12/12/10

"Graffito", Παύλος Μάτεσις



Ένα ευφυολόγημα είναι το”Graffito” του Παύλου Μάτεσι, που έχει ένα κάποιο ενδιαφέρον όταν ξεκινά αλλά καταλήγει βαρετό, βαρετό περίπου όσο ο θάνατος και ο παράδεισος. Μυθιστόρημα αυτοχαρακτηρίζεται κάτω από τον τίτλο του το βιβλίο, αλλά εγώ μυθιστόρημα δίχως πλοκή και κεντρικό ήρωα δεν ξαναείδα, οπότε μάλλον γράψτε λάθος. Όλα ξεκινούν και δυστυχώς τελειώνουν όταν πέφετι ένας αστικός λοιμός που σκοτώνει αρχικά τους Εθνοπατέρες, μετά τους βολεμένους, μετά τους αστούς. Ωραία ιδέα, κακή εως ανύπαρκτη εκτέλεση.

Υπέμεινα τα ασυνάρτητα επεισόδια τούτου του λοιμού, γιατί φανταζόμουν πως κάτι τις θα υπήρχε στο τέλος. Εις μάτην. Το βιβλίο θα είχε νόημα ως σάτιρα αν είχε κάποιον ήρωα ή έστω έναν αφηγητή. Δεν έχει τίποτα από τα δυο, συνεχείς περιγραφές μια κατάστασης που όπως την ακούς, όπως την φαντάζεσαι, έτσι μενει, στην επιφάνεια και στη ρηχότητά της. Φαντάζομαι πως η ιδέα από μόνη της - όχι τίποτα το πρωτότυπο έτσι κι αλλιώς-  θα έφτανε για ένα εξαιρετικό πολιτικό  χρονογράφημα. Αλλά ως εκεί.

10 σχόλια:

  1. Οποία σύμπτωσις! Και έλεγα να διαβάσω κάτι δικό του..Να το ξανασκεφτώ καλύτερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μη σε πάρω και στο λαιμό μου. Δεν έχω διαβάσει κανένα άλλο δικό του, μπορεί ανάμεσά τους να κρύβεται κάτι εξαιρετικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος13/12/10, 11:38 μ.μ.

    Κατερινάκι καλησπέρα! Εχω διαβάσει τα εξής από τον Μάτεσι: "Μητέρα του Σκύλου", "Ο Παλαιός των Ημερών", "Σκοτεινός Οδηγός" και το "Πάντα Καλά". Μου άρεσαν όλα και ιδιαίτερα τα τρία πρώτα..το "Πάντα Καλά" ήταν διαφορετικό αλλά είχε γέλιο..
    Για το Graffito επιφυλάσσομαι ακόμα μια και περιμένει στην ατέλειωτη λίστα με τα αδιάβαστα.
    Γενικώς όμως τον "πάω" το Μάτεσι πολύ, τα λέει χύμα και σταράτα. Μάλιστα κάποια στιγμή τον είχα γνωρίσει και προσωπικά και δεν μου ΄κανε καρδιά να σταματήσω να μιλάω μαζί του. Για μένα είναι ένας "ωραίος" και σοφός Ελληνας..

    Βίκυ Ιωαννίδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωχ,ωχ,ωχ... Μου φαίνεται το έχει εβδομάδα να τρώμε φώλες... Εγώ, νομίζω, υπήρξα πιο συγκρατημένος στην ''κακία'' μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Η μητέρα του σκύλου" είναι εξαιρετικό. Αν θέλει να διαβάσει κανείς Μάτεσι καλύτερα να αρχίσει από αυτό. Και "Ο Παλαιός των Ημερών" πολύ καλό. Μόνο αυτά τα δύο έχω διαβάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χα, χα, χα. Ήμουν ελαφρά ασυγκράτητη στην κακία μου, όντως :-Ρ Μάλλον ήταν γενικά φόλα η βδομάδα μου και βάρεσα και τον Μάτεσι παρεπιπτόντως....

    Από τα σχόλια σας Βίκυ και Ιω θέλω να διαβάσω τη μητέρα του σκύλου. Το ύφος εξάλλου του βιβλίου είναι μια χαρά, η πλοκή χωλαίνει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος23/1/12, 11:49 π.μ.

    Η μητέρα του σκύλου ειναι εξαιρετικό βιβλίο..Τώρα όσον αφορά το Graffito, το τελείωσα μόλις 2 μέρες πριν..Μπήκα στον πειρασμό κάπου εκεί στη μέση, να το χαρακτηρίσω βαρετό, αλλά όχι..είναι διαφορετικό.Μία διαφορετικότητα που πολύ απολαμβάνω..
    Τώρα έχει συνέχεια ο "Μυρτος"..εχει κάτι να πει κάποιος επ' αυτού?
    Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα.
    Ελισάβετ Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος14/12/13, 4:34 π.μ.

    Giati prepei na yparxei hrwas?o hrwas eisai esy..opws ston proust...yparxei hrwas kai dn ton kseroume??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εξαιρετικός Μάτεσις, παρ' όλα αυτά, το Graffito δεν κατάφερα να το τελειώσω. Συμφωνώ με τα υπόλοιπα βιβλία καθώς και με το "Αλδεβαράν¨ που αξίζει να διαβάσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διάβασα την Μητέρα του Σκύλου έκτοτε. Και ενθουσιάστηκα.

      Διαγραφή