Στο Μπαρ
«Παρακαλώ, τι θα πάρετε;»
«Εκδίκηση»
Κι έτσι ο Γιάννης Φαρσάρης, παίρνει εκδίκηση για όλους μας. Η συλλογή διηγημάτων του «Φόβος κανένας» εκδόθηκε με crowdfunding. Κοινώς, έστησε έναν λογαριασμό στο Indiegogo όπου ζητούσε τη συνδρομή γνωστών και αγνώστων για να μαζευτούν 1000 ευρώ που θα κάλυπταν τα έξοδα της έκδοσης. Τελικά ανταποκρίθηκαν 122 άνθρωποι, μαζεύτηκαν 2000€, το βιβλίο βγήκε και είναι απολαυστικό.
Η γραφή του Φαρσάρη σε κάνει να μην θέλεις να αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου, έχει χιούμορ, άποψη κι εκείνη τη λοξή ματιά που σου δίνει τη δυνατότητα να σκεφτείς λίγο παραπάνω. Οι ήρωες του μοιάζουν καθημερινοί, διπλανοί μας, ενώ ταυτόχρονα με κάποιον μαγικό τρόπο δεν είναι· έχουν ένα στοιχείο διαστροφής. Το κοινό τους θέμα είναι ο θάνατος, το πένθος, αλλά κάθε άνθρωπος χειρίζεται την απώλεια με διαφορετικό τρόπο.
Πιο τρυφερό και ευαίσθητο είναι το πρώτο διήγημα της συλλογής, όμως και τα υπόλοιπα κρύβουν κομμάτια ανθρωπιάς μέσα σε μια κοινωνία που αγαπάει τους ανθρωποφαγους. Ο Φαρσάρης είναι διαβασμένος, τα διηγήματά του πατούν στην καλή ελληνική παράδοση των διηγηματογράφων μας. Όμως δεν μιμούνται. Το βασικό πρόβλημα των συλλογών διηγημάτων στην Ελλάδα είναι η μίμηση, η έλλειψη προσωπικού ύφους και τελικά η υιοθέτηση του ύφους ενός άλλου. Ο Φαρσάρης ξεφεύγει από αυτή την παγίδα, γράφει πρωτότυπα και στιβαρά, δεν σε κουράζει, δεν βαριέσαι.
Αν και ο Γιάννης Φαρσάρης είναι γνωστός στον χώρο του βιβλίου και φαντάζομαι πως δεν είχε πρόβλημα να εκδώσει τη συλλογή του με συμβατικούς τρόπους, εκείνος επέλεξε το crowdfunding. O Φαρσάρης είναι από τους πρώτους που γοητεύτηκαν από τις δυνατότητες του διαδικτύου, φανατικός υποστηρικτής της ελεύθερης- που δεν σημαίνει πάντα δωρεάν- διάθεσης του λογοτεχνικού έργου στο ίντερνετ. Το βιβλίο του - των 122 εκδοτών- κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία, αλλά παράλληλα έγινε κοινό κτήμα: το e-book μοιράζεται ελεύθερα στο διαδίκτυο από την ανοικτή βιβλιοθήκη www.openbook.gr, αντίτυπα έχουν διατεθεί σε δημόσιες δανειστικές βιβλιοθήκες, ενώ απελευθερώθηκαν βιβλία και μέσω Book Crossing.
Είθε το «Φόβος κανένας» να μη μείνει στην ιστορία ως το ένα και μοναδικό βιβλίο που εκδόθηκε με αυτόν τον τρόπο στην Ελλάδα.
Κατερίνα Μαλακατέ
"Φόβος κανένας", Γιάννης Φαρσάρης, εκδ. Openbook, 2015, σελ.125
Η δύναμη της αυτοέκδοσης είναι τεράστια -- οι Έλληνες συγγραφείς δεν την έχουν ανακαλύψει ακόμα. Ωστόσο, δεν γίνεται να παραλείψουμε και τα αρνητικά. Ότι το βιβλίο σου δεν θα παρουσιαστεί σε κάποια εφημερίδα για κριτική ή παρουσίαση. Δεν θα συμπεριληφθεί σε λίστες με βραβεία. Δεν θα είναι διαθέσιμο στα περισσότερα βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα... Και πολλά άλλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιστεύω ότι τα προτερήματα της αυτοέκδοσης υπερτερούν, εφόσον βέβαια ο συγγραφέας έχει τον χρόνο να ασχοληθεί με την προώθηση του βιβλίου.
Όσο για το συγκεκριμένο, η παρουσίασή σου ήταν τόσο καλή που θα το ψάξω αμέσως!
Καλησπέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα αναφερθώ σε όλα τα άτομα σε ανάγκη για το μερίδιό τους γεγονός που μου κάνει δάνεια χρήματα σε όλα τα άτομα που είναι σε θέση να εξοφλήσει με επιτόκιο 3%, το έτος και το χρόνο που κυμαίνεται από 1 έως 30 ετών, ανάλογα με το ποσό που ζητήθηκε. Το κάνω αυτό στους ακόλουθους τομείς: - δάνειο χρηματοοικονομικών - δάνειο-επενδύσεις σε ακίνητα - δάνειο auto-ενοποίηση χρέους δάνειο - εξαργύρωσης πίστωσης-δάνειο - προσωπικό σας έχουν κολλήσει, αν σας είναι πραγματικά ανάγκη, παρακαλώ γράψτε μου για περισσότερες πληροφορίες. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου μέσω e-mail: geogialuiza@gmail.com