1/2/16

"Ο πιο παράδοξος τίτλος", γράφει η Κωνσταντίνα Μ.





Με λένε Κωνσταντίνα, και είμαι βιβλιόφιλη που ψάχνει αφορμές να μην διαβάσει για την εξεταστική. (Συγγνώμη μαμά και μπαμπά :P) 

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μου κινούν την περιέργεια για να διαλέξω το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσω είναι ο τίτλος του. Πολύ συχνά, στην αρχική μου σελίδα στο facebook ξεπετιούνται βιβλία με παράδοξους/αστείους/ιντριγκαδόρικους/αποτυχημένους τίτλους οπότε με παρότρυνση της οικοδεσπότισσας είπα να τους συγκεντρώσω και να τους παρουσιάσω στο blog. (ευχαριστώ Κατερίνα!) 



1) Τρέξε να σωθείς, η ζωή σε καλεί – Boris Cyrulnik
Από την περιγραφή μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι είναι βιβλίο αυτοβοήθειας. Παρ’όλα αυτά, η πρώτη εικόνα που μου ήρθε στο νου όταν διάβασα τον τίτλο ήταν ο ήχος ενός συναγερμού με κόκκινο λαμπάκι.


2) Φλογισμένη πορφύρα – Γεώργιος Ρούσσος
Ιστορικό μυθιστόρημα που αφορά την αυτοκράτειρα Θεοδώρα. Τίτλος με κακή σεξουαλική μεταφορά(θυμίζει λίγο άρλεκιν) αλλά ευκολοδιάβαστο βιβλίο.



3) Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας – Νανά Παλαιτσάκη
Θα μπορούσε να είναι και έναρξη οποιασδήποτε πολιτικής ομιλίας. Και όμως, είναι βιογραφία της συγγραφέα.



4) Κάψτε τα νυφικά – Παυλίνα Νάσιουτζικ
Πρώτη και μόνη σκέψη μετά την πρώτη ματιά που έριξα στον τίτλο, το γνωστό λαϊκό άσμα «Κάψτε τα όλα, μην μείνει τίποτα.» (γυναικεία λογοτεχνία)


5) Η βιογραφία μιας σκύλας - Αύγουστος Κορτώ
Αγαπώ τον Αύγουστο Κορτώ. Αλλά αυτός ο τίτλος σε συνδυασμό με το εξώφυλλο με κάνει να φαντάζομαι υστερικές σκηνές ζηλοτυπίας. (δεν έχω ιδέα τι λεει πραγματικά το βιβλίο)




6) Το τελευταίο γεύμα της Ροουζ – Χρήστος Παπαδημητρίου
Δεν ξέρω αν θα πρέπει να χαρακτηρίσω τον τίτλο μακάβριο ή σεξουαλικό, αλλά ο συνδυασμός μιας πλαστικής κούκλας με αντρική καφρίλα με τρομάζει.


7) Ωραίο το φουστάνι σου Γιώργο μου – Βασίλης Καββαθάς
Η συγκεκριμένη έκφραση με ξενίζει πάρα πολύ. Μπορώ να την φανταστώ να λέγεται με διάφορους τρόπους, κανέναν πιο ελκυστικό από τον άλλο όμως.



8) Δεν θέλω να σε χρειάζομαι αφού δεν μπορώ να σε έχω – Δήμητρα Παπαδήμα
Θυμίζει κακό όνομα φιλοσοφικού γκρουπ στο facebook. (Στην ίδια κατηγορία μπαίνουν εύκολα και βιβλία με τίτλους όπως «Και να βρεθεί θα με κυνηγάει», «Το ορκίζομαι στις ρυτίδες μου» κ.α.)



9) Με λένε Ντάτα – Λένα Μαντά
Σαν φοιτήτρια Πληροφορικής και μόνο η ιδέα ότι η λέξη Ντάτα(Data, όπως λέμε δεδομένα) μπορεί να αποτελεί γυναικείο όνομα με κάνει να γελάω σαρδόνια.



10) Το τριχωτό μίξερ – Σοφία Μαλτέζου
Προσπαθήστε να φανταστείτε τι μπορεί να είναι το τριχωτό μίξερ…Ή ψάξτε το εξώφυλλο στο google. Γέλασα πολύ όταν το είδα.







10+1) Επιβήτορας
Ήταν ο αρχικός τίτλος του «ερωτικού» βιβλίου της Χρυσηίδας Δημουλίδου μέχρι που ανακάλυψε ότι ήταν κατοχυρωμένος από άλλο βιβλίο. (της Σπεράντζας Βρανά) 
Σε γενικές γραμμές το θέμα και των δυο βιβλίων είναι σεξουαλικό, σε σημείο υπερβολής, ώστε να γελάει κανείς με την παρομοίωση στον τίτλο.




                                                                                             Κωνσταντίνα Μακριδάκη




Υ.Γ. 42 Σημείωμα της διαχειρίστριας του ιστολογίου: Της είπα, βρες δυο τρία παραδείγματα να τους παρακινήσουμε να γράψουν κι οι υπόλοιποι κι έβγαλε εντεκάδα. Αλλά πάλι καλά, γιατί στο επόμενο ποστ που θα ετοιμάσουμε με την δική σας συνεισφορά, βλέπω κατοστάδα. Πείτε κι εσείς παράδοξους (sic) τίτλους. Μπορείτε.  


7 σχόλια:

  1. «Από πού έρχονται τα σώβρακα», του Βρετανού Joe Bennett.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν θέλετε να παρακολουθείτε την συζήτηση στο φβ, σε αυτά τα δύο ποστς:
    www.facebook.com/groups/diavazontas/1081784211855581

    www.facebook.com/katerina.malakate/posts/10153442496235765

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα παλικάρια τα καλά σύντροφοι τα σκοτώνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. To "τρυφερό μίξερ" είναι της Σοφίας Μαλτέζου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΔΗΜΗΤΡΗΣ4/1/18, 11:53 μ.μ.

    Αναφορικα με την κα Δημουλιδου εχω να πω τα εξης. Πρωτον, η κα Δημουλιδου είναι συγγραφέας, διότι με τη τεχνική έννοια του όρου, συγγραφέας είναι και αυτός που γράφει λίστα για ψώνια. Λογοτέχνης βέβαια δεν είναι. Δεύτερο, η κα Δημουλιδου είναι μία γυναίκα με πάθος, όπως δείχνουν και οι σκηνες με τις πεολειχίες και τα ερωτικά τρίγωνα, τετράγωνα, εξάγωνα κλπ που αριστουργηματικα διαπραγματευεται στο βιβλίο της,ο επιβήτορας. Αν το παθος αυτό είναι αποτέλεσμα στέρησης ,ή προσωπικής εμπειρίας, ουδεμία σημασία έχει. Τρίτο, η κα Δημουλίδου είναι ένας άνθρωπος βαθύτατα δημοκρατικός και καλοπροαίρετος, αφού αντιμετωπίζει τις ( χιλιάδες) αρνητικές κριτικές με κατανόηση χωρίς ποτέ να παρεκτρέπεται σε παραινέσεις προς τους οπαδούς της, του τύπου σβήστε από το χάρτη αυτό το κ...παιδο που τόλμησε να κριτικάρει εμένα τη θεά. Τέταρτο, η κα Δημουλίδου θέλει να μας διδάξει να αγαπούμε τη λογοτεχνία και επειδη ως γνωστο η αγάπη απαιτεί θυσίες, θεωρεί απαράδεκτο να μπορούμε να δανειζόμαστε τα έργα της τη στιγμη που μπορούμε να τα αποκτήσουμε με την αμελητεα θυσια των 20 ευρω. Πέμπτο και τελευταιο η κα Δημουλιδου με την απαραμμίλου αισθητικής εμφάνισή της ( τιγρέ φορέματα κλπ) προσπαθεί να δείξει σε μας τους αξεστους τι σημαίνει γουστο και αισθητικη. Σταματηστε λοιπον να ενοχλείτε τη κα Δημουλιδου και υποκλιθείτε με σεβασμό στο σπανιο ταλέντο της, που τιμά τα ελληνικα γραμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή