώ να πω! χρειάζεται καμιά φορά να συζητάμε κι όσα μας προβλημάτισαν, μας απώθησαν ή μας άφησαν κενά μέσα μας, αλλά και πάλι η απαξίωση ενός έργου ζωής ;
    Όπως σε όλα όμως... γούστα είναι αυτά :))

    Να είσαι καλά :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι άδικο να συγκρίνουμε τους "κλασικούς" με αυτούς που προωθεί το μάρκετινγκ. Ο Καζαντζάκης ίσως μας δημιουργεί τόσο αρνητικά συναισθήματα γιατί εκθειάζεται τόσο πολύ. Μπορεί να βγαίνει το αντιδραστικό παιδί μέσα μας.

      Ε, δεν απαξιώνουμε τους κλασικούς, αν είναι δυνατόν. Το να έχει κανείς προσωπική προτίμηση δεν σημαίνει πως κάνει και κριτική αποτίμηση του έργου κάποιου ή δεν τον αναγνωρίζει. Απλά ξέρει και τον εαυτό του, τα όρια του, τα γούστα του. :)

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος24/4/15, 7:49 μ.μ.

    εμένα ο μάρκες μου χτυπάει περισσότερο άσχημα σε αυτή τη λίστα. ίσως επειδή ήταν ο πρώτος συγγραφέας που λάτρεψα και αυτός που έχω διαβάσει περισσότερο. αλλά προφανώς γούστα είναι αυτά.

    μια αντίστοιχη λίστα με ''τα πιο παρατημένα στη μέση βιβλία'' θα είχε ενδιαφέρον. και άμα σου έρθει η όρεξη, να την κάνεις και άσε όποιον θέλει να μετράει ψήφους σε ποστ και φέισμπουκ... αμαδαπια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύγε θ για την ωραία ιδέα.Κατερίνα,ναι,ναι,ναι,τον Μάη λίστες- σεντόνια με παρατημένα βιβλία.Θα γελάσει κάθε πικραμένος. Καλέ ο Οζ πώς και την γλύτωσε;Γεοσούα και Γκρόσμαν τα τσίμπησαν τα ψηφαλάκια τους.

      Διαγραφή
    2. θ., κι εμένα μου χτυπάει κάπως ο Μάρκες. Τον έχω διαβάσει σχεδόν όλο, το αγαπημένο μου βιβλίο είναι δικό του. Τον λατρεύω.

      Εμ, για πες Βιβή πως την γλίτωσε ο Όζ;

      Λοιπόν έκλεισε, τα βιβλία που παρατήσαμε. Μπορεί να μάθω και να μετράω μετά :P

      Διαγραφή
  9. Και παρόλο που άκουσα για το διαγωνισμό στην εκπομπή της Δάφνης ξεχάστηκα και δεν πήρα μέρος....κρίμα!!
    Πραγματικά έχει ενδιαφέρον...ειδικά για συγγραφείς που σου αρέσουν πολύ "πέφτεις από τα σύννεφα" που όχι μόνο δεν αρέσουν σε κάποιος άλλους, αλλά τους απεχθάνονται κιόλας!
    Να πω τη δική μου "μισητή" αμαρτία...δεν αντέχω με τίποτα την Όστιν και τον Κοέλιο (θεωρείται κλασσικός τούτος?)..απλά ήθελα να τα βγάλω από μέσα μου...χαχα!!...και άλλοι με έχουν κουράσει, αλλά ετούτοι με έσπρωχναν στην αυτοκτονία για να γλιτώσω...
    Να καταθέσω επίσης πως παλιά δεν άφηνα βιβλία αδιάβαστα για τίποτα στον κόσμο...ακόμα κι αν δεν τα καταλάβαινα (ειδικά όταν ήμουν μικρότερη με τη μανία που είχα να διαβάζω άνοιγα ό, τι έβρισκα κι ας μην ήταν για την ηλικία μου), κι ας τα βαριόμουν,αν δεν έφτανα στο τέλος δεν ησύχαζα.
    Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω τον Τόλκιν που με τον άρχοντα των δαχτυλιδιών κάποτε με λύτρωσε από αυτό το σύνδρομο.
    Ήταν το πρώτο βιβλίο που έκλεισα χωρίς να ολοκληρώσω και δίχως τύψεις να αρχίσω να κλείνω ό, τι με "καταπίεζε"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέχασα να πω, πως μάλλον επειδή έπεσα στον Μπουκόφσκι αρκετά μικρή επίσης, ακόμα δεν μπορώ να τον διαβάσω χωρίς να νιώσω μια αηδία...άβυσσος η ψυχή!!

      Διαγραφή
    2. Για τον Μπουκόφσκι μια από τα ίδια.

      Εγώ από αυτή την μανία τελείωσα τον Οδυσσέα. Μετά άβυσσος, παρατάω χωρίς τύψεις.

      Διαγραφή
  10. Βλέπω η κουβέντα καλά κρατεί.
    Και εθαύμασα τις εξελίξεις: Ο πίνακας εξαιρετικός (δεν τον είχα δει). Δηλαδή... τώρα απο μήνα σ εμήνα θα βλέπουμε ανάποδο hit parade― ποιος πέραε ποιον σε μισητότητα; Το λατρεύω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή