28/12/11

Βαθμολογώντας τα βιβλία που διάβασα το 2011

  •  "Κάιν",  Ζοζέ Σαραμάγκου   8/10 




  •  "Beloved", Tony Morisson  9/10





























  • "Solar", Ian McEwan 6/10













  • "Φετίχ", Βαγγέλης Μπέκας 7/10





  • "Δουβλινιάδα", Ερνέστο Βίλα Μάτας, προσεχώς..... 

    Και νικητής είναι με διαφορά ο Σελίν,  "Ταξίδι στην άκρη της νύχτας".

    17 σχόλια:

    1. Κατανοώ την ανάγκη σου να βαθμολογήσεις τα βιβλία του 2011 (σου), οφείλω να σου πω όμως ότι δεν περίμενα να δω κάτι τέτοιο στο ιστολόγιό σου(με συμπάθεια και καλοπροαίρετα πάντα), απλώς με ξενίζει λίγο...ειδικά ο δεκαδικός αριθμός.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    2. και εγώ δεν μπορώ να "βαθμολογήσω" τα βιβλία που διαβάζω... για μένα κάθε ένα έχει και μια ξεχωριστή μαγεία... πιστεύω όμως ότι ο βαθμός έχει μάλλον σχέση με τον ενθουσιασμό, τον προβληματισμό ή το πόσο σε άγγιξε ένα βιβλίο, οπότε έτσι την δέχομαι τη βαθμολογία...
      πάντως κατερίνα το post σου για το Σελίν με πόρωσε αρκούντως για να πάω να το πάρω!
      πάντως μη δημοσιεύεις έτσι ξερά τη λίστα σου, γιατί όλοι εμείς που δεν καταφέρνουμε να διαβάσουμε τόσα το έτος, παθαίνουμε ένα κάτι...

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    3. Kαλημέρα Κατερίνα. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ...
      Σε μένα, αντίθετα με τα άλλα 2 σχόλια..., θα προτιμούσα να έβλεπα τέτοιες βαθμολογίες, σε όλα τα ιστολόγια, που ασχολούνται με τη λογοτεχνία... , ανεξάρτητα αν θα συμφωνούσα με τη βαθμολογία! Θα με βοηθούσε πάντως πολύ στη επιλογή βιβλίων.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    4. Χρόνια πολλά σε όλους. Κι εγώ ποτέ ως τώρα δεν βαθμολογούσα, ένα σχόλιο του ναυτίλου στην προηγούμενη ανάρτηση, να βάζω ημερομηνία και βαθμολογία στα βιβλία μου, με παρακίνησε. Είναι κάπως κυνικό, αλλά και όμορφο, γιατί ξεχωρίζει πολύ καλά μέσα μου τί μου άρεσε και τί όχι. Όσο για το δεκαδικό, κάποια έπρεπε να ξεχωρισουν. Αυτό που δεν μου αρέσει τώρα που το βλέπω ανηρτημένο είναι η αλλαγή στα χρώματα του post. Σαν το ημερολόγιο της μπάρμπι είναι.....

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    5. JonyG: Ο Σελίν αξίζει τον κόπο, παρ' τον. Όσο για τη λίστα, εμένα μου φάνηκε κάπως μικρή και πείσμωσα. Κοιτώντας τις αναρτήσεις μου υπήρξε και μήνας που δεν διάβασα τίποτα.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    6. Κι εμένα μου αρέσουν οι βαθμολογίες.Ίσως φαίνονται κάπως άκομψες,αλλά δείχνουν ακριβώς την τελική αποτίμηση ενός βιβλίου στη συνείδηση του αναγνώστη του.Άλλωστε,όπως θα 'λεγε και ο Ναυτίλος,μια βαθμολογία μπορεί να αναθεωρηθεί.Επιπλέον,δεν ξέρεις πόσο μου αρέσει να διαβάζω τέτοιες λίστες(με ή χωρίς βαθμολογία)! Μια από τις αναγνωστικές απολαύσεις μου είναι να παρακολουθώ τα αναγνωστικά ταξίδια άλλων αναγνωστών...

      Και ναι,ο Σελίν είναι ΤΙΤΑΝΑΣ! 11 στα 10!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    7. Να ευχηθώ και γω χρόνια πολλά με πολύ κουράγιο για τη νέα χρονιά!

      Στο poll ψηφίζω ΝΑΙ στη βαθμολόγηση, όσο υποκειμενική ή δύσκολη ηθικά και αν είναι. Βάζει σε τάξη τα πράγματα και μας βοηθάει να διαλέξουμε :-)

      ευχαριστούμε για τον κόπο σου!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    8. Για τον Σελίν μου έχει φάει εδώ και χρόνια τα αυτιά ένας γνωστός, για το ίδιο βιβλίο... Πρέπει να τον προτιμήσω σύντομα, μου φαίνεται...

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    9. Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους! Επειδή ήμουν η πρώτη που σχολίασε τη βαθμολογία, πρέπει να πω ότι αυτό που με ξένισε είναι αυτού του είδους η κατηγοριοποίηση (που γίνεται θέλοντας και μη) σε καλά και κακά βιβλία. Συνηθίζεται στον κινηματογράφο. Εκεί ας πούμε ότι δεν αποτρέπεσαι εύκολα, γιατί το 6.5 σε μία ταινία θα καταναλώσει, πόσο; 2 ώρες από τη ζωή σου; Στα βιβλία είναι διαφορετικό το πράγμα. Θέλω να πως τελικά πως προτιμώ τη φραστική έκφραση (που βγάζει όλο το συναίσθημα) αυτού που καταθέτει τη γνώμη του για ένα βιβλίο.Η βαθμολόγηση αναγκαστικά αναδεικνύει κάποια βιβλία(βλέπε Σελίν) και αναγκαστικά περιθωριοποιεί άλλα βιβλία (βλέπε Φουντουκλή). Και εγώ στενοχωριέμαι λίγο...

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    10. Χρόνια πολλά και καλά.
      Βρίσκω ότι συμφωνούμε σε πολλά και σε γενική τάση κλίμακας συμπορευόμαστε στις επιλογές-μας.

      Όσο τώρα για τη βαθμολογία, είναι τεχνοκρατική και σε γενικές γραμμές απόλυτη. Συμμερίζομαι τα σχόλια του Filoteo και προτιμώ τη φραστική εξήγηση. Αν ποτέ προέκρινα κάτι τέτοιο, θα προτιμούσα μια πιο αναλυτική βαθμολογία: π.χ. ένας βαθμός για την πλοκή, άλλος για τη γλώσσα, άλλος για τους χαρακτήρες κ.ο.κ. με συντελεστή βαρύτητας σε κάθε περίπτωση. Κάτι τόσο πολύπλοκο θα ήταν πιο αποτελεσματικό όμως, γιατί θα δινόταν μεγαλύτερη έμφαση σε κάθε χαρακτηριστικό ξεχωριστά. Έτσι, αν εβαζες 10 στη γλώσσα, μπορεί να παρακινούσες ή να απωθούσες τον αναγνώστη που θέλγεται περισσότερο λ.χ. από τους χαρακτήρες.
      Καλή χρονιά
      Πατριάρχης Φώτιος

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    11. Ωχ,εμένα αυτό με τον συμψηφισμό μού θυμίζει λιγάκι εκείνα με το εμβαδόν στον Κύκλο των χαμένων ποιητών,δε νομίζω πως θα απέδιδε.Άλλωστε όλοι συμφωνούμε πως το καλύτερο είναι να γράψεις την άποψή σου για το βιβλίο,άλλωστε η Κατερίνα αυτό έχει κάνει,απλώς με το τέλος του έτους μάς έδωσε και μια συνοπτική αξιολογική λίστα των αναγνωσμάτων της.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    12. Αυτό που με ενοχλεί σε πολλές κριτικές είτε στον Τύπο (από επαγγελματίες) είτε στα μπλογκς είναι ότι οι περισσότεροι αποφεύγουν να κρίνουν. Γράφουν καλά λόγια είτε είναι Σελίν είτε Καραγάτσης... Καλό είναι να υπάρχει μία κλιμάκωση. Στο κάτω κάτω ποιον θα θίξουμε, τον εργοδότη μας (και θα μας κόψει το μισθό) ή τον συγγραφέα που με τις διαπλοκές του θα φροντίσει να θάψει το επόμενο βιβλίο μας; Αν εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό τότε ποιος μπορεί; Αν μη τι άλλο τα μπλογκς έχουν αυτή τη δυνατότητα και δυστυχώς τα περισσότερα δεν την εκμεταλλεύονται.
      Βαρέθηκα τα εγκώμια των γλυκερών κριτικών...
      Μήπως φοβόμαστε την υστεροφημία μας; Εδώ κοτζάμ Ζιντ είχε θάψει το χειρόγραφο του Προυστ... Και τι έγινε; Και τι μας εμποδίζει να αναθεωρήσουμε; Εγώ έχω επανέλθει συχνά σε κριτικές στο μπλογκ μου και έχω αλλάξει βαθμολογίες γιατί αρκετά βιβλία παραμένουν ζωντανά μέσα μου και η επίγευσή τους είναι τόσο δυνατή που με κάνει να αναθεωρήσω.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    13. Ναυτίλε, συμφωνώ πως μπορείς να αναθεωρήσεις τη βαθμολογία μετά από καιρό. Αυτό μου έκανε εντύπωση - ειδικά στα βιβλία που τα είχα διαβάσει στην αρχή του έτους- ίσως να κατασταλλάζει άλλο συναίσθημα μέσα σου από αυτό που σου προξένισε η πρώτη επαφή.

      Όσο για την κατηγοροποίηση, κι εγώ είμαι αντίθετη σε άχρωμες κριτικές, αν δεν μπορούμε να πούμε τη γνώμη μας την πραγματική μέσα από τα μπλογκ, τότε πού;

      Πατριάρχα μου, αυτό που περιγράφετε δεν είναι βαθμολογία, είναι ολόκληρη κριτική. Συμφωνώ πως είναι κάπως απόλυτοι οι αριθμοί, αλλά τούτοι εδώ συνοδεύονται με λέξεις. Απλά μια σύνοψη έκανα για το τέλος της χρονιάς, δεν βαθμολόγησα κανένα βιβλίο για το οποίο να μην έχω γράψει.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    14. Απλώς μου φαίνεται ή όντως ο Πειρασμός μάς καλεί χαχανίζοντας να μετασχηματίσουμε (και) αυτή τη μικρή συζήτηση σε καυγά πάνω στο αιώνιο δίλημμα "ποσότητα ή ποιότητα;"

      Ας μην το κάνουμε. Η ευγενική οικοδέσποινα πέρα από την ποσοτική, άδικη, γενικευτική, γρήγορη (και ό,τι άλλο θέλετε) βαθμολογία, προσφέρει στους φανατικούς της ποιοτικής ανάλυσης ολόκληρες σελίδες γραμμένες με τον πολύτιμο χρόνο και τον ιδρώτα της.

      Οπότε διαλέγουμε και παίρνουμε. Ή τα παντρεύουμε και παίρνουμε ακόμα καλύτερα. Αλλά ας μην φιλονικούμε. Υγεία σε όλους!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    15. Κατερίνα,
      δεν σε κατηγορώ ούτε στο ελάχιστο. Σκέφτηκες έναν έξυπνο τρόπο να κάνεις περίληψη της χρονιάς.

      Απλώς, επειδή κι εγώ έχω μπει κατά καιρούς στον πειρασμό της βαθμολογίας προβληματίστηκα αν τέλικα αξίζει, αν πρέπει να γίνεται έτσι ή αλλιώς, αν αδικείται ή ευνοείται το βιβλίο, αν τελικά ο αριθμός αποτυπώνει την πραγματική-μας εκτίμηση και τέλος αν θα ήταν ο ίδιος αριθμός μόλις διαβάσαμε το έργο, λίγο αργότερα, δυο-τρία χρόνια μετά κ.ο.κ.
      Να έχεις καλή χρονιά
      γεμάτη δημιουργικές αναγνώσεις
      Πατριάρχης Φώτιος

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    16. Το φαντάστηκα πως δεν με κατηγορείτε, Πατριάρχα, μην ανησυχείτε. Η αλήθεια είναι πως η βαθμολογία εκφράζει μονάχα τη δεδομένη στιγμή που έκανα την ανάρτηση, ίσως ακόμα και σήμερα κάπως να παράλλαζε αν το ξαναέκανα. Αλλά αυτό ισχύει και για την ανάγνωση, εν γένει. Η γνώμη μας για ένα βιβλίο εξαρτάται και από τη στιγμή μας.

      ΑπάντησηΔιαγραφή