3/10/10

"Μπάρτλεμπυ και Σια", Enrique Vila-Matas


Το "Μπάρτλεμπυ και Σια" του Ενρίκε Βίλα Μάτας είναι σίγουρα λογοτεχνία. Αυτό που δεν μπορώ να προσδιορίσω με σιγουριά είναι αν είναι και μυθιστόρημα. Ας το ονομάσουμε αφήγημα λοιπόν για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε παρακάτω. Τον τελευταίο καιρό εντυπωσιάζομαι όλο και περισσότερο από το συγγραφέα της "Νόσου του Μοντάνο", όποιο βιβλίο του κι αν διαβάσω, μου μένει γεύση καθαρή τέχνης.

Σε αυτό, που το ξαναδιάβασα επίτηδες αργά και με προσοχή, ο συγγραφέας μέσω του αφηγητή καταπιάνεται με τους συγγραφείς εκείνους που επέλεξαν να μη γράψουν. Με αυτούς που έβγαλαν ένα δυο βιβλία και μετά σίγησαν ή ακόμα και με αυτούς που ήταν φανερά εν δυνάμει συγγραφείς αλλά διάλεξαν να μην πουν τίποτα. Ενδιαφέρον θέμα, ακόμα κι για αυτούς που δεν καταπιάνονται με τη γραφή και πολύ σωστά δομημένο βιβλιοβιβλίο, που θα έλεγαν κάποιες διαδικτυακές φίλες.

"Μπάρτλεμπυ και Σια", Ενρίκε Βίλα- Μάτας, μετ. Αμαλία Καψάλα, Φωτεινή Τζούλα, Ελεάνα Τσόκα, Δανάη Φέρρη κ.α., εκδ. Καστανιώτη, 2002, σελ 198

5 σχόλια:

  1. Χαχα!!!! Διάβαζα την υπόθεση και λέω ΩΧ!!!! αυτό είναι δικό μας!!!! Και μετά είδα ότι και εσύ μας θυμήθηκες!
    Πολύ ωραία και να φανταστείς ότι δεν είχα διαβάσει τίποτα δικό του και ήθελα!
    Αυτό το βιβλίο πρέπει να μπει σε μια ανάρτησή μας!
    Ευχαριστούμεεεε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό έλειπε να μη σας θυμηθώ!!!! Εξαιρετικό είναι και "Η νόσος του Μοντάνο" του ίδιου. Κι αυτό βιβλιοβιβλίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άσχετο,αλλά επειδή γνωρίζω την αγάπη σου για το Λιόσα(ή Γιόσα),αποφάσισα να εκδηλωθώ εδώ: YEEEEEEEEEEESSSS!!!! Επιτέλους!!! (και να φανταστείς ότι έχω διαβάσει μόνο ένα του βιβλίο,το "Η πόλη και τα σκυλιά")

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος28/12/10, 3:29 μ.μ.

    Έχω μια επιφύλαξη με τον συγκεκριμένο συγγραφέα γιατί το βιβλίο του "Το Παρίσι δεν τελειώνει ποτέ", απλά ΔΕ διαβάζεται!Όσο κι αν το προσπάθησα, όσο κι αν αγαπώ την πόλη, όσο πιασάρικος κι αν είναι ο τίτλος, το βιβλίο δε μ'άρεσε καθόλου....δυστυχως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή